Hvite kakemenn uten hvetemel, gluten og sukker

God Søndag! Det har vært en veldig slapp helg her i gården. Kjipt snøstorm-aktig vær ute, men godt og varmt inne 😀

Kakemenn, Gøttekælla, julemenn, julemainna eller spekulasi, som julebrødet, har også dette “kjære barnet”  mange navn. I dag skal du altså få oppskrift på  “kakemenn”.

Disse er uten hvetemel/gluten og sukker. Spis dem som de er, eller pynt med (sukrin)melis og sukkerfrie non-stop. Du kan også bruke konditorfarge som maling på en tynn pensel. Har du ikke store pepperkakeformer, kan du bruke andre former eller skjære ut kaker med kniv.pepperkakemenn

Du trenger:

170g smør, romtemperatur
170g sukrin melis (eller valgfri melis)
60g egg, romtemp(1 medium egg er ca 44g) .
260g glutenfritt brødmel (jeg bruker en ferdigmix med rismel og potetmel)
100g rismel
80g kikertmel eller bokhvetemel
1 ts xanthan gum
1/2 ts hornsalt
4 ts vanilje ekstrakt

Slik lager du deigen:

Rør sukrin melis og smør hvitt. Tilsett egg og vanilje ekstrakt og rør godt inn. Sikt melet med xanthan gum. Tilsett melet sakte til du har fått blandet alt sammmen til en små klistrete deig.

Form deigen til en ball og dekk med plastfolie. Avkjøl i kjøleskap i minst 3 timer, eller over natten. Deigen kan fryses på dette stadiet.

Når du skal lage kakemennene, ta deigen ut av kjøleskapet litt før for å gjøre det enklere. En halv til en time bør holde.

Rull ut deigen mellom to ark bakepapir. Bruk pepperkakeformer eller lignende. Legg de ferdige på en bakepapirkledd stekeplate, eller klipp bakepapiret rundt der de ligger og legg de på stekeplaten. Avkjøl i ca 15 minutter om du synes deigen begynner å bli for myk .

Stek i forvarmet ovn på 160-170 grader. i 20-22 minutter, eller til kakemennene er litt gylden. La baksten i noen minutter på stekebrettet før du tar dem over på en rist for å unngå at de brekker. Oppbevares i kakeboks.

Pynt dine gluten- og sukkerfrie kakemenn etter ønske! Konsistensen er som kakemenn skal være, litt crunchy og ikke sand-aktig. Kakene har en mild vaniljesmak. Nam nam 😀

pepperkakemenn2

Ønsker deg en flott Søndag og en knall kommende ny uke 😀 Lots of love!Takk for at du leser bloggen min! <3