Rømmegrøt – lavkarbo eller allegivennlig

Hei hopp! Snart helg jo! :D Har dere hatt en fin dag? Jeg har kost meg med rømmegrøt til middag. Jeg fant jo ut at det var skikkelig lenge siden jeg har spist rømmegrøt! I en periode spiste jeg det jo minst en gang i uka *høhø*. Jeg tenkte jeg skulle ta en reprise på mine to mest brukte rømmegrøt oppskrifter. En oppskrift er lavkarbo og en er allergivennlig. Begge er uten sukker og hvetemel.

I dag er det mange som ikke kan eller ønsker å spise vanlig rømmegrøt. Det kan være pga melkeallergi, gluten allergi, lavkarbo diett eller noe annet. Jeg har fått positive tilbakemeldinger på begge oppskriftene, så om du ikke kan eller vil spise standard rømmegrøt – prøv disse! Det er jo alltid gøy med litt forandring. ^^grøt

 Grøt 1: Lavkarbo rømmegrøt

Grøten er sukkerfri og glutenfri. Passer for diabetikere. Er du laktoseintolerant kan du bruke laktosereduserte produkter, har melkeallergi kan du bruke soya- eller havrebasert fløte og rømme i stedet for vanlig fløte. :)

Man tager:
1 boks seterrømme
1-2 dl fløte
1 ts sukrin
1 SS smør
2 ts JBK mel eller ca 5 ts mandelmel.
1 klype salt

Smelt smør og hell i en boks rømme. Ha i fløte,sukrin og salt og kok opp på svak varme under omrøring. Bland ut JBK (johannesbrødkjernemel) mel i litt vann og tilsett grøten. Bruker du mandelmel, rør inn til passe konsistens. La småkoke i 5 min. Server med smørøye, sukrin og kanel. Mmm…grøt1

Grøt 2: Allergivennlig rømmegrøt

Du kan lage denne med bare melk, rømme eller halvt om halvt. Jo mer rømme, jo mer blir grøten som rømmegrøt. Bruker du bare melk blir den mer som fløyelsgrøt.

Du trenger:
3 ss melkefri margarin
5 ss valgfritt mel (Feks soyamel)
2-4 ts johannesbrødkjernemel
6 dl soya-, mandel- eller rismelk (eller rømme)
1/2 ts vanilje ekstrakt
Stevia vanilje&krem eller annet søtt
en liten klype salt

Smelt margarinen i en kjele. Sikt i valgfritt mel og johannesbrødkjernemel. Rør så godt rundt til det blir en jevn og klumpfri grøt. Tilsett  en og en dl melk mens du rører. Grøten vil tykne. Orker du ikke røre er det bare å helle den varme grøten i en blender ;) Mot slutten tilsetter du litt salt og vanilje ekstrakt. Søt til grøten med steviadråper eller annet søtt.

Serveres med kanel og et smørøye (gjerne vegansk eller melkefritt smør) om du liker det. Sukrin minner om sukker i konsistensen og kan strøs oppå for en knasende finish. Det får du tak i her.

Tips:

 • Tåler du/kan/vil bruke vanlig smør,bruk det. Det samme gjelder melk. Det gir mest autentisk smak.
 • For rømmegrøt, bytt ut 3 dl melk med et beger veganrømme( Feks Tofutti Sour Supreme , soyabasert rømme).
 • For LCHf-variant bruk fløte og seterrømme.
 • Melken kan byttes ut med Erlet fra Odense eller andre veganske fløteerstattninger(feks rice dream).
 • Du kan bruke glutenfritt mel  i stedet for soyamel.
 • Ønsker du å lage en kokosvariant kan du bytte ut margarin med kokossmør,melka med koskosmelk og soyamelet med kokosmel.
 • xanthan gum eller konjak rot pulver kan til nød erstatte JBKM om du ikke har det. Du kan også bruke maisenna, i litt større mengde.
 •  Liker du spekemat til grøten er det utmerket da det gir deg proteiner. Dessuten passer den salte smaken til den søte grøten.
 • Sjokoladegrøt? Tilsett 1-2 ss kakao til oppskriften, eller halvt om halvt med sjokolade protein pulver. Evt melk i oppskriften kan byttes med sjokolademelk.grøtsjokQ: Liker du rømmegrøt? Fristet det? Lenge siden sist hos deg også?  :) Takk for at leser bloggen!

 

Pepperkaker – Diett- og allergivennlig

Hei! Jeg bobler over av julestemning!! Magen min har også fått med seg at det er jul og i dag står pepperkaker på menyen. De er laget med mandelmel, er uten egg, gluten og hvitt sukker. De kan lett lages vegansk. Husk: Pepperkakebaking is all about the fun! Kos deg med deig, pynt og spising. La kreativiteten blomstre! La deg inspirere av bodybuilder-pepperkakemannen og Northug. ;)

Bilde lånt hos eatcake.exblog.jp
Til pepperkakene trener du:

 • 330-350g mandelmel*
 • 2,5 dl yaconsirup eller melasse (gir mørkere farge og best resultat)
 • 1/4 cup lønnesirup
 • 3 ss smør/margarin
 • 1 ss fullfett kokosmelk evt fløte eller annen tykk melk
 • 1 ½ ts agar agar
 • 1/2 ts bakepulver
 • Krydder: 1/2 ts hver av malt ingefær, kanel, nellik, muskat, salt og 1 klype pepper

Bilde lånt hos eatcake.exblog.jp

Noe du mangler? Bytteliste:

 • mandelmel: Kan erstattes med kikertmel +1/4 tsp agar powder, eller finmalte nøtter eller frø+ 1/4 tsp agar powder. *Med mindre du går på diett feks paelo eller lavkarbo kan du fint bytte ut 20g av melet med stivelse.
 • agar agar kan du bytte ut med 1 ss gelatin(animalsk),2 ss linfrømel eller chiamel(tilsettes det våte for å svelle) evt 1 ss psyllium husk.

Slik lager du pepperkakene:

 1. Forvarm ovnen til 250. Bland de tørre ingrediensene i en bolle.
 2. Kok opp melasse eller annen sirup. Tilsett lønnesirup, smør og kokosmelk. Rør inn og ta av platen.
 3. Hell de tørre ingrediensene i det våte og bland med en tresleiv.  Bruk mer mandelmel om deigen blir for klissette. Bilde lånt hos eatcake.exblog.jp
 4. Dekk bollene med plast og sett deigen i kjøleskapet. Avkjøl.
 5. Rull ut deigen mellom to lag med bakepapir eller folie.
 6. Stikk ut deigen med pepperkakeformer. Legg på bakepapirkledd stekeplate. Begynner deigen å bli svett kan du avkjøle den.
 7. Stek i 10 min. Avkjøl helt (gjerne 30 min) før du pynter med glasur,nonstop og pynt.

  Bilde lånt hos eatcake.exblog.jp

Ønsker deg en fortsatt fin kveld og en nydelig start på uka. Stor suss fra Liller :*

Q: Bruker du å papperkakebake i jula? Hvordan liker du din pepperkake pyntet?

Trelags raw sjokoladekake

Hei!! Riktig god helg kjære lesere! Har dere tatt påskeferie? Jeg har virkelig sett frem til helga. Jeg har nemlig en kjæreste-date i dag så jeg gleder meg en smule. Vi har ikke sett hverandre siden middagsselskapet Søndag, så det blir godt med et gjensyn! Noe annet som er godt er en supersunn trelags sjokoladekake. Oh yes! :D

Sjokoladekaken er laget etter raw food prinsippene, er uten melk, egg, gluten, hvitt sukker og reffinerte produkter. Den er virkelig supersunn, full av fettsyrer, planteprotein, mettende karbohydrater og masse antioksidanter, vitaminer og mineraler. Den kan spises som kos eller som et måltid, for her er alt du trenger. Best av alt; den er en fryd for ganen! :D

Målene er ikke SÅ nøye, så du kan godt ta litt mer eller mindre av noen av ingrediensene uten av det gjør så mye. Jeg har som vanlig linket ingrediensene til produktene slik at de er enkle å finne.

Bunn:
ca 170g Dadler uten stein
1,2 dl mandelmelk, eller annen melk
1-3 ss agave eller lønnesirup(etter smak)
1 ss Kokos olje (smeltet)

110g mandelmel*
150g hasselnøttmel
120g kokosmel
4ss kakao
Litt salt

*Jeg brukte masse etter jeg lagdemandelmelk,men malte mandler går sikkert helt fint å bruke. Oppskrift på hjemmelaget mandelmelk finner du her. Tåler du ikke nøtter? Prøv å bytte ut mandelmassen med okra etter soyamelk laging, og de andre nøttene med frø. ;)

Sjokoladekrem:
2,5 dl cashewnøtter
2,3 dl mandel melk
ca 1 dl agave eller lønnesirup (juster etter smak)1/2cup
1 ts vanilje ekstrakt
4 ss kakaopulver
Litt salt
75g Kokosolje

Slik lager du kaken:

Kakebunn: Bland dadler til en gjevn masse i en food prosessor. Tilsett mandelmelk,sirup, og kokosolje. Tilsett mandel mel, hasselnøtt mel, kokos, kakao og salt.

Sjokoladekrem: Blend cashew, mandelmelk, sirup, vanilje, kakao og salt i mikseren. Bland til en jevnn røre- Tilsett kokosolje. Avkjøl i kjøleskap ca 30-40 min.

Montering: Del bunn-røren inn i 3 deler Press bunn 1(en a bunnene altså) av delene ned i en liten form (ca 15 cm i diameter). Hell over sjokoladekrem og avkjøl i fryseren til den er herdet. Legg over bunn 2, mer krem, og avkjøl. Legg på det siste laget med bunn og krem. Sett kaldt i fryseren. Overfør til kjøleskapet en stund før spising.

Sikt over kakaopulver før servering. Denne kaken er fantastisk god og mettende!  Håper den smaker! Ønsker dere alle en god helg!

Q: SÅ den spennende ut? Smakt raw sjokoladekake før?

Gresskarpannekaker med eller uten egg,melk og gluten

Hei! Jeg er i gang med mine 2 uker med treningsopphold nå, men det betyr ikke at jeg har pause fra god mat. Har du spist opp gresskarpaien? Kanskje kan jeg friste deg videre med nystekte gresskarpannekaker!

Jeg hadde overhodet ikke tenkt å legge ut denne oppskriften, men da jeg fikk spørsmål om oppskriften etter jeg hadde lagt ut bildet under på instagram,måtte jeg jo nesten det. Vi varmer jo tross alt opp til Halloween her! Vil du følge meg på instagram? Du finner meg på @lovelyliller.

Disse godbitene er som tykke amerikanske pannekaker eller sveler. De kan lages uten eller med egg, vegansk og glutenfri. Mine ble fluffy og ikke mektige.

Gresskarpannekaker

ca 5 dl gf pannekakemix*
1-2 ss bokhvetemel(du kan bruke uansett type mel her)
1/2 ts xanthan gum (kan sløyfes)
1 ts kanel
1 ts salt
1/2 ts bakepulver
1/2 ts kardemomme
1,6 dl gresskarmos**
ca 115g smeltet kokosolje eller annen olje
0,5 dl erythritol
1 dl melasse, lønnesirup eller annen sirup, evt honning
0,8 dl valgfri melk (begynn med litt)
1-2 ss vaniljeekstrakt

*Jeg brukte denne: Biscuit Mix, men denne og denne er også fin.
**kokt gresskar, most.

Tips: Keen på mer protein? Tilsett 1-2 egg til røra, eller 1 ss proteinpulver i stedet for bokhvetemelet. Juster konsistensen med mer mel.

Bland sammen alt det tørre. Tilsett alt det fuktige, melken til slutt for å justere konsistensen. Begynn med litt melk og øk til passe røre. Varm opp en stekepanne på medium varme med fett. Lag mindre pannekaker ala amerikanske/sveler. Jo mindre, jo enklere å snu.

Stek i ca 2 min før du snur dem. Stek i ca 2 min. Legg de ferdige pannekakene på tallerken og stek videre til du er fri for røre.

Nydelige med både søtt og salt pålegg. Min favoritt er med bringebær og kakao eller melk. De er farlig gode med både gulost og brunost om du spiser det. Im just saying ;)

Ha en fortsatt kjempefin dag. Liller loves you.