Proteinpulver guide

Det mest populære treningstilskuddet er uten tvil proteinpulver. Noen tror at pulveret bare er for de som trener og forbinder det med muskelbunter og treningssenter, men slik er det nødvendigvis ikke. Proteinpulver er noe for alle som ønsker å tilføre mer proteiner i kosten sin på en enkel måte enten du trener eller ikke. Undersøkelser viser feks at sykehuspasienter som inntar energiproteindrikke like etter en operasjon, vil ha en rekke fordeler – blant annet færre infeksjoner og andre komplikasjoner og dermed kortere tid på sykehus. Spennende, sant?

Proteiner er, som du sikkert har fått med deg, kroppens byggestener og er nødvendig for vekst og utvikling av kroppens vev, der i blant musklene, hjertet og hjernen. Protein er også viktig for å bygge og opprettholde muskelmasse. Hvis kroppen ikke får tilført nok energi vil protein fra dine muskel og vev kunne bli benyttet som energikilde og kroppen blir svekket.

I alt finnes det 22 aminosyrer. En del aminosyrer kan kroppen selv omforme etter behov, mens 8-9 aminosyrer er vi avhengige av å få gjennom maten vi spiser. Det er dette vi kaller essensielle aminosyrer. Disse aminosyrene er; valin, isoleucin, leucin, lysin, metionin, fenylalamin, tryptofan og treonin. Spedbarn trenger også å få tilført aminosyren histidin(den 9. aminosyren).

Grunnen til at proteinpulver har blitt så pop er kanskje fordi at en proteinrik shake vil fordøyes raskere enn en biff etter trening? 😉 Det er dessuten kjekt å ha i skapet de dagene du ikke har tid eller lyst å stå og steke og koke. Det eneste du trenger er en shaker, vann eller melk og pulver. Det kan funke som et raskt mellommåltid der du ellers ville hoppet over et måltid eller gått sulten.

Jeg for min del bruker ikke proteinpulver på den måten. Jeg drikker det aldri alene. Joda, jeg tar meg “en kjeft” før og etter trening etter lyst og behov, men jeg bruker det mest for å berike smooties, havregrøten, desserter eller bakst med proteinpulver. Jeg bruker gjerne måltidserstattere (dvs “proteinpulver som også inneholder en del karbohydrater, fett, vitaminer og mineraler). Slik blir maten mer næringsrik.

Proteinpulver fås i masse ulike smaker, men vanlig, sjokolade og vanilje er standarden på smaksfronten. Det er mange typer proteinpulver og valget du tar kommer helt ann på hva du liker smaksessig, om du har allergier du må passe på, hvilken type søtning du foretrekker osv.De ulike proteinkildene vil dessuten ha ulik biotilgjengelighet. Biotilgjengelighet betyr hvor tilgjengelig det er for opptak i kroppen. Eksempel: Selv om du spiser en jernspiker vil du ikke få i deg nyttig jern fordi spiker har en dårlig biotilgjengelighet.

Under får du en flott guide over ulike typene protein pulver, så du kan bli litt klokere. Dette tok virkelig sin tid, så håper dere setter pris på guiden og finner den nyttig. Jeg har linket til Iherb og Myrevolution slik at du kan finne de protein pulverne du vil lese mer om. Er du ny kunde på Iherb kan du bruke rabattkode JEM146 å spare $5 ved din første bestilling. Les Iherb guiden for mer info.

❤ Animalske proteinpulver ❤

Myseprotein – Whey Protein

Whey er det engelske navnet på myeseprotein. Det er et melkeprotein og kongen av proteinpulver. Et komplett protein (alle aminosyrene) og mye BCAA. Whey protein er uten tvil det mestpopulære proteinpulveret. For de fleste vil dette være et bra valg når det kommer til smak. Whey får du memlig i all verdens forskjellige smaker. Alt fra de vanlige til mer spennende smaker som coookies&cream og peanøtt. Det er rimelig og holder en god kvalitet. Whey kommer i to former, whey isolat og whey konsentrat. Proteinpulver med 100% Whey får du her.

Myseprotein konsentrat – Whey Protein Concentrate: Et konsentrat betyr at det ikke er filtrert så mye for å fjerne laktose og fett. Det inneholder derfor litt mindre protein pr porsjon. Ikke ditt førstevalg om du er laktoseintolerant med andre ord. Fordøyes veldig raskt og er dermed utmerket før/etter trening. Konsentrat er uansett rimelig, og en flott kilde til protein.
Myseproteinisolat – Whey Protein Isolate: Som whey, et komplett protein (alle aminosyrene) og mye BCAA,men et renere (mer filtrert) pulver som inneholder mer proteiner og mindre fett og laktose pr posjon enn konsentratet fordi det er fjernet. Vanligvis litt dyrere enn konsentrat. Her.

Kasein – Casein:

Et melkeprotein som fordøyes sakte og dermed gjør slik at du har protein i systemet ditt lengre. Whey tar ca 3 timer for å brytes ned i kroppen din og kasein tar ca 8. å grunn av dette brukes kasein ofte av muskelbyggere før leggetid for å ha tilgjengelig protein innabords mens de sover. Rik på glutamin, en aminosyre som er bra for immunsystemet. Det er sist men ikke minst casein man bruker for å lage fluff (40 g pulver + 200g frossne bær piskes med 1/2 dl melk med ballongvisp til luftig “krem”). Casein finner du her.

 spons
Du får også proteinpulver bestående av en kombinasjon av myse og kasein. Det gir deg “det beste fra to verdener” med langsomme og raske proteiner.

Markedets beste proteinpulver
Bestill her!

Egg Protein – egg white protein powder:
Jepp, du får proteinpulver av eggehvite også. Egg protein har 100% biotilgjengelighet. Det kan sammenlignes med whey. Det inneholder lite fett og kolestrol. Det er mange som er allergiske mot egg da det er et av de mest allergene matvarene. Vit at de allergene proteinene er konsentrert i eggehviten. Spiser du(veldig) mye fluff, eggehviter og bakst med egg kan det blir for mye om du også bruker mye eggehvite proteinpulver. Du vil ikke ende opp som meg med egg allergi. Sjekk utvalget over egg protein pulver her.
BIFF proteinpulver – beef protein:
Åjada,du leste riktig. Jeg har bare prøvd en type av dette. Biotilgjengeligheten i dette pulveret er hele 90%. Ellers: Ikke genmodifisert, uten gluten,kolestrol,melk,gjær,egg,soya,lav på fett,protein innhold på 98% pr gram. Den er søtet med stevia og inneholder også mørk og hvit sjokolade. Proteinpulveret jeg har kjøpt finner du HER. Flere smaker: vanilje og karamell og blåbær/bringebær.
VEGANSKE proteinpulver

Noen vil ikke spise dyreprodukter,mens andre ikke kan. Mange helsebevisste mener dessuten at protein pulver av animalsk opprinnelse vil gjøre kroppen “sur”, mens pulver baser på planteprotein er basedannene og derfor mer gunstig for kroppen. Les mer om ph-balanse HER. Mange planteprotein er ufullstendige proteinkilder da de ikke inneholder alle de essensielle aminosyrene. De fleste mangler ett eller flere. Det er derfor lurt å kjøpe pulver som kombinerer to ulike kilder eller flere, eller spise andre proteinkilder via kostholdet (bønner, erter, korn). Soya, hemp og quinoa inneholder alle de 8 essensielle.

De ulike typene vegansk protein er bla erteprotein, hamp og brunris. Soya er også vegansk, men noen er skeptisk til soya av ulike grunner. Hamp protein begynner å bli mer kjent og populært.  Info om det veganske proteinpulveret M factor kan du lese om her.
12182855_10156188731415181_5698556724365786970_o

Gresskar frø proteinpulver – faktisk. Har du hørt om det før? Dette er altså proten pulver som kommer fra gresskarfrø. Frøene konsentreres til et pulver slik at man får ett lettfordøyelig proteinpulver. Allergivennlig,lav GI, over 60% biotilgjenngelig protein, inneholder alle aminosyrene, samt andre næringstoffer som finnes naturlig i gresskarfrø,

 

Hamp protein – hemp protein: (Kan inneholde hemp protein konsentrat.)

Malte hampfrø hvor fettet er presset ut. Pulveret inneholder 30-50% lettfordøyelig protein samt mange andre fine næringsstoffer som vitaminer, essensielle fettsyrer, mineraler, antioksidanter, ensymer m.m. Hemp er trygt å brukes av dem som ikke tåler nøtter, gluten, laktose og sukker. Allergivennlig og muligens det sunneste proteinpulveret.

Inneholder alle de 20 aminosyrene som kroppen bruker, inkludert de åtte de essensielle aminosyrene kroppen ikke kan lage selv. Bra alternativ om du vil unngå soya og animalsk protein. 65% av det totale proteininnholdet kommer fra proteinet edestin som er lettfordøyelig og lett absorbert av kroppen. Hamp er allergivennlig. Smaken er nøttete og går kjempefint sammen med havregrynssmaken. Inneholder dessuten fiber som metter. Hampproteinet finner du ofte i veganske proteinpulver blandinger, men du får det også rent. Her er utvalget.
Soya protein– soy Protein:
Protein som kommer fra soyabønner. Det kan minne om whey. Det inneholder mye proteiner, lite fett, kolesterol og laktose. Bra for laktoseintolerante. Du får alle de essensielle aminosyrene. Rik på glutanmin som er bra for utholdenhetstrenere som løpere.
Studier viser at soya kan redusere kolesterol nivå for å forbedre hjertehelsa.
Nå skal ikke jeg gå inn på hele soya-debatten,men vit at soyaprotein inneholder isoflavoner som kan øke østrogennivået i kroppen. På grunn av dette har mange trodd at soyaprodukter kunne øke sjansen for brystkreft. Nye studier har vist at det motsatte ser ut til å være tilfelle, at soya protein faktisk kan hjelpe til å krympe svulster. Soya protein stimulerer ny myskelsyntese og er effektiv mht restitusjon.
Soya isoflavoner (planteøstrogen) kan redusere/fjerne problemer som følge av overgangsalder og redusere risikoen for brystkreft. Planteøstrogen har dessuten vist seg å ha en forebyggende effekt på prostataproblemer hos menn. Litt soya er helt ok, men er du feks mann og spiser veldig mye tofu og drikker soyamelk daglig bør du kanskje kjøpe en annen type proteinpulver for å variere. Som egg inneholder soya mange allergener, så overdrevet bruk kan føre til allergi.

Soyaprotein finnes i et stort utvalg og har en grei pris. Soya isolat inneholder svert lite fett og kolesterol og mer isoflavonider enn soya protein konsentrat. Det finnes GMO eller non-GMO soyabønner. GMO betyr Gen Modifisert Organisme. Jeg vil anbefale å kjøpe pulver av soyabønner som IKKE er genmodifisert. Det koster litt mer,men det betyr at soyabønne planten ikke har blitt forandret på gen nivå for å forbedre avlingen. Se utvalget HER.

Ris Protein – Rice protein powder

Vanlig ris inneholdet bare 5-7% protein. For å lage konsentrert risprotein blir fullkorns brun ris malt til mel, så blandet med vann. Naturlige enzymer tilsettes og skiller karbohydrater og fiber fra proteinet. Det hele skjer kjemekaliefritt og på lav temperatur. . Sluttresultatet er et 80-90% rent, allergivennlig, lettfordøyelig protein. Etter 4 timer har kroppen fordøyd over 86% av risproteinet, sammenlignet med 57% for soya. Risproteinet har en biotilgjengelighet på 70-80. Glutenfri. Inneholder ikke alle essensielle aminosyrer. Bra for de som er laktoseintolerant eller har sensitiv mage. Se utvalget her.

Erteprotein – Pea protein powder:

Erteprotein er laget av gule splitterter og er mitt favoritt proteinpulver nå for tiden. Det har naturlig en mild, litt søt smak med et svakt hint av sukkererter. Det er allergivennlig, lettfordøyelig og gir mye proteiner til en fin pris. Glutenfri og laktosefritt. Inneholder ikke fett eller kolesterol. Blander seg lett i melk og smooties. Erteprotein med sokoladesmak får du her.

Tips: bland erteprotein og risprotein. Erteproteinet hjelper på risproteinets litt smulete konsistens, og de utfyller hverandre næringsmessig: Ris protein er rikt på cystein og methionin, men ikke lysin. Erteprotein inneholder lite cystein og methionin, men er rik på lysin. Kombinerer du disse to proteinkildene får du et pulver som kan måle seg med whey eller egg – uten å kunne skape allergiske reaksjoner. Rikt på BCAA.

Andre proteinrike pulver
Linfrø pulver – flaxseed powder. Malte linfrø er ikke noe proteinpulver, men det inneholder mye protein og kan derfor brukes som proteintilskudd alene eller ammen med andre proteinpulver. Pulveret er fiberrikt og rik på omega 3. Glutenfritt.
Alger – Alger som spirulina og chlorella inneholder mye protein, men smaker virkelig ikke godt og er ganske dyrt i lengden. Det er derfor best og bruke i små mengder. Inneholder mye vitaminer, mineraler med mer.
HER finner du tips til 7 allergivennlige plantebaserte proteinpulver til under 200kr.
Til slutt..
Det er ikke slik at “jo mer proteiner, jo bedre”. Du blir ikke sunnere eller får mer muskler om du bare lever på proteiner, eller proteinpulver, tvert imot. Alle trenger proteiner, karbohydrater og fett i ulik mengde for å være friske, mette og fornøyde. Det er viktig å få nok protein, men bortkastet å overdrive. 0,8-3g protein pr kg kroppsvekt er nok alt etter ditt aktivitetsnivå. Du trenger heller ikke kosttilskudd verken av det ene eller det andre om du alltid får i deg nok via kosten.
Det er alltid best å spise mat i sin naturlige form slik at man får i seg essensielle fettsyrer, vitaminer og mineraler også. Sjekk gjerne ut måltidserstattere som inneholder dette.
Proteinpulver kan være kjekt en gang i blant, for å spare tid, som et mellommåltid, om du er syk, for å optimalisere treningen og restitusjonen eller ikke får i deg nok mat eller proteiner. Alt med måte. Velg et proteinpulver etter ditt behov og smak. Prøv deg frem og varier gjerne. Jeg vil anbefale et vegansk proteinpulver mht miljøet og dyrene.
Håper denne guiden gjorde deg litt, om ikke mye, klokere på hva som er der ute.
Q: Var denne guiden til hjelp?
Bruker du proteinpulver? Noen typer du har lyst å prøve?

43 thoughts on “Proteinpulver guide

 1. Funker det forresten på en lavkarbodiett?!. Skal begynne å trene styrke. Tenkte det kunne være ok å drikke en protein smoothie etter trening!?

 2. Hei 🙂 bestilte dette biff protein pulveret. Men har enda ikke prøvd det. Skal sette igang med PSMF diett. Kan ikke spise cottage cheese, skyr osv som veldig mange bruker som mellommåltid på denne dietten. Er dette pulveret bra nok som mellom måltid på en slik diett?. evt har du noen tips til mellom måltid utenom egg og kjøtt ?:) Som du sikkert har skjønt tåler jeg ikke melk og hvete.

 3. Hei!
  Så flott guide! Jeg går meg totalt vill på iherb hver eneste gang. Så langt har jeg kun prøvd chocorite vanilla, og det var veldig godt.
  Jeg har lyst på et pulver med lite karbohydrater og fett. Jeg er er laktoseintolerant. Kan du gi meg en anbefaling? Vil helst ha et med vaniljesmak.
  Blir veldig glad for svar.

 4. Jeg kan anbefale brunris protein fra Sun Warrior. Foretrekker natural smak, vanilje ble litt for kunstig i min smoothie. Den er non-gmo og inneholder alle de 9 essensielle aminosyrene + 9 av de andre. Den er desværre over tollgrensa på iherb :/ det finnes også på norske nettbutikker og helsekost.

 5. Hei! Takk for kjapt svar! Kjempegreier!

  Jeg syntes det var en litt stor pakke, så jeg søkte litt rundt etter en mindre i samme merke/type. Det hadde de jo selvfølgelig ikke. Synd at de ikke har litt mindre pakker i alle typer i grunn, slik at man i alle fall kan teste før man kjøper en kilo.
  Jeg landa på denne: http://www.iherb.com/Twinlab-100-Whey-Protein-Fuel-Lean-Muscle-Vanilla-Slam-1-lb-454-g/23736
  Håper den gjør susen. Den er jo i samme gata som den du anbefalte?

  Ha en fortsatt fin dag! 🙂

 6. Det er et veldig flott protein innholdsmessig. Det er mange andre non-GMO planteprotein som har alle aminosyrene under tollgrensa også,man må bare være på “jakt”. Takk for tips :*

 7. Hei! så bra ut det proteinet. Vet at det jeg linket til er godt, så det hadde nok falt i smak. Du kunne bare sendt det til meg om du ikke likte det. Hehe 😉 Jeg tror ikke pulveret du linket til er sertifisert laktosefritt,men siden det er et whey isolat skal mesteparten av både fett, karbo og laktose være borte. 🙂 Ha en fin dag du også!

 8. Hehe, ja, jeg stoler på at det smaker godt. Må se an hvor mye pulver jeg faktisk kommer til å bruke, så får jeg bestille det neste gang! 😉
  Satser på at magen tåler dette 🙂

 9. Ja, det er flere som har sagt det der. Jeg hadde allergi fram til jeg var 6 år, så jeg har aldri forholdt meg til melk faktisk. Skjult i mat, i små små menger, pleier det å gå greit. Ren melk og fløte er gift. Yoghurt spiser jeg daglig, så det er slett ikke ille. Skal vurdere å likevel teste det ut, hadde vært kjekt å kunne spise det samme som andre i mange anledninger -og ikke bare spise grønnsakene når de spiser fløtepoteter 😉

 10. Hei! Jeg har lenge vært glad i å bruke whey for å lage proteinkaffe, men nå har magen min sagt stopp til melkeprodukter.. Jeg har lest meg litt opp på bloggen din, og bestilt meg erteprotein nå. Det jeg lurte på var om du tror noen andre typer enn whey vil funke til proteinkaffe? Det er jo litt tykkere i konsistensen, men det buurde kanskje gå? Jeg kan forsåvidt bare prøve også, hehe. Ha en fin søndag!

 11. De som er tykkere i konsistensen er ofte tilsatt feks guar gum. Om magen din ikke liker melkeprodukter pga laktose kan du prøve whey isolat som ofte har lite laktose eller er laktosefrie. Du kan prøve casein som er det andre melkeproteinet. Ellers tror jeg erteproteinet vil funke bra. Det gir et litt kremette resultat synes jeg. 🙂

 12. Hei!
  Jeg ville høre om du har eksperimentert med å lage egne smakstilsetninger i proteinpulveret? Jeg har lenge lekt med tanken om å blande mitt hemp proteinpulver opp med kakao, men har bare ikke fått det gjort. Jeg er blitt skeptisk til whey protein etter at jeg leste en øyenåpner av en artikkel om nettopp whey protein vs. hemp protein. I artikkelen var det fokus på hvordan mange muskelbyggere ser ut nå til dags. At de i tidligere tider var muskuløse og slanke, mens mange i dag ser oppblåste og uopplagte ut. Det har nok noe med det du skriver omkring surhetsgraden i de animalske protein pulverne, at de over lengre tid opphoper seg i kroppen. Jeg må innrømme at jeg ikke får brukt mitt hemp protein nok, nok også fordi det ikke har noen smak og kamufleres derfor kun i smoothies og bakst de gangene jeg får tatt meg sammen til den slags. Har du noen tips til gode og sunne proteinblandinger? Og hva med proteinbarer, er det noe du har forsøkt? Jeg har eksperimentert litt, men ikke riktig funnet en kombi som sier spar ess.

  Tusen takk for supre, informative innlegg! Du er herved “pin’et” (Pinterest) 🙂

 13. Ja det har jeg faktisk. Når det kommer til den “oppblåst og uopplagt”-looken, så er det typer steroide-look. 😉 Just saying. Jeg synes faktisk hemp smaker godt feks i havregrøt, søtet naturligvis. Når det kommer til proteinbarer så har jeg lagt ut en oppskrift på bloggen som jeg bruker hele tiden. Gode og sunne proteinblandinger finnes det mange av på Iherb. Jeg har linket til noen. Hva du annser som sunt er vanskelig å si, da alle har sitt eget syn på hva som er sunt å bra. Jeg liker whey og erteprotein best. 😉

 14. Heisann!
  Det er ikke sikkert du har noe svar på dette, men siden det ser ut som du har mye kunnskap om proteinpulver tenkte jeg å spørre likevel.. Jeg er laktoseintolerant, men holder meg også mest mulig unna melkeprotein og soya. Har prøvd to typer proteinpulver, begge av erter, men fikk mageknip av det selv om jeg brukte små mengder. Lurer på om dette er noe du har vært borti, og om du vet om noen proteinpulver som er litt “snillere” mot magen (og uten melk)? Kanskje noen som inneholder litt mindre kunstige stoffer, smakstilsetninger ol.

 15. For mange protines og feiltyper er ikke bra. Syre i magen er nesten garantert og kreft til damer spm spiser soya… bloggen innholder mye bra men noe ikke så bra.. google soy thyroid cancer… dette er så kjent at nwo skole harvard sagt akkurat samme etter stor test.

 16. Hei, jeg har kjøpt den biff proteinpulveret. Blandet den med vann, men den smakte så grusomt at jeg ikke klarte å drikke hele. Hva blander du med? Har du den i smoothies eller blander du med melk?

 17. Kjempefin guide! Funker det å bruke hemp eller erteprotein i fluff eller må det være kasein?:-)

 18. Alle planter er komplette proteinkilder. De fleste grønnsaker inneholder litt mindre av noen aminosyrer, men alle har alle. Denne myten må bort.

 19. Dette var interessant lesing! Jeg bruker Optimum nutrition Gold standard 100% whey. Det står på varebeskrivelse at det er whey proteine isolate. Betyr dette at det er lite/ikke laktose i dette proteinpulveret? På forhånd takk for svar. 🙂

Legg gjerne igjen en kommentar! :D