Slik ble jeg modell, modell livet og tips til deg

En leser spør: “Hei! jeg lurte på om du kunne ha skrevet ett innlegg om hvordan det er å være modell ? Hvordan du gikk frem osv? Og om hva du tjener på det, greier du å leve på det? Hvor høy er du:)? Tror du en som er 170 kunne blitt like populær i bransjen som en høy en som deg?:)” En annen spør “kan du ikke skrive litt om modell greiene a ?”

– Joda. Jeg kan vell skrive noen ord. Jeg bruker ikke å skrive så mye om meg privat, da jeg prøver å holde tema på bloggen til oppskrifter, helse, tips osv. Jeg tenkte jeg skulle skrive litt om min reise siden dere nå spurte, og slenge på noen få bilder. 🙂

Slik ble jeg modell – kort fortalt

Jeg står i modellbyrået til Team models. At jeg ble modell er helt tilfeldig. her skal du få historien i veldig grove trekk: Jeg meldte meg på en modellkonkurranse kalt Årets ansikt på nettet for gøy en dag jeg satt å surfet på nettet i. Jeg tror jeg var 17 år eller noe. Dette var før disse TV programmene “Top model” osv. Det å være modell var liksom ikke noen trend, slik som det er nå. Nå skal jo alle være modeller og man kan finne informasjon om det på nettet, på tv og i magasiner. Fra jeg var lita sa alle at jeg burde bli modell siden jeg har høy og tynn, men jeg tenkte aldri på det. Den gang da ante jeg virkelig ikke hva det hadde å si.

Påmeldelsen gikk litt i glemmeboka, men det skulle være en casting for de som gikk videre i Tromsø en tid etterpå. Jeg heiv meg rundt og tok hurtigruta til Tromsø – og møtte opp der vi skulle møtes. En dame gikk helt oppi ansiktet på meg og tok et bilde av meg. Dette viste seg å være Eivor Øverbø, som driver Team models. Her tok jeg også mine første modellbilder. Jeg ante naturligvis ikke hvordan jeg skulle posere eller noe, men lærte litt etter hvert.

Her er det første "modellbildet" jeg tok

Her er det første “modellbildet” jeg tok

Bildene ble postet i bladet Det nye. Husker ikke så mye mer om hva som skjedde, men jeg skulle til Oslo for finalen av denne konkurransen, så jeg gikk vell videre. Haha ^^

Finalen var første gangen jeg gikk catwalk.

Bilde fra finalen

Bilde fra finalen

Backstage fant jeg en lapp over hvem som skulle komme på 1.,2.,3. og 4. plass. Prøv å gjett hvem som sto øverst? Joda, det var meg. Juryen hadde bestemt at jeg skulle vinne. Når vinneren skulle leses opp gikk det et gisp igjennom salen. Mitt navn ble nemlig ikke lest opp. I stedet leste de opp 4.plassen som vinner. Eivor forlot salen i protest og kalte det skandale. Det som hadde skjedd var at hun som var sjef for bladet Det nye, der bilder av vinneren skulle publiseres, mente at jeg var for tynn for deres blad og overstyrte juryens avgjørelse minutter før avgjørelsen. Perfekt for modellbransjen, men for tynn for Det nye tydeligvis. Dette ble det oppslag om i Dagbladet dagen etter. Det var ikke noe særlig. Tenk om noen dømte deg for tykk eller tynn for en jobb du egentlig skulle få, og du dagen etterpå fant det skrevet om i avisen. Lite gøy for en ung jente. 4. plassen ble som sagt kåret som vinner og hun gikk videre til den internasjonale konkurransen.389552_10151000601735445_795334749_n

Jeg fikk tilbud fra både Team models og det andre store modellbyrået i Norge, Heartbreak om å bli med i deres “stall”. Jeg takket til slutt ja til Team siden jeg hadde hadd med de å gjøre. Heartbreak sa jeg var hjertelig velkommen dit når som helst om jeg skulle  ombestemme meg. Jeg reiste hjem og fortsatte på videregående som vanlig.

blogg6

Moteserie for bladet Costume

I ferier eller helger brukte jeg å reise ned til oslo for å jobbe.  En sommerferie reiste jeg til Milano alene. DET var skummelt, men jeg er en liten tøffing. Jeg fikk et av de beste byråene i verden: Women.

Dette var jo før iphonen og ipaden kom, så jeg hadde ikke noen kontakt med familien de 5 ukene jeg var der. Det var mildt sagt et helvettes liv. Jeg fikk ark med adresser og oppmøtetider, og et stort kart. deretter var det opp til meg å komme meg dit jeg skulel tidsnok. Jeg som aldri hadde tatt verken T-bane eller trikk før. Jeg gikk ut ca kl 8 om morgenen og kom hjem ca 12 timer etterpå. Det gikk i ett fra morgen til kveld. Masse castinger, ekstremt mange modeller og mye ventetid.  vell hjemme fortsatte jeg med jobber i Oslo og gjorde meg ferdig med videregående. Jeg har tatt bilder for Elle, Det nye, Costume, Cosmopolitan osv. Gått på Fashion week, show for bla Moods of Norway. Reklame på TV og blader for Define osv.

blogg1

Kampanje for Define. Spilte også inn en reklame i Danmark

Etter videregående hadde programmet “Top model” kommet til Norge og jeg meldte meg på for fun. Når jeg var med der skjønte jeg jo fort at dette hadde mer med TV å gjøre enn modelbransjen. Det er et TV program thats it. Produsentene skaper drama og vi skjønte fort hvem som skulle vinne det hele. Jeg fikk i alle fall reist litt og fått masse minner. Jeg kom på 4. plass.353_94724455444_6660_n

Nå jobber jeg ikke noe særlig som modell. Jeg bor jo i Tromsø, så det er vanskelig å jobbe i Oslo eller utlandet når jeg ikke bor/er der. Det blir som oftest til at jeg takker nei til jobber om det ikke lønner seg eller om det er mer jobb enn det er verdt. Aint nobody got time for dat! Jeg har dog gjort noen gøye ting som show med Jan Thomas, og spilt “modell” i TV serien Hjerterått som gikk på NRK super. Jeg har skrevet litt om modelljobber her på bloggen feks:

HER kan du se en art video vi filmet.

HER kan du lese om innspillingen av TV serien Hjerterått.

HER er en liten videosnutt med Jan Thomas.

Bilder fra jobb for Max factor HER.

HER kan du lese om andre modellrelaterte innlegg.

Min portofolio hos Team models kan du se HER.62533_10150290677575445_4765995_n

 

foto av Tor Ivan Boine

Tjene penger som modell?

Man tjener ikke så mye på modelljobben i Norge at man kan leve av det alene. Man får faktisk bedre betalt for en jobb i et Norsk magasin enn feks Vouge, men Vouge gir mye prestisje og publisitet som kan være bra for videre jobber. Det er kanskje èn av 2000 som tjener virkelig bra. I utlandet er det ofte slik at byrået legger ut for deg mht flybillett, modell leilighet osv. og så betaler du tilbake med at de trekker lønnen fra deg når du jobber inn penger. Noen ganger får du et underskudd, noen ganger jobber du ræva av deg og går i null og noen ganger kan du tjene penger. Oftest klarer man seg helt fint. Det ikke er noe du blir rik av, men muligheten for å tjene godt er naturligvis der. Man blir rik på opplevelser.

Vil du bli modell?

Modell livet har på mange måter blitt glorifisert i media, men sannheten er at det er steinhard konkurranse. Vi i Norge må konkurrere med nydelige jenter fra andre land som ikke har noen annen mulighet i livet enn å bli modell for å forsørge seg å familien. De VIL dette mer enn noe annet og de er villige til å gjøre hva som helst for å bli det. Det er ikke vi norske jenter. Modellmammaen min har i media sagt at vi er litt late, og jeg ser hva hun mener. Vi har jo rett til utdanning osv. Vi er faktisk veldig heldige!blogg

Det er sinnsykt mye venting. En gang kom jeg til en casting i Milano der det satt modeller i hvert trappetrinn opp til 13. etasje for å komme inn til kunden. Du kan tro det tok sin tid fr det ble min tur. Når du endelig kommer inn ser de på portofolioen din i 2. sekunder, kanskje spør deg noen spørsmål og sender seg ut igjen. Etterpå må du komme deg til neste casting, der det er stort sett samme greia. Venting, venting og mer venting.

Det er hard jobbing. Noen tenker at man bare skal sitte der og bli dullet med og tatt bilde av, men det er ikke bare bare. Du må alltid være “alert”, tilgjengelig og “med”. Du kan ikke sitte å drømme deg bort. På shooten må man yte sitt aller beste og prøve å forstå hva fotografen er ute etter. Man jobber til man er ferdig, uansett hvor lang tid det tar eller hvor trøtt du er. En dag jobbet jeg 18 timer. Der var vi bla i undertøy ute i snø i desember. Dagen etter hadde jeg en ny lang jobbdag. Jeg ble naturligvis syk og synes den dagen var helt for jævlig. Haha. Mange minner da. Jeg har hundrevis av backstage bilder fra ulike jobber.313111_10150976140805445_765500387_n

Det er ikke bare sorgen, det er mange plussider med å være modell også. Du får treffe mange ulike mennesker, jobbe på en utfordrende måte, prøve masse kult tøy og sminke. Kanskje får du reise en del, se nye steder osv. Det er også dødsgøy idet du går ut på catwalken etter en hel dag med øving og forberedelser. Det er et skikkelig endorfin/adrenalin kick. Det er også veldig gøy å se bildet ditt på trykk i et magasin. Da føler du liksom at du sitter igjen med noe etter all jobbingen. Også blir familien så stolt ^^

Størrelse. Man bør være høy som modell, og slank. Fashion/caltwalk modell har de strengeste kravene fordi du skal passe i prøvekolleksjonen til designeren. Etter det har du andre typer modeller som reklamemodell, plus-size modell, undertøysmodell, katalogmodeller osv. Glamormodeller blir jo kalt modeller, men vi ser ikke på dem som modeller. Man kan se helt vanlig ut å være lav/chubby og jobbe som modell. Man kan også være høy, men være for høy. Jeg er faktisk litt for høy. Vekt har ingen ting å si. Jeg har ALDRI blitt veid. Har jeg vært for “stor” (dvs ikke stor i virkeligheten, men stor i bransjen) så har jeg blitt oppmuntret til å trene å spise sunnere. Har jeg vært for tynn så har jeg blitt oppmuntret til å gå opp i vekt. Byråene i Norge er greie da, men er nok både værre og strengere i utlandet.

Serie for HENNE

Serie for HENNE

Vil du bli modell sender du et bilde av ansiktet ditt, et fra ansiktet i profil og kroppen din. Du skal ikke ha noe som helst sminke på deg, og bør være i undertøy. Du bær være under 17 år vil jeg si, men jo yngre jo bedre (sad but true). Send disse på mail til modellbyrå og vent i spenning. 🙂

Om du får jobber og blir “populær” kommer an på hvordan du er og ser ut, hvor mye bookeren/byrået tror på deg og reklamerer for deg, om du tar bra bilder eller har bra gange, om du er på rett sted til rett tid. Det er ingen oppskrift. Du kan være for høy, for lav eller for tykk, men allikevel bli populær. Ta Kate Moss og Kate Upon for eksempel.308503_10150982505380445_1661366433_n

Ikke sats på å bli modell for å tjene penger eller bli berømt. Ta det heller som en opplevelse, eller gjør det for å prøve noe nytt, annerledes og spennende. Sats heller på å gjøre det bra på skolen og få deg en utdannelse før eller etter du har gitt modellivet en sjans. Uansett om du gjør det bra eller dårlig så er de fleste ferdige når de blir “gammel”. Gammel i bransjen blir man fort. Jeg er 26 år nå og blir ansett som gammel. Har du lyst, så prøv. Gjør som meg å bare hiv deg ut i det. Det er bedre å angre på det man gjør, enn å angre på at man aldri gjorde det!

Bilde tatt for en mnd siden

Bilde tatt for en mnd siden

Har du noen spørsmål ang modell bransjen kan du stille dem i kommetarfeltet! Suss fra Liller :*


41 thoughts on “Slik ble jeg modell, modell livet og tips til deg

 1. Det var interessant å lese, Christina! Husker deg fra da du var med i Top Model, har alltid fulgt med på det 😉 Du bør være stolt av deg selv, og det er du nok også!

  Jeg er for lav, men har et fint ansikt og er veldig fotogen, så hvis jeg hadde vært høyere hadde jeg nok meldt meg på et eller annet for gøy/kontaktet et byrå. Men det er ikke slik at jeg går rundt og tenker at “å jeg skulle ønske jeg var høyere slik at jeg kunne blitt modell.” Hehe så jeg hadde nok ikke kommet så veldig langt uansett, man må jo ville det veldig for å lykkes.

 2. Så fine bilder, du er veldig pen! Veldig interessant å lese dette forresten. Synes det er spennende å lese fra “den andre siden”, altså fra en profesjonell modell sitt synspunkt. Skjønner at det ikke er bare-bare å være i bransjen..

 3. Jeg syns det blir feil å si at glamourmodeller ikke er modeller.. Du skriver jo sjøl at det finnes flere kategorier. Vel, glamour er jo også en kategori. Jeg har sjøl vært på trykk i fire forskjellige magasiner ment for menn. Hvis jeg ikke da er en slags modell, så hva kan man kalle meg da? Og når man ser på bilder av Kate Upton for eksempel. Hva er forskjellen på bildene hun har tatt for Sports Illustrated og de bildene som blir publisert i FHM? De er akkurat like lettkledde og med samme sexappeal. Kate Moss har jo posert for Playboy nylig også som er et rent mannemagasin. Syns disse såkalte “grensene” bare blir mer og mer viska ut jeg..

  Det blir litt av det samma som å påstå at en chihuahua ikke er en hund spør du meg for å ta et eksempel 😉

 4. Når vi i bransjen snakker om modeller, så mener vi motemodeller, caltwalkmodeller og evt reklamemodeller. Glamormodeller er også en kategori som du skriver, men du ser ikke noen glamormodeller i stallen til et av Norges største modellbyrå Team models for eksempel. Er enig i at grensene viskes ut.. Glamorshoots ser dog oftest mer vulgær ut enn shoots med modeller. Mulig på grunn av poseringer, sminken, lyser osv.

 5. Da er vi egentlig enige 😉 Hehe.

  Er uten tvil lettere å bli såkalt “glammodell” enn fashionmodell. Det er ikke like mange krav og hardt arbeid i det hele tatt. (Hvertfall ikke her til lands). Vi Menn avviser 3 av 4 jenter som søker hver uke i snitt, men allikevel har de tatt imot mange jeg ikke hadde kjent igjen uten all stylinga og retusjeringa. Fler og fler blir jo avbilda i mannemagasiner, og det virker da som om utenforstående blir irriterte da vedkommende kaller seg for “modell”.

  Og hvor mye må man egentlig være med på før man kan kalle seg det? Dette har jeg tenkt på. Jeg vil ikke kalle ei jente for en “modell” når hun har stilt en gang for Vi Menn for eksempel. Det tok lang tid før jeg brukte denne betegnelsen om meg sjøl. Men nå har jeg drivi med dette i to år, og har vært med på veldig mye, så da føler jeg at jeg kan;)

  Virker som om folk tenker at det er skryt når man kaller seg for det. Av og til har jeg faktisk tenkt det samma sjøl. Men det er jo egentlig bare et ord? En betegnelse? Veit at noen har snakka bak ryggen min og sagt “åå, er det hu som trur hu er modell?” her i bygda. Vel, ja, med fire covere bak meg, en del andre shoots for forskjellige fotografer + flere andre oppdrag så har jeg faktisk samvittighet nok til å si at “jepp, det er jeg!” Ganske interessant hva folk tenker rundt dette egentlig 🙂

 6. Det var så spennende å lese om historien din som modell! Jeg er 21 år gammel jente og lurer på om team modell vil ha noen fotomodeller ? Jeg er for lav til å bli catwalk modell…
  Btw. Du er så utrolig pen !
  Hilsen
  Emilia

 7. Er det mye trening i modellbransjen, må man holde seg slang og sterk, spise sundt osv.. eller er der noe de redigerer bilder med?

 8. Er det mye trening i modellbransjen, må man holde seg slang og sterk, spise sundt osv.. eller er der noe de redigerer bilder med?

 9. Det er opp til hver enkelt,men det er lurt å trene og spise sunt både for helsa og utseendet. Alle bilder redigeres stort sett uansett.

 10. Hei, jeg er en 17 år gammel jente, blir snart 18. Jeg har en del spørsmål jeg håper du kan svare på 😊
  Jeg har helt siden jeg var 14 år hatt lyst til å prøve meg i modellbransjen, men aldri hatt guts nok til å Gjøre det. Så nå har jeg bestemt meg for å prøve igjen, og denne gangen gjennomføre.
  Jeg er 1.80 høy. Passer I størrelse 36-38. Familie og venner har alltid sagt jeg burde prøve meg, siden jeg har høyde og utseende..

  Her er spørsmålene:

  Har modeller sin egen timeplan? Systematisk timeplan? Eller får man bare jobbe helt tilfeldig?

  Må man ha den perfekte “drømmekroppen” til å starte med?
  Må man Være veltrent og ha flat mage, stram rumpe, fin kropsform osv for og faktisk ha en sjanse? For jeg har ikke Vært aktiv på noen år… og jeg føler meg ganske “chubby”. Jeg vet det er mye utpressing av kropp og utseende I denne bransjen, men det jeg lurer på er om man kan bygge seg opp I bedre form og I tillegg til man jobber? Eller må jeg komme tilbake når jeg får en finere kropp?

  Hvordan finner man ut hva salgs modell man skal Være? Får man beskjed fra noen som ønsker å ha deg i sitt byrå?

  Må man kunne posere når de vil møtes deg? Prøve å ta shoots av deg?

  Får man sin egen mat- og kostholdrutine man må forholde seg til?

  Beklager alle spørsmålene, men jeg håper om svar på det du kan fortelle 😊 jeg ville satt stor pris på det.

  Mvh. Sbk

 11. Hei hei. Det beste du kan gjøre er å sende bilder av ansikt forran o et i profil, og et fullkroppsbilde i undertøy til seriøse byrå. Byrået vil kunne avgjøre om du har potensiale, og i så fall hvilken type modelljobb som kan passe(fashion eller commersial osv).Jeg kan bare svare på det je har opplevd. Jeg har byrå i norge og har hatt byrå i milano og london. Jeg har aldri vært borti å få mat eller kostholdsrutiner. Jeg har aldri heller blitt veid i forbindelse med modellbyrå, men de bruker måleband over bryst, mage og hofter. Modeller kan ha en slags timeplan enten med castinger (“jobbintervju”) eller ulike jobber som er booket på en da. Vil bare si at om du passer 36/38 og føler deg chubby må du jobbe med deg selv for det er jo helt absurd. Uansett. Blir du tatt opp i et byrå må du sikkert stikke innom så de får se deg og tatt poloraid bilder.

 12. Det er ikke, som oftest, noe man elder seg på. Du må ført kontakte et reklamebyrå som formidler statister og reklamemodeller videre til aktuelle jobber.

 13. Det du spør om er litt det samme som å spørre om man tjener noe om man er fotballspiller for eksempel. Noen tjener ingenting, andre tjener litt og noen tjener mye.

 14. Hei 😀
  Det var kjekt og spennende å lese.
  jeg har veldig lyst å bli modell, men jeg er egentlig 17 og er 1.63 høy og 57 kilo, men jeg syns mej for lav.
  Så har jeg sjansen til å bli modell eller ikkje, tror du ?
  versåsnil svar meg.💜

 15. Hei! Jeg er ikke et profesjonelt modellbyrå så jeg kan ikke gi deg noe konkret svar. Du kan alltids prøve deg som reklamemodell. Best beste er å kontakte et byrå-

 16. Hei! Er 1.72 og veier 59kg, har blitt fortalt at jeg er fotogen av familie, men er ikke den tynneste. Men det jeg lurer på er om du noen tips til hvilke modellbyrå man kan sende bilde til? (PS bor å i Tromsø:)

 17. Hei! Du kan høre med Inger Lise Ebeltoft (Ebeltoft modeller) som holder til i Tromsø. Det vanligste er å sende en mail med bilde av ansikt uten sminke og et bilde av kroppen i undertøy. Lykke til.

 18. Takk for svar:) har du noen tips til hva jeg kan skrive i mailen? Hvordan jeg kan gå frem?

 19. Hei!
  Jeg går i syvende klasse og er 1.77
  Veldig høy for alderen😅 Bor forresten også i Tromsø.
  Mvh Eirin.

 20. hei, jeg er 16 år og 1.73 høy, slank og høy. Jeg lurer på hvilke modellbyråer jeg bør kontakte? Jeg har egentlig lenge hatt lyst til å prøve å se om modell hadde vært en fin hobby- og om modellbyrå vil kontakte meg om jeg sender inn noen bilder, bare for å ha prøvd. Jeg er litt usikker om jeg er bra nok, men jeg er ganske fotogen. HVa tenker du?

 21. Først kan du jo sjekke om det er noen byrå i nærheten av der du bor. Deretter kan du prøve de større byråene i Oslo. Lykke til 🙂

 22. Hei igjen:) har du noen gode tisps/øvelser man kan gjøre for å bli en god modell? Å hva bør man ha på seg når man skal møte byråene, å bør man ha på sminke da?

 23. Heihei! Erfaring er egentlig din beste læremester, så prøv å få venner eller familie til å ta bilder av deg, se i blader på moteserier eller reklamer hvordan modellene poserer og prøv å kopiere stillingene 🙂 For å møte byråene har du ingen sminke, håret oppdatt i en hestehale, en singlet uten bh og jeans. Ha på høye hæler. 🙂

 24. Hei:) kontaktet team models, å de sa siden jeg bodde så langt unna, å gikk på skole, måtte jeg da skulke for å ta oppdrag, pluss at jeg er 2cm for lav(173). Men de sa at jeg var veldig fin, å at jeg kunne kontakte dem om et års tid, da jeg kansje er litt høyere. Spørsmåle er om jeg burde sende bilder til flere modellbyrå eller om jeg burde vente et år?

Legg gjerne igjen en kommentar! :D