Kjempeenkel vegansk middag for avokadoelskere

Hei hei! Om du elsker avokado er denne pastaretten noe for deg. Å spise avokado har beviste helsefordeler, og det er kanskje ikke så rart. Avokado inneholder nemlig over ulike 20 vitaminer og mineraler, fiber, hjertesunt fett og antoksidanter. 

Retten er vegansk/vegetarisk, og kan lett lages glutenfri ved å bruke glutenfri pasta.

Avokadopasta

Til en porsjon trenger du:
100 g pasta
1 Avokado
1 dl plantebasert fløte (evt melk)
1 ss olivenolje
1-2 hvitløksfedd,revet
Litt salt
sitronpepper eller pepper
en sitronbåt (valgfritt)

Slik lager du avokadopasta:
Kok opp pastaen i en kasserolle med litt salt. Skjær avokadoen i biter.

Varm opp hvitløken i olivenolje i en wok eller stekepanne.
Wok/stek avokadoen lett.

Funfact: Fettet i avokado er  ganske motstandsdyktig mot varmeindusert oksidasjon, så du “ødelegger” ikke avokadoens helsefordeler når den stekes. Avokadoolje kan kjøpes og brukes i matlaging. Her finner du avokadoolje.

Hell over fløte/melk. Smaksett med en klype eller to med salt.

Rør rundt til det koker.

Ta av varmen og rør inn kokt og drenert pasta.

Kværn over pepper eller strø over sitronpepper.
Skvis over en sitronbåt om du liker ekstra sitronsmak.

Avocadoen er smørmyk, og smaken er frisk og kremet. Pepper, sitron og salt fremmer smaken. Veldig god, lettlagd middag på 1-2-3. Server med brødskiver eller baguette. Anbefaler og riste brødet! Hvitløkssmør kan du lage lett ved å blande presset hvitløk med mykt plantebasert smør. 😉 Håper det smaker!

Sjokolademoussen som gjemmer 3 typer frukt

Hei hei! I dag skal du få oppskriften på atter en sunn sjokolade mousse. Jeg har postet oppskrifter på raw food sjokolademousse med avokado i hovedrollen flere ganger tidligere. Dagens variant inneholder, i tillegg til avokado, både banan og appelsin juice. Sjokolademoussen er en flott måte å få i både barn og voksne ekstra antioksidanter, vitaminer, mineraler og sunne fettsyrer. Sjokolademoussen er naturlig uten egg og kan lages uten sukker og melk.sjokolademavokado7

Sjokolademousse med appelsin, banan og avokado

1,5 dl kokosmelk, vikingmelk, valgfri fløte eller yoghurt
40g kakao
juice av 1 appelsin
2 modne bananer
1 moden avokado
40g agave sirup/lønnesirup eller 80g sukrin/sukrinmelis
1/4 ts xhanthan gum

Xhanthan gum gir en tykkere konsistens. Bruker du ikke dette vil moussen bli mer som vaniljesaus i konsistensen. Du kan lese om Xhanthan gum her. Du kan alternativt prøve guar gum.

Slik lager du sjokolademoussen:

Del avokadoen og ta ut steinen.sjokolademavokado4

Klem ut juicen av en appelsin og hell den over avokadoen i en food prosessor. Du kan alternativt bruke en blender.

sjokolademavokado5Skjer 1 1/2 banan i skiver og legg det i food prossessoren.

 

sjokolademavokado1

Ha så i kakao og agave, eller annen søtning.sjokolademavokado2

La maskinen gå og bland godt til en smidig masse. Tilsett kokosmelk, vikingmelk, valgfri fløte eller yoghurt, og xhanthan gum mens maskinen går. Blandingen vil tykne og bli fluffy etter hvert.sjokolademavokado3
Hell sjokolade moussen over i passende serverings glass og oppbevar i kjøleskap. Skjær den halve bananen du har til overs på langs, og så de to halvdelene i to langs midten. Pynt glassene med bananen før servering. Annen flott pynt å bruke er jordbær. Spis med skje.
sjokolademavokado

Håper det smaker! 😀 Så det spennende ut? 🙂Takk for at du leser bloggen min! <3

Kjøttfri Mandag: Falafelburger med kremet agurkdipp

Hei hei! Riktig god uke og takk for at du titter innom! I dag tenkte jeg å servere en vegansk rett i anledning “Meatfree Monday” – Kjøttfri Mandag. Nå skal jeg ikke begynne å preike igjen, men jeg synes alle bør tenke litt på miljøet og dyrevelferd når det kommer til kostholdet. Man ikke spise kjøtt hver eneste dag. Ikke bare er det bra med forandring i kostholdet for sinn og skinn,men du sparer også penger.

En klassiker blant veganere og vegetarianere er kikertboller, eller falafel. Vi tar utgangspunktet i falafelen og lager den litt større slik at vi får en burger. Perfekt til å fylle varme pitabrød med, eller ha på skiva!falafelburger2

Burgerne er sunne og mettende. Kikerter er rike på vegansk protein og fiber. 2-3 ss kikerter tilsvarer en porsjon “5 om dagen”. Hermetiserte kikerter er veldig lettvint, men ferske kokte kikerter har litt høyere innhold av vitaminer og mineraler, og er billigere i lengden.

Slik koker du tørre kikerter:

  1. Bløtlegg kikertene i vann  i minst 4 timer, evt over natten i kjøleskap.
  2. Skyll kikertene, og kok opp i nytt vann. Du skal tilsette så mye vann at vannnivået ligger 1-2 cm over kikertene. Du kan også bruke buljong for mere smak. Det liker jeg å gjøre.
  3. Om skum danner under kokingen skummes dette av. Ha lokket halveis på kasserollen.
  4. Kikertene er kokt på 1- 1 1/2 time, og koker du dem lengre vil de bli mer myk. Når du skal lage kikertburgere kan kikertene godt være godt kokt. Fordamper vannet før du har kokt de ferdig tilsetter du bare mer vann.

Til 6 kikertertburgere trenger du:

800g kokte kikerter
en rød paprika (valgfritt)
en bunt korriander, eller andre urter
4 ss brødsmuler, eller 2 ss valgfritt mel
1/2 ts psyllium husk (valgfritt)
krydder etter smak og ønske
salt og pepper
1 ss oliven olje, nøttesmør eller kokosfett

Mal sammen kikertene med de øvrige ingrediensene i en food prosessor. La kikert-deigen hvile i kjøleskapet en stund. Lag små burgere med hendene. Du kan alternativt lage små boller om du vil lage falafel.falafelburger1
Friter, grill eller stek burgerne. Jeg steker mine i en oljet stekepanne i 3 minutter på hver side. Server med avokado og agurkdipp.

For å lage agurkdippen tar du 1/2 agurk, 1 avokado, salt og oregano. Det er en friskere og lettere variant av guacamole. Burgerne kan spises i hamburgerbrød, men jeg foretrekker pitabrød. 🙂falafelburger

Liker du kikerter? Når smakte du falafel for første gang? Jeg husker jeg og søskenbarnet mitt spiste det for mange år siden når vi var i Oslo og besøkte onkelen min som er vegetarianer. Vi fikk friterte falafel servert i pitabrød take-away. Jeg tror det er derfor jeg er fan av å spise det i pitabrød.

Ønsker deg en flott ny uke! *Suss og klem*Be G(O)OD

Bakt avokado mousse eller avokado fondant

Hei hei! Avokado er både sunt og godt. Jeg spiser minst en hver dag. Det går for det meste i halve avokadoer med sitronpepper og salt som tillegg til middagen, eller supersunn sjokolademousse til dessert. Jeg eksperimenterer også med andre varianter. Her om dagen ble resultatet en bakt avokadomousse, eller avokadofondant. Det er jeg helt sikker på at du ikke har smakt før? 😉 Godbiten er lavkarbo, uten sukker, melk og gluten. Passer perfekt til dessert etter et karbohydratrikt måltid som pasta da den er rik på proteiner og fettsyrer. 🙂

foodavenue.fr

Du trenger:

2 modne avokadoer
4 eggehviter*
Frø av 1/2 vaniljestang
50 g erythritol
1 ts pistasjenøttesmør**
8 biter sjokolade eller kakaonibs
Hakkede nøtter*** (valgfritt)
Pynt: sukrinmelis/kakao/hakkede nøtter

Bytteliste og tips:

*Uten egg? Prøv egg erstatter til 4 eggehvitter(feks No egg) eller 300 g silke tofu. Tilsett også 1/2 ts bakpulver og gjerne 1 ss lecetin om du har det i hus.
**eller annet nøttesmør av hvite nøtter som cashew eller macadamia. Du kan bruke frøsmør ved nøtteallergi, eller kokosfett eller smør.
***Du kan vende inn sjokoladebitene/kakaonibs om du vil ha sjokoladebiter/nibs spredt. Ønsker du fondant legg litt mousse i bunnen av formene, legg så to ruter sjokolade i midten og hell mousse over igjen. Et siste alternativ er å strø sjokolade på toppen etter moussen er i formene.
****Bruk gjerne samme type nøtter/frø som nøtte/frø smøret du brukte i oppskriften, eller sløyf nøttene og bruk kun sjokolade. Forandring fryder!

Forberedelse: Forbered formene suffleen skal stekes i ved å dele de to avokadoene, ta ut stenene og kjøttet. Du skal sitte igjen med 4 halve “avokadoskåler”. Forvarm ovnen til 200 grader.

Slik lager du hærligheten:
Bland avokadoen med pistasj og vaniljefrø i en bolle, eller bruk food prosessor. Få avokadoen kremet til en gjevn masse.
I en ren bolle, stivpisk eggehvitene. Tilsett 1/2 ts sitronjuice og sukrin.
Vend forsiktig eggehvitene inn i avokadomassen. Vend så inn sjokoladebitene og hakkede nøtter om du ønsker å ha sjokoladebiter inni, eller spar dem til etter du har tatt massen i formene.
Fyll formene. Stapp neddi sjokoladebitene og hakkede nøtter. Stek avokadokremen i ca 8-10  minutter. Sikt eller dryss over melis/kakao. Håper det smaker!

Q: Hørtes det spennende ut? Hvordan spiser du avokadoen?Takk for at leser bloggen!