Rømmegrøt – lavkarbo eller allegivennlig

Hei hopp! Snart helg jo! 😀 Har dere hatt en fin dag? Jeg har kost meg med rømmegrøt til middag. Jeg fant jo ut at det var skikkelig lenge siden jeg har spist rømmegrøt! I en periode spiste jeg det jo minst en gang i uka *høhø*. Jeg tenkte jeg skulle ta en reprise på mine to mest brukte rømmegrøt oppskrifter. En oppskrift er lavkarbo og en er allergivennlig. Begge er uten sukker og hvetemel.

I dag er det mange som ikke kan eller ønsker å spise vanlig rømmegrøt. Det kan være pga melkeallergi, gluten allergi, lavkarbo diett eller noe annet. Jeg har fått positive tilbakemeldinger på begge oppskriftene, så om du ikke kan eller vil spise standard rømmegrøt – prøv disse! Det er jo alltid gøy med litt forandring. ^^grøt

 Grøt 1: Lavkarbo rømmegrøt

Grøten er sukkerfri og glutenfri. Passer for diabetikere. Er du laktoseintolerant kan du bruke laktosereduserte produkter, har melkeallergi kan du bruke soya- eller havrebasert fløte og rømme i stedet for vanlig fløte. :)

Man tager:
1 boks seterrømme
1-2 dl fløte
1 ts sukrin
1 SS smør
2 ts JBK mel eller ca 5 ts mandelmel.
1 klype salt

Smelt smør og hell i en boks rømme. Ha i fløte,sukrin og salt og kok opp på svak varme under omrøring. Bland ut JBK (johannesbrødkjernemel) mel i litt vann og tilsett grøten. Bruker du mandelmel, rør inn til passe konsistens. La småkoke i 5 min. Server med smørøye, sukrin og kanel. Mmm…grøt1

Grøt 2: Allergivennlig rømmegrøt

Du kan lage denne med bare melk, rømme eller halvt om halvt. Jo mer rømme, jo mer blir grøten som rømmegrøt. Bruker du bare melk blir den mer som fløyelsgrøt.

Du trenger:
3 ss melkefri margarin
5 ss valgfritt mel (Feks soyamel)
2-4 ts johannesbrødkjernemel
6 dl soya-, mandel- eller rismelk (eller rømme)
1/2 ts vanilje ekstrakt
Stevia vanilje&krem eller annet søtt
en liten klype salt

Smelt margarinen i en kjele. Sikt i valgfritt mel og johannesbrødkjernemel. Rør så godt rundt til det blir en jevn og klumpfri grøt. Tilsett  en og en dl melk mens du rører. Grøten vil tykne. Orker du ikke røre er det bare å helle den varme grøten i en blender ;) Mot slutten tilsetter du litt salt og vanilje ekstrakt. Søt til grøten med steviadråper eller annet søtt.

Serveres med kanel og et smørøye (gjerne vegansk eller melkefritt smør) om du liker det. Sukrin minner om sukker i konsistensen og kan strøs oppå for en knasende finish. Det får du tak i her.

Tips:

 • Tåler du/kan/vil bruke vanlig smør,bruk det. Det samme gjelder melk. Det gir mest autentisk smak.
 • For rømmegrøt, bytt ut 3 dl melk med et beger veganrømme( Feks Tofutti Sour Supreme , soyabasert rømme).
 • For LCHf-variant bruk fløte og seterrømme.
 • Melken kan byttes ut med Erlet fra Odense eller andre veganske fløteerstattninger(feks rice dream).
 • Du kan bruke glutenfritt mel  i stedet for soyamel.
 • Ønsker du å lage en kokosvariant kan du bytte ut margarin med kokossmør,melka med koskosmelk og soyamelet med kokosmel.
 • xanthan gum eller konjak rot pulver kan til nød erstatte JBKM om du ikke har det. Du kan også bruke maisenna, i litt større mengde.
 •  Liker du spekemat til grøten er det utmerket da det gir deg proteiner. Dessuten passer den salte smaken til den søte grøten.
 • Sjokoladegrøt? Tilsett 1-2 ss kakao til oppskriften, eller halvt om halvt med sjokolade protein pulver. Evt melk i oppskriften kan byttes med sjokolademelk.grøtsjokQ: Liker du rømmegrøt? Fristet det? Lenge siden sist hos deg også?  🙂Takk for at leser bloggen!

 


5 thoughts on “Rømmegrøt – lavkarbo eller allegivennlig

 1. Heihei! Jeg lurte på dette med nøtter… Jeg er veldig glad i nøtter, spesielt cashew og mandler. Jeg har generelt et veldig lavt daglig kaloriintak, spiser ganske lite. Men er det sånn at man legger på seg av for mye nøtter uansett hva det daglige kaloriintaket er? Eks. Hvis mitt kaloriintak er på 1300 og så spiser jeg nok nøtter til at det ender på 2000, vil jeg da legge på meg eller er det greit Siden jeg ligger innenfor det daglige anbefalte? Håper du skjønte spørsmålet mitt 🙂 tusen takk for en super blogg!

 2. Nei absolutt ikke. Studier viser at nøtter virker slankende på folk som ikke overdriver kaloriinntaket. Ditt kaloriinntak er NEPPE 1300 kalorier. Det er muligens basalforbrenningen din, altså det du bruker om du ligger stille i en seng hele dagen. ALL aktivitet kommer i tillegg. Hvorfor spiser du så lite kalorier? Jeg anbefaler kvinner å ligge rundt 2000, mer om man trener mye. Vektoppgang krever et stort overskudd OVER TID. Slapp av og kos deg med en håndfull nøtter eller tre.

 3. Jeg har et lavt kaloriintak pga anorektiske tankemønstre som ikke vil slippe taket, men jeg jobber med å få det opp og syns at nøtter er en lett matvare å spise. Derfor var det egentlig godt å høre at jeg kan kose meg med en munnfull eller fem uten å føle meg for skyldig 🙂 Tusen takk for svar! 🙂

 4. Det var ikke så vanskelig å forstå etter hva du skrev. Bra at du er klar over det selv da. Håper du får hjelp. Stå på og ikke vær redd for mat. Maten er din venn, det er tankene som er det som ikke er bra :*

Legg gjerne igjen en kommentar! :D