Stevia guiden

Stevia er nå godkjent for salg i Norge. Mange, men inkludert, synes det jaggu meg var på tide! Jeg har brukt stevia av og på i åresvis. Mange av dere har spurt meg om å skrive mer om Stevia, og her kommer resultatet:

STEVIA GUIDEN

Hva er stevia?

Stevia, eller Stevia rebaudiana Bertoni som den egentlig heter, er en urt som inneholder krom, mangan, kalsium, selen, silisium, jern, niacin, fosfor, riboflavin, tiamin, vitamin C og A og sink.

Uttrekket av urten Stevia som blir brukt som søtningsmiddel heter steviosid. Steviosid brukes i lave konsentrasjoner som naturlig tilsetningsstoff i mat og drikke som erstatning for sukker. 100 % steviosid er mellom 200 – 300 ganger søtere enn sukker. 100 % steviosid tilsvarer 1/2 kg sukker pr ts. Pga det trenger man mye mindre stevia enn sukker i mat.

Det største markedet i dag er Japan, hvor den i tiår stort sett har erstattet sukker. Ellers blir den benyttet i mange andre land, feks Frankrike. Det er ikke meldt om noen bivirkninger blant de millioner av japanere som har brukt Stevia i tiårsvis. I Japan anvendes bla steviosid i Coca Cola. I motsetning til sukker gir IKKE stevia hull i tennene. Det er heller ingen dokumenterte bivirkninger av Stevia.

Stevia er blant de svært få kalorifrie sukkererstatninger som viser positiv effekt ved vektkontroll. Jepp, stevia inneholder 0 kalorier. Stevia regulerer blodsukkeret, og brukes i flere land som medisin for diabetikere. Stevia har GI 0. Det blir på en måte tomme kalorier uten bivirkninger i ditt kosthold.

Stevia har også helt andre bruksområder:

 • Urten har også god virkning i huden. Stevia virker oppstrammende og kan påføres den tynne huden rundt øynene eller som vanlig ansiktsmaske. La det sitte på en liten halvtime og rens av.
 • Stevia er svært bakteriedrepende – den har vist seg å være effektiv på et bredt spekter av forskjellige bakterier.
 • Stevia egner seg også godt til gjødsel til stueplanter.
 • Ønsker du at badevannet eller såpevannet skal skumme ekstra tilsetter du noen dryss i vannet.

IMG_6788

Her får du tak i det

    Bruk gjerne stevia i grøt, puddinger og bakst. Smaken kan forandre seg litt om jeg bruker veldig mye. Jeg har det med å overdrive steviabrukenm da jeg elsker mat veldig søt, men bruker du store mengder får maten ofte en litt rar bismak. Steviaprodusentene har blitt flinke til å utvikle steviaen, så nå får du tak i stevia som ikke er bitter. Det er jo tross alt veldig lite som skal til for normale smaksløker.

 

Jeg foretrekker hvit stevia. Den ubehandlede steviaen er grønn på fargen. Det er rett og slett tørkede, oppmalte steviablader. Ønsker du mest naturlig stevia er den rå ubehandlede steviaen noe for deg. Jeg har ikke sett den til salgs i det siste, rett og slett fordi jeg tror den er ganske upopulær pga den bitre smaken.

Stevia Seeds Available...

   • Du kan også få tak i stevia frø til en billig penge og dyrke din egen søte steviaplante. Steviaplanten er grønn og bladene smaker søtt. Bladene kan tørkes i ovnen og oppevares som pulver. Perfekt til raw food!
   • Ønsker du å bestille stevia fra Iherb kan du ta en titt på det massive utvalget HER. Jeg bruker mest denne og steviadråper. Les min steviadråpe guide og iherb guide for mer.

Liller og stevia

   • Jeg har prøvd mange ulike merker og former av stevia. Jeg begynte å bruke det i flytende form 2008, men har ikke brukt det fast. Oftest har jeg sluttet å bruke det fordi jeg har blitt tom.
   • Det finnes som sagt i flytende form, flytende form med smakstilsettinger, raw pulver, ulike ekstrakter, mange ulike hvite pulver, pulver med ulik styrke, blandings pulver (tilsatt smak) og pulver med ulike konsentrasjoner. Min guide til Steviadråper finner du HER.
   • Jeg bruker Stevia i de fleste oppskrifter, smootier, te, is, kaker med mer.
   • Jeg liker også å teste ut produkter som inneholder Stevia som søtningsmiddel. Det kan være proteinpulver, godteri eller smakssatt stevia. Den på bildet under er allergivennlig og med sjokoladesmak.

Å bytte ut sukker med stevia

Du kan bruke steviadråper eller pulver. De ulike steviaproduktene har ulik grad av sødme og smak. Når du finner ditt favorittmerke vil du venne deg til å bruke akkurat det. Som alt annet trenger det litt tilvenning. Vi er vanedyr og venner oss lett til smaker. Jeg foretrekker stevia over natreen, sukrin og vanlig sukker smaksmessig. Bruker jeg mye av en annen søtning som feks honning eller agave foretrekker jeg det når jeg da vender tilbake til feks stevia.

Vanligvis vil ca 2 dl sukker tilsvare en ts flytende stevia, eller 1/2 ts stevia ekstrakt pulver. Husk at det er bedre å bruke for lite og deretter tilsette mer, enn å bruke for mye. Begynn med bittelitt og smak deg frem. Jeg måler aldri når jeg bruker stevia. Jeg elsker søtt og tilsetter etter øyemål. Det kan du også gjøre når du finner din favoritt og lærer deg hvor mye som trengs. Husk at styrken på din stevia vil variere etter hvilket merke eller blanding du kjøper.

Her er en liten tabell du kan ta utgangspunkt i når du skal prøve deg fram:

Sukkermengde = Stevia pulver ekstrakt = stevia flytende konsentrat
2,4 dl 1 ts 1 ts
1 ss 1/4 ts 6 til 9 dråper
1 ts en klype til 1/15 ts 2 til 4 dråper

 

Baking med stevia?

   • Du kan bruke stevia til baking og steking. Du vil finne at småkaker, kaker, boller og kremer vil smake like nam nam og søtt, bare uten alle de hundre ekstra kaloriene.
   • Stevia tåler veldig høy varme, så den kan bli brukt til alt av mat.
   • På grunn av at du bruker mindre mengde stevia sammenlignet med sukker i oppskrifter betyr det mindre bakemateriale i deigen din. Det kan være lurt å erstatte volumet med noe annet. Bruk det du tror vil passe til oppskriften. Prøv eplepålegg i muffins, yoghurt eller appelsin juice i småkaker. Du kan også prøve mandelmelk eller vann i oppskriften. Du kan alternativt bruke en kombinasjon av feks agavenekttar og erythritol(selges under navnet stevia i norge) for å lage en egen søtning til oppskriftene dine. Du trenger ikke mye, bare nok til å gjøre oppskriften litt mer fuktig og tett. For hver 2 dl sukker kan du bruke 0,8 dl med substituerende veske. Husk at det er i tillegg til steviaen.
   • Stevia og karamellisering? Stevia kan ikke karamelliseres. Det vil altså ikke brune slik som vanlig sukker gjør. Baker du småkaker vil de derfor ikke bli like gyldene/brune som de ville blitt ved bruk av sukker, så du kan ikke skjekke om baksten er ferdig ved å se om de har blitt gylden slik som mange andre kaker. Bruk heller tannpirker-testen: Kommer en tannpirker ut våt når du stikker den inn i midten av feks en kake er den ikke ferdigstekt.

Min konklusjon

   • Om du har diabetes og kjenner at sukker gjør deg trøtt bør du absolutt bytte til stevia. Stevia senker nemelig blodsukkernivået etter du spiser det og gjør du kan kose deg med søtt i tillegg. Stevia øker ikke blodsukkeret.
   • Har du ikke diabetes kan det uten noen tvil bedre helsen din å bytte ut det vanlige sukkeret med stevia.
   • Bytter du ut ditt vanlige hvite raffinerte sukker i kosten med stevia lover jeg deg mer stabile energinivåer, muligens vektnedgang og en gladere kropp.
   • Jeg har selv ingen betenkeligheter eller dårlige erfaringer med stevia. Faktisk foretrekker jeg steviasmaken over mange andre søtningstyper.

Q: Har du brukt Stevia? Hva syns du? Hvilken form er din favoritt?

17 thoughts on “Stevia guiden

 1. Hei!Kjempegode oppskrifter,og kul presentasjon:)
  Keep up the good work!

  den beste hilsen fra Gisle

 2. Hei Lovely 😉
  Dette var en super guide! Kunne du tenke deg å gjesteblogge denne på min blogg- så slipper jeg å skrive noe tilsvarende selv?

 3. Hei, har du en “oppskrift” på hvordan du tørker og bruker blader fra stevia plante. Jeg har en stor plante som jeg bør beskjære litt og da kan det passe seg og tørke bladene. Når jeg har gjort det, lager jeg da pulver av de tørkede bladene og benytter pulveret tilsvarende det du oppgir i din mengdebeskrivelse?

 4. Du tar av bladene (ikke stilken) og legger de spredt ut over et bakepapir. Dehydrer/tørk i ovnen på svak varme. Knus så de tørkede bladene. Hjemmelagde steviaplanter gor et pulver som er svært bittert. Jeg foretrekker ¨kjøpe hvitt steviapulver som er behandlet for å fjerne bitterheten.

 5. Hei, du har laget en veldig fin blogg som hjelper meg veldig på alle områder.
  Men jeg lure på hvor mye stevia man bruker i forhold til sukrin. Skal jeg tenke på samme måte som om det var sukker?
  Tusen takk for all hjelp med din blogg!

  Mvh Eirin

 6. Hei!Så flott at du finner den nyttig! Det er et skjema her i innlegget, du kan sikkert bruke det for sukrin også. Du må prøve deg frem 🙂

 7. Nei, det har akkurat blitt tatt inn i Norge som “menneskeføde” så det er å få tak i i helsekostbutikker bla. Nettet vil uansett være billigst.

 8. Hva er 100% steviosid? Eller mente du 100gram steviosid tilsvarer 1/2 kg sukker pr ts? I tilfelle det siste, så betyr det at du, ved å ha spist en 250g boks på to uker, har fått i deg betydelig mer sukker enn om du bare hadde spist sukker. Dessuten er det mange forkjempere for stevia, som bare vil ha det legalisert for at de skal kunne dyrke planten lovlig, og bli høye lovlig. Da spiser jeg heller mindre sukker.

 9. 100% steviosid er altså bare steviosid og forteller om renheten til steviaen/hvor konsentrert den er. Stevia inneholder ikke sukker, så det blir ikek det samme. Stevia er nå “legalisert” og man kan ikke bli høy på stevia.

 10. Stevia is a plant that contains natural sweeteners that are used in foods. Researchers have also evaluated the effect of chemicals in stevia on blood pressure and blood sugar levels. However, research results have been mixed.;..,’

 11. Hei
  Flott guide du har laget 🙂
  Har et spørsmål ang Stevia; Hvilken Stevia (uten smak som feks sjokolade) har minst bismak? Jeg bryr meg ikke om bismaken og bruker den til alt men mannen i huset syntes den smaker for metallisk:-/
  Ha en super dag 🙂

 12. Hei Monia! Takk for det! Jeg bruker å bestille store kvanta, og da kjøper jeg denne: http://no.iherb.com/NuNaturals-NuStevia-Pure-Stevia-Extract-1-kg-1000-g/24855 , jeg har dog lest at de har forandret oppskriften sin så dermed ble jeg skeptisk og har bestilt denne i det siste: http://no.iherb.com/Now-Foods-Organic-Better-Stevia-Extract-Powder-1-lb-454-g/867 . Du kan jo prøve denne og se hva han synes: http://no.iherb.com/Now-Foods-Certified-Organic-Better-Stevia-Extract-Powder-4-oz-113-g/38293 . Når det er sagt er endring av søtningsmiddel en vanesak og han blir vant til smaken. Lykke til 🙂

Legg gjerne igjen en kommentar! :D