10 punkter å følge for et sunt kosthold

Hellu! Her kommer det oppfølgende innlegget til gårsdagens innlegg om ideer og tanker rundt det med å ønske et sunnere kosthold. Håper jeg fikk litt fart i de små grå. Det er veldig mange som har et ønske om å bli sunnere eller spise bedre. Ofte aner de ikke hva de skal ta tak i og hvor de skal begynne. I dag skal du få 10 overkommelige steg slik at du også kan få et sunnere kosthold.

9 steg til et sunnere kosthold

1. Mål og mening. Skriv en liste over hvorfor du vil ha et sunt eller bedre kosthold. Hva vil du oppnå? Hvorfor er det viktig for deg?

2. Prøv nye matvarer. Innfør sunne, spennende og kanskje helt nye eller ukjente næringsrike matvarer til det kostholdet du allerede har. Begynn i det små og gjør endringer over tid som du kan leve med.

3. Bytt ut en matvare med en sunnere matvare:

  • Bytt ut det hvite raffinerte sukkeret med noe annet. Finn din favoritt her.
  • Bytt ut hvit ris og pasta med fullkorn variantene.
  • Bytt ut hvetemelet. Helst med med grovt mel, eller kornfrie mel. Oversikt over glutenfrie mel her.
  • Bytt ut sukkerpakket frokostblanding med hjemmelaget.

4. Spis mer fargerikt. Å spise en regnbue av frukt og grønnsaker gir deg et bredt spekter av vitaminer og mineraler, og ikke minst verdifulle plantestoffer som beskytter mot sykdom som blant annet forkjølelse og kreft. En tallerken full av fargerike matvarer virker også mer appetittvekkende enn mat med blass beige farge. Gå i butikken og ta med deg noe rødt, orange, gult, grønt, blått og fiolett.http://www.slapcaption.com/wp-content/uploads/2013/03/Colorful-Diet.png5. Les innholdsfortegnelsene. Lær deg hva de ulike produktene faktisk består av. Hva inneholder de ulike produktene egentlig? Du blir kanskje overasket over at det or eksempel er tilsatt sukker i ting som ikke smaker søtt. Ikke bli fanatisk, bare opplys deg selv.

6. Drikk vann som tørstedrikk. Kroppen trenger vann for å fungere optimalt. Er du tørst, så drikk vann – ikke brus, sportsdrikk osv.

7. Adjø transfett. Ferdigkjøpte kaker og kjeks er fulle av usunt transfett. Det er ulovig i norn land, men brukes enda her i Norge. Sats heller på å få i deg bra fett fra ordentlig mat.

6. Bruk mest uraffinerte/naturlige produkter. Lag for eksempel suppe fra bunnen av i stedet for å bruke pose. hjemmelaget pizzabunn i stedet for kjøpt osv.http://treasure.diylol.com/uploads/post/image/426810/resized_creepy-willy-wonka-meme-generator-you-don-t-eat-processed-food-tell-me-more-about-your-whey-protein-shake-d31176.jpg

9.Ta en håndfull nøtter hver dag. De er fulle av vitaminer, mineraler og næringstoffer. Å spise nøtter som en del av kostholdet ditt er veldig lurt. Noen unngår nøtter fordi de er kaloririke, men studier viser at folk som spiser nøtter i moderasjon er slankere enn de som ikke gjør det. Nøtter er godt for hjertehelsa, og kan gir deg omega-3. perfekt for de som ikke spiser fisk eller tar tran. Nøtter er også veldig enkelt å tilsette den maten du allerede spiser. Prøv hakkede nøtter i yoghurten eller over frokostblandingen.

10. Reduser bruken av kjøtt. Nei ikke “prøv” å redusere bruken, just do it!! Liker du kjøtt så skal du jo få spise kjøtt. Kjøtt er helt ok helsemessig om du vil spise det. Rene kjøttstykker er proteinrike, har bla B-vitamin, jern og sink. Om du spiser mye kjøttprodukter er det dog mange grunner til å redusere forbruket:

  • Bedre helse: I 2009 publisertes det i American Journal of Preventative Medicine en studie som viser at ca 2/3 av deltagerne som reduserte kjøttinntaket bare med èn dag raporterte forbedringer i helsa, spise vaner og fysisk aktivitetsnivå.
  • Lev lengre: En studie fra Harvard fant at det å redusere kjøttinntaket reduserte risikoen for for tidlig før med 19%. Kosthold med mye kjøttvarer er koblet til økt risiko for hjerte og karsykdomer og kreft.
  • Spar penger: Å spise kjøttfri èn dag i uka kan spare deg penger og tid på kjøkkenet. Kjøttstykker av god kvalitet koster mer enn fullkorn, grønnsaker og frukt. Vegetarmåltider er lønnsomt og godt.
  • Spar miljøet: Nesten 20% av forurensningen kommer fra kjøttindustrien, noe som gjør det mer forurensende enn transporten som foregår her på jorda. Det tar 40 kalorier av fossilt brensel for å produsere èn kalori biff i USA. det tar 2,2 kalorier energi å lage planteprotein.
  • En person kan spare ca 50 dyr pr år ved å slutte å spise kjøtt. Om alle klarer å redusere inntaket litt gjør det en stor forskjell. Visste du or eksempel at Mike Tyson og Bill Clinton er veganere? 😉

Om du ikke reduserer kjøttinntaket for helsa, så gjør det for økonomien, miljøet og dyrevelferd. Come on, det er snakk om èn kjøttfri dag i uka. Det er mer enn overkommelig. Gode veganske proteinkilder er tofu, linser, bønner, nøtter og frø. Om du spiser mere bønner, linser og grønnsaker i stedet or kjøtt vil du få i deg mer fiber, ulike proteinkilder, vitaminer og mineraler. Vil avslutte dette punktet med et sitat fra Mike Anderson:

”As far as eating is concerned, humans are the most stupid animals on the planet. We kill billions of wild animals to protect the animals that we eat. We are destroying our environment to feed the animals we eat. We spend more time, money and resources fattening up the animals that we eat, than we do feeding humans who are dying of hunger. The greatest irony is that after all the expenses of raising these animals, we eat them, and they kill us slowly. And rather than recognize this madness, we torture and murder millions of other animals trying to find cures to diseases caused by eating animals in the first place.”

http://24.media.tumblr.com/tumblr_m3e1dbQoJE1rv0h5oo1_1280.jpg

Det var det! 10 knallgode punkter du kan bruke for å forbedre ditt kosthold. Bare det å følge et av punktene vil gjøre ditt kosthold sunnere. Inspirert? Sett i gang – her og nå!

Q: Hvordan gikk du frem for å forbedre kostholdet ditt? Har du tips/tanker?Takk for at leser bloggen!


3 thoughts on “10 punkter å følge for et sunt kosthold

Legg gjerne igjen en kommentar! :D