Sprøstekt klippfisk i himmelsk grønsakssaus

Hei hei! I dag skal du få oppskriften på min fiskerett favoritt. Den er enkel å lage, smaker helt fortreffelig, og er til og med bra for helsa. Retten er perfekt både til hverdag og selskap.
Retten består av klippfisk, som er saltet og tørket torsk eller sei. Et alternativ til den vanlige bacalaoen. Den salte fisken kombineres med sødmen av stekt løk, tomat og rosiner. Rosiner?! Jepp, faktisk. Ikke la deg skremme av det. Våg å smake på nye ting! Dette er en himmelsk rett og virkelig en fryd for ganen og øyet!
12-IMG_6872
Jeg lager oftest retten med glutenfritt mel, men du kan godt bruke vanlig mel, paleo- eller lavkarbo melblandinger slik at retten oppfyller dine diettønsker. Den er naturlig uten melkeprodukter og egg. Kan lages med eller uten potet.
Retten er proteinrik og inneholder et spekter av sunne og gode grønnsaker. Her får du tre ulike løk, paprika, tomat og spinat. Den hjertevennlige oljen i sausen gjør at den sunne og fettløselige antioksidanten lykopen(som vi får fra tomaten), tas opp i kroppen. Lykopen beskytter faktisk huden innenfra mot solbrenthet, og motvirker prostata- og brystkreft. Det var dagens fun fact. Nå over til oppskriften!
Panert klippfisk i grønnsakssaus

Nok til 6 pers

 • 1 kg klippfisk (vekt på ikke utvannet klippfisk)
 • (glutenfri) melblanding – nok til å dekke fisken
 • ca 1,5 dl olivenolje (delt til steking av fisken og til saus)
 • 2-3 hvitløksfedd
 • 1 stor løk
 • 1 purreløk
 • 1-2 grønne paprika
 • 1 rød paprika, fersk, grillet eller fra glass (valgfritt)
 • 8 dl hakkede tomater (gjerne fra kartong)
 • 1 laubærblad
 • 1 klype pepper
 • en håndfull rosiner
 • en håndfull pinjekjerner
 • en håndfull spinatblader (evt basillikumblader)
 • Valgfritt: kokt/stekt potet, brød eller annet tilbehør

Forberedelser:

Bløtlegg klippfisken i vann i minst et døgn, gjerne to før du skal bruke den. Skift ut vannet ca hver 3.-4. time. Denne prosessen vanner ut saltet i fisken slik at den blir spiselig. 😉 Etter perioden tar du fisken opp fra vannet og tørker den med et rent kjøkkenhåndkle eller tørkepapir. Jeg synes det er best når det er skinn på fisken, men bein er uaktuelt. Om du ikke får tak i beinfri klippfisk bør du fjerne beina før du lager retten.

Slik lager du retten:

Skjær fisken i 4-5 cm store biter. Hell det glutenfrie melet i en bolle. Du kan smaksette melet med litt pepper(helst hvit pepper for å ikke sette farge på den lekre fisken), eller annet krydder om ønskelig. Ønsker du å bruke vanlig mel er det naturligvis helt ok. Varm opp en høy stekepanne med 1/2 dl olje. Vend fiskebitene i melet og legg så fisken i pannen. Brun lett på begge sider. Ta de ferdige stykkene over i en ildfast form og sett dem i varm ovn slik at de holder seg sprø.13-IMG_6871

Når du har stekt ferdig fisken tilsetter du den resterende oljen i stekepannen. Tilsett hakket løk og hvitløk og stek til løken har blitt gylden. Tilsett så purreløken, paprika, tomatene,laubærblad og rosiner. Småkok i 10 minutter og rør underveis. Tilsett pinjekjernene til slutt, og spinatbladene bare 1-2 min før servering.14-IMG_6870

Nå kan du velge om du vil tilsette fiskebitene i sausen og la fisken koke med sausen i 5 minutter før servering, eller sette opp varen i ovnen slik at fisken stekes ferdig der. Jeg liker å la fisken steke i ovnen. Jeg bruker aldri noen fast tid eller temperatur. Jeg bare setter fiskebitene i den varme ovnen (ca 200 grader) og lar de stå til jeg er ferdig med sausen(ca 15-20 minutter.)

Servering:

Legg opp 2-3 fiskestykker på tallerkenen og hell over en øse eller to med saus. Om du har selskap kan du også bare sette hele kasserollen på bordet, eller formen med fisk og sausen hver for seg.  Jeg synes det er fint å servere kokt eller stekt potet til retten, men ristet brød eller rundstykker med litt smør attåt er også godt. Pynt gjerne med et dryss pinjekjerner og tørket basillikum. 15-IMG_6869Håper det smaker! Om du liker fisk kan du umulig ikke like denne retten! Helt himmelsk! Rester kan oppbevares i kjøleskap i 4-5 dager og grønnsakssausen blir bare bedre med tiden. 😀 Bon appètit!

Liker du klippfisk? Fristet denne retten? 🙂 Prøvd rosiner i middagsretter før?Takk for at leser bloggen!


6 thoughts on “Sprøstekt klippfisk i himmelsk grønsakssaus

 1. Så deilig! En litt mer eksotisk variant av klippfisk! Kan du tenke deg – jeg hadde ikke smakt klippfisk før i fjor rundt juletider?! Men gubbanoa så godt det var, og dette så kjempegodt ut 😀
  Jeg har prøvd rosiner i middag ja, laget en slags krydret bulghur-rett med det blant annet, det gir en utrolig god sødme 😀
  God tirsdag fine 🙂 x

 2. Ja nydelig! Ja, det kan jeg faktisk tenke meg, for jeg hadde unngått å smake min favoritt; buknafisk helt til for ett par år siden. Det som er så sinnsykt godt 🙂 Ja, rosiner gjør seg i marrokansk mat! 🙂 Ha en fin tirsdag du også 🙂

 3. Dette såg skikkelig fristande ut med mange spennande smakskombinasjoner! Klippfisk har eg faktisk aldri smakt, men den kommer nok den dagen også 🙂 Ha en strålande Tirsdagskveld!

 4. Herre min hatt (!), dette høyrdes så fortreffeleg ut at eg ikkje veit kvar eg skal gjere av meg om ikkje dei har ferdig utvatna klippfisk på butikken i dag! Dette må eg berre lage så fort som råd XD
  Perfekt til å ha med seg som lunsj på mattetentamen på måndag òg! ^^
  Tippar rosinene gjer seg alldeles nydeleg i denne retten, eg er i alle fall ikkje det spor skeptisk…
  Tusen takk for fristande og inspirerande oppskrift, og håpar du har ei (fortsatt) fin helg 🙂

 5. Takk for den hyggelige kommentaren! Du kan alltids bruke annen hvit fisk om du ikke har tid eller tålmodighet til utvanning 😉 Håper det smaker! Ha en god helg du også!

Legg gjerne igjen en kommentar! :D