Verdens beste luftige ostehorn med kesam

Hei hei! I dags skal du få oppskriften på muligens verdens beste ostehorn. En litt uvanlig oppskrift til denne bloggen å være da de inneholder hveteprotein. Så, for en gangs skyld kommer en oppskrift som du ikke kan spise om du har cøliaki.

Hornene er sykt gode, og inneholder proteiner fra både ost, eggehvite og kesam. Hornene er nydelige nystekt, men kan nytes i kalde i dagene etterpå. Spis dem som de er, til frokost, lunch og kvelds med pålegg, eller som tilbehør supper, salater og gryteretter.

Luftige ostehorn med kesam

Dette er en stor oppskrift på ca 50 emner, men du kan lage horn, piroger og rundstykker. Oppskriften kan halveres.

Du trenger:

2 kg hvetemel
5 eggehviter
2 dl solsikkeolje
500g kesam
5 dl melk
2 ss salt
1 pakke fersk gjær eller 21 g tørrgjær
15g bakepulver

Eggevask/pensling:
5 eggeplommer
litt olje til hendene

Fyll (valgfritt):

Din favoritt ost i passelig mengde

Tips til ost:  Jeg har brukt revet ost som gir en deilig smeltet ost-følelse til disse hornene. Jeg synes synnøve gulost er kjempegod, men du bruker bare din favoritt. Du kan også bruke fetaost, som gir en nydelig salt og kremet smak. Den smuldrer du bare med fingrene eller me en gaffel. Du kan også bruke ricotta, som gjær fyllet mer kremet.

Annet fyll: Har du rester av kjøttpålegg, kyllingkjøtt, tacokjøtt, gryterett osv. kan du selvfølgelig bruke det som fyll! Gode grønnsaker gjør seg også. Prøv for eksempel paprika, spinat eller litt tomat sammen med osten. Her setter bare fantasien og smaksløkene grenser.

Slik lager du oste hornene:

1. Ta ut alle ingrediensene slik at de blir romtempererte. Rør ut gjæren i litt oppvarmet melk. Temperaturen på melken bør ligge på mellom 30-38°C. Tilsett en klype kokossukker, sukker eller litt honning for å gi gjæren litt ekstra mat. Gjærcellene lever av karbohydrater/sukker. Sukkerfri søtning om feks sukrin vil ikke mate gjæren. La gjæren godgjøre seg i 5-10 minutter.
Tørrgjær blandes rett i de tørre ingrediensene før væsken tilsettes.

2. Bland sammen alle de våte ingrediensene; eggehviter, olje, kesam, melk og gjærblandingen.
Bland det våte med det tørre ( mel, salt, bakepulver og evt tørrgjær). Kna GODT.
Siden det er hveteprotein i denne deigen er det viktig å kna. Ta det som en treningsøkt eller bruk kjøkkenmaskin. Synes du deigen er litt tørr kan du tilsette mineralvann, er den litt våt kan du tilsette mer mel.

3. Hev på et lunt sted i ca 1 time eller til deigen dobles i størrelse. I mellomtiden kan du rive ost.

4. Del i emner, evt kna til en bolle på størrelse med en golfball. Hvil på benken i 10-15 minutter.

5. Ta olje eller smeltet smør på hendene. Nå kan du lage boller, horn eller poger.

a. Trekk og klapp ut deigen med hendene ut til en avlang pizzabunn, ta på revet ost i midten/mot den ene halvdelen, fold over deigen og press/klyp folden på plass med fingrene som en innbakt pizza, eller med en gaffel som en pirog. Bruk gjerne litt sammenpisket eggeplommer som lim i kanten.  I verste fall åpner lommen seg, men det gjør ingen verdens ting.

b. Lag en stor trekant av et emne, ha litt fyll ut mot den ene kanten, og rull som et horn.

c. Det aller enkleste er bare klappe ut en sirkel, legge fyll i midten og pakke det inn med fingrene som en sekk. Legg så folden under bollen mot stekebrettet. Jeg har gjort begge deler. Pensle på toppen med sammenpiskede eggeplommer. Strø over litt revet ost, eller frø om ønskelig. Her kan du bruke sesamfrø, valmuefrø, linfrø eller andre frø.  Jeg bruker lyse sesamfrø og sort cumin.

6. Stek i forvarmet oven på ca 180 grader, gjerne varmluft, i ca 25-30 minutter eller til baksten er gylden på toppen.

Ostehornene kan fryses, og kan med fordel oppbevares i kjøleskap og varmes opp før servering. Mitt beste tips: Kalde horn sjæres i to med brødkniv og smøres med godt med smør.Ta på ost i skiver, evt skinke. Pakk inn og ha med deg til lunch. Enda bedre; varm i mikroen, ha på litt salt og dressing. Smaker ny-de-lig! Håper det smaker! Ønsker deg en strålende dag! <3

Sukkerfrie nøttemakroner – enkelt, sunt og godt!

Hei! 😀 I dag skal du få oppskriften på nøttemakroner med kun 4 ingredienser. Dette er sukkerfrie makroner med hasselnøtter. Hasselnøtter inneholder vitaminer(feks B-vitamin og E-vitamin), mineraler(bla magnesium), proteiner og fiber.

Hasselnøtter inneholder flavonoider som kan støtte hjernens helse, bedre blodsirkulasjonen og redusere symptomer assosiert med allergi.
Nøttene inneholder også hjerte-sunt fett. De er spesielt rike på sunne flerumett og enumettet fett. Hasselnøtter er en god kilde til oljesyre som kan bidra til lavere nivåer av det “dårlige kolesterolet”, LDL, og kan øke nivåene av det “gode kolesterolet”, HDL, i kroppen.

I tillegg gir både hasselnøttene og eggehvitene denne nøttemakronen et godt innhold av proteiner.

Hasselnøttmakronen er glutenfri, melfri og melkefri. De er også diabetes- og paleovennlige.

nottetopper2

Nøttemakroner
~ 20 stk

200 g hasselnøtter
2 eggehviter
100g sukrin
1/2 ts kanel

Spar 25 hasselnøtter av de 200g. Dekk en stekeplate med bakepapir og sett ovnen på 180 grader.
Mal hasselnøttene grovt i en blender eller food prosessor. Du vil at nøttene skal ha litt strktur, så ikke lag hasselnøttmel.
Stivpisk eggehvitene. Tilsett sukrin mot slutten, og kanel for smak. Bland inn de grovmalte hasselnøttene.

Bruk to teskjeer eller spiseskjeer til å forme topper på bakepapiret. Har du en silikonmatte som er laget for makroner er den genial å bruke. Pynt hver topp med en hasselnøtt. Stek i ca 12-15 minutter, til makronene er lett gyldne i kantene.

Avkjøl hasselnøttmakronene på rist. Kos deg så med helt ferske hasselnøttmakroner! Resten oppbevares i en kakeboks.
nottetopper
Håper det smaker! 🙂

Sukkerfri hjemmelaget marsipan med sjokoladetrekk

Hei hå! Er det for tidlig for å smelle til med julemarsipan? ;D
marsipanNeeeeh. Marsipan er godt når som helst, men det hører jo til jula! Nå har vi endelig kommet til Desember og julestemninga kommer sigende. I dag skal du få oppskriften på noen deilige marsipankuler med sjokoladetrekk.
marsipan4

Hjemmelaget marsipan ~ 15 kuler

120 g mandler (uten skall)
2-4 spiseskjeer fløte eller eggehvite
40-80 g sjokolade
Søtning etter smak (feks 1/4 ts Stevia eller en større mengde sukrin melis)
Valgfrie smakstilsettinger: revet appelsinskall, myntedråper, vanilje essens
Valgfritt for farge: Rød og grønn konditorfarge

Pynt: Mandelflak
marsipan2
Ps: mandler uten skall vil gi en lysere marsipan. Bruker du mandler med skall vil du få en “grovere” og mørkere marsipan. Velger du å bruke fettredusert mandelmel må du tilsette litt mer fløte eller eggehvite for å få den til å henge sammen. Jeg foretrekker å bruke ferske mandler fordi mye av smaken sitter i fettet, og jeg synes det fettreduserte melet egner seg bedre til bakst.

Slik lager du marsipankulene:
Mal mandlene i en blender til du får et fint pulver. Bland med fløte og søtning. Vil du ikke bruke fløte kan du bruke eggehvite. Du bruker så mye fløte eller eggehvite du må bruke for å få marsipan konsistens. Tilsett konditorfarge eller smaktilsetninger etter ønske.

Sett kulene i fryseren i noen minutter mens du smelter sjokoladen i vannbad. Jeg har brukt mørk sjokolade med høyt kakao innhold. Husk at du kan søte selve sjokoladen med feks noen steviadråper om du vil ha den søtere.
Dypp kulene i smeltet sjokolade. Avkjøl i kjøleskap.marsipan1
Håper det smaker!

marsipan3

Fristet det med julemarsipan? Ønsker deg en fortsatt fin Desemberdag! :*

Glutenfri wienerstang med blåbær og kremost

Hei hei! Sist fikk du oppskriften på glutenfri melblanding, butterdeig og crossianter. I dag bruker vi den samme oppskriften til å lage en nydelig wienerstang. Wienerstagen er fylt med kremost og blåbær. Perfekt til høstkvelden eller kaffeselskap!

Til 1 wienerstang med kremostfyll trenger du:

1 glutenfri butterdeig (oppskrift)

Fyll:
250g kremost
4-5 ss sukrin
ca 1 ts vanilje ekstrakt eller essens
4 ss syltetøy
120-150g blåbær

+ 1 egg til eggvask

Tips: Mulig kremosten kan bytte smed kesam om noen ønsker det. Jeg bruker blåbærsyltetøy, men du kan godt bare mose og søte noen av dise ferske eller frosne bær. bruker du frosne må de dreneres før bruk da de ofte avgir mye saft.  Fyllet kan lett varieres; Bytt blåbær med bringebær, bjørnebær, kirsebær eller jordbær. Eggvask kan byttes med algfri melk, men dette gir ikke den samme gyldne fargen som pensling med egg gjør.

Slik lager du wienerstang med kremostfyll:

Lag glutenfri butterdeig etter denne oppskriften. Forvarm ovnen til 200 grader.  Kjevle deigen i en rektangulær form på ca 35×20 cm.

Bland sammen alle ingrediensene til fyllet bortsett fra egget. Rør fyllet til en jevn masse. Ha fyllet på midt på rektangelet, og smør syltetøy over og ha på ønsket mengde bær. Husk at du skal klare å pakke deigen rundt fyllet. 😉gfdag3
Skjær deigen i remser som du ser på bildet over. Fold remsene rundt fyllet. Leger du på litt mindre fyll enn jeg har gjort her, eller kjeler remsene lengre, kan du lage flettemønster med remsene. gfdag2Pensle deigen med sammenpisket egg. Unngår du egg kan du sløyfe dette, eller pensle med valgfri melk.

Stek på 200 grader til stangen er gyldenbrun, ca 20 minutter.gfdag1

Avkjøl randen mens du lager melis. Bland ca  4-5 ss sukrin melis med 1 ts valgfri melk. Ha på den avkjølte randen.gfd

Håper det smaker! 😀 Ønsker dere en fortsatt flott dag! <3

Croissanter uten gluten + Oppskrift på gf melblanding!

Hei hei! En croissant er et bakverk av smørdeig, formet som et horn eller en halvmåne. Vanligvis lages disse med hvetemel, men i dag skal du få oppskriften på en glutenfri variant. 🙂 Langt fra det samme som den glutenholdige orginalen, men et godt bakverk som kan nytes av de fleste. Nydelig til brunch eller kvelds!gfdag

Gutenfri croissant
250g glutenfritt mel*
1 ts salt
1 ss tørrgjær, eller ca 10g fersk gjær**
1 ss kokossukker
1/4 ts bakepulver
100g kaldt smør i terninger

0,6 dl kaldt vann
1,2 dl valgfri melk
1 egg

+ 1 egg til eggvask (valgfritt)

Tips: Bruker du fersk gjær blandes den ut i litt lunken melk sammen med kokossukkeret og lar det stå og godgjøre se før det tilsettes med det våte. Jeg bruker tørrgjær. Tåler du ikke egg kan du prøve å blande 1 ss linfrø eller chiafrø med 2 ss av vannet i oppskriften, og la det stå til det har formet en gelè før du blander det med resten av det våte.

*Jeg bruker denne hjemmelagde glutenfrie melblandingen i oppskriften. Oppskriften gir ca 250g glutenfritt mel. Klikk på den fargede skriften for å komme til meltypen. Les mer om de ulike gf meltypene i melguiden her.

Oppskrift på glutenfri melblanding:
75g Brun ris mel eller rismel
75g Hvitt Rismel
40g Tapioca mel
50g potetmel
7g xanthangum (info)
5g Frukt pektin, evt gelatin (i pulverform)

Bland alt godt sammen. Oppbevares lufttett.

Slik lager du GF crossiant:

Bland godt sammen mel, salt, gjær, kokossukker(mat til gjæren) og bakepulver i en zip-lock pose eller brødpose. Tilsett kaldt smør i terninger, lukk posen, og kna smøret mykt og inn i melet fra utsiden av posen.
gfdag22
Du kan også kjevle på utsiden av posen for å gjøre smøret flatt og enklere å blande i melet.

gfdag3r

Hell over i en bolle. Pisk lett sammen vann, valgfri melk og ett egg.
Tilsett det våte til det tørre og bland sammen.gfdag5

Hvil deigen noen timer, eller over natten, i kjøleskapet trukket i plast. Den avkjølte deigen kjevles ut mellom stekepapir eller folie, brettes, kjevles osv flere ganger. La så deien hvile i 30-60 minutter i kjøleskapet. gjenta prosessen.

Kjevle ut ca 1/2 cm tykt mellom to bakepapir eller folie. Skjær deigen i trekanter, ca. 15 cm brede og 20 cm lange.

Tips: Nutella crossianter? 
Lag “nutella”-fylte croissanter ved å legge en skje med sjokoladepålegg innerst på deigen før du ruller den sammen. Oppskrift på hjemmelaget “nuatti” finner du her.

Rull sammen i C-form (som horn) og sett på en bakepapirkledd stekeplate. dekk med plastfolie og hev i 1-2 timer. Pensle med sammenpisket egg (kan fløyfes eller byttes med valgfri melk ved allergi).

Stek på 180 grader i ca 20 minutter eller til croissantene er lett gyldne i kantene. Crossiantene blir mer gyldne om du bruker eggvask.gfdag

Håper det smaker! 🙂 Liker du crossianter?