Terte med vaniljekrem, sjokolade ganache og makronbunn – uten gluten, melk, nøtter og sukker

Hei hei! Titter innom for å friste dere med en sunn og god terte med kokosmakron bunn. Perfekt til selskap!

Kokosmakron bunnen er trukket i en deilig sjokolade ganache, og toppet med vaniljekrem. Terten er så pyntet med jordbær og sjokolade. Terten kan lages dagen før servering, og pynten tas på rett før servering.

Terten er uten sukker, gluten, nøtter og melkeprodukter. Den er rik på smak, protein, fiber, antioksidanter, vitaminer og mineraler.

Makron bunn:

120g revet kokos
4-5 eggehviter
1 ss sukrin eller lignende søtning  
¼ ts salt
½ ts vanilje ekstrakt eller litt vanilje essens
½ ts mandel ekstrakt eller ett par dråper mandel essens
Forvarm oven til 150 grader. Bland alle ingrediensene godt. Smør eller spray en terte form godt med fett/olje over bunnen og sidene av formen. Fordel kokosmassen i et jevnt lag. Dekk kantene med folie. Stek midt i oven i ca 30 minutter eller til den begynner å bli lett gylden. Avkjøl i formen, på en rist mens du lager ganache.

 

Sjokolade Ganache:

2,4 dl fullfett kokosmelk
175 g sjokolade av høy kvalitet
1 ts kokosolje
1 ts vanilje ekstrakt
1 ss brandy (kan sløyfes)

Varm opp melken til den er varm, men ikke kokende. Ta av varmen og rør inn hakket sjokolade eller sjokoladebiter. Rør inn vanilje og evt brandy. Rør til en jevn ganache. Smak om du må tilsette mer søtt. Jeg brukte halvparten søt sjokolade og halvparten bitter sjokolade.

Avkjøl sjokoladen litt. Når bunnen har blitt avkjølt til romtemperatur bruker du en slikkepott til å glatte ut sjokoladen. Spar noen ss til pynt. La terten avkjøles før du seter den inn i kjøleskapet for å sette seg. I mens lager du vaniljekremen.

Vaniljekrem:

200g sukrin
1 1/2 ss potetmel ELLER 2 ss mel + 2 ss maisenna
4-5 eggeplommer
3,1 dl valgfri melk (feks kokosmelk, kan være fettredusert)
1 ts vanilje ekstrakt eller noen dråper vanilje essens
Noen dråper vanilje&krem stevia (kan sløyfes)

Pisk sammen sukrin og eggeplommer til det blir lysegult. Tilsett potetstivelsen og pisk opp igjen. Varm melken og tilsett den sakte over i eggblandingen mens pisken går på medium til lav fart til alt er blandet, sett så opp farten på mikseren og bland godt sammen. Hell alt tilbake i kasserollen du brukte til å varme opp melken og varm opp på lav temperatur mens du rører hele tiden mens blandingen tykner. Husk å smak om du vil tilsette mer søtt. Tilsett i så fall for eksempel noen dråper stevia.
Ta av varmen og pisk inn vaniljen. Sil vaniljekremen over i et rent glass eller metallskål. Legg plastfilm rett på overflaten av kremen slik at det ikke dannes snerk. Avkjøl i glasset/skålen.

Når vaniljekremen er avkjølt og sjokoladen over bunnen har satt seg kan du ha vaniljekremen over. Fordelmed slikkepott. Sett i kjøleskapet slik at den hardnes litt. Varm opp sjokoladen du tok vare på. Tilsett gjerne litt fløte eller olje for å gjøre den mer flytende. Bruk en skje til å dandere mønster med sjokoladen på terten. Strø over med litt revet kokos eller revet sjokolade. Avkjøl  terten i kjøleskap til den har satt seg. Del jordbær i to og pynt.

Håper det smaker! Ønsker dere alle en flott 17.Mai feiring!

DIY: Slik pynter du årets lekreste maikake

Hei hei! 😀 Mai måned betyr Norges nasjonaldag 17.Mai og “ikke minst”  min bursdag 20.Mai. Med festligheter kommer også kaker. Jeg har en liten hobby konditor i meg, å den kommer virkelig ut når det er snakk om kakepynting. I dag skal du få se hvordan jeg pynter min mai kake. Årets lekreste kakepynt kan du også få til. Under skal du nemlig få fremgangsmåten og tips slik at du også kan imponere ved kakebordet. Jeg håper du lar deg inspirere! 😀

maikake

Jordbærpyntet maikake

Du trenger:

  1. Først og fremst trenger du en kake. Hvilken som helst pai, terte eller kake egentlig, men det er en fordel at den inneholder krem eller glasur slik at pynten enklere sitter fast. Jeg tar utgangspunktet i en norsk standard festkake: Bløtkaken.
  2. En skarp kniv og en skarp potetskreller eller lignende.
  3. Syltetøy eller tykk bærsaus.Syltetøyet vil fungere som en smaksforsterker og ekstra “lim”.
  4. Store jordbær, og mange av dem. Kjøp gjerne mer enn du tror du trenger. Restene kan spises etterpå 😉 Vask, rensk og tørk jordbærene før bruk.
  5. Cakepops, kakekuler eller kremostkuler, trukket i hvit sjokolade. Følg gjerne oppskriften til disse enkle Oreo cakepopsene. Bytt ut oreos med  tilsvarende lyse kjeks og sørg for at kulene får to lag hvit sjokolade. Disse passende kjeksene er uten gluten, melk og nøtter. Dypp de ferdige kulene i sukrinmelis. Det gjør at de “fester seg” bedre. Du kan eventuelt bruke store marsipankuler og trekke de i hvit sjokolade, eller fryse kremost blandet med litt jordbærsaus og sukrinmelis, og scoope ut kuler med isskje når blandingen er kald/fastere.
  6. En stor og fin appelsin. Skrell og skjær ut fileter av fruktkjøtt.
  7. Mynte eller sitronmelisse. Prikken over i-en for å få litt mer farge.
  8. Valgfritt: Gelè blanding – Smeltet gelatin med litt vann, evt litt saft.

maikake10

Slik går du frem:

Gjør ferdig din bløtkake, eller hent den fra kjøleskapet. Smør et tynt lag av klumpfritt syltetøy på kaken. Jeg bruker jordbærsyltetøy/saus. Oppskrift finner du her.

maikake2Sett så på dine ferdiglagde cakepops,kake- eller kremostkuler. Tips: Om du pynter en iskremkake kan du “scoope” ut iskremkuler. Pass i så fall på å arbeide raskt og fryse kaken før videre dekorasjon.maikake3

Kulene settes rundt kanten på halve kaken.

maikake4

Finn frem appelsin filetene. Jeg bruker 7 stk. Sett dem opp mot kulene som en vifte.

maikake5

Finn de største jordbærene i kurven. Skjer skiver i jordbærene og “brett” dem utover. Sett så jordbærviften ned på kaken framfor appelsinen.

maikake6

Nå kommer min store hemmelighet; skrellede jordbær. Skrell av litt av utsiden av jordbæret. Jo mer du skreller, jo hvitere blir jordbæret. Lag skiver og sett de lyse jordbærviftene på kaken. Her og der kan du legge en vanlig jordbærvifte.

maikake7

Fortsett med mer eller mindre skrellede jordbær til kaken er full.

maikake8

Til slutt pynter du med noen mynte- eller sitronmelisse blader.  maikake10

For å få frukten til å se fresh ut er det urt å pensle den med en gelèblanding. Da bløter du opp gelatin i kokende vann, tilsetter litt stevia eller saft og avkjøler den litt slik at den blandingen ikke er kokvarm. Pensle så minst ett lag over frukt og bær.

maikake13

Oppbevar kaken i kjøleskap til servering! Pass på å fjerne matvarer som kan sette smak på kaken.

maikake9

En nydelig frisk dekorert mai kake som virkelig vil imponere.maikake12 En fryd for øyet og ganen.

maikake11

Håper du ble inspirert! 😀

maikake14Q: Hvilken kake bruker dere på 17.mai? Ble du inspirert til å pynte din kake? 🙂Takk for at leser bloggen!