Lavkarbo, sukkerfri og proteinspekket Tiramisu iskrem

Tradisjonell italiensk tiramisu er en kaffekake laget av blant annet sukker, hvetemel, marscapone ost, italiensk vaniljesaus med egg, og ladyfingers, en ferdiglaget kake kjeks som dynkes i ekspresso. Det hele avsluttes med kakao.

I dag skal du få oppskriften på en protein iskrem inspirert av tiramisu.

Denne er som tiramisu, laget med marscapone ost. Mascarpone er en mild kremet ferskost laget av creme fraiche og fløte som koaguleres med osteløype  eller sitron. Deretter fjernes mysen (whey) uten pressing eller lagring.

Isen er  proteinberiket med proteinpulver. Hele egg gir vitaminer, mineraler og proteiner. Isen er smaksatt med kaffe, kakao og vanilje, og søtet på den sukkerfrie måten.

Konsistensen er kremet og fyldig, og smaken mild, rund og god! Perfekt for is-elskere.

Lavkarbo proteinrik tiramisu is!
4 egg
250 g mascarpone ost
2,5 dl fløte
50 g proteinpulver med vaniljesmak (eller 2/3 vanilje og 1/3 sjokolade mocca smak)
2 ss vanilje ekstrakt, eller litt vanilje essens
2 ts kakao
1-2 ts sterk kaffe
En klype salt
Stevia, sukrin eller sukrinmelis

Ekstra valgfrie ingredienser for iskrem nerden:
ca 1/8 ts xanthan gum
1 dæsj vegetabilsk glyserin

Tips:

Du kan bruke whey eller casein. Jeg bruker et kvalitetsprotein som er en blanding av whey og casein i smaken bourbon vanilla. Det jeg bruker kan du finne her. Mer om proteinpulver kan du lese i protein pulver guiden min her.

I denne kaken kan du bruke kaffe, koffeinfri kaffe, løvetannskaffe eller ekspresso. Hvor sterk kaffe du bruker kommer ann på hvor mye kaffesmak du vil ha.

Ønsker du e mer voksen smak kan du tilsette til romessens. Den finner du ved vanilje essensen i bakehylla på dagligvarebutikker.

Slik lager du isen:
Del eggehvite og plomme. Stivpisk hvittene med en klype salt. Bruk en stavmikser, blender eller handkraft for å piske sammen plommer med stevia/sukrin, fløte og maskarpose ost. Rør eggehvitene inn i plommeblandingen.

Ekstra ingredienser: Rør inn vegetabilsk glyserin om du har det. Dette vil gi en myk iskrem som er lett å scoope opp med iskrem skje selv om den er frossen. Jeg søter min med en vaniljestevia som også inneholder glyserin. To fluer i ett smekk. 😉

Jeg tilsetter litt xanthan gum med det tørre. Dette vil forhindre iskrystaller og virke som en stabilisator i isen. Det er ikke nødvendig, men gir en bedre konsistens og munnfølelse til isen.

Del iskrem røren i to. I den ene tilsetter du (eller 2/3 av) proteinpulveret og vanilje smak, den andre kaffe, kakao, evt romsmak og evt resten av proteinpulveret/sjokoladeprotein.

Hell blandingen i iskrem maskin, eller hell over i iskrembokser og frys i flere tiner eller over natten. Jeg anbefaler å røre i iskremen nå og da for å forhindre iskrystaller. Jeg bruker å ta isen opp hver andre time og viske den opp med elektrisk visp og fryse den igjen. Det er litt tidkrevende, men gir et fantastisk resultat.

Bruk en varm iskremskje og lag iskremkuler av marscapone vanilje og kaffeisen din! Nydelig kremet og proteinrik! 😀 Håper det smaker! 😉

Andre Tiramisu oppskrifter du kan sjekke ut:

Slik lager du sjokolade tiramisu uten gluten, egg og sukker

Raw-food inspirert Tiramisu –  allergivennlig og sukkerfri

Tiramisu French toast med yoghurtkrem og sukkerfri sjokoladesaus

Ønsker dere alle en fortsatt god sommer! Nyt livet, isen og slapp av med god samvittighet <3

Kaffe med sopp – Noe du bør erstatte din vanlige kaffe med? Lær om medisinsk sopp!

Hei hei! God ny uke alle sammen! Jeg er som veldig mange andre glad i kaffe og dens oppkvikkende egenskaper. Kaffen jeg bruker til hverdags er en instant pulver kaffe, slik som mange bruker, men den har også andre mer uvanlige ingredienser, nemlig sopp. Hæ? Sopp og kaffe? Ja, det høres kanskje merkelig ut, men det smakes egentlig ikke, og kan ha store helsefordeler. Soppen er der kun for å gi kaffen en boost.

I dette innlegget skal du få lære litt mer om ulike medisinske sopper og noen deres helsefordeler. Kanskje bytter du ut din vanlige kaffe med kaffe med sopp? Å innta sopp i små mengder er stort sett trygt, men går du på medisiner eller har sykdommer er det alltid fornuftig å spørre lege før du setter i gang. Sopp som kosttilskudd skal heller ikke erstatte medisiner om du ikke er frisk.

Kaffen jeg har brukt fram til nå heter CafèCeps. Denne pulverkaffen inneholder økologisk pulverkaffe (coffea arabica/robusta), økologisk cordyceps sinensis (cordyceps) pulver og økologisk ganoderma lucidum (reishi) pulver. Jeg må ærlig talt si at jeg ikke hadde satt meg noe inn i egenskapene til reshi eller cordyceps når jeg kjøpte denne, jeg bare hadde lyst på en pulverkaffe og tenkte at en ekstra helseboost ikke hadde gjort noe. Nå skal vi i alle fall ta en titt på noen av disse spennende soppene.

Cordyceps.

Cordyceps er en sopp som lenge har vært brukt i tibetansk og kinesisk kultur. Opprinnelig finnes den vill på de høye slettene i Tibet, men denne er sertifisert økologisk mikronisert Cordyceps som er genetisk bio-identisk, og dyrket frem i laberaturiu, under lav temperatur og lav oksygenforholdene for maksimal styrke. Jeg synes det er bra at den er dyrket i laberatorie for vill vokser den på sommerfugellarver.

Cordyceps har “blodfortynnende” virkning og kan redusere blodsukkeret. Laboratoriestudier viser at Cordyceps stimulerer flere aspekter av immunsystemet, men det er ikke kjent om denne effekten forekommer i menneskekroppen. Noen studier viser at Cordyceps kan bidra til å forbedre nyrefunksjonen om det tas sammen med det blodtrykksenkende medikamentet enalapril. Den komboen vil bedre nyrefunksjonen og bremse utviklingen av nyresykdommen hos pasienter med sviktende nyrefunksjon etter transplantasjon.

Cordyceps forbedrer lungefunksjonen, og kan være nyttig ved asma og bronkitt. Soppen øker det cellulære oksygen opptaket opp til 40%. Dyr som får lungebetennelse får mindre dødelighet om de tar cordyceps.

Hjertet har også godt av soppen. Hjerterytmeforstyrrelser som hjertearytmier og kronisk hjertesvikt han bli bedre med denne soppen. Soppen har også en rekke andre helsefremmende egenskaper som styrking av immunsystemet.

Ikke ta hvis du har en myelogen typen kreft så som AML eller CML, om du tar insulin eller andre blodsukkersenkende medisiner (Cordyceps kan ha en additiv hypoglykemisk effekt). Unngå også om du tar et stoff som har “blodfortynnende” effekt (Cordyceps kan øke risikoen for blødning). Har du “Autoimmune sykdommer” som multippel sklerose (MS), lupus, revmatoid artritt (RA) ol. kan Cordyceps føre til at immunsystemet  blir mer aktivt. Dette vil kunne øke symptomene ved autoimmune sykdommer.

Cordyceps kosttilskkudd finner du her.

Reishi

Reshi, eller lakk-kjuke, er kjent i Kina som Ling Zhi (som oversatt betyr “Divine Mushroom”). Soppen er også kalt sopp av udødelighet. Reshi finnes også i Den finnes i Afrika, Eurasia, Nord- og Sør-Amerika. Den vokser ofte på plommetrær. Reishien i kaffen jeg bruker er sertifisert økologisk full-spekter mikronisert Reishi.

Reishi sopp inneholder komplekse sukkerarter som kalles betaglukaner som kan stoppe veksten og hindre spredning av kreftceller. Når dyr ble foret beta-glukan, ble noen celler av immunsystemet mer aktiv.Begrensede data fra kliniske studier tyder på at reishi kan styrke immunforsvaret hos mennesker. I tillegg inneholder reishi steroler som kan virke som forløpere for hormoner i kroppen, sammen med stoffer som kalles triterpener som kan ha blodtrykksenkende og anti-allergi / anti-histamin virkning.Laboratoriestudier tyder på at reishi sopp kan senke blodtrykket. Reishi sopp har også vist seg å forsinke prosessen med blodpropp. Reishi sopp kan føre til toksisitet i enkelte immunceller.

Laboratoriestudier antyder at reishi sopp kan stimulere enkelte celler i immunsystemet. En liten klinisk studie viste at reishi kan forbedre immunrespons i avansert stadium kreftpasienter. Flere studier er nødvendig for å vise at det er trygt og effektivt for kreftbehandling.

En studie fra 2013 i Food and Chemical Toxicology ble reishi sopp brukt til å reversere leverskader hos mus. Reishi kan kanskje hjelpe levercellene til å regenerere.

I 2012 utga Neuropharmacology en studie som viste at reishi sopp kan ha effekt på Alzheimers og Huntingtons sykdom. I denne studie ble det vist at reishi ekstrakt støtter produksjon av nervevekstfaktor, et protein som er viktig for sunn nevrologisk funksjon.

Reishi er ikke-giftig. Er man veldig sensitiv kan man oppleve “detox symptomer” som utslett i begynnelsen.

Ikke ta reishi om:
Du tar warfarin eller andre blodfortynnende: Reishi kan øke risikoen for blødning.
Du er tar cellegift: reishi kan gjøre noen typer cellegift mindre effektive.
Du bruker immunsystem hemmere: reishi kan stimulere immunresponser.

Reishi kosttilskudd og kaffe får du tak i her.

Denne pulverkaffen inneholder også Cordyceps. Ingrediensene er pulverkaffe (100% coffea arabica), chaga ekstrakt og cordyceps ekstrakt. Her finner vi altså også ekstrakt fra soppen chaga.
Chaga – antioksidantrikt adaptogen.
Chaga, eller kreftkjuke, vokser i bjørkeskoger i Skandinavia, Øst-Europa, Russland, Korea og i de nordlige delene av Nord-Amerika. Chaga er ifølge samisk folketro en hellig drikk. Soppen har en kaffelignende smak. Chaga inneholder mye antioksidanter. Den eneste som står Chaga i antioksidanter er faktisk kakao. Soppen inneholder også vitamin D2, B1, B2 og B3, og mineraler som magnesium, krom, jern og kalium.
Studier viser dens bestanddeler kan drepe kreftceller selektivt og kan stimulere immunforsvaret. Imidlertid er kliniske studier for å bekrefte effektivitet som kreftbehandling hos mennesker. Chaga inneholder et stort antall metabolitter som har vist seg å selektivt indusere apoptose (celledød) i tumorceller, uten å skade de friske cellene. Soppen stimulerer immunsystemet effektivitet ved å øke produksjonen av lymfocytter (en form av hvite blodceller som forekommer i lymfesystemet). Chaga er ikke en kreftbehandling, men det har ingen bivirkninger og kan være et tillegg til konvensjonelle behandlingsmetoder.
Chaga er effektiv mot bakterier og virus som influensa. Chaga indeholder masse Beta-D-glukan som bidra til å balansere responsen i kroppens immunsystem. Dette betyr at chaga øker immunforsvaret når det er nødvendig, men det bremser også immunforsvaret ned når det er overaktivt.
Studier har vist at betulinsyre som finnes i chaga er i stand til å bryte ned LDL-kolesterol-bad-kolesterol i blodet.
Chaga er fullstendig ikke-giftig, og kan inntas i store mengder uten bivirkninger. Ikke bruk Chaga hvis du bruker “blodfortynnende”, eller medisiner for å senke blodsukkeret.
Chaga kosttilskudd får du tak i her.

Lions mane – adaptogen for hjernen, nervesystemet og immunforsvaret

Lions mane, eller løvens manke sopp (forkortet til LMS), er en sopp med en rekke potensielle medisinske forbindelser. LMS er en trygg spiselig sopp som inneholder ca 20% proteiner. Forskere har vært spesielt interessert i dens nerve-regenererende egenskaper.

Det har vært gjort forsøk med mus som viser at de gjenvant kognetiv kapasitet, og forsøk på deprimerte viste at de fikk økt konsentrasjon og følte seg bedre. Reduksjonen av beta amyloid plakk i hjernen til mus matet med en diett som inneholdt 5% LMS  vs. musene som ikke ble matet noen sopp var bemerkelsesverdig. Dannelsen av amyloid plakk er det mange forskere mener er en primær morfologisk biomarkør assosiert med Alzheimers. Jeg er ikke i tvil om at eldre bør bytte den vanlige kaffen sin ut med kaffe som inneholder LMS. Jeg har kjøpt denne til mormor:

Det er en instant kaffe med arabica kaffe og LMS. Den er vegansk, paleo-vennlig og sukkerfri. Man tilsetter kun varmt vann og rører ut.
Du får også LMS i disse produktene. Her er et ekstrakt av LMS som ser bra ut.
LMS bør prøves av folk som har hatt slag på grunn av evnen til å fremme nerve regenerering. Det kan være svært nyttig for de med epilepsi eller som har opplevd nervecelleskade i hjernen og eller har problemer med kognitiv funksjon.
Andre fordeler med LMS er å opprettholde en sunn fordøyelse. På grunn av beta glucane polysakkarider, har LMS gunstige effekter på fordøyelsen. Disse typer polysakkaridene er anerkjent for å bedre mageslimhinnenes funksjoner, som er en integrert del av fordøyelsessystemet. Folk sliter med diabetes kan også dra nytte av denne soppen fordi den reduserer blodsukkeret, bidrar til å hindre polydipsi og hemmer også den kraftige følelsen av tørst som er relatert til diabetes. LMS øker også det gode kolestrolet, og senker det dårlige.
Bivirkninger: Det er svært få rapporterte bivirkninger som oppstår fra LMS tilskudd. De fleste brukere som opplever bivirkninger rapporterer om en følelse av kløende hud som kan forklares med en økning i nervevekstfaktor. LMS anses som ikke-giftig, men har man sopp allergi så bør man være forsiktig.

Hørtes dette spennende ut? Hvorfor ikke booste kaffen? 🙂

Denne artikkelen var bare en liten oversikt. Det finnes flere sopper med ulike egenskaper. Spennende, ikke sant? Under har jeg samlet mine kilder og sider fulle av info til mer lesning om du vil lære mer:
http://www.reishi.com/faq.htm
http://www.mindbodygreen.com/0-15383/4-awesome-health-benefits-of-reishi-mushrooms.html
http://www.huffingtonpost.com/nalini-chilkov/cancer-foods_b_1192207.html
http://www.earthpulse.com/src/subcategory.asp?catid=11&subcatid=55
http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-602-cordyceps.aspx?activeingredientid=602&activeingredientname=cordyceps
http://www.nutritionaloutlook.com/herbs-botanicals/ingredient-spotlight-lions-mane-mushroom
http://www.superfoods-for-superhealth.com/lions-mane.html
http://www.livestrong.com/article/509385-lions-mane-mushroom-for-nerve-damage/
http://www.huffingtonpost.com/paul-stamets/mushroom-memory_b_1725583.html
http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/inon_obl.htm
http://www.nifab.no/aktuelt/nifab/virker_chaga_mot_kreft
http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/chaga-mushroom-the-immune-boosting-superfood/
https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/reishi-mushroom
https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/chaga-mushroom
http://www.foursigmafoods.com/chaga-the-invisible-shield
https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/cordyceps

Tiramisu French toast med yoghurtkrem og sukkerfri sjokoladesaus

Hei hei! I dag skal dere få oppskriften på French toast, eller Arme riddere som det heter på norsk. Denne varianten er tilsatt kaffesmak, og er perfekt for deg som elsker kaffe eller tiramisu. Om ønskelig kan du lett bytte ut kaffe med kakao, og vips så kan du lage sjokolade-arme riddere.

Retten serveres med en frisk sukkerfri yoghurtkrem og enkel sjokoladesaus. Nydelig til  dessert, som en herlig helge-frokost, eller kveldskos.20150119144309
Tiramisu arme riddere – Nok til 1 stor porsjon eller to små

2 egg, eller 3 eggehviter eller 200g tofu(silken)
0,6 dl valgfri melk
1 ss instant kaffepulver eller kakao
2 ts sukrin eller sukrin+
Noen dråper vanilje essens (valgfritt)
2 brødskiver

Tips: Kakao gir sjokolade arme riddere, og kaffe gir kaffe arme riddere, ala tiramisu. Jeg har brukt kaffe her. Du bruker det brødet du liker, men det skal sies at loff (feks glutenfri laget med rismmel eller kokosmel) gir et fint resultat. Eggete lavkarbo brød kan også brukes, eller vanlig loff om du spiser det. Retten kan forresten lages vegansk/uten egg: eggene erstattes av tofu, og man bruker vegansk alternativ til melk, yoghurt og stekefett.

Yogurt “krem”:

100g gresk eller tyrkisk yoghurt, evt vegansk yoghurt
1/2- 1 ss kokosmel*
1/2-1 ss sukrin eller annenn søtning
Noen dråper vanilje essens

*Kokosmel gir litt kokossmak, men du kan også bruke andre typer mel som mandelmel eller peanøttmel(gir lys brun farge og aromatisk peanøttsmak). Kakao vil gi sjokoladekrem. Melet brukes for å tykne kremen. Vil du lage en proteinkrem kan du bruke proteinpulver i stedet for mel, feks whey vanilje eller vegansk proteinpulver om du lager en vegansk variant. NB. Vegansk yoghurt er noe tynnere i konsistensen enn gresk og tyrkisk yoghurt så den må du enten drenere i et kaffefilter eller så må du bruke mer mel for å tykne den.

Sunnere sjokoladesaus på 1-2-3:

1/2 ss kakao
1 ts sukrin eller sukrin +
2 ss smeltet kokosolje, smør eller varmt vann

Annet:

Mandelflak
Vanilje is (valgfritt)20150119144404

Slik lager du sjokolade arme rideere:

Om du bruker kaffe: Varm opp 2 ss av melken og rør ut kaffepulveret.

Bland sammen alle ingrediensene bortsett fra brødet for hånd, med stavmikser eller i en blender og blend. Hell litt av røren i en form eller dyptallerken.
Varm opp en stekepanne på medium varme og smør pannen. Du kan bruke feks kokosolje, melkefritt smør eller smør alternativ.
Skjær brød i skiver og fjern evt skorper. Det beste er å bruke litt tørt/gammelt brød, skjære tykke skiver og evt dele skivene.
Dypp skivene i sjokoladerøren. Stek på begge sider.

Yoghurt krem: Bland sammen yoghurt, mel/proteinpulver, søtning og vanilje. Bland til en jevn, klumpfri “krem”. Vil du ha en tykkere konsistens kan du tilsette mermel/proteinpulver.

Jeg fyller en kremsprøyte med yoghurt kremen og legger den i fryseren i 15 minutter, slik at den blir kald og litt som froyo(Frozen yoghurt).20150119144548

Sjokoladesaus: Pisk alle ingrediensene sammen med en gaffel.

Servering: Jeg fylte en kremsprøyte med yoghurt kremen og la den litt i fryseren før servering. Jeg måtte ha meg en liten vanilje iskrem kule (formet med to skjeer i stedet for iskrem skje) som jeg plasserte over den utsprøytede yoghurt kremen, og det var veldig godt til. Anbefales om du lager dette som dessert eller vil ha litt ekstra feks i helga. 🙂 Strø litt mandelflak over og hell over sjokoladesausen. Sikt over litt kakao tilslutt. 20150119144523

Håper det smaker! Fristet det? Ønsker dere en flott helg :*

Sukkerfri proteinkake: Pavlova med sjokkomoccakrem

Hei hei! Velkommen til Mandag og en ny uke! I dag skal jeg friste med en bakt marengs kake med kaffekrem. Pavlova er tradisjonelt bakt med eggehviter som gjør den naturlig rik på proteiner. Utsiden er litt sprø og innsiden myk og luftig. Denne pavlovaen er toppet med kaffe og sjokoladeprotein krem, og pyntet med friske bær. Perfekt om man har lyst på noe godt og kakete, men samtidig lett og ikke for mektig. Denne er flott til hverdags, men kan også brukes i selskap.

Denne kaken er

✔sukkerfri ✔glutenfri ✔lavkarbo ✔diettvennlig ✔relativt kalori- og fettfattig.pv4

Pavlova med sjokkomoccakrem

Marengsbunn

 • 4 eggehviter
 • 200g sukrin
 • 2 ts sitronjuice
 • 1 ss maissenna
 • en klype salt
 • noen dråper vanilje essens

Kaffe krem

 • 2 dl piskbar fløte, eller en boks kesam eller kremost
 • 1 ts instant pulverkaffe
 • 1-2 ss sjokolade proteinpulver, helst casein (kan sløyfes.)**
 • 1-2 ss sukrin, eller etter smak

Fyll: friske jordbær og blåbær

*Veganer eller egg/melke allergi? Sjekk ut den eggfrie marengs oppskriften her. Fløte og kesam kan byttes i vegansk piskbar fløte eller vegansk kremost. **ingen proteinpulver? Bruk 1/2-1 ts kakao for å få sjokolade smak. 🙂 pv2 Slik lager du palova med sjokkomokkakrem

 1. Stivpiske eggehvitene, tilsett sukrin 1 ss om gangen,så litt stevia om du vil ha den søtere, sitronjuice, maisenna og essens mot slutten.
 2. Form marengsen i en sirkel på en bakepapirkledd stekeplate. Det er lurt å lage litt høye kanter og en liten fordypning i midten slik at fyllet holder seg på plass.
 3. Stek i ovnen på 170 grader i ca 30 min. Avkjøl bunnen i ovnen. Ikke åpne ovnsdøren underveis.
 4. Pisk opp fløten til krem med sukrin og pulverkaffe. Bruker du kesam eller kremost piskes den luftig. Det er lurt å røre ut kaffen i litt melk først og så tilsette den til kremen. Du kan også bruke en blanding av fløte og kesam, eller fløte og kremost. Kommer litt ann på om det er til hverdag eller fest 😉 Pisk inn proteinpulveret.
 5. Topp marengsen med krem, gjerne sprøytet med sprøytepose, og dekorer med friske blåbær og norske jordbær.

pv3

Håper det smaker! 😀 Er du glad i hverdagskaker? Liker du pavlova? Ønsker deg en fortsatt fin dag! *sommer suss*Takk for at du leser bloggen min! <3