Helt naturlige veganske energibarer – Sukker og glutenfri

Hei hei! I dag skal du få oppskriften på energibarer med havre 🙂 Barene er fulle av fiber, vitaminer, mineraler og makronæringstoffer. Barene er veganske (uten egg og melk) og kan lages glutenfrie ved å velge glutenfrie havregryn.havrebar

Til 12 energi barer trenger du:

320g dadler
70g havregryn
40 gresskarfrø
180g mandelskiver/finhakkede mandler
40g solsikkefrø
20g valnøtter
1 ss revet ingefær*
1/2 ss kanel
2 ss sesamfrø
30g havregryn til topping

*ingefær er betennelsesdempende og kjempesunt. Er du ingen fan kan den sløyfes, eller erstattes med litt revet eple eller gulrot. Kanel kan byttes med kakao for mer sjokoladesmak.

Mos dadlene i en food prosessor (eller en god blender) til en pasta. Tilsett 1 ss ingefær, eple eller gulrot. Tilsett krydder. Tilsett havregryn, frøene og nøttene og mix i food prosessoren til en fast masse. Du kan også blande inn det tørre for hånd. Det gir mer å tygge på.

Form barer med hendene. Er massen for tørr kan du tilsette litt vann, olje, kokossmør eller juice. Er den for fuktig kan du tilsette litt mer frø eller havre.

Oppskriften gir 10-12 rektangulære barer på ca 4,5x9cm. Dekk barene med havregryn. Dette gjør at de ikke får en klissete utside. Du kan alternativt bruke revet kokos.

Forvarm ovnen til ca 170 grader, Stek i ca 20 minutter, snu og stek i ca 15-20 minutter på den andre siden.

Barene er perfekt som mellommåltid på tur eller rundt trening. Håper det smaker. 🙂

Tykke hjemmelagde luksusknekkebrød eller granolabarer

Hei hei! Idag skal jeg friste deg med deilige hjemmelagde granolabarer som kan lages tynne eller tykke. Lager du tynne blir de som luksusknekkebrød. De tykke som kan brukes som energibarer som med fordel kan dekkes med smeltet sjokolade. De er enkle å lage, gode å spise og du sparer penger ved å bake selv.

Knekkebrødene er bygd opp av havregryn, valgfritt mel og kokos. Jeg brukte ca 50% vanlig hvetemel, 40% glutenfri melblanding og 10% whey proteinpulver. Du kan naturligvis bruke det du ønsker, feks fullkornsmel, glutenfri melblanding eller lavkarbo melblanding. Les om ulike alternativer til hvetemel her. Bruker du mandelmel, peanøttmel eller kokosmel kan det være lurt å tilsette litt psyllium husk eller et egg eller to som bindemiddel.

Jeg liker de tykke luksus knekkebrødene litt søte enten jeg bruker salt eller søtt pålegg, og jeg synes nesten en granolabar må være søt. Jeg har brukt daddelsukker og honning som søtningsmiddel. Banan gir litt sødme og smak, og fungerer også som bindemiddel. Prikken over i-en er tørket frukt. Jeg har brukt tørkede tranebær og rosiner, men det kan byttes ut med andre typer tørket frukt, hakkede nøtter eller sjokoladebiter.knekkis3

Tykke hjemmelagde luksusknekkebrød eller granolabarer
Alle målene er omtrentlige.
Du trenger:

360g havregryn (glutenfrie eller vanlige)
ca 250g valgfritt mel (vekt kommer litt ann på type mel du velger)
95g revet kokos
1/2 dl daddelsukker eller valgfritt søtt
1 ss bakepulver
1/2 ts salt

1,8 dl olivenolje, mykt smør eller kokosolje
8 ss honning, lønnesirup eller agave
1 banan, most med gaffel
Passelig mengde tørkede tranebær og rosiner (ca 2 dl?)

Slik lager du knekkisen:
Forvarm ovnen til 180 grader. Bland sammen havregryn, mel, kokos, salt og søtt i en stor bolle. Tilsett de øvrige ingrediensene. Kna godt sammen, gjerne med hendene. Det er lurt å olje hendene litt for deigen er litt klebrig. Hell røren i en bakepapirkledd og smurt langpanne. Skjer lett opp ruter med en skarp kniv. Det gjør det lettere å dele dem etterpå.knekkisStek i ca 15 -20 min. Jo tykkere knekkis, jo lengre steketid og motsatt. Avkjøl og del i ruter. Jeg fikk hele 32 små barer. Måtte seff ha en smaksprøve. *Omnomnomnom*knekkis1Barene spises som de er, eller dyppes i smeltet sjokolade og avkjøles. Pakk inn single barer i folie og ta med hvor som helst! Håper det smaker 🙂

Q: Lager du knekkebrød eller granolabarer selv?Takk for at leser bloggen!