Slik stopper du kjeften på ernæringsfysiologen og legen din! Del 2

Jeg ser på de vanligste kostholdsmytene som helsepersonell (og folk flest) den dag i dag tror er sant. Her skal myter og påstander knuses. Dette er del 2 av 3 i serien “Slik stopper du kjeften på ernæringsfysiologen og legen din!”. Om du allerede ikke har lest del 1, anbefaler jeg deg å gjøre det. Du finner del 1 HER.

DEL 2

Påstand: “Rødt kjøtt er usunt og man bør begrense inntaket”

http://www.frostmagazine.com/wp-content/uploads/2013/06/Fresh_meat.jpg

Hørtes dette kjent ut? Har du kuttet ut alt det røde kjøttet og lever på kylling?

Fakta: Det er sant at det å spise behandlet kjøtt er knyttet til risiko for mange sykdommer, men det samme gjelder ikke ubehandlet rødt kjøtt. Det sier seg selv at det er en forskjell på pølser og en renskåret indrefilet.

Naturlig ubehandlet rødt kjøtt er ganske så harmløst. Det kan dog dannes skadelige stoffer om du svir det, så prøv å hold deg unna svidd kjøtt. Linken mellom ubehandlet rødt kjøtt og kreft er sterkt overdrevet. Store gjennomgangstudier viser at effekten er veldig liten i menn og ikke-eksisterende i kvinner.

StudieR

 1. Micha R, et al. Red and processed meat consumption and risk of incident coronary heart disease, stroke, and diabetes mellitus: a systematic review and meta-analysis. Circulation, 2010.
 2. Rohrmann S, et al. Meat consumption and mortality – results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. BMC Medicine, 2013.
 3. Alexander DD, et al. Meta-analysis of prospective studies of red meat consumption and colorectal cancer. European Journal of Cancer Prevention, 2011.
 4. Alexander DD, et al. Red meat and colorectal cancer: a critical summary of prospective epidemiologic studies. Obesity Reviews, 2011.

Påstand: “Protein er ikke bra for skjelettet og fører til beinskjørhet”

http://fracturefreemumbai.files.wordpress.com/2012/09/cropped-osteoporosis_1299909c2.jpg

Fakta: Selv om det er sant at protein kan føre til tap av kalsium fra skjelettet på kort sikt, vedvarer ikke denne effekten på lang sikt.

Faktisk, studiene viser gjennomgående at protein faktisk forbedrer bein helsen i det lange løp, ikke motsatt. Derfor er det forferdelig råd til å holde proteininntaket lavt over tid da det faktisk kan ….ja, føre til beinskjørhet. Alt med måte!

Studier

 1. Kerstetter JE, et al. Dietary protein and skeletal health: a review of recent human research. Current Opinion in Lipidology, 2011.
 2. Bonjour JP. Dietary protein: an essential nutrient for bone health. The Journal of the American College of Nutrition, 2005.
 3. Munger RG, et al. Prospective study of dietary protein intake and risk of hip fracture in postmenopausal women. The American Journal of Clinical Nutrition, 1999.

Påstand: “Alle burde kutte ned på saltinntaket”

Salt er vell en av tingene vi vet er usunt, slik som mettet fett.. Grunnen er at myndighetene har advart om det i alle år fordi det kan øke blodtrykket, en kjent risiko for hjertesykdom og slag.

Fakta: Det er sant at redusert saltinntak kan senke blodtrykket, men effekten er ikke så stor som folk kanskje tror. Det er viktig å ha i bakhodet at blodtrykk i seg selv ikke direkte dreper..Det er en risikofaktor, men ikke nødvendigvis grunnen til sykdom. Selv om salt reduksjon senker risikoen for høyt blodtrykk betyr det ikke at det automatisk reduserer sykdomsrisikoen.

Når studer undersøker effekten av salt restriksjon på faktiske sykdommer, istedet for en markør, finner dem ingen statistisk signifikante effekter funnet. En annen studie  fant at det ikke var noen effekt på dødelighet eller hjertesykdom, selv hos folk som var diagnostisert med høyt blodtrykk (1)! Andre studier bekrefter dette funnet. Det er ingen fordel med salt restriksjon når det kommer til å forebygge hjertesykdom eller død.(2, 3).

Selv om det å redusere på saltet kan senke blodtrykket ser det ikke ut til at det reduserer risikoen for hjertesykdom eller død for den saks skyld. Noen studier viser at om du reduserer saltinntaket for mye, øker det noen risikofaktorer for sykdom.

Norske myndigheter anbefaler at det daglige saltinntaket ligger på 5 gram. I USA ligger grensa på maks 6g, det er ca 1 teskje. Folk flest spiser mer enn det, og mesteparten kommer fra bearbeidet mat.

Studier

 1. Taylor RS, et al. Reduced dietary salt for the prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database of Systematic Reviews, 2011.
 2. Jurgens G, et al. Effects of low sodium diet versus high sodium diet on blood pressure, renin, aldosterone, catecholamines, cholesterols, and triglyceride. Cochrane Database of Systematic Reviews, 2003.
 3. Garg R, et al. Low-salt diet increases insulin resistance in healthy subjects. Metabolism, 2011.

Når vi er inne på tema, kan det faktisk skade å redusere saltet for mye. Ja, hør etter helsefanatikere. Mange studier viser at salt restriksjon kan føre til uønsket effekt på helsa(4).

Økt LDL og triglyserider: I en massiv gjennomgang, ble saltfattige dietter funnet å forårsake en økning i LDL (det “dårlige” kolesterolet) med 4,6% og en økning i triglyserider med 5,9% (11).

Insulin resistens: I en studie, bare syv dager på en lav natrium diett økt insulinresistens, en ledende årsak til fedme, diabetes og metabolsk syndrom (5).

Type 2 diabetes: En studie fant atho  pasienter med type 2 diabetes, ble mindre salt assosiert med en økt risiko for død (6).

Hyponatremi: Hos idrettsutøvere, kan et lavt saltinntak føre til hyponatremi, natriummangel som kan være svært farlig (7). Det gjelder også for alle oss som trener og svetter mye.

Som vanlig er det “alt med måte”-prinsippet som gjelder. 😉

 Hva mener du om disse påstandene? Fikk du deg noen overraskelser?Takk for at leser bloggen!


6 thoughts on “Slik stopper du kjeften på ernæringsfysiologen og legen din! Del 2

 1. Ubehandlet rødt kjøtt inneholder det meste vi trenger av B vitaminer, så og spise det en gang i uken er bare av det gode, syns det er trist når de som skal leve “sunnere” velger og ha et mindre variert kosthold.

  Salt er faktisk utrolig viktig, ja dog i små mengder, men om du ikke får nok så kan det faktisk forhindre kroppen i og transportere viktige næringstoffer gjennom kroppen. Alt med måte, og nok et finfint innlegg fra deg Liller 🙂 God onsdag! x

 2. Tror ikke akkurat at alle ernæringsfysiologer vil si at alle burde kutte ned på f. eks saltinntaket. Det kommer selfølgelig ann på forbruket. Litt å “sette i bås”, men ser poengene dine 🙂

Legg gjerne igjen en kommentar! :D