Slik bytter du ut uvanene med sunne vaner

Snart går vi inn i et nytt år og med det har mange nyttårsforsetter. De aller fleste forsettene omhandler i bunn og grunn det å få bedre vaner. Noen ganger virker det ekstremt vanskelig å bryte en dårlig vane. Det er rett og slett enklere sagt enn gjort. Under har jeg skrevet mange gode vane brytende tips til deg, sik at du kan bytte uvanene ut med nye sunnere vaner!

Noen sier det tar 21 dager å lage en ny vane, men en studie viser at det gjennomsnittlig tar 66 dager, og kan variere på individnivå fra 18 till 250 dager. Det viser at det ikke er bare bare, noe du sikkert har erfart. Om du har prøvd å feilet, så må du prøve å holde deg til den nye vanen lengre helt til det sitter!bilde lånt hos http://www.livewellmagazine.org/

Spørsmålet er hvordan vi kan gjøre det enklere å bryte med uvanene og begynne med de nye sunne vanene? Vi vi jo prøve å gjøre ting enklest mulig.

Slik bytter du ut uvanene med sunne vaner

1. Finn sunnere substitutt først

Istedet for å slutte å spise sukker på dagen, og få panikk når du ikke aner hva du skal søte baksten med, finn ut hva som finnes på markedet av substitutter. Det kan være enklere å bryte uvaner når du har en annen vane å fylle dens plass. Spiser du konstant sjokolade? Prøv å spis en frukt, drikk et glass vann eller ta opp en hobby i stedet. Finn ut hva som funker for deg og hold deg til det.

2. Observer.

Vaner er en slags automatisk programmering i hjernen som gjør livet enklere. Tenk om du måtte tenke på hvordan du skal knyte skoene hver gang du kler dem på, da ville ting tatt lengre tid. Om du begynner å observere alle de usunne vanene dine når du gjør dem kan du klare å stoppe deg selv før du gjør dem. Om du ikke stopper, så observer det du skal til å gjøre og ta en avgjørelse. “Jeg velger å spise en pose potetgull”. Da har du gjort et valg, selv om det egentlig ville gått automatisk. På den måten bevisstgjør du (u)vanene og rutinene dine. Neste steg kan du tenke “Jeg skal til å spise en hel potetgullpose nå. Er det virkelig det jeg ønsker?”

3. Sats på kontinuitet, ikke perfeksjonisme.

Før du begynner er det bare å erkjenne at det vil komme stunder der du glipper og går tilbake til den game uvanen. Det vil kunne skje særlig i begynnelsen. Slapp av. Ta det som et tegn at du er menneske. Om du holder  på den nye vanen over tid vil du se at du glipper mer og mer sjeldent. Til slutt er den gamle vanen borte for godt.

4.Gjør litt selvgransking

Veldig ofte dekker dårlige vaner et emosjonelt behov. Det kan være trøstespising eller kjederøyking. Siden de dekker et behov har de en funksjon og er på den måten ikke “all bad”. Når det er sagt er det mest sannsynlig sunnere måter å møte eller tilfredsstille de følelsesmessigere behovene, du må bare finne dem. Du må rett og slett sette deg ned, være helt ærlig med deg selv om hvorfor du gjør det du gjør. For eksempel,om du er overvektig og overspiser fordi du vil føle deg trygg og glad,prøv å bytt ut den følelsesmessigere spisingen med en meningsfull samtale med noen. Alle er forskjellige, så du må finne ut hva som funker for deg. Ikke vær redd for å eksperimenter med sunnere valgmuligheter.

5. Dropp “burde” og “må”

Veldig mange har en viss ide om hva de burde gjøre. Problemet er at de ofte ikke har lyst til å gjøre det. “Jeg burde gå å legge meg nå,meeen…..”, “Jeg burde komme meg på trening, meeeeeen….”. Jepp, om det ikke ar vanskelig nok å kutte ut uvanene vil det være enda vanskeligere om du bytter dem ut med noe du synes du burde gjøre, istedet for noe du faktisk har lyst å gjøre. Har du for eksempel lyst å komme i form, men absolutt ikke vil gå på treningssenter, så ikke gjør det. Prøv en aktivitet som kan gi deg like fordeler, men et sted der du faktisk kan like og gjennomføre det. Finn noe som passer deg, ikke noe du eller andre sier du bør. Det er fullt av sunne valg. Ta den en tur i marka, tren hjemme, lån en hund.

6. Gjør uvanene vanskelig å gjøre, og de gode vanene enkle

Spiser du melkesjokolade hjemme, så slutt å kjøp det. Bytt ut sjokoladen med en bolle frukt som er lett tilgjengelig. Røyker du masse på jobben, ta med deg kun en røyk. Si til deg selv at vil du ha mer røyk må du gå helt til butikken for å kjøpe dem. Ta med deg nikotinplaster og tyggis. Kanskje holder du faktisk ut. Ideen er å gjøre det så tungvint å gjennomføre uvanene dine at det ikke er verdt bryet. Omfavn heller den enklere, sunnere valgmuligheten.

7. Hold deg til en vane om gangen.

Det å forandre en ting om gangen er vanskelig nok, så prøver du å forandre flere samtidig er det stor sjanse for at du kommer til å feile. Det er naturligvis mulig å få det til, men oddsen er ikke med deg. Gjør det enkelt for deg selv og fokuser på en ting om gangen. Når du har klart den ene tingen, går du løs på den neste.

8. Prøv det i 30 dager.

Hold deg til en ny vane og prøv den i 30 dager. Når de 30 dagene er over bestemmer du om du vil fortsette å gjøre det eller ikke. Dette tar presset av. 30 dager er et bra tidsperspektiv, men husk at du fortsette med det litt lengre før det blir en vane. Den stilige tingen med vaner er at når du først har passert punktet der det er en vane, så blir det enklere å gjøre det enn å ikke gjøre det.

bilde lånt hos http://scholarstogether.com/

9. Skriv det ned.

Skriv det nye målet eller vanen ned, så putter du det overalt der du kan se det – på speilet, på kjøleskapet, overalt der du kan. Pass på at du ordlegger deg på en positiv måte og hold fokuset på sluttresultatet.  Så istedet for å skrive “ikke mere slikkerier på hverdager!” kunne du skrevet “Spis frukt for å tilfredsstille søthungeren.”

10. Planlegg.

Planlegg fremover. For eksempel; om du har bestemt deg for å kutte ut sukker. Før du starter for fult, gå gjennom huset og samle alle fallgruver dom iskremen i fryseren, søte kjeks, godis og sjokoladen. Gi det bort eller kast det. deretter lager du en liste over de sunne fruktene som du har tenkt å erstatte søtsakene ut med, og går ut å kjøper dem. Du ser hva jeg mener, litt planlegging hjelper virkelig og du slipper å sabotere for deg selv.bilde lånt hos http://www.stacksmag.net/

Selv om det kan være kjempevanskelig å bytte ut uvanene med bedre vaner er det verdt det. Selv om du ikke klarer det på første forsøk vil du være mye nærmere neste gang du prøver. Ta noen av disse tipsene med deg og begynn å lev et gladere og sunnere liv.

Din tur: Hvilke vaner kunne du tenkt deg å forandre? Har du prøvd noen av disse tipsene før?Takk for at leser bloggen!


3 thoughts on “Slik bytter du ut uvanene med sunne vaner

  1. Fint innlegg, mange gode tips! 🙂 Passer veldig bra nå før nyttår og mange setter seg mål som de ikke har sjans til å nå uten å tenke litt grundig gjennom det først.

  2. Enig med Maria U. Utrulig bra innlegg.

    Jeg digger disse innleggene(ikke det at jeg ikke liker de andre) Håper du skjønner hva jeg mener?

    Har du hatt ei fin jul? Håper det.

    Håper du får en fin nyttårsaften:)

    God Jul og Godt nyttår!

Legg gjerne igjen en kommentar! :D