Stor oversikt over julens sunne bakst, godis og sjokolade! *Glutenfri*Sukkerfri*

Det er Desember og julemåned! Julepynt, julekos, pakker, gløgg og tre nøtter til askepott står for tur. Adventa er ventetiden frem mot jul. Det er en perfekt tid for å handle eller lage gaver til jul, bake julekaker og lage julegodt.

Her får du en super oversikt over alternativ julebakst uten gluten og hvitt tilsatt sukker, og sunnere julegodt og sjokolade. Perfekt for allergikere, folk som vil unngå hvetemel eller sukker eller de som bare har lyst til å lage noe godt. Håper du finner noe som faller i smak!

**Klikk på bildene for å komme til oppskriftene**

“Smil”-sjokolade: Sukkerfri, glutenfri , raw , paleo og uten egg.

smil6

Sukkerfri marsipan + tips til naturlig farging av marsipan. Sjekk også ut:

marsipaag

Bakt marsipan med søtpotetfyll. Glutenfri, kornfri og sukkerfri.

baktmarsipan3

Ingefærnøtter. Ingefærnøttene er paleo, lavkarbo-vennlig, uten egg, melk og gluten.

paleoingefærnøter4

Glutenfritt julebrød. Hvetekake uten hvete.

gfrosinbrød1

Serinakaker. “Serinakaker” uten gluten og hvitt sukker.

gfjulekaker2

“Karameller”- enkle, sunne, raw food karameller. Den karamellinspirerte godbiten er uten melkeprodukter, gluten og tilsatt sukker.råkaramell

Konfekt med rubinfyll. Denne sunne sjokoladen er raw, vegansk, uten melk, egg, gluten og sukker.

52b681298fe6fb5a5bf3b7e4a4e24d52

Kokosmakroner. Disse godbitene er uten melk, egg, korn, gluten  og hvitt sukker. De er veganske og kan lages raw.

Pepperkake. Lavkarbo-vennlige pepperkaker basert på mandelmel. De er uten hvetemel, korn og gluten. Uten tilsatt sukker.lavkarbopepperkaker

“Sjokoladeboller” – Sjokoladebar av puffet ris, marshmallows og mandler. Sjokobaren kan lages vegansk, glutenfri eller med fullkorn etter ønske og behov ved å velge passende produkter.

 

Terte med julens krydder og pekannøtter. Juleterten er paleo, er uten korn, gluten, melk og hvitt sukker.

pppa3

Raw, sunn og helt naturlig julekonfekt. Oppskrift på kokoskuler, daddelbåter med mandelmasse og valnøtt- og banankonfekt. Kort ingrediensliste, og uten tilsatt sukker.

sunnjulekonfekt

Kryddercookies med gresskar og sjokoladebiter.  Gluten og sukkerfri. Gresskar kan byttes ut med søtpotet.

Gresskarogsjokoladecookies3

Hvite kakemenn. Uten gluten og hvitt sukker.

pepperkakemenn

Juletrøfler – sjokoladekonfekt med sjokoladetrekk. Kun 4 ingredienser! Glutenfri, kan lages melkefri og sukkerfri.

juletrøfler

Paleo pepperkake. Pepperkakene er basert på mandelmel. Uten korn mel, gluten, melkeprodukter, egg og hvitt sukker. paleopepperkake22

Sunne og gode søtpotet trøfler. Trøflene er uten egg, gluten, melk og hvitt sukker. De er paleo-vennlige, kan lages nøttefrie og er i utgangspunktet vegansk.
søtpotettrøflerpp

Supersunn “Sarah bernard“. Vegansk, raw food.uten hvitt sukker, mel, gluten, egg og melk.

sara1

Kremfylte dadler. Uten hvitt sukker, kan lages med “voksen” romsmak.

daddelll

Kindersjokolade. Raw, vegansk, uten egg, melk, gluten og tilsatt sukker.

kinderbar2

Hjemmelaget sukkerfri mintsjokolade ala After eight. Du kan ta utgangspunkt i den sjokoladen som passer deg, slik at oppskriften blir sukkerfri, melk- eller nøttefri, eller vegansk.

after8

Sjokolade og fruktnøtt biter. Raw, uten sukker og melk

sjokonøtt1

 Ønsker dere en strålende adventstid! <3

 

nottetopper2

Sukkerfrie, diabetesvennlige og glutenfrie nøttemakroner. Oppskriften finner du HER.

marsipan3

Julemarsipan med sjokoladetrekk. Oppskrift her.

Hvite kakemenn uten hvetemel, gluten og sukker

God Søndag! Det har vært en veldig slapp helg her i gården. Kjipt snøstorm-aktig vær ute, men godt og varmt inne 😀

Kakemenn, Gøttekælla, julemenn, julemainna eller spekulasi, som julebrødet, har også dette “kjære barnet”  mange navn. I dag skal du altså få oppskrift på  “kakemenn”.

Disse er uten hvetemel/gluten og sukker. Spis dem som de er, eller pynt med (sukrin)melis og sukkerfrie non-stop. Du kan også bruke konditorfarge som maling på en tynn pensel. Har du ikke store pepperkakeformer, kan du bruke andre former eller skjære ut kaker med kniv.pepperkakemenn

Du trenger:

170g smør, romtemperatur
170g sukrin melis (eller valgfri melis)
60g egg, romtemp(1 medium egg er ca 44g) .
260g glutenfritt brødmel (jeg bruker en ferdigmix med rismel og potetmel)
100g rismel
80g kikertmel eller bokhvetemel
1 ts xanthan gum
1/2 ts hornsalt
4 ts vanilje ekstrakt

Slik lager du deigen:

Rør sukrin melis og smør hvitt. Tilsett egg og vanilje ekstrakt og rør godt inn. Sikt melet med xanthan gum. Tilsett melet sakte til du har fått blandet alt sammmen til en små klistrete deig.

Form deigen til en ball og dekk med plastfolie. Avkjøl i kjøleskap i minst 3 timer, eller over natten. Deigen kan fryses på dette stadiet.

Når du skal lage kakemennene, ta deigen ut av kjøleskapet litt før for å gjøre det enklere. En halv til en time bør holde.

Rull ut deigen mellom to ark bakepapir. Bruk pepperkakeformer eller lignende. Legg de ferdige på en bakepapirkledd stekeplate, eller klipp bakepapiret rundt der de ligger og legg de på stekeplaten. Avkjøl i ca 15 minutter om du synes deigen begynner å bli for myk .

Stek i forvarmet ovn på 160-170 grader. i 20-22 minutter, eller til kakemennene er litt gylden. La baksten i noen minutter på stekebrettet før du tar dem over på en rist for å unngå at de brekker. Oppbevares i kakeboks.

Pynt dine gluten- og sukkerfrie kakemenn etter ønske! Konsistensen er som kakemenn skal være, litt crunchy og ikke sand-aktig. Kakene har en mild vaniljesmak. Nam nam 😀

pepperkakemenn2

Ønsker deg en flott Søndag og en knall kommende ny uke 😀 Lots of love!Takk for at du leser bloggen min! <3

Supersunn Sarah bernard konfekt raw food style

Hei hei!  En trofast leser lurte på om jeg kunne tenkt meg å lage en god og sunn oppskrift på Sarah Bernard konfekt nå som det nærmer seg jul. Det var bare et problem. Jeg har verken smakt eller sett en Sarah Bernard konfekt i hele mitt liv.

Mange bruker denne kaken, eller konfekten, hver jul. Min familie har aldri hadd den tradisjonen, så det å lage en oppskrift man ikke aner hva egentlig smaker var litt av en utfordring. Det var bare en ting å gjøre. Dra på bakeriet å kjøpe en.

Den originale Sarah Bernard konfekten har en makronlignende bunn ala kransekake. Over den er en sjokoladekrem og det hele er dekt med et trekk sjokolade. Min variant kunne vell egentlig ikke vært lengre fra originalen enn dette. sara1

Jeg kunne naturligvis laget en sukkerfri klone av den vanlige Sarah Bernarden, men jeg må innrømme at kreativiteten tok litt av. 😉

Min Sarah Bernard-inspirerte julekonfekt kan lages raw, er vegansk, uten hvitt sukker, mel, gluten, egg og melk.Ingrediensene gjør denne super sunn i forhold til originalen. Denne varianten er full av fiber, et spekter fettsyrer, langvarig energi, vitaminer og mineraler.

Bunnen er mørkere på grunn av dadler som søter helt naturlig, men som originalen inneholder den mandler. Sjokolade kremen i originalen er byttet ut med en himmelsk sukkerfri karamell. Ønsker du å gjøre karamellen mer lik originalen kan du tilsette litt kakao til røren. La oss ta en titt på oppskriften:

Supersunn Sarah bernard konfekt raw food style
Bunn:

70g mandler
50g revet kokos
2 ts kakao
1 klype havsalt
8 dader uten stein
1 ss lønnesirup eller agave
1-2 ss valgfri melk (om deigen er for tørr, tilsett 1 ss om gangen)

Mal alle ingrediensene sammen til du får en klistrende deig. Dekk en form med folie og press ned bunnen med fingrene. Avkjøl i kjøleskapet eller fryseren mens du lager karamell laget.

“karamell”laget i midten

175g dadler uten stein
2 ss mandelsmør eller peanøttsmør (jeg har brukt peanøtt)
2 ss kakaosmør, kokos olje eller smøralternativ
4 ss valgfri melk (konsistensen skal være som tykk krem, ikke flytende)
1 klype havsalt

Valgfritt: 1 ts kakao

Blend alle ingrediensene sammen godt til en veldig fin og kremet krem. Smak og juster om du vil ha mer salt. Hell karamellen over bunnen og sett formen i fryseren mens du lager sjokolade laget.

Sjokoladelaget på toppen

Smelt en halv valgfri sjokoladeplate*
2 ss valgfri melk (jeg bruker mandelmelk)
2 ss lønnesirup eller agave
Valgfritt: 1 ss valgfritt nøttesmør for ekstra smak

*Dette kan være hjemmelaget raw sjokkis. Jeg bruker en melkefri. Forslag på ulik sjokolade her.

Smelt sjokoladen i biter over vannbad. Når sjokoladen er smeltet tilsetter du de øvrige ingrediensene. Bland godt. Hell sjokoladen over karamell laget og se til at du får dekt toppen på hele formen. Oppbevar i kjøleskapet. Om du ikke skal spise den samme eller neste dag kan du godt lagre den i fryseren og tine den i kjøleskap.
Før servering tar du godbiten opp av formen ved hjelp av bakepapiret og skjærer ruter. Rutene holder seg godt i kjøleskapet i flere dager.sara2Håper det smaker 😀 Husk: Det INGENTING galt i å kose seg med helt vanlige Sarah Bernard kaker/konfekter nå i jula. Sunt kosthold og dårlig samvittighet hører IKKE sammen. Det er heller ikke “om å gjøre” at alt av godbiter på død og liv må lages sunnere. Når det er sagt er det også gøy å leke seg på kjøkkenet og lage godbiter som BÅDE er sunne og skikkelig gode. Sunnhet er balanse, så streb etter en mellomting. <3 *Suss* fra Liller.

Har du smakt Sarah Bernard før? Så denne konfekten spennende ut?Takk for at du leser bloggen min! <3

Bakt sukkerfri marsipan med søtpotetfyll

God 1.desember! 😀 Wow, jeg synes dette året har rast avgårde! Det var jo nettopp desember synes jeg. Skummelt! Er det flere enn meg som synes at tiden flyver?

I dag skal dere få en juleinspirert oppskrift. Det er sukkerfri marsipan med søtpotet fyll. Det hele bakes i ovnen og nytes med en kopp te, kaffe eller kakao. Veldig digg førjulskos.baktmarsipan3

Til marsipanen trenger du:

300 g finmalte mandler*
90 g tagatose**
2 egg***
1-2 ss vann eller sitron juice med steviadråper
1/2 ts kanel
Sitron skall

*Skold mandlene slik at du får en lys og fin marsipan. Hele mandler vil gi en mørk og grov marsipan. Har du ikek mandler kan du bruke cashewnøtter. Blend nøttene til fint pulver i en food prosessor. Tilsett 1-2 ss vann om du må for å få blandene ti å gå rundt, men tilsett ikke 1-2 ss vann senere i oppskriften.

**Tagatose er et naturlig sukker som finnes i bla noen melkeprodukter og frukt. Bare 15-20 prosent av Tagatose absorberes av kroppen og brukes som energi. Tagatose har lav GI og lite kalorier. Har du ikke dette kan du bruke 50g sukrin og sløyfe steviadråpene i vannet.

***Uten egg? Hvittene kan du bytte med linfrøegg eller chiaegg tilsvarende 2 hvitter. Plommene som skal brukes til pensling kan byttes med lønnesirup/honning eller valgfri melk. Jeg har ikkr prøvd egg substituttene selv, men prøv gjerne om du er allergisk og vil prøve oppskriften. Ellers, om du vil ha marsipan, kan jeg anbefale allegivennlig marsipan eller proteinmarsipan.baktmarsipan

Til fyllet trenger du:

1 bakt søtpotet
Søtning etter smak (jeg brukte 5 ss agave sirup)
kanel

Slik lager du godbitene:

Mos søtpoteten med gaffel eller i en blender sammen med søtningsmiddel og litt kanel. Avkjøl i kjøleskapet mens du lager marsipanen.

Du kan lage marsipanen for hånd eller med en mikser. Legg mandler i en bolle med sitronskall, kanel, tagatose og vann. Jegg drypper steviadråper i vannet. Jeg brukte dråper med vanilje og krem smak, men du kan bruke uten smak om du vil det.

Dell eggene i hviter og plommer. Bland hvitene i mandelblandingen. Hvil blandingen under plast i kjøleskapet i minst 30 min.baktmarsipan1

Det er kjekt å bruke plastfolie/en fuktet kjevle for å forhindre at marsipanen klistrer. Legg marsipanen på et stort stykke folie. Ta deg god tid og form massen til et rektangel som er ca 8-10 cm bredt. Lengden er ikke så viktig siden vi skal skjære stykker. Lengre marsipan rektangel = flere stykker.

Fyll en kremsprøyte med søtpotet fyllet. Sprøyt fyllet i midten. Rull så, ved hjelp av plast filmen, inn fyllet i marsipanen.

Bruk en veldig skarp kniv til å skjære stykker. Jeg fikk 24 stykker, men antall stykker kommer ann på hvor store stykker du skjærer. Blir det litt til overs ruller du det bare til en klump med en grop og sprøyter inn litt søtpotet, om du har mer igjen da. 😉baktmarsipan4

Plasser stykkene på en bakepapirkledd stekeplate. Pensle dem med sammenpiskede eggeplommer.

Stek stykkene i for varmet ovn på 160 grader i 10-12 minutter. Hold øye med dem så de ikke blir for stekt.  Avkjøl på rist. Oppbevar i luft tett boks. Holder seg perfekt i to-tre dager.baktmarsipan2Nydelig bakt sukkerfri marsipan, med nydelig søtpotetfyll og et snev av kanel! En god start på Desember! 😀

Q: Har du prøvd deg på bakt marsipan før? Så denne søtpotet-fylte varianten god ut?

Ikke alle gleder seg til jula – SF Overlevelsesguide

**Reposter dette innlegget. Selv om det er over tre år gammelt er det like aktuelt hver jul**

For mange er julen en tid for festligheter, glede og kos. Dessverre er det ikke slik for alle. For noen er julen den mest fryktede årstiden. Nytt år, ny jul og mange nye lesere som kanskje trenger akkurat dette innlegget enten det gjelder dem selv eller en kjenning.

Helt fra November får jeg høre fra noen venninner at de virkelig gruer seg til jul. Det er så ufattelig trist. Hva kan jeg gjøre for å hjelpe? Hvordan kan det bli lettere for deg? Jeg vil jo så veldig gjerne at alle skal glede seg like mye som jeg gjør til denne koselige høytiden. Det er jo jul!

For gutter og jenter med spiseforstyrrelser eller treningsavhenngighet kan julen by på angst, stress, press og depresjon. Les gjerne om det å være syk i sunnhetens navn. Det er stort fokus på mat og glede rundt måltider, noe som feks kan gjøre det vanskelig å holde seg til en konkret matplan eller måltidsrytme som er viktig for å bli frisk igjen. Det byr også på tap av innbillt kontroll. Stressnivået øker og kan lede til tårer, opphetede samtaler, krangling, panikk anfall og total unngåelse av både familie og felles måltider. Dette er ikke bare slitsomt for den syke, men også for de pårørende.

I de fleste familier byr julen på store familiemiddager som kan føles som det verste mareritt for den syke. Noen faster eller øker treningsmengden både før og etter jul, noen hiver seg på første og beste dietten, mens andre overspiser av ren nervøsitet. ja, for spiseforstyrrelser omhandler ikke bare anoreksi og det å redusere inntaket av næring. Overspising, bulimi og ortoreksi er også noen av de andre typene spiseforstyrrelser. Alle kan ha like store utfordringer i jula. Den som sliter med bulimi kan feks ha store problemer med å kontrollere mat inntaket, være livredd for å overspise og dermed føle behov for å spy. Den som “bare” er på diett kan også kjenne det stikke i magen med tanke på juleferingen. Personen kan grue seg i ukesvis for hva som skal spises, om maten er usunn, kalorier i alt fra nøtter til melk, hvordan hun/han kan lage sunnere og mer kalorifattige måltider. Noen som kjenner seg igjen? Det er det garantert. Og du er heller ikke alene.

Ja,man trenger faktisk ikke å ha noen diagnose som spiseforstyrret for å ha noen av disse tankene. Mange av dere som trener, spiser sunt eller slanker dere er bekymret for julen. “Får jeg trent ? Får jeg trent nok? Vil jeg gå opp i vekt? Kommer jeg til å miste muskelmasse? Klarer jeg å motstå kakefatet? Vil de andre bli skuffet eller bekymret om jeg ikke spiser kake til kaffen?” Mange slike tanker kan komme.

Noen synes det er veldig komfortabelt å spise framfor andre. For slankeren kan det være tungt å gang på gang må si nei takk til “et stykke til” når argumenter som “jammen det er jo jul” eller “du trenger litt mer kjøtt på beina” kommer på rad og rekke. kanskje er han/hun redd for å gå opp kiloene hun/han har klart å gått ned. Så hva gjør man? Hvordan kan julen bli litt mer stressfri?

Det kan være lurt å ha en liten slagplan i bakhodet. I stedet for å grue seg til julen og julaften, under er noen punkter du kan gjøre som kan hjelpe. Kansje vil du til og med klare kose deg denne julen. Det er også tips til pårørede. Husk at alle spiseforstyrrelser og sykdomsbilder er ulike. Det er et svært emne jeg sikkert kunne skrevet en bok om, men jeg har prøvd å kutte ned til det viktigste:

Overlevelses guide for en bedre julefeiring

1a.Vær ærlig. Belive it or not, familien din er ikke tankelesere. De kan tro og snakke så mye de vil om utseendet ditt eller hva du gjør/ikke gjør, men skal de ha dine tanker må du dele dem. Fortell om dine følelser og tanker om julen og maten. Fortell om frykten og uroen.Vær åpen for å spørre og svare på spørsmål. Familien og vennene dine er den største støtten du kan ha. Be om støtte og hjelp, ikke angrip og rop.

1b.Informer. Mange rundt de som er syke går liksom litt på eggeskall. De vet ikke hva de skal si eller gjøre. De har kanskje(garantert) dårlig kunnskap. Informer dem om hva som er ditt problem. Kanskje kan du også si før et måltid hva og hvor mye du ønsker å spise osv. Dette kan være nyttig om du sliter med overspising, tvangsspising eller bulimi. Raske avgjørelser der og da kan være vanskelige. Be om at folk holder kommentarer om utseende, porsjons størrelse, mat type osv for seg selv. Det verste pårørende kan gjøre er å sette ytterligere fokus på maten slik at det blir enda mer vanskelig å spise.

2.Lag en liste over ting du kan gjøre for å slappe av. Ja, for dette handler om deg. Det er ikke ting rundt seg som er stressende, for det er du som lager disse følelsene inni deg. Prøv å senk skuldrene på en eller annen måte: Gå en liten rusletur, ta et bad, les en bok eller ringe en venn. Det er viktig at du tar deg tid til å kjenne at du kan gjøre noe godt for deg selv. Manikyr og ansiktsmaske er en slager.

3.Prøv å ikke tell kalorier eller å veie deg. Mat er en venn, ikke en fiende. Det er den som gir deg glød, gnist og overskudd til å gjøre alt du ønsker å gjøre. Vekten er, som kaloriene, bare et tall og sier ingenting om hvor fantastisk du er som menneske. Skift fokus fra vekt og tall til å feire og være sammen med de du er glad i. Jeg har sagt det før; når du er 80 år vil du ikke tenke på riskremen du spiste 24.12.2012,men over hvor mye du elsker familien din. Se på det store bildet.

4.Skulle det gå galt og du feks spyr opp maten igjen, tvangstrener eller andre ting som er negativt for din helse, ikke rakk ned på deg selv. Shit happens. Prøv å gå videre. Begynn på en ny frisk. Det er i motbakke det går oppover! (woohooo!) Til pårørende: Noen spiseforstyrrede vil prøve å gjemme maten i servietter osv. Ikke ta dette opp ved middagsbordet, men det bør tas opp respektfullt og rolig privat en stund etterpå. Den syke kan finne dette nedverdigende, skamfullt og flaut, men i lengden er det bedre å si noe enn å ignorere det. Husk, skyld på sykdommen ikke personen!

5.Gjør det lettere for deg selv. Om du føler det er nødvendig, fortell de du skal spise sammen med en tid før måltidet at du ønsker at de ikke kommenterer maten din eller utseendet ditt. Dette er for at du skal klare å sitte sammen med dem å spise uten å være redd eller ha angst for mulige kommentarer. Du har mest sannsynelig mer enn nok med å bare sitte der og spise. Hold deg unna diskusjoner om bra mat/dårlig mat.

6.Ikke la noen presse deg til å spise mer eller mindre enn du vil nå i jula. Du har vell sett “Supernanny” når foreldre truer eller tvinger barnet til å spise noe den ikke vil ha? Resultatet er at barnet får angst og klikker. Ignorerer du barnet og maten spiser den om og når den vil. Du spiser for deg, ikke for noen andre. Og dere pårørende: Det er poengløst med fæle kommentarer som “kan du ikke oppføre deg å spise normalt. Det er jo jul. Du skaper så utrivelig stemning”. Er man spiseforstyrret er man syk! Ville man sagt noe slik til en som var kvalm etter kreftbehandling? Vis respekt. Slike kommentarer gjør BARE vondt værre.

7.Ikke eksploder. Stressnivået øker i julen. Noen er innesluttede mens andre klikker i vinkel bare om maten er 10 min forsinket. Prøv å tenk deg litt om før du lar angsten ta over. Gjør det virkelig så mye at ikke alt går etter planen? Kan jeg klare å slappe av? Hva kan jeg gjøre i stedet? Kan jeg reagere på en annen måte? Observer deg selv. Ha gjerne en plass eller et rom der du kan trekke deg tilbake og telle til ti. Pust inn – pust ut.

8.Ikke gi opp. Det er lett å ikke en gang å orke å kjempe, ikke orke å møte opp til middag eller jogge en tur i stedet for å delta på kaffeselskapet. Våg å utfordre deg selv. Smak en bit av noe “skummelt”, tør å sitte i ro i 2 timer mens praten går eller la være å trene i noen dager. Små skritt gir en enorm mestringsfølelse. Det føles kanskje umulig der og da,men klarer du å holde ut vil du ikke angre. Jeg har tro på deg!

9. Spise hos andre? Skal du til andre å spise kan det være greit og betryggende å ringe i forveien å høre om hva som serveres. Om det er nødvendig kan du ta med deg “trygg” mat. Jeg råder deg til å smake på det som serveres og ikke pakke opp evt medbrakt mat med en gang. Det skader jo ikke å prøve? Jeg lover deg at èn bit svor og litt saus verken setter seg på kroppen eller ødelegger noe som helst -its all in your head. Pårørende: Etter avsluttet måltid kan den syke føle seg ekkel, stappet, kvalm og ha skyldfølelse. Dette er fordi de kan føle at de har gjort noe de egentlig ikke ønsket. Prøv å unngå å si “så flink du har vært å spist” osv. Prøv å forhold deg nøytralt, med mindre samtaler med den syke har resultert i at den syke ønsker å få positiv tilbakemelding.

10. Utseende. Kanskje skal du henge/spise sammen med noen som ikke vet hvor tungt du har det i jula. Du kan føle deg eksponert og beglodd selv om du ser helt normal ut. Prøv å husk på at ikke alt omhandler deg. De fleste er mer opptatt av å få i seg mest mulig ribbe enn å se på hver og en munnfull du spiser. Ser du åpenlyst syk(unormal) ut så vil folk se det. De er ikke blinde. Uansett utseende, om du klarer, er det bedre å være åpen om sykdommen enn å late som ingenting. Da vil det bare sitte å bobble under overflaten. Du kan si “ok, jeg er syk/undervektig/overvektig og jeg vet jeg ser ille ut. Jeg prøver så godt jeg kan å bli frisk. La oss bare prøve å hygge oss så godt vi kan.” Du vil føle deg mye lettere og det tar ut den rosa elefanten fra rommet!

11. Ikke bruk julen som en unnskylding. Julen kan være en unnskyldning for å ikke holde deg til evt måltidsplaner du og din lege/enæringsfysiolog har satt opp, eller for å gjenoppta skadelig adferd som overspising eller spying. Prøv å holde deg til sunne hverdagslige rutiner. Spis frokost og lunch som planlagt selv om du skal spise julemiddag senere. Dette kan forhindre overspising og et ustabilt blodsukker.. Ikke bytt ut måltider med alkohol.

11.Fokuser på de tingene som gjør julen spesiell. Spør familiemedlemmene dine om hva som gjør julen spesiell for dem. Kanskje er det å møte de andre i familien, åpne pakker eller se Tre nøtter til askepott. Å flytte fokus ut fra deg selv og til noe annet enn sykdommen kan hjelpe.

13. Andre ting enn mat. Planlegg aktiviteter som ikke har noe med mat å gjøre. I julen kan det bli mye “mat ditt og julekaker datt”. Prøv å finn på noe annen hyggelig å gjøre sammen. Ak, se i butikker, lag dekorasjoner, skriv takkekort, se en god film eller spill ludo.

14.This too shall pass. Når alt står på som værst inni deg, husk på at julen er bare her og nå. Om en kjapp måned er det januar, et nytt år og julen vil være et minne. Prøv å gjør det beste ut av den situasjonen du er i. <3

Håper dette innlegget var til hjelp. Jeg vet dere er alt for mange av dere der ute som sliter med akkurat dette. Lykke til. Jeg er HELT sikker på at du får en veldig fin advent,julaften og romjul. Stor (gigantisk) juleklem fra Liller <3

bloglovin