Hjemmelaget sukkerfri softis med eller uten ku

Når jeg var lita fikk jeg spise så mange softis jeg klarte å stappe i meg på 17.Mai. Jeg tror rekorden er på 7 store softis. Hehe. Jepp, softis er nam!

Nå som en ny 17.mai er på g og ikke minst sommeren er det vell passende med en oppskrift på hjemmelaget softis? Jeg har postet oppskrift på hjemmelaget softis før, men her kommer en ny variant. Denne er, som stort sett alle oppskriftene mine, sukkerfri. Du skal få to varianter; en med melkeprodukter og en uten melkeprodukter med vegansk alternativ. Isen kan også lages med laktosefrie produkter.softis4

Hjemmelaget softis med vanilje

Softis med melk

1 vaniljestang
3 dl melk, gjerne hel, evt lett
1,5 dl kremfløte
4g gelatinpulver + 2 ss kokende vann
50g sukrin eller annen søtning

Softis uten melk/vegansk

1 vaniljestang
3 dl kokos-, soya-, havre-,ris- eller nøttemelk
1,5 dl vegansk fløte, helst minst 45% fett (soya eller havrefløte)
4g gelatinpulver (agar pulver for vegansk variant) + 2 ss kokende vann
50g sukrin eller annen søtning

Tips:

 • 1/4 ts xanthan gum vil hjelpe på å motvirke iskrystaller i isen, samt gi en slags munnfølelse av at isen inneholder mer fett eller eggeplomme. Xanthan gum brukes veldig ofte i iskrem på grunn av disse egenskapene. Les mer om xanthan her. Kjøpes her.
 • Jeg bruker en temperaturmåler da jeg synes temperering gir det aller beste resultatet. om du ikke har det er det ikke noe stress. Du får bare kjenne på om det er kaldt, lunkent eller varmt.
 • Iskremkjeks får du kjøpt her. Glutenfrie iskremkjeks får du her.

Slik lager du softis blandingen:

 1. Skrap ut frøene av vaniljestangen. Har du ikke vaniljestang kan du bruke litt vanilje essens eller vanilje ekstrakt. Bland frøene i sukrinen slik at de blir litt fordelte.
 2. Varm opp valgt melk og valgt fløte i vannbad. Prøv å hold 40 grader. Rør inn sukrinen og vaniljen.softis40
 3. Rør ut gelatin/agar i varmt vann (ca 80 grader). Avkjøl til 50-60 grader. Hell gelatin/agar blandingen i en tynn stråle i melkeblandingen mens du rører rundt.
 4. Fjern melkeblandingen fra vannbadet over i isvann vannbad. La temperaturen på melkeblandingen gå ned til 20 grader. softis1
 5. Avkjøl bollen med melkeblandingen i kjøleskapet under folie i ca 2 timer til temperaturen på blandingen har gått ned til 11-14 grader.softis5

Lag isen

 • I is maksin: Jeg bruker iskremmaskin til å lage isen. Frys boksen isblandingen skal i etter anvisning på maskinen. Sett så i maskinen. Hell blandingen i iskremmaskinen mens den går rundt. La gå i ca 15 minutter.softis3
 • Uten is maskin: Hell i en bolle som tåler fryser. Frys i 2-3 timer. Rør rundt i isen underveis. La stå litt på benken å bli myk før servering/utsprøyning.

Server isen via en kremsprøyte/kværn eller iskremskje. softisEr det vanskelig å sprute ut isen må du vente til den blir mykere. Sprøyt gjerne ut isen og frys den igjen før servering slik at den blir fastere. hjemmelaget softisIskremen smaker naturlig og fyldig. Det er naturligvis ikke helt det samme som den med masse sukker og tilsetningsstoffer på kiosken, men denne vet du er sukkerfri, og laget med ferske valgfrie ingredienser. Her får du 17 tips til du kan variere din is. :) Enjoy!

Er du glad i softis? Lyst å lage selv? :D

Takk for at du leser bloggen min! <3

Melkefri mandelmelk og jordbærmelk

Hei hopp! Riktig god Fredag! :D Jeeeeeej Fredag! Her skinner solen, og våren har endelig kommet. Det er å bli i godt humør av! I dag skall du få oppskriften på en god hverdagsdrikk: hjemmelaget mandelmelk. jeg har postet oppskriften mange ganger før, men en god ting kan man jo gjenta.

 • Mandelmelk er genialt for alle som ikke tåler melk eller laktose, eller som vil unngå å drikke kumelk.
 • Mandler er også lette å få tak i å relativt rimelige.
 • Mandelmelk er enkelt å lage selv.
 • Mandler inneholder proteiner, fettsyrer, kalsium, magnesium, sink og vitamin E.
 • Oppskriften er vegansk, paelo, og ikke minst uten hormoner (østrogen fra gravide kuer) for de som bryr seg om det.jordbærmelk

Enkel og god mandelmelk

260g mandler
ca 1-1,2 dl vann + ekstra til bløtlegging
2-4 dadler uten stein eller annen søtning
1/2 ts vanilje ekstrakt eller vanilje pulver
en klype havsalt elle himalayasalt

Valgfritt: jordbær

Annet utstyr: Blender/stavmikser, kjøkkenhåndkle/nøttepose, dørslag.

Bløtlegg mandlene i en bolle dekt med vann. La mandlene ligge i 8-12 timer før du heller av vannet og skyller dem. Bløtleggingen vil blant annet gjøre mandlene lettere å fordøye og gi en litt mer kremete konsistens.mandelmelk4

Blend mandlene i en blender i ca 2 minutter, eller bruk en stavmikser. Hell nøttemelken i et dørslag dekt med en tynn duk/kjøkkenhåndkle, eller i en nøttepose. Ha en bolle under. klem ut all vesken. Det tar noen minutter, men er en bra workout.

Skyll blenderen og hell mandelmelken (vesken) tilbake i blenderen fra bollen. Tilsett dadler etter smak, salt og vanilje. Vil du ha en mer spenstig melk – tilsett jordbær, blåbær, banan, avokado, proteinpulver eller kakao. Jeg bruker jordbær. Blend godt sammen.jordbærmelk2

Hell i glass og nyt. Rester kan oppbevares i glasskrukke i kjøleskap i 3-5 dager. Husk å rist krukken før bruk. :) Håper det smaker! Ønsker deg en kjempefin Fredag og god helg!

Q: Har du smakt mandelmelk?  Prøvd å lage selv?

Takk for at leser bloggen!

Rømmegrøt – lavkarbo eller allegivennlig

Hei hopp! Snart helg jo! :D Har dere hatt en fin dag? Jeg har kost meg med rømmegrøt til middag. Jeg fant jo ut at det var skikkelig lenge siden jeg har spist rømmegrøt! I en periode spiste jeg det jo minst en gang i uka *høhø*. Jeg tenkte jeg skulle ta en reprise på mine to mest brukte rømmegrøt oppskrifter. En oppskrift er lavkarbo og en er allergivennlig. Begge er uten sukker og hvetemel.

I dag er det mange som ikke kan eller ønsker å spise vanlig rømmegrøt. Det kan være pga melkeallergi, gluten allergi, lavkarbo diett eller noe annet. Jeg har fått positive tilbakemeldinger på begge oppskriftene, så om du ikke kan eller vil spise standard rømmegrøt – prøv disse! Det er jo alltid gøy med litt forandring. ^^grøt

 Grøt 1: Lavkarbo rømmegrøt

Grøten er sukkerfri og glutenfri. Passer for diabetikere. Er du laktoseintolerant kan du bruke laktosereduserte produkter, har melkeallergi kan du bruke soya- eller havrebasert fløte og rømme i stedet for vanlig fløte. :)

Man tager:
1 boks seterrømme
1-2 dl fløte
1 ts sukrin
1 SS smør
2 ts JBK mel eller ca 5 ts mandelmel.
1 klype salt

Smelt smør og hell i en boks rømme. Ha i fløte,sukrin og salt og kok opp på svak varme under omrøring. Bland ut JBK (johannesbrødkjernemel) mel i litt vann og tilsett grøten. Bruker du mandelmel, rør inn til passe konsistens. La småkoke i 5 min. Server med smørøye, sukrin og kanel. Mmm…grøt1

Grøt 2: Allergivennlig rømmegrøt

Du kan lage denne med bare melk, rømme eller halvt om halvt. Jo mer rømme, jo mer blir grøten som rømmegrøt. Bruker du bare melk blir den mer som fløyelsgrøt.

Du trenger:
3 ss melkefri margarin
5 ss valgfritt mel (Feks soyamel)
2-4 ts johannesbrødkjernemel
6 dl soya-, mandel- eller rismelk (eller rømme)
1/2 ts vanilje ekstrakt
Stevia vanilje&krem eller annet søtt
en liten klype salt

Smelt margarinen i en kjele. Sikt i valgfritt mel og johannesbrødkjernemel. Rør så godt rundt til det blir en jevn og klumpfri grøt. Tilsett  en og en dl melk mens du rører. Grøten vil tykne. Orker du ikke røre er det bare å helle den varme grøten i en blender ;) Mot slutten tilsetter du litt salt og vanilje ekstrakt. Søt til grøten med steviadråper eller annet søtt.

Serveres med kanel og et smørøye (gjerne vegansk eller melkefritt smør) om du liker det. Sukrin minner om sukker i konsistensen og kan strøs oppå for en knasende finish. Det får du tak i her.

Tips:

 • Tåler du/kan/vil bruke vanlig smør,bruk det. Det samme gjelder melk. Det gir mest autentisk smak.
 • For rømmegrøt, bytt ut 3 dl melk med et beger veganrømme( Feks Tofutti Sour Supreme , soyabasert rømme).
 • For LCHf-variant bruk fløte og seterrømme.
 • Melken kan byttes ut med Erlet fra Odense eller andre veganske fløteerstattninger(feks rice dream).
 • Du kan bruke glutenfritt mel  i stedet for soyamel.
 • Ønsker du å lage en kokosvariant kan du bytte ut margarin med kokossmør,melka med koskosmelk og soyamelet med kokosmel.
 • xanthan gum eller konjak rot pulver kan til nød erstatte JBKM om du ikke har det. Du kan også bruke maisenna, i litt større mengde.
 •  Liker du spekemat til grøten er det utmerket da det gir deg proteiner. Dessuten passer den salte smaken til den søte grøten.
 • Sjokoladegrøt? Tilsett 1-2 ss kakao til oppskriften, eller halvt om halvt med sjokolade protein pulver. Evt melk i oppskriften kan byttes med sjokolademelk.grøtsjokQ: Liker du rømmegrøt? Fristet det? Lenge siden sist hos deg også?  :)Takk for at leser bloggen!

 

Pepperkaker – Diett- og allergivennlig

Hei! Jeg bobler over av julestemning!! Magen min har også fått med seg at det er jul og i dag står pepperkaker på menyen. De er laget med mandelmel, er uten egg, gluten og hvitt sukker. De kan lett lages vegansk. Husk: Pepperkakebaking is all about the fun! Kos deg med deig, pynt og spising. La kreativiteten blomstre! La deg inspirere av bodybuilder-pepperkakemannen og Northug. ;)

Bilde lånt hos eatcake.exblog.jp
Til pepperkakene trener du:

 • 330-350g mandelmel*
 • 2,5 dl yaconsirup eller melasse (gir mørkere farge og best resultat)
 • 1/4 cup lønnesirup
 • 3 ss smør/margarin
 • 1 ss fullfett kokosmelk evt fløte eller annen tykk melk
 • 1 ½ ts agar agar
 • 1/2 ts bakepulver
 • Krydder: 1/2 ts hver av malt ingefær, kanel, nellik, muskat, salt og 1 klype pepper

Bilde lånt hos eatcake.exblog.jp

Noe du mangler? Bytteliste:

 • mandelmel: Kan erstattes med kikertmel +1/4 tsp agar powder, eller finmalte nøtter eller frø+ 1/4 tsp agar powder. *Med mindre du går på diett feks paelo eller lavkarbo kan du fint bytte ut 20g av melet med stivelse.
 • agar agar kan du bytte ut med 1 ss gelatin(animalsk),2 ss linfrømel eller chiamel(tilsettes det våte for å svelle) evt 1 ss psyllium husk.

Slik lager du pepperkakene:

 1. Forvarm ovnen til 250. Bland de tørre ingrediensene i en bolle.
 2. Kok opp melasse eller annen sirup. Tilsett lønnesirup, smør og kokosmelk. Rør inn og ta av platen.
 3. Hell de tørre ingrediensene i det våte og bland med en tresleiv.  Bruk mer mandelmel om deigen blir for klissette. Bilde lånt hos eatcake.exblog.jp
 4. Dekk bollene med plast og sett deigen i kjøleskapet. Avkjøl.
 5. Rull ut deigen mellom to lag med bakepapir eller folie.
 6. Stikk ut deigen med pepperkakeformer. Legg på bakepapirkledd stekeplate. Begynner deigen å bli svett kan du avkjøle den.
 7. Stek i 10 min. Avkjøl helt (gjerne 30 min) før du pynter med glasur,nonstop og pynt.

  Bilde lånt hos eatcake.exblog.jp

Ønsker deg en fortsatt fin kveld og en nydelig start på uka. Stor suss fra Liller :*

Q: Bruker du å papperkakebake i jula? Hvordan liker du din pepperkake pyntet?