Iherb-tips: Lønnesirup

Hei hei! Idag skal jeg tipse dere om Lønnesirup. Lønnesirup er søt på smak og er faktisk full av helsevennlige stoffer. Denne er laget av non-gmo, 100% økologisk lønnesirup, og flasken rommer 4,43 dl. Vanlig lønnesirup har ofte en lysere farge og en tynnere konsistens(grad A), enn denne som er grad B. Denne er altså noe mørkere på farge, og den har også en dypere og sterkere lønnesirup-smak.

lønn2

Lønnesirup: Info og helsefordeler:

*Lønnesirup lages ved å tappe naturlig sevje fra lønnetreet. Deretter reduseres sevjen til sirup.
*Kan brukes som et sunnere alternativ til vanlig sukker.
*Kjent fra rensekuren “Master Cleanse”. En lønnesirup diett som bla Beyonce, Demi Moore og andre kjendiser har gått på for å miste vekt raskt. NB: Anbefales ikke.
*Mindre kalorier og høyere konsentrasjon av mineraler enn honning.
*Ny forskning har funnet 20 helsegunstige komponenter.
*Stappfull av antioksidanter.
*Fylt med betennelsesdempende stoffer og antioksidanter som kan forebygge bla diabetes, bakterier, kreft, beinskjørhet og alzheimers.
*Potensial til å bremse veksten til kreftceller.
*En av antioksidantforbindelsene kalles fenoler og kan hjelpe diabetikere med å holde blodsukkeret balansert. Det skjer fordi fenolene hemmer enzymene som er involvert i omgjøringen fra karbohydrater til sukker.
*Inneholder samme type antioksidanter som bær.
*Mer effektiv mot lungekreft enn brokkoli, gulrot, blåbær og tomater.
(Info basert på forskning fra University of Rhode Island og The Universite du Quebec a Chicoutimi)

lønn * Bytter du ut sukker til lønnesirup vil du merke en bedring i fordøyelsen. Det er vanlig å slippe å bli oppblåst å få gass, slik mange gjør fra sukker.
*Utmerket kilde til magnesium som hjelper å reparere muskel og celleskader. Det hjelper også å holde beina sterke og blodsukker nivåene normale. Sliter du med kramper kan magnesium hjelpe.
*Inneholder  kalsium, jern, sink og kalium.
*Inneholder vitaminene A, B1, B2, B6 and C.
*En type B-vitamin, Patogensyre, kan senke kolosterolet. Pantotensyre er også med og hjelper frigjøringen av energi fra karbohydrater, fett og proteiner ved å danne coenzym, coenzyme A eller CoA. CoA er en neurotransmitter som er viktig for kommunikasjon mellom nerveceller seg imellom, og andre celler.
*Ps: Dette er ikke en lavkarbosøtning da lønnesirup inneholder karbo. Ønsker du lønnesirupsmaken,uten søtning, kan du kjøpe lønnesirup smakstilsettning HER.

Bruksområder:

*Smaker nydelig for å søte retter som eplekake og annen bakst, arme riddere, pannekaker, fruktsalat, pisket krem, yoghurt og grøt. Kan også brukes til BBQ,Spare Ribs og i marinader.
Tips:
*Bland med cashewsmør for å lage en deilig karamellsaus.
*Gir en unik smak til te og kaffe. Perfekt for å søte til naturlig soyamelk.
*Tilsett lønnesirup og kanel til søtpotetmos.
*Glaser hakkede gulrot i en blanding av smør, lønnesirup og ingefær.

*Ulike typer lønnesirup kan du kjøpe HER. Den med grad B får du her. Les mer om bestilling i Den store Iherb guiden her.
lønn3

Har du smakt lønnesirup? Overasket over alle helsefordelene?

 

Lær om de sunne gresskarfrøene + oppskrift på søte kanelristede gresskarfrø

Gresskarfrø er godt og super sunt frø, så ikke kast dem om du skal lage gresskarlykter til halloween. Gresskarfrø er flate, mørkegrønne frø. Noen gresskar produserer frø uten skall, men våre “Halloween gresskar” er innkapslet i en gul-hvitt skall. Dette skallet kan spises. Gresskarfrø har en litt chewy konsistens og en litt søt, nøtteaktig smak.

Frøene kan brukes “over alt” for eksempel i smoothies, havregrynsgrøt, granola, salater, frøbrød, supper, wok, yoghurt, i kaker og mer! Nederst skal du få oppskriften på min favoritt som jeg bruker å lage året rundt; kanelristede gresskarfrø. Men først, la oss ta en titt på noen av helsefordelene til disse gode frøene.12168014_10156207416665445_961314211_n

Gresskarfrøene har mange helsefordeler:

 • Protein: Gresskarfrø har en god mengde proteiner. De inneholder en spesielt høy andel av tryptofan, en aminosyre som forbedrer serotonin produksjon i kroppen. De er derfor gunstige for å forbedre humøret og søvnen.
 • Jern: Gresskarfrø er rike på jern, og er en av de beste kildene i et plantebasert kosthold.
 • Klorofyll: Rå, grønne gresskarkjerner er grønne fordi de har en høy andel av naturlig klorofyll i dem. Klorofyll finnes i alle grønne matvarer. Hamp og solsikkefrø er andre gode kilder. Klorofyll kan du lese mye mer om her.
 • Fiber: Gresskarfrø har også mer fiber enn mange nøtter,5 gram per 32g frø. Dette kan bidra til å regulere blodsukkeret og insulin regulering, og kan være nytti ved diabetes eller blodsukkerproblemer. Fiber i gresskarkjerner er lettere å fordøye enn fra noen andre kilder som bønner. Gresskarfrø har også vært knyttet til å forbedre insulin regulering, som kan hjelpe dem med blodsukkerproblemer eller diabetes.
 • Nøtteallergi? Gresskarfrø og andre frø bør spises da de gir mange av de gode næringstoffer som nøtter gir.
 • Sink: Gresskarfrøene er en flott kilde til sink, som hjelper karbohydrat metabolismen i kroppen, hormonproduksjon, og forbedrer immunorsvaret, hud, hår og negler. Kakao, nøtter, frø, og noen korn er også gode kilder.
 • Sunne fettsyrer: Gresskar inneholder en høy andel fett, men det er det fettet kroppen din elsker. De er en spesielt god kilde til omega 3 fettsyrer og en rik kilde til enumettet fett som beskytter hjertet ditt, forebygger betennelser, og bidra til å holde vekten. Sunt fett sikrer god hjerte helse, bidrar til å balansere blodsukkeret, og er en viktig faktor i humøret, fordøyelsen, og generell helse.
 • Magnesium: Mange mennesker lider helseproblemer, på grunn av magnesiummangel (hodepine, lavt blodsukker, forstoppelse, søvnløshet, mangel på energi osv). Mange spiser for lite naturlig magnesium-rik mat. Gresskarfrø er en av de rikeste kildene til magnesium i en så liten porsjon. rønnsaker, korn, bønner, belgfrukter,cashewnøtter, mandler, og kakao er andre gode magnesium kilder.
 • Vitamin E: Gresskarfrø inneholder ikke bare en type vitamin vitamin E, men de inneholder det i en rekke former. Alfa-tokoferol, gamma-tokoferol, delta-tokoferol, alpha-tocomonoenol og gamma-tocomonoenol er alle former for vitamin E som finnes i gresskarkjerner.

Kanelristede greskarfrø

Du trenger:
Gresskarfrø fra 1 gresskar
smeltet kokosolje, smør eller olje
kanel
stevia, sukrin eller lignende

Forvarm ovnen til 150 grader. Bland gresskarfrøene i en bolle med litt olje, smeltet kokosolje eller smør. Fordel gresskarfrøene på en bakepapirkledd stekeplate. Prøv å få med så lite som mulig av gresskaret. 12166816_10156207417095445_1364972606_nStrø over med kanel og søtt.12170479_10156207417010445_2047647900_n Rist i ovnen i ca 45 minutter. Halvveis kan du snu/røre litt i gresskarfrøene slik at de blir ristet på begge sider.12170778_10156207416785445_822905705_n Spis de kanelristede gresskarfrøene som snacks eller bruk i frokostblanding. Utrolig godt – og super sunt!12170551_10156207416545445_773907560_n (1)

Håper det smaker! 🙂
Bruker du å spise gresskarfrø? 

Frisk detox smoothie med bær

Hei hei! God ny uke! Tenk at vi har kommet til siste dag i August. Sommeren har virkelig rast avgårde. I dag tenke jeg å friste dere med denne fargesterke smoothien. Smoothien er frisk og god, samt full av antioksidanter og sunne fettsyrer. Perfekt som en lett frokost eller mellommåltid på varme dager.detoxsupper

Detox smoothie – Nok til 1 stor porsjon eller 2 mindre

100g blåbær
100g bringebær
30-40 g sukrin eller 1-2 ts stevia
1/2 avokado
1-2 ss sitron juice
1 ss supermat pulver med bærsmak eller proteinpulver med jordbærsmak (valgfritt)
litt vann

Tips: Sukrin og stevia er tilsatt for mer sødme. Du kan justere mengdene  etter din smak. Du kan godt bruke frosne bær.

Pynt: delte jordbær, kiwi i biter og revet kokos

Slik lager du detox smoothien:
Blend alle ingrediensene til en helt fin og jevn smoothie. Tilsett litt vann for å få bladene på blenderen eller food prossesoren til å gå rundt, eller for å tynne ut smoothien. Hell i skåler og pynt med frukt og bær.detoxsupper1

Håper det smaker! Ha en kjempefin dag! <3Takk for at du leser bloggen min! <3

Lær om det fantastiske D-vitaminet

Vitamin D er viktig for god helse, og sterke og friske bein. Det er også en viktig faktor for å sørge for at muskler, hjerte, lunger og hjerne fungerer godt, og for at kroppen kan bekjempe infeksjoner. Jeg tenkte jeg skulle skrive litt om dette fantastiske vitaminet idag. 🙂theD

Visste du at vitamin D er annerledes enn andre vitaminer? Det er faktisk et steroid hormon som produseres ut fra kolesterol når huden utsettes for sollys. Dette kalles “aktivert vitamin-D”, eller “calcitriol.” Kroppen lager ingen andre vitaminer selv på denne måten. Aktivert vitamin-D har to viktige funksjoner i kroppen:

1. forvalter kalsium i blod, bein og mage/tarm
2. Hjelper cellene i hele kroppen din til å kommunisere ordentlig

Det har vært mye forsking på D-vitamin, og det viser seg at det er mye viktigere enn vi tidligere har trodd. Visste du for eksempel at Reseptorer for vitaminD har blitt funnet i mange deler av hjernen, noe som betyr at vitaminD kan ha en innflytelse på måten du tenker, lærer og handler?

Vi mennesker kan ved hjelp av solen lage D-vitamin. Siden vi i Norge ikke utsettes for sol eksponering hele året er det desto viktigere å få D-vitamin via kostholdet eller tilskudd. D-vitaminet er ett av de fettløselige vitaminene, og kan lagres i kroppen. Det er to typer D-vitamin man kan få via kostholdet:

 • Vitamin D3 (cholecalciferol): finnes i noen animalske matvarer, som fet fisk og eggeplommer.
 • Vitamin D2 (ergocalciferol): finnes i noen typer sopp.

D3 er minst dobbelt så effektivt som D2 når det kommer til å øke blodets D-vitamin innhold. Det er få matvarer som inneholder betydelige mengder med D-vitamin. Fete fisketyper ligger på D-vitamin toppen, men man må spise det ofte for å få nok. Noen meieriprodukter har blitt tilsatt D-vitamin, men om man ikke drikker melk eller er veganer hjelper det lite. D-vitaminmangel er en av de vanligste ernærings manglene.

Lavt innhold av D-vitamin har veldig mange ulemper. Noen eksempel:

 • Studier har vist att folk med lave vitamin D-nivåer har en mye større risiko for hjertesykdom, diabetes (både type 1 og type 2), kreft, demens og autoimmune sykdommer som multippel sklerose.
 • En studie viste også at 96% av hjerteinfarkt pasientene hadde lite vitamin D. Noe å tenke på.
 • Lavt D-vitamin innhold kobles også til uregelmessig menssyklus.
 • En studie fant at slagpasienter med lave vitamin D-nivåer var mer sannsynlig å lide av alvorlige slag, og ha dårligere helse etter hjerneslag enn de med normale nivåer av vitaminD.

D3 kan enkelt inntas som kosttilskudd, for eksempel i dråpe- eller spray form(link). 3 dråper av dette kosttilskuddet(link) vil gi 400 IE(10 milligram).

Noen fordeler ved tilstrekkelig til høyt D-vitamin nivå:

 • Osteoporose, og frakturer ved fall: Høyere doser av vitamin.D kan hjelpe forebygge osteoporose, fall og frakturer hos eldre.
 • Styrke: Vitamin-D tilskudd kan økning fysisk styrke, i både øvre og nedre lemmer. D-vitamin fremmer for god muskelfunksjon.
 • Kreft: Vitamin-D kan forebygga kreft. En studie Viste att 1100 IU per dag, sammen med kalsium, reduserte kreftrisikoen med hele 60%.
 • Depresjon: Studier har vist vitamin D-tilskudd gir en mild reduksjon i symptomer hos personer med klinisk depresjon. I motsetning til antidepressiva kommer D-vitamin uten alvorlige bivirkninger. D-vitamin spiller også en rolle i hjernens utvikling.
 • Type 1 diabetes: En studie hos spedbarn fant av 2000 IE vitamin D per dag reduserte risikoen for type 1 diabetes med 78%.
 • Dødelighet: Noen studier har vist att vitamin D-tilskudd reduserer folks risiko for å dø i løpet av tiden det tok å gjøre studiet. Det kan indikere at D-vitaminen kan øke levetiden.

tran2Får du nok D-vitamin?

Mangel på vitamin D har også vært knyttet til tilstander som kreft, astma, type2 diabetes, høyt blodtrykk, depresjon, Alzheimers og autoimmune sykdommer som multippel sklerose, Crohns og type-I diabetes.

Det er en større sansynlighet for D-vitamin mangel om du bor et sted med lite sol eller er veldig mye inne, går veldig påkledd, har mørk hud, sjelden spiser fisk, er eldre eller gravid.

Symptomene på mangel er veldig vage, og kan inkludere trøtthet, smerte i kroppen og økte infeksjoner. Den eneste måten å vite om du har D-vitamin mangel er å måle blodverdiene dine. Når det er sagt er Norges grense for anbefalt inntak mye lavere enn for eksempel Amerika. Selv om man kanskje ligger over grensen for å ha en mangel anbefaler mange helseeksperter at det er gunstig å ha et blodinnhold høyere enn 30 ng / ml for optimal helse og sykdomsforebygging. Ifølge Institute of Medicine , er den øverste grensen 4000 IE, eller 100 mikrogram. Dette kan være et fint må å sette seg for daglig inntak om man har mangel på D-vitamin.

For mye av det gode?

Vitamin-D forgiftning er sjeldent,  men kan skje om man tar store doser over tid, for eksempel et inntak på 10,000-40,000 IU om dagen over måneder. det som skjer er kort fortalt at du kan få et for høyt kalsium innhold i blodet. Symptomer på forgiftning er kvalme eller oppkast, dårlig appetitt, tørst-het, økt vannlating, forstoppelse eller diaré,
muskelsvakhet eller smerte, tretthet og forvirrelese. Har du noen av disse symptomene kan det være en ide å besøke fastlegen. En blodprøve kan bekrefte eller avkrefte dette.

D- vitamin og andre vitaminer og mineraler:

De fleste vitaminer jobber ikke helt alene. Øker man inntaket av ett næringstoff kan det være lurt å innta mer av andre også. Noen forskere mener at de fettløselige vitaminene (A, D, E og K2), jobber sammen. Magnesium er et mineral som også er viktig for funksjonen av vitamin-D.

tran

Nå som sommeren nærmer seg med stormskritt kan vi ta turen ut og få “gratis vitamin D” fra sola. 🙂 På vinteren og særlig under mørketiden i nord anbefaler jeg tran. Et vegansk alternativ når du ikke har tilgang på sol er lyslamper/lysterapi, sopp og kosttilskudd. Håper du lærte noe nytt om D-vitaminet i dette innlegget. Om du har kommentarer eller noe å tilføye er du velkommen til å legge igjen en kommentar. Man kan alltid lære mer! :*

Q: Tar du noen form for D-vitamin tilskudd?

 

Kort om hva som gjør kokosfett sunt

Det er fortsatt en grunnleggende tro i samfunnet vårt at mettet fett er “roten til alt vondt.” Dette tok jeg også opp i artikkelserien om hvordan man stopper kjeften på legen sin eller old school ernæringsfysiologer. Alt for mange unngår fett, og særlig mettet fett, fordi dem tror på mytene om det. Kokosfett har blitt veldig populært de siste årene.

Hva skiller egentlig kokosfett fra alle andre fett typer?
For mange år siden ble det oppdaget at morsmelk inneholder en unik gruppe av mettet fett som heter medium-triglycerider (MCT). Disse fettsyrene er svært forskjellig fra fett som finnes i kjøtt og grønnsaker.

Når man spiser MCT omgjøres de til monoglycerider og mellomlange fettsyrer (MCFA), som begge har sterke antimikrobielle egenskaper som er i stand til å drepe sykdomsfremkallende bakterier, virus og sopp. Det er først og fremst tilstedeværelsen av MCTer i morsmelken som beskytter babyer fra infeksjoner for de første månedene av sitt liv, mens immunforsvaret til babyen er under utvikling. MCFA og MCT er naturens antibiotika. De er dødelig for sykdomsfremkallende bakterier, men helt ufarlig for oss.

Så,hva har dette med kokosolje å gjøre? Som morsmelk inneholder også kokosolje MCT’er. Faktisk består kokosolje hovedsakelig av MCT. MCTene i kokosolje er identiske med de man finner i morsmelken, og de har det samme antimikrobielle potensialet. På grunn av dette har faktisk matprodusenter tilsatt kokosolje, eller MCT-stammer fra kokos olje, inn morsmelkerstattning for år for å gi den den samme beskyttende effekten som naturlig morsmelk har.

Du kan se på MCT som en konsentrert form for kokosolje. MCT olje er ca 6 ganger sterkere enn den MCT`en du får ved å spise vanlig kokosfett. MCT får du bla her.

Bruker du kokosfett? Visste du om MCT?

Takk for at leser bloggen!