Rømmegrøt på diett? Oppskriften får du her!

Det mange som ikke kan eller ønsker å spise vanlig rømmegrøt. Det kan være pga melkeallergi, glutenallergi, lavkarbodiett, vegansk kosthold eller noe annet. Jeg for min del elsker rømmegrøt, så det å kutte den ut fra kostholdet er helt uaktuelt. Med noen forandringer kan man gjøre grøten både vegansk, allergivennlig eller lavkarbo.

Under får du oppskriften på to alternativer til din standard rømmegrøt. Husk,har du ingen allergier eller kostholdsfilosofier så kan du lage vanlig grøt. Den orginale rømmegrøten er aller best smaksmessig.

Grøt 1: Lavkarbo rømmegrøt

Grøten er sukkerfri og glutenfri. Passer for diabetikere. Er du laktoseintolerant eller har melkeallergi kan du sikkert bruke soyabasert fløte og rømme i stedet for vanlig fløte. 🙂

Man tager:
1 boks seterrømme
1-2 dl fløte
1 ts sukrin
1 SS smør
2 ts JBK mel eller ca 5 ts mandelmel.
1 klype salt

Smelt smør og hell i en boks rømme. Ha i fløte,sukrin og salt og kok opp på svak varme under omrøring. Bland ut JBK (johannesbrødkjernemel) mel i litt vann og tilsett grøten. Bruker du mandelmel,rør inn til passe konsistens. La småkoke i 5 min. Server med smørøye, sukrin og kanel. Mmm…

Grøt 2: Allergivennlig rømmegrøt

Du kan lage denne med bare melk, rømme eller halvt om halvt. Jo mer rømme, jo mer blir grøten som rømmegrøt. Bruker du bare melk blir den mer som fløyelsgrøt. Oppskriften er uten melkeprodukter, egg, gluten og sukker.

Du trenger:
*3 ss melkefri margarin
*5 ss valgfritt mel (Feks soyamel)
*2-4 ts johannesbrødkjernemel
*6 dl soya-, mandel- eller rismelk (eller rømme)
*1/2 ts vanilje ekstrakt
*Stevia vanilje&krem eller natreen
*en liten klype salt

Smelt margarinen i en kjele. Sikt i mel og johannesbrødkjernemel. Rør så godt rundt til det blir en jevn og klumpfri grøt. Tilsett en og en dl melk mens du rører. Grøten vil tykne. Gidder du ikke røre er det bare å helle den varme grøten i en blender 😉 Mot slutten tilsetter du litt salt og vanilje ekstrakt. Søt til grøten med steviadråper eller natreen.

Serveres med kanel og et smørøye (gjerne vegansk eller melkefritt smør) om du liker det. Erythritol (kalt sukrin i Norge) minner om sukker i konsistensen og kan strøs oppå for en knasende finish. Det får du tak i her.

GRØT TIPS

 • Tåler du/kan/vil bruke vanlig smør,bruk det. Det samme gjelder melk. Det gir mest autentisk smak.
 • For en vegansk melkefri rømmegrøt, bytt ut 3 dl melk med et beger veganrømme( Feks Tofutti Sour Supreme , soyabasert rømme).
 • For LCHf-variant bruk fløte og seterrømme.
 • Melken kan byttes ut med Erlet fra Odense eller andre veganske fløteerstattninger(feks rice dream).
 • Du kan bruke glutenfritt mel i stedet for soyamel. HER finner du en stor oversikt med alternativer til hvetemel. Har melet du velger farge vil grøten naturligvis også få farge. Ønsker du en lys/hvit grøt, velg derfor lyse meltyper.
 • Ønsker du å lage en kokosvariant kan du bytte ut margarin med kokossmør,melken med koskosmelk og soyamelet med kokosmel. Server med kokossmørøye.
 • xanthan gum kan til nød erstatte JBKM om du ikke har det. Husk å bruk lite, feks 1/8 ts.
 • Liker du spekemat til grøten er det utmerket da det gir deg proteiner. Dessuten passer den salte smaken til den søte grøten.
 • Du kan også tilsette noen ss av ditt favorittproteinpulver. Husk å velg et lyst/hvitt ett, med mindre du vil ha jordbær- eller sjokoladerømmegrøt.

Håper du ble inspirert! Nå skal jeg kose meg med hjemmelaget allergivennlig fløyelsgrøt. Nam! Klem fra Liller!

Q: Liker du rømmegrøt og fløyelsgrøt?


11 thoughts on “Rømmegrøt på diett? Oppskriften får du her!

 1. Åh, du er fantastisk! Gjett om jeg skal lage kokos”rømme”grøt etterpå, da!
  Jeg må bare si det, men dette er blitt favorittbloggen min!! 🙂

Legg gjerne igjen en kommentar! :D