Glutenfritt julebrød med rosiner

Hei hei!
Jul betyr julebrød. Noen kaller det også for hvetekake, men det er ikke hvetekake jeg skal gi deg oppskriften på i dag. I dag deler jeg nemlig oppskriften på et hvetefritt og glutenfritt julebrød. Perfekt for oss som ikke tåler gluten, men elsker julebrød. Vanlige folk kan også spise dette altså. Jeg synes dette rosin fylte brødet er så godt at jeg nesten glemmer det klassiske julebrødet. gfrosinbrødJulebrødet er himmelsk nystekt eller ristet dagen etter. Jeg bruker masse smør på mine julebrødskiver, og kanskje litt brunost eller syltetøy for variasjon.

Til et glutenfritt julebrød

0,6 dl varmt/lunket vann
1 ss tørrgjær
2 ts kokossukker (“mat” til gjæren)

200g tapioca stivelse
220g brunrismel / rismel
200g rosiner
4 ts kokossukker
1 ss xanthan gum (info)
1 ts salt
1 ts kanel eller kardemomme (valgfritt)

2,5 dl vann
2 egghviter, romtemperert*
0,6 dl olje
2 egg, rom temperert*
2 ss honning
1 ts vanilje ekstrakt

*Egg allergi? Jeg har ikke prøvd å lage dette uten egg, men du kan prøve egg erstattere som No-egg, eller linfrøegg.gfrosinbrød1

Bland sammen varmt/lunket(gjærvennlig temperatur) vann, gjær og kokossukker i en beholder og la blandingen stå i 10 minutter for å aktivere gjæren.
I en stor bolle, bland sammen alt det tørre. I en annen bolle blander du alt det våte. Bland det våte (inkludert gjærblandingen) og det tørre. Bland deigen godt sammen. Hell blandingen over i en bakepapirkledd eller godt smurt brødform. Du kan også bruke en liten rund kakeform om du vil ha et rundt julebrød. Dekk til med et varmt og fuktif kjøkkenhåndkle og la deigen heve på et varmt sted til det har doblet i størrelse. Forvarm ovnen til 180 grader. Stek brødet i ca 55 minutter. Ta ut det nystekte brødet av formen og avkjøl på rist.

Server med smør, brunost eller syltetøy. Håper det smaker 🙂gfrosinbrød3Hva kaller du dette brødet? Hvilket pålegg liker du på? 🙂

Glutenfritt julebrød

Julebrød, hvetekake eller julekake. Kjært barn har mange navn. Jeg ELSKER julebrød og kan godt spise det 3 ganger om dagen fra advent til nyåret. Her kommer oppskriften på en variant uten gluten, egg og melkeprodukter. Tåler du alt kan du naturligvis bruke orginalvaren. Noen av ingrediensene er linket slik at du lett kan få tak i dem. Til slutt må jeg tipse om dagens kalenderluke! Bli med å vinn. 🙂

Glutenfritt julebrød med rosiner

Du trenger:
120 g økologiske rosiner

Gjærblanding:

2 dl mandelmelk
1 ss rødbetsukker
1 1/2 ts tørrgjær

Melblanding:

2 dl brunris mel
1,5 dl glutenfrie havregryn
1 dl sorghum mel
1 dl tapioca mel
0,6 dl hvitt rismel
2 ss potetstivelse
4 ss sukrin
1 ts kanel
1 ts kardemomme
1/2-1 ts vaniljepulver (evt vaniljesukker)
1 ts xanthan gum

Vått:

2 store romtempererte egg eller tilsvarende eggerstatter
6 dl olje
3 ss lønnesirup

1.Putt rosinene i en bolle og dekk med varmt vann. Liker du aprikoser i julebrødet kan du klippe de i mindre biter og bløttlegge dem sammen. Sett til side.

2.Gjærblandingen: Varm opp melken til den kjennes lunken ut. Tilsett deretter palmesukkeret og gjæren. Grunnen til at vi bruker palmesukker er fordi den “mater” gjæren og får brødet til å heve. Ønsker du å bruke annen søtning kan du det, men du må medregne lenge hevetid og muligens et flatere brød. Ta plastfolie over bollen og sett på et varmt rom.

3. Bland alle tørrvarene sammen i en bolle. I en annen pisker du eggene/eggerstatter, med olje og lønnesirup. Tilsett deretter de våte ingrediensene til det tørre. Bland godt sammen og tilsett gjærblandingen.

4. Hell av vannet på rosinene(evt apriosene) og bland de inn i deigen. Vannet kan du oppevare i kjøleskapet og bruke i kaker eller smooties senere. Hell deigen i en godt smurt brødform om du ønsker brødform på julebrødet. Ønsker du en rund kakeform kan du kna deigen godt, bruk gjerne mer mel om det trengs og legg den på en bakepapirkledd stekeplate. Jeg synes sistnevnte er mest julete og det gir litt avlange brødskiver. Sett på en varm plass uten trekk i 1 time for å heve.

Sett brødet i ovnen. sett den til 170-180 grader. Stek i 30 minutter før du evt dekker den med litt bakepapir over for å forhindre at den blir for brun på toppen. Stek videre i 30-40 min. Det varierer litt om du lager brød- eller kakeform. La den avkjøle i 10 minutter før du tar den ut av formen og avkjøler helt på rist.

Server julebrødet med smør som er laget uten melk, vegansk eller av nøtter. Tåler du melkeprodukter bruker du naturligvis ditt favorittsmør. Brunost og honning er også en hit. Noen bruker gulost, juleskinke, sennep og sylte.

Q: Er du like glad i julebrød som meg? Hva har du på?