Enkel og sunn jordbær- og rabarbrakake til hverdags!

Nå er jordbær og rabarbra i sesong, og de smaker helt utmerket sammen. I dag skal du få oppskriften på en enkel, sunn og god hverdags kake.  Den er glutenfri, uten melk og hvitt sukker.

Oppskriften  er ganske fleksibel, og du kan bruke ulike typer melk, mel og søtning etter ønske. Du kan til og med lage en real proteinkake. Tips til hvordan du kan variere finer du under.

 

Jordbær- og rabarbrakake

70-80 g jordbær og rabarbrablanding
6 egg
6 dl plantemelk
170 g mandelmel
kokossukker eller annen søtning etter smak
vanilje ekstrakt eller essens

Tips:

Hvilket blandingsforhold du har mellom rabarbra og jordbær er helt opp til deg. Jeg foretrekker 1/3 rabarbra og 2/3 jordbær. Søtning justerer du etter smak. Jeg anbefaler ca 30g, men det kommerann på hvor søtt du liker det og hvor sur  eller søt rabarbraen/jordbærene er. . Vil du ikke bruke kokossukker kan du bruke sukrin gold.

Mandelmelet kan varieres med ulike meltyper. Jeg liker å bruke 50/50 med havregryn. Havregrynene blendes først til mel i en blender. Alternativ til hvetemel finner du en oversikt over her.

Ikke så opptatt av å spise paleo/melkefritt? Plantemelken kan byttes med vanlig melk, fløte.

Proteinkake? Plantemelken i oppskriften byttes ut med 1,5 dl vaniljeprotein blandet ut med 4,5 dl vann. Her kan du også bruke jordbærprotein.  Ulike protein vil gi ulikt resultat, og noen kaker kan oppleves å bli tørrere i konsistensen for eksempel. Du kan med fordel tilsette en ss olje, smør eller kokosolje. Oversikt over ulike proteinpulver kan du lese i protein pulver guiden her. Jeg anbefaler dette proteinpulveret.

Mer smak? Tilsett litt kardemomme, kanel eller sitronsaft.

Slik lager du hverdagskaken:
Forvarm ovnen til 180 grader. Pisk eggene luftig. Rør inn de andre ingrediensene unntatt jordbær- og rabarbraen. Røren er veldig flytende, men mandelmelet vil absorbere en del veske under steking. Tilsett oppskjærte biter av rabarbra og jordbær. Dekk en form med bakepapir og bak i 35-40 minutter.

Hverdagskaken er perfekt til en søt frokost, lunch, dessert eller sunn kveldskos. Håper det smaker. 🙂

 

Pannestekt Røsti pizza med melfri bunn

Pannestekt pizza med glutenfri pizza helt uten mel. Hørtes ikke det godt ut? Pizzabunnen er laget av….potet! Jepp. De sier jo at poteten kan brukes til alt. Perfekt for allergikere da poteten er lavallergen, samt folk med gluten intoleranse. Har du potet-angst kan du naturligvis bruke søtpotet. Det vil også gi en mer høstlig halloween-pizza med orange bunn! 😉potetpizzaf3

Jeg har kalt pizzaen Røstipizza. Røsti, eller rösti er en sveitsisk potetrett. Den består av revede poteter stekt i olje eller smør. Potetblandingen blir ofte formet i “kaker” i stekepannen, gjerne med revet ost på toppen. Jeg har laget min egen variant der jeg moser poteten, blander med ost og steker den i pannen. Osten fungerer som et slags bindemiddel. Du kan naturligvis prøve å blande inn ett egg eller to, eller litt psyllium husk i deigen for å øke bindeevnen og proteininnholdet.

Siden pizzaen stekes på stekepannen kan du lage den selv om du ikke har ovn. Perfekt for hybelkjøkken,eller på tur der du lager bål. Noe annet som er kjekt er at denne røstipizzaen er genial for å bruke opp restemat. Har du poteter igjen fra gårsdagens middag er de perfekt å bruke til bunnen, og middagsrester kan brukes som fyll.

Det som gikk opp for meg var at hele pizzaen er laget med helt naturlige “gammeldagse” matvarer; grønnsaker, ost og kjøtt. Skikkelig “clean eating” Pizza! Du kan naturligvis sløyfe kjøttet og lage vegetarpizza, eller bruke tunfisk eller reker. Ta det du har liggende, det var det jeg gjorde! 😉 Pizzabunnen min er toppet med hjemmelaget tomatsaus, restefyll fra taco, litt bacon og ost.ppnam

Til 2 små pizza trenger du:

Bunn:
4 poteter
8 ss revet ost
1 klype salt (kan sløyfes)
1/2 ts fiberhusk/psyllium husk (bindemiddel,kan sløyfes)
Urter eller krydder for mer smak (valgfritt)

Tomatsaus:
2 ss Olivenolje
1/2 hvitløksfedd
2 tomater, i terninger
2 ss tomatpurè+en liten klype stevia (eller 4 ss ketchup)
2/3 ts buljongc

Fyll: Her velger du naturligvis det fyllet du selv ønsker. Feks;
1/2 Paprika, renset i biter
2 sopp
4 baconstrimler, i biter
litt skivet gul løk

4 ss smaksatt olivenolje(kan sløyfes)
2 ss revet ost
6 osteskiver
persille, pepper eller andre krydder til pynt

Lag bunn: Finmos kokte poteter til potetmos. Bruk 2 store poteter (ca 280g) på 1 bunn. Varm potetene myke. Jeg varmer dem i mikroen i 4-5 min under lokk. Bland de varme potetene med 4 ss revet ost. Du må gjerne smaksette med salt og krydder. potetpizza2

Lag tomatsaus: Varm opp hakket hvitløk i 2 ss olivenolje i en kasserolle eller i stekepannen. Du kan alternativt bruke smaksatt olivenolje.potetpizza3Tilsett tomater, ketchup og buljong. Kok opp i 5 min over middels varme.

Pizzatime: Varm opp 2 ss olivenolje i ren stekepanne. Press ned halvparten av potetdeigen med slikkepott og stek på svak varme i 3-4 min. potetpizza4

Ved behov, hell litt olje langs kanten så poteten ikke setter seg fast. Snu forsiktig og stek lett på andre siden. potetpizza5Smør på tomatsaus og halvparten av fyllet. Legg osteskiver på toppen.potetpizzaf2Sett på lokk og la stå i 5 min på svak varme til osten smelter.potetpizzaf Ta av lokket, dryss på persille, pepper eller andre urter. Pizzaen er nå klar for servering!potetpizza

Q: Så det godt ut? Prøvd en slik pizzabunn før?