Slik stopper du kjeften på ernæringsfysiologen og legen din! Del 1

Ok, litt grotesk overskrift, men den får sagt det og forhåpentligvis vekket interessen din.

En ting som alltid har irritert meg litt er norske ernæringsfysiologer og leger som sitter helt fast i det de har lært om kosthold og sykdom mens de studerte, selv om vi i dag vet at noe er feillære eller i beste fall utdatert informasjon. Veldig mange ernæringsfysiologer og leger baserer IKKE sine råd på den siste forskningen.

De har tatt det de har lest og lært for lenge siden, for god fisk og nekter å høre på noen andre. Ernæringsfysiologene mener som oftest at de har rett, og avviser ethvert kritisk spørsmål. De har lært at eggeplomme er usunt, at mettet fett er fanden selv, mye protein fucker opp nyrene og karbohydrater og gjerne da korn er det beste du kan få i deg.

I mine yngre år hadde jeg kontakt med en ernæringsfysiolog. Jeg har jo hadd, og har fortsatt, kjipe mat allergier og intoleranser. Selve ernæringsfysiologdama var kjempehyggelig, men hun som mange andre ernæringsfysiologer preket om det hun hadde lært som om det var eneste veien å gå.

Det var mye jeg ikke fikk til å stemme sånn logisk sett. Jeg kan jo mye om helse, kosthold og kropp, og har lest mange studier, men siden jeg var “sivil” og ikke faglært som henne var det som om det jeg hadde å si ikke hadde noe å si – for å si det sånn. Det var ingen vits i å si at “jammen, jeg har lest at….” Å neida, for hun, som hadde gått minst 5 år på skole for å bli klinisk ernæringsfysiolog, visste hva som egentlig var sant. Litt irriterende, men hva kan man gjøre. Deres lære er helt utdatert. Kostholdsrådene har så vidt forandret seg de siste årene enda forskningen på ernæring har blitt mye mer avansert.

Med et mer helsebevisst Norge og et media som oppdaterer befolkninger virker det som flere og flere leger og ernæringsfysiologer har åpnet øynene for at tja, kanskje var ikke det de lærte så rett som de trodde. Kanskje man må tenke nytt eller få et nytt syn på ulike makronæringstoffer. Kanskje er ikke et kosthold med lite fett og masse karbohydrater det alle best for pasienter med diabetes, kanskje er ikke smør fienden.

Det skal sies at det er kjempemange, både unge og eldre helsepersonale, som er ekstremt dyktige. Mange er også åpne og ikke minst interesserte i å høre andres meninger og lære noe nytt. Dette er ikke en post som er ment for å rakke ned på folk eller si at alle i helsenorge sitter på utdatert informasjon om kosthold. Langt der i fra.

Denne posten er først og fremst ment å opplyse og inspirere. Men ja, møter man en uopplyst lege, ernæringsfysiolog, helsepersonell eller bare noen som tror de kan alt om alt, eller bare noen som gir feilinformasjon, og snakker svært ned talende til deg fordi de har lært noe som du vet er motbevist, da er det greit å kunne slå i bordet med noe.

Jeg for min del har for lenge siden meldt meg ut fra diskusjoner og krangler om kosthold. Det tar tid og er egentlig bare frustrerende når motparten tror de har rett basert på utdatert informasjon og jeg vet jeg har rett basert på nyere forskning og studier.

Fra nå av kan jeg bare henvise til denne artikkelen for den aller beste måten å vinne en slik diskusjon er å slå i bordet med en god forskningsbasert studie. Ernæring er jo kjemi på mange måter. Det bør bli slutt på feilinformasjon fra helsenorge. Her får du noen “våpen” i form av fakta og studier slik at du lett kan vinne disse diskusjonene.  Dette er artikkel 1 av 3. Merk at jeg kun har linket til noen av studiene som har blitt utført og at det er mer der det kom ifra. Jeg går også ikke så dypt inn på hvert enkelt tema.

Egg gir kolesterol,mettet fett fører til tette blodårer og hjertesykdom, det er best å spise mest karbohydrater, og protein skader nyrene. Vi har alle hørt det før. Sant eller usant?

Påstand: “Egg/eggeeplommer fører til forhøyet kolesterol.”

http://1.bp.blogspot.com/_rz9dzrTeX38/TGP2IilhuYI/AAAAAAAABCs/s0x5NprjxhM/s1600/bacon-and-eggs.jpg

Er det en ting som ernæringsfolka har hatt suksess med er det å svartmale en veldig sunn matvare, nemlig egg. Egg inneholder naturlig kolestrol og ble derfor ansett for å øke risikoen for hjertesykdom.

Fakta: Det har blitt bevist at kolesterol i kosten ikke hever kolesterolet i blodet. Faktisk egg øker det “gode” HDL kolesterolet, forbedrer blodets fettsyreprofil, og egg er ikke assosiert med økt risiko for hjertesykdom ( 1 , 2 ).

Egg er en av de mest næringsrike matvarene vi har. Den inneholder mange vitaminer, mineraler og antioksidanter som bla beskytter øynene ( 3 ).Å spise egg til frokost er vist å føre til et betydelig vekttap sammenlignet med om du spiser bagels til frokost ( 4 , 5 ).

Studier

 1. Rong Y, et al. Egg consumption and risk of coronary heart disease and stroke: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. British Medical Journal, 2013.
 2. Fernandez ML. Dietary cholesterol provided by eggs and plasma lipoproteins in healthy populations. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care, 2006.
 3. Blesso CN, et al. Whole egg consumption improves lipoprotein profiles and insulin sensitivity to a greater extent than yolk-free egg substitute in individuals with metabolic syndrome. Metabolism, 2013.

Påstand: “Den sunneste er å spise en fettfattig diett der karbohydrater utgjør 50-60% av kaloriene”

http://media.mercola.com/ImageServer/Public/2014/March/high-carb-fb.jpg

Fakta: 80-tallets ekstremt populære fettfattige diett har blitt testet i mange store kontrollerte studier. Den fører ikke til noe vekttap over en 7,5 årsperiode og den har ingen effekt på hjertesykdom eller kreft. Alle de store studiene viser at den ikke virker.

Studier

 1. Howard BV, et al. Low-fat dietary pattern and weight change over 7 years: the Women’s Health Initiative Dietary Modification Trial. Journal of the American Medical Association, 2006.
 2. Howard BV, et al. Low-Fat Dietary Pattern and Risk of Cardiovascular Disease. Journal of the American Medical Association, 2006.
 3. Multiple Risk Factor Intervention Trial: Risk Factor Changes and Mortality Results. Journal of the American Medical Association, 1982.

Påstand: “Protein skader nyrene”

http://www.peerfit.com/blog/wp-content/uploads/2013/07/225.jpg

 

Dette var en av de tingene som irriterte meg i møte med ernæringsfysiologen. Hun sto på sitt; jeg spiste alt for mye proteiner og da fikk jeg skade på nyrene. I følge de studiene jeg hadde lest spiste jeg godt med proteiner for en som trente, og jeg fikk ikke skader på nyrene. Jeg sitter nå enda her å gommler protein cookies og nyrene mine er bra de, 7 år etter.

Fakta:  Det blir ofte hevdet at et høyt proteininntak kan føre til skade på nyrene, men dette er usant. Når det er sagt er det viktig for folk med allerede eksisterende nyresykdom å redusereproteinet,men det samme gjelder ikke for folk med friske nyrer.

Studiene viser at et høyt proteininntak ikke har noen skadevirkninger av nyrefunksjonen hos friske mennesker, ikke engang i kroppsbyggere som spiser enorme mengder protein.

StudieR

 1. Manninen AH. High-Protein Weight Loss Diets and Purported Adverse Effects: Where is the Evidence? Journal of the International Society of Sports Nutrition, 2004.
 2. Martin WM, et al. Dietary protein intake and renal function. Nutrition & Metabolism, 2005.
  1. Siri-Tarino PW, et al. Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. The American Journal of Clinical Nutrition, 2010.
  2. Mente A, et al. A systematic review of the evidence supporting a causal link between dietary factors and coronary heart disease. Archives of Internal Medicine, 2009.
  3. Dreon DM, et al. Change in dietary saturated fat intake is correlated with change in mass of large low-density-lipoprotein particles in men. The American Journal of Clinical Nutrition, 1998.

   

Påstand: “lavkarbo er usunt!”

http://www.anykitchenwilldo.com/wp-content/uploads/2012/03/cheese-fondue.jpg

Om du har gått på en lavkarbo diett eller kuttet ut pastaen så har du sikkert fått høre denne. Mange leger advarer også mot lavkarbodietter.

Fakta: Nei, lavkarbo er ikke usunt. Siden 2002 har lavkarbodietter blitt studert nøye og over 20 store kontrollerte studier har blitt gjort.

Lavkarbo fører konsekvent føre til mye bedre helseutfall enn den typiske fettfattige dietten, forårsaker mer vekttap og forbedrer alle viktige risikofaktorene for sykdom, inkludert triglyserider, HDL og blodsukkernivå.

Når det er sagt betyr ikke lavkarbo nødvendigvis å gå helt på fløte og bacon vogna, men å kutte ut raske karbohydratkilder som hvitt brød, ris og pasta, og spise mer fettsyrer.

Studier

 1. Westman EC, et al. Low-carbohydrate nutrition and metabolism. American Journal of Clinical Nutrition, 2007.
 2. Hession M, et al. Systematic review of randomized controlled trials of low-carbohydrate vs. low-fat/low-calorie diets in the management of obesity and its comorbidities. Obesity Reviews, 2008.
 3. Santos F, et al. Systematic review and meta-analysis of clinical trials of the effects of low carbohydrate diets on cardiovascular risk factors. Obesity Reviews, 2012.

Dette var del 1 av 3. Del 2 finner du HER. Del 3 finner du HER.

Har du møtt på noen som sitter fast i utdaterte overbevisninger om kosthold? Tanker om påstandene/fakta over?Takk for at leser bloggen!

 


13 thoughts on “Slik stopper du kjeften på ernæringsfysiologen og legen din! Del 1

 1. Kjenner meg veldig godt igjen i det du sier om ikke og bli hørt av leger og profesjonelle. Det er mange som oss som er opplyste og som har en viss peiling på hvordan dietten vår påvirker kroppen.
  Selv er jeg ikke fan av lavkarbohydrat dietten, men laaaavere inntak av karbohydrat og litt høyere inntak av sunt fett og proteiner er bra. Selv spiste jeg for lite karbohydrater og fett en stund, og dette ble jeg syk av, forandringer av hormoner og lignende. MEN var det en ting av karbiser som jeg ikke holdt meg unna, så var det poteter! Spiste mye av det og la ikke på meg, så jeg syns og sette den sunne poteten i mørkt lys for en tid tilbake siden var dumt. Det samme meg egget! En må tenke på at et egg holder alt av næringsstoffer som trengs for og skape et helt liv! Så det sier seg selv at dette er pakket med næring, selv om det er ubefruktet.

  Nei, tommeln opp for bakt potet med noe digg attåt, og speilegg til frokost eller lunsj, det er jo så sunt og godt 😀 Når det gjelder de andre momentene så kan jeg ikke si så mye da jeg vet at det kommer også helt an på person til person. Men det fikk så absolutt tanke hjulene til og spinne!

  Lærte forøvrig at og spise ukokte bønner fører til matforgiftning, så da var jeg en erfaring rikere og er hjemme fra jobb i dag, snufs! Skulle ikke tro at det gikk an, men det er visst veldig vanlig.

  God tirsdag til deg!

 2. Jeg visste mye av dette, bare at forklarte alt på en mer logisk måte! Kjempebra innlegg! 😀

 3. Kveita stekt i smør idag. Løk og broccoli og poteter
  Enkelt, greit og sunt
  Takk for det æ har sagt i alle år, men lag maten sjøl fra grunnen. Tar ikke mye lengre tid.

  Klæm

 4. Maange leger som er litt utdaterte. Har IBS, og ingen har tipset meg om FODMAP eller at det kanskje er derfor jeg reagerer på diverse matvarer uten å gi utslag på allergitester. Ingen har heller fortalt meg om sammenhengen mellom IBS, endometriose og fibromyalgi… selv om jeg har diagnosene/er under utredning for alle 3 diagnoser. Hvis jeg kan finne solid informasjon på google, hvorfor kan ikke bare legene fortelle meg om det? 🙁 Blæ.

 5. Hei!
  Eg er så enig i mykje du sei her, men er også litt uenig. Eg er en Ernæringsfysiolog student på mitt 2.år, og synst det er utrolig spennande med ernæring. Eg har en del matintoleranser, og bruker derfor litt over gjennomsnittet mykje tid på mat O:-) Synst forresten du har veldig mange gode oppskrifter i bloggen din!!! 😀
  Ernæringsfysiologer bør absolutt oppdatere seg på sitt emnefelt, for man finn stadig ut nye ting om effekten maten vi spiser har på kroppen vår.
  I forhold til det du sei om at media opplyser folket om mat og ernæring så kjem alarmbjellene opp, fordi veldig ofte så vinklar dessverre media saker litt feil!
  Det blir veldig sjelden nevnt i media at en forskningsrapport har berre forska på ETT spørsmål av en sak (som har mange fleire sider til seg), som feks 5:2 dietten (der man forresten i nyare forskning har funne ut at man faktisk forstyrrer gener i fettvevet som regulerer biologiske rytmer i kroppen, og dietten fører også til større andel kroppsfett enn dei som spis regelmessig).
  Det eg prøver å sei er at man må ta det som står i media med en klype salt, og heller prøve lese litt forskningsrapporter sjølv om man vil virkelig finne ut av ting.
  Eller enda enklare: Hald deg til et variert kosthold og ver fysisk aktiv! 😉
  Og til deg, Lovelyliller: Keep up the good work!
  Digga bloggen din! (Y)

 6. Litt enig med Monica. Det finnes nok de som ikke er så oppdaterte på faget sitt, nettopp fordi dette er et fag som er i stadig utvikling. Det er jo synd at du ikke opplevde å få god hjelp når du spurte spørsmål.

  Men det at det finnes studier som motbeviser de kostholdsrådene som Helsedirektoratet gir. Det finnes alltid motrstridende studier, så man kan ikke bare plukke de som støtter opp om det man selv tror er sunnest. Man må og kunne lese vitenskapelige studier og kunne forstå hvilke av de som er GODE studier som faktisk måler det de skal. Og for å skjønne det må man hvertfall ha noe erfaring og undervisning. 🙂

 7. Herlig innlegg! Takk 🙂

  Oooog, hva er den “sausen” på bildet? Jeg vil også dyppe grønnsaker i noe godt!

  Keep up the good work!

 8. Dette er jo bare stråmannsargumenter. Selv i lærebøker fra 80-tallet vil du f.eks. finne at egg har lite å si for kolesterolnivåene, så lenge det mettede fettinntaket ikke er høyt. Kanskje du selv bør oppdatere deg litt, i hvert fall åpne en nyere lærebok i ernæring, før dette blir enda mer pinlig.

 9. Tror du har missoppfattet poenget med disse artiklene. Mange leger/ernæringsfysiologer/folk tror enda på ulike kostholdsrettninger ol. den dag i dag selv om, som du sier, det motsatte har vært kjent lenge. Og jeg har studert ernæring, så har åpnet mange nyere lærebøker. Koselig at du tar deg tid til å trolle litt uansett 🙂

 10. Hei du!

  Nå traff du meg mitt i hjertet! Fint å ta opp dette! Det er allerede delt videre 🙂

  Jeg sliter selv med kunder som har hørt at fett er farlig og blir skeptiske når jeg anbefaler dem å kutte ned på karbo og øke det sunne fettet. Fordi de tidligere har vært i kontakt med en ernæringsfysiolog som anbefaler lettprodukter. Huff.

  Tommel opp!!!

Legg gjerne igjen en kommentar! :D