Pepperkaker – Diett- og allergivennlig

Hei! Jeg bobler over av julestemning!! Magen min har også fått med seg at det er jul og i dag står pepperkaker på menyen. De er laget med mandelmel, er uten egg, gluten og hvitt sukker. De kan lett lages vegansk. Husk: Pepperkakebaking is all about the fun! Kos deg med deig, pynt og spising. La kreativiteten blomstre! La deg inspirere av bodybuilder-pepperkakemannen og Northug. 😉

Bilde lånt hos eatcake.exblog.jp
Til pepperkakene trener du:

 • 330-350g mandelmel*
 • 2,5 dl yaconsirup eller melasse (gir mørkere farge og best resultat)
 • 1/4 cup lønnesirup
 • 3 ss smør/margarin
 • 1 ss fullfett kokosmelk evt fløte eller annen tykk melk
 • 1 ½ ts agar agar
 • 1/2 ts bakepulver
 • Krydder: 1/2 ts hver av malt ingefær, kanel, nellik, muskat, salt og 1 klype pepper

Bilde lånt hos eatcake.exblog.jp

Noe du mangler? Bytteliste:

 • mandelmel: Kan erstattes med kikertmel +1/4 tsp agar powder, eller finmalte nøtter eller frø+ 1/4 tsp agar powder. *Med mindre du går på diett feks paelo eller lavkarbo kan du fint bytte ut 20g av melet med stivelse.
 • agar agar kan du bytte ut med 1 ss gelatin(animalsk),2 ss linfrømel eller chiamel(tilsettes det våte for å svelle) evt 1 ss psyllium husk.

Slik lager du pepperkakene:

 1. Forvarm ovnen til 250. Bland de tørre ingrediensene i en bolle.
 2. Kok opp melasse eller annen sirup. Tilsett lønnesirup, smør og kokosmelk. Rør inn og ta av platen.
 3. Hell de tørre ingrediensene i det våte og bland med en tresleiv.  Bruk mer mandelmel om deigen blir for klissette. Bilde lånt hos eatcake.exblog.jp
 4. Dekk bollene med plast og sett deigen i kjøleskapet. Avkjøl.
 5. Rull ut deigen mellom to lag med bakepapir eller folie.
 6. Stikk ut deigen med pepperkakeformer. Legg på bakepapirkledd stekeplate. Begynner deigen å bli svett kan du avkjøle den.
 7. Stek i 10 min. Avkjøl helt (gjerne 30 min) før du pynter med glasur,nonstop og pynt.

  Bilde lånt hos eatcake.exblog.jp

Ønsker deg en fortsatt fin kveld og en nydelig start på uka. Stor suss fra Liller :*

Q: Bruker du å papperkakebake i jula? Hvordan liker du din pepperkake pyntet?


27 thoughts on “Pepperkaker – Diett- og allergivennlig

 1. Herlig! Takk! 😀
  Har bare et par spørsmål som du kanskje kan hjelpe meg med:
  – Vil agavenektar fungere like bra som yaconsirup?
  – Er det noe jeg kan bytte ut lønnesirup med? F eks Tagatesse?
  – Vil det mandelmelet på iherb tilsvare det fettreduserte vi har i Norge, eller er finmalte mandler å foretrekke? Jeg vurderer om jeg kanskje skal bytte det ut med kikertmel, dersom det gjør det litt mer “pepperkakete”. Eller kanskje ta halvt om halvt. Vil gjerne høre din mening om det, ettersom jeg er litt amatør på bakefronten fortsatt.

  Åh… nå gleder jeg meg til å bake til jul :3

 2. Kul skipepperkakemann!

  Dem va fint pyntet.

  Har ikke spist pepperkake på år. Men mene å huske at æ brukte å pynte med glasur og nonstop.

 3. Jeg har ikke prøvd med de råvarene men kan tro at du kan bytte ut sirupen med annen sirup. Tagatesse er tørt, er det ikke? Da må du justere med mer veske(feks kokosmelk),men kan ikke garantere noe resultat. Tror det er bedre å bruke en annen type sirup i stedet for lønnesirup. Mandelmelet på iherb er ikke det samme som det fettresuserte. Det på Iherb er malte mandler. Du kan sikkert bruke fettredusert,men kanskje de bliir en anelse tørre? Alt dette må du nesten prøve deg rem til. Det blir litt prøving og feiling,men gode blir de sikkert uansett.

 4. Ja har egentlig veldig lyst til å smake. Men etter at sf kom inn i bildet har det ikke vært like artig å spise godteri/kake osv. Gleden e liksom forsvunnet:(

  15 Desember skal æ feire at æ har spist 1 år strekk med få unntak(dem varte bare i ca 2 dager eller at æ begynte å spise på samme dag) så velger å si at dem ikke telles. Å da skal æ spise/drikke noe æ ABSOLUTT egentlig ikke godtar mæ å spise om det e burger på flyt/grom eller kake osv. Kanskje det blir noen pepperkaker. Tok det lang tid å lage pepperkakedeigen?

  Har ikke spist 1 år i strek på ca 5-4 år!:( 😛

  Håper du har hatt ei fin helg:) Ha en fin Søndag videre:)

 5. Det skader ikke å prøve. gratulerer med ett år med mat 🙂 Kos deg 15. Husk, man lever bare en gang. Det er ingen vits i å pine seg selv for årene flyr. Takk det samme :*

 6. Da blir det malte mandler. 😀
  Prøver bare å være litt forsiktig med det som har mye sukker i seg. Har hatt hell med sukker- og melfri pepperkaker før, men de ble veldig myke. Hvordan ble dine i konsistens? Håpte at kikertmel kanskje kunne få ordning i sakene. 😛 Blir nok mye eksperimentering til jul i år igjen.

 7. Æ trur æ endrer planen. Kan jo spise pepperkake uten at det skal være 15 Desember. Så velger at det skal være en ting æ skal gjøre i løpet av neste uke. Hjemmelaget eller ikke. Får vite mestsannsynlig i morgen om æ har noen mat allergier. Så da vet æ sikkert kordan type æ pepperkakedeig spise.

  Følte liksom på forje kommentar at æ mente at æ ikke kunne spise pepperkake før 15 eller bare den datoen. Å det skal jo ikke være sånn at man har en dato på kordan mat man kan spise. Hvis du skjønner ka æ mener?

  😀

 8. Hehehe, for noen morsomme pepperkaker! Nå fikk jeg jammen lyst til å bake selv også. Har egentlig aldri vært så glad i pepperkaker, men det er moro å lage, så hvis jeg får tid så kan jeg kanskje prøve meg på disse. 😀 Du er så flink. 😀

 9. Deigen er ganske så klissete. Det hjelper å bruke nok mel + avkjøle den godt. Konsistensen synes jeg ble fin. Om du synes de blir myke kan du steke dem litt lengre(lavere temperatur slik at de ikke brennes). Kikertmel kan gjøre susen. Man må bare prøve og feile. Lykke til <3

 10. Synes du 😀
  Tusen takk. Betyr ganske mye at du synes det! 😀

  Fra dette året i fjor til no e æ kommet ganske langt ifølge ei som har kjent mæ helt siden æ fikk hjelp med sf.

 11. YAMMII! Har kjøpt inn til å lage, nå skal jeg bare ha tid til å lage de også! ;D Hehe. Ha en fin søndag ;D

 12. Du lager så vanvittig mye artig! Jeg blir så imponert! 😀 veldig moro å titte innom her å se hvilke sprell du har gjort på kjøkkenet for hver gang. OM jeg bare hadde de samme egenskapene inne på det rommet. Hos meg er det stort sett bare katastrofe all the way, MEN øvelse gjør mester, sies det i alle fall 😛

 13. Enda en pepperkakeoppskrift. Jeg må få postet min egen snart! Har den skrevet ned, men mangler ingredienser 😮 Alle sammen drar fra meg på julefronten nå, hehe x)

 14. Har du noe laktosefrie produkt tips? Fra iherb evt andre plasser.

  Legen min sa at det ikke va lurt å bruke proteinpulver siden det va kunstigsøtning, Aspartam osv.

  Vet du om noen som ikke har noe tilsetningstoffer og e laktosefri?

  Håpe virkelig æ ikke e laktose intolerant!

 15. Hei!! 🙂 Tidligere i år fant jeg ut jeg at har intoleranse mot egg, gluten (spelt, hvete og alt det der), melk og litt mot mandler.

  Dette gjorde at jeg gikk til en ernæringsfysiolog og en alternativ lege i Oslo-området. Jeg fikk beskjed om at jeg skulle kutte ut alt av gjær, sukker og usunne søtningsmidler siden jeg skulle spise FOS og ta probiotika-piller (da sukker og gjær motvirker disse pillene og pulveret).

  Det jeg lurer på her at om det sirupet du bruker i pepperkakedeigen – kan jeg spise det? Vet du noe om det? 🙂

 16. Mente ernæringsfysiologen(statlig eller privat?) også det samme som den alternative legen? Jeg “går ut ifra” at de mente du kanskje hadde candida ubalanse i tarmsystemet siden du ble satt på en sukkerfri diett. Sirupen i oppskriften vil virke som sukker i kroppen. Når det er sagt så spiser du sikkert ikke 1 kilo pepperkaker hver dag i jula, så jeg ville ikke vært så streng på dietten akkurat nå i jula. Alt med måte. Er du usikker kan du alltids kontakte din lege å spørre.

 17. Hei! 🙂

  Jeg følger oppskriften din nå, og det står kakao, men ikke hvor mye :/
  Kan du hjelpe meg?? :O

Legg gjerne igjen en kommentar! :D