Slik lager du sukkerfri og lavkarbo karamell steg for steg

Hei hei! I dag skal du få oppskriften på sukkerfri og lavkarbo karameller med kun 3 ingredienser som smeler i munnen. De er søtet med en blanding av Balsampære/Luo Han Guo og Erythritol(sukrin). Du kan lese informasjon om det sukkerfrie søtningsmiddelet Lua Han Guo her.

Har du ikke det kan du prøve å bruke sukrin gold eller Tagatose i stedet, men da i større megde for å få nok sødme. Om du ikke må ha sukerfrie karameller kan du med fordel bruke kokossukker eller daddelsukker. Alternativer til hvitt sukker kan du lese om i denne guiden.

Til lavkarbo karamellene trenger du:

 • 2 dl fløte
 • 10-15g Luo Han Guo
 • ca 5 g smør
 • Om du liker salte karameller: Tilsett en klype salt eller strø på flaksalt etterpå
 • Sjokolade eller kaffesmak? Tilsett sterk ekspresso eller kakao i fløten

Hell fløten i en kaserolle. Disse kan lages melkefrie, men animalsk fløte gir det beste resultatet. Sett på varme, og tilsett søtningsmiddelet og en klatt smør.

Smør smaker nydelig og gir karamell en fyldig deilig smak. Tåler du ikke melk kan du bruke ghee eller melkefritt smør. Om du ikke bruker meieriprodukter i det hele tatt kan du prøve kokos olje med smørsmak, men dette vil gjøre at karamellen blir mykere og smelter lettere. Du kan smelte smøret først i kasserollen, for så og tilsette fløten, men det er helt opp til deg.

Rør under oppvarmingen slik at fløten ikke brenner seg og juster temperaturen slik at blandingen bare småkoker. Etter ca 20 minutter begynner fargen å bli brunere. 

Fortsett kokingen til du oppnår den ønskede hardheten på karamellen. Dette kan du sjekke ned å dryppe litt av karamellblandingen i et glass med kalt vann. Pass alltid på at du ikke brenner karamellen.

Tips

Mange er så redde for å brenne karamellen sin at de ikke koker den lenge nok. Da kan den bli for løs og vil ikke sette seg. Trikset er å vente til den er fin og mørk, og bruke vanntesten. Vanntesten går ut på at du tar non dråper karamell i kaldt vann og da ser som du klarer å forme den til en kule når den tas opp. På den måten kan du se om konsistensen er slik du vil ha den. Dannes det dråper blir det karamell når den stivner. Løser den seg opp må dn kokes lengre.

På den andre siden kan karamellen sprekke og dele seg om den koker for lenge, og da må man bare starte på nytt igjen, så pass kasserollen og rør rundt. Noe du KAN prøve om den skiller seg, er å raskt ta den over i en blender og blende den sammen igjen. Verdt ett forsøk! 😉 Uansett, Så snart karamellen er tykk, klebrig og mørkere, ta den av varmen.

Hell blandingen over på et bakepapir eller lignende.

Pakk bakepapiret rundt og fest med en klesklype eller lignende. Avkjøl i kjøleskap eller fryser.

Karamellen vil hardne ettersom den avkjøles. Ta den da ut og løsne bakepapiret.

Skjær i ønsket form og pakk inn etter ønske. Oppbevares i fryser. Her er en variant som er kokt lengre og smaksatt med kakao:

Nyt din hjemmelagde, lavkaro karamell ( i mellom de 7 slagene). Håper det smaker! 😀 God adventstid! <3

Hjemmelaget protein Twix – Karamell sjokolade uten hvitt sukker

God romjul alle sammen! Jeg håper dere har hatt en fantastisk fin julefeiring! Jeg nyter stillheten og freden hos mormor i romjula, og sitter for det meste i stresslessen og spiser på noe godt. I dag kan jeg friste dere med en Twix-inspirert hjemmelaget proteinsjokolade med karamellfyll!

Sjokoladen har en glutenfri proteinberiket bunn og karamellen er uten hvit sukker. Det hele er trukket i sjokolade. Nydelig!
proteintwix4

Bunn:

135 g glutenfri lys melblandig
75 g smør, romtemperatur
35g vaniljeproteinpulver
35 g sukrin eller sukrinmelis
1/3 ts xanthan gum eller fiberhusk
1/4 ts salt
noen dråper vanilje essens

Tips og bytteliste:
Xanthan gum brukes som bindemiddel. Det kan sløyfes, og bør sløyfes om den glutenfrie melblandingen inneholder det eller guar gum.
Ikke cøliaki? Bruk gjerne vanlig mel. Jeg lover at du overlever selv om du spiser litt vanlig hvetemel. 😉
Følger du en lavkarbo diett kan du bruke lavkarbo mel, feks mandelmel.
Om du ikke ønsker å lage protein sjokolade,erstatt 35g proteinpulver med mel.

Slik lager du bunnen:

Bland alle de tørre ingrediensene. Rør inn smøret i terninger til en konsistens som litt fuktige brødsmuler. Har du kjøkkenmaskin kan du kjøre på hastighet 4 i ca 3 min.

proteintwix2

Velg en rektangulær eller firkantet form og dekk formen med bakepapir. Press ned bunnen i formen.
Stek på 175 grader i ca 18 minutter, til den begynner å bli gylden. Avkjøl.

Karamell:

310 g vikingmelk
200 g kokosblomst sukker
55 g smør
40 g fibersirup gold (info her)
1/4 ts xanthan gum
Noen dråper vanilje essens (kan sløyfes)

Tips:
Her brukes xanthan gum som tykkningsmiddel. Det må piskes godt ut i vikingmelken før bruk. Har du det ikke kan du sløyfe det.
Vikingmelk kan byttes med kremfløte.
Veganer? Bruk kokosolje eller plantemargarin i stedet for smør, bruk fullfett kokosmelk i stedet for vikingmelk. Bruker du kokosolje kan du med fordel tilsette en klype salt til oppskriften.
Fibersirup kan byttes med honning eller lønnesirup.

proteintwix

Slik lager du karamellen:

Smelt smøret i en kjele over middels varme. Tilsett så de andre ingrediensene og rør godt. Rør jevnt mens du varmer blandingen opp til du når 115 grader. Da skal kokosblomstsukkeret og evt tagatosen være smeltet og blandingen være tyknet. Dette kan ta 15-30 minutter. Om du ikke har et matlagnigstermometer kan du koke blandingen til den blir litt mørkere og tykner. Om du tar noen dåper av blandingen i en spiseskje med kaldt vann skal du klare å rulle karamellen til en kule mellom fingrene. (Ønsker du å lage kun karameller av karamell-oppskriften, kok opp til du når 125 grader. Da blir karamellen tykkere). Synes du ikek karamellen er tykk nok må du koke den lengre. Den vil også tykne litt når den avkjøles.

Hell karamellen over bunnen i et jevnt lag. Avkjøl i minst en halvtime i kjøleskap. Skjær i små rektangler med en skarp kniv.

proteintwix1

Sjokoladetrekket:

Du trenger 1-2 sjokoladeplater eller sjokoladebiter. Det finnes både melkefrie og sukkerfrie sjokoladeplater som jeg har skrevet om før, så ta det som passer deg.
Smelt 1-2 sjokoladeplater i vannbad eler mikroen i 30 sek intervaller. Når sjokolade har avkjølt litt dekker du twix barene med sjokolade.
Om ønskelig kan du legge oppå litt ekstra pynt som spiselige hjerter eller stjerner. La sjokoladen stivne i kjøleskap.

proteintwix3

Håper det smaker! Nydelig hjemmelaget karamellsjokolade, full av smak og med tilsatt protein. Perfekt snack og perfekt venninnegave! Ha en fortsatt fin dag og romjul! :*

Sukkerfri karamellostekake 2.0

Hei hei! I dag skal dere få oppskriften enda en ostekake som er lagd med walden farms karamell sirup. Dette er en forbedret variant av denne ostekaken.

Denne ostekaken har blitt oppgradert med en deilig kjeksbunn. Ostekaken er sukkerfri, og kan lages glutenfri ved å bruke glutenfrie kjeks. Denne ostekaken er uten egg. Kremost, smør og fløte kan byttes med veganske alternativer for en vegansk kake. Velg også veganske kjeks.

oswf2

Sukkerfri karamellostekake på kjeksbunn

Bunn:
100g kjeks
40g smeltet smør
Fyll:
200g kremost
40g sukrin
100g valgfri fløte eller melk
50g Walden Farms caramel syrup
2 ss sitronsaft

5 g gelatinpulver
2-3 ss vann

Tips: Fløte vil gi et bedre resultat enn lignende produkter med mindre fett. Det er fettet som detter smak og kremet konsistens og munnfølelse, men om du vil ha en kalorisnålere variant kan du bruke melk, feks soyamelk.

Om sirupen: Som de andre Walden farms produktene, markedsføres disse sirupene som sukkerfri, fettfri, “kalori fri” osv. I USA kan de kalle matvarer som har under 5 kalorier pr porsjon for kalorifri. Vår Fun light saft på 1 kalori ville derfor blitt kalt kalorifri i USA. 🙂 Sirupene er altså ikke helt uten kalorier, men det er så lite at det ikke er noe å bry seg om. Jeg synes de er kjempefine å bruke for de som vil ha sirup uten sukker.

Du kan variere smaken på ostekaken ved å bruke andre typer sirup, feks jordbær, blåbær, sjokolade eller pannekake sirup. Sistnevnte er nok  min favoritt. Du finner de ulike sirupene her her.

Slik lager du kaken:

1. Knus kjeksen og bland sammen med smeltet smør. Press bunnen ned i en 15 cm form. Avkjøl i kjøleskapet.
2. Bløtlegg gelatinpulver i litt vann, så smelt det med kokende vann. Pisk kremost med sukrin. Tilsett fløte eller melk og sitronsaft. Tilsett gelatinblandingen i en tynn stråle mens du pisker. Pisk det hele til en jevn konsistens.
3.Hell fyllet over bunnen. Avkjøl i kjøleskapet i flere timer eller over nattenoswf2a.

Håper det smaker! 😀

Sukkerfri ostekake med walden farms karamellsirup

Hei hei! Jeg har prøvd meg på en karamellkake, og her er resultatet!
Kaken er av typen ostekake, og er laget med sukkerfri karamell sirup. Konsistensen er kremet og veldig digg. Det blir nok ikke lenge til jeg lager den på nytt. ;DOstekake

Ostekaken er glutenfri og uten sukker. Tåler du ikke laktose kan du bruke laktosefrie produkter.

Ostekake med sukkerfri karamellsirup
370~400g kremost
100g sukrin
60g Walden Farms caramel sirup
2 egg
100g fløte
20~30g sitronsaft

Om sirupen: 

Som de andre Waldenfarms produktene, markedsføres disse sirupene som sukkerfri, fettfri, “kalori fri” osv. I USA kan de kalle matvarer som har under 5 kalorier pr porsjon for kalorifri. Vår Fun light saft på 1 kalori ville derfor blitt kalt kalorifri i USA. 🙂 Sirupene er altså ikke helt uten kalorier, men det er så lite at det ikke er noe å bry seg om. Jeg synes de er kjempefine å bruke for de som vil ha sirup uten sukker.

Du kan variere smaken på ostekaken ved å bruke andre typer sirup, feks jordbær, blåbær, sjokolade eller pannekakesirup. Sistnevnte er nok  min favoritt. Du finner de ulike sirupene her her.karamellsirup

Slik lager du ostekaken:

Bland sammen kremost med sukrin. Du kan godt bruke en elektronisk visp. Tilsett de øvrige ingrediensene litt etter litt mens vispen går eller pisk i mellom slagene. Hell røren i en 18 cm form. Jeg bruker en rektangulær form. Stek på 170 grader i 40-50 minutter. Om du ser at toppen på ostekaken begynner å bli brent/godt stekt kan du legge over aluminiumfolie.
Avkjøl ostekaken i formen over natten i kjøleskapet slik at den setter seg.

Server ostekaken med litt pannekakesirup eller karamellsirup over. Håper det smaker 🙂

Q: Har du prøvd walden farms produkter?

4 Smaksfremmende Iherb favoritter med info og bruksområder

Hei hei! Riktig god Onsdag! <3 Har du hadd en fin uke så langt? Koselig å høre at de lavkarbo svelene falt i smak hos dere. Noen som har prøvd seg på den hvite raw food sjokkisen også?
Idag skal du få fire gode iherbtips – bokstavelig talt. Jeg skal nemelig tipse om gode tilbehør som fremmer smaken på maten. iherbbHer ser du kokospalme sukker, søt og spicy saus, sennep og tahini. Godsakene er “som vanlig” kjøpt hos Iherb. Alt om Iherb og bestilling kan du lese i den store Iherb guiden. La oss begynne på begynnelsen…

Økologisk kokosnøtt sukker:

 • krystallisert nektar av kokosblomsten
 • urafinert og økologisk
 • lav GI (gir ikke så rask blodsukkerstigning som feks sukker)
 • inneholder 16 aminosyrer
 • inneholder bla magnesium, sink og kalsium
 • vegansk og glutenfritt
 • Brukes i akkurat samme mengdeforhold som sukker

Jeg bruker ofte kokossukker fordi jeg synes det smaker godt og det lar seg karamellisere. Jeg er jo en stor fan av karamellpudding og fritert banan, og de blir liksom ikke det helt samme med feks erythritol(sukrin). Kokosnøtt krystallene smaker litt som brunt sukker, men med et hint av karamell. Siden det ikke er raffinert vil farge, søthetsgrad og smak variere av ulike faktorer som feks alderen på kokostreet, type tre, og når på året og hvor det ble høstet. Det er litt av sjarmen med uraffinerte produkter synes nå jeg, men hvert merke kokos krystaller vil holde samme standard på sine pakker, så prøv gjerne ulike merker. Du får den jeg kjøpte HER. Samme merke har også en med et hint av vanilje som også er veldig god – særlig til grøt og desserter. Du får vaniljevarianten HER. Full oversikt over alle kokosnøttsukker/ kokosnøtt krystaller HER.

Annie chuns søt og spicy saus har vikelig fått bein å gå på her i huset. Jeg liker det søte og typen det spicy – så dette er et godt kompromiss. Smaken har en slags grillsmak/røkt undertone som jeg liker. Anbefaler deg som liker å utforske nye smaker å prøve. Nei takk til kjedelig smaksløs og tørr mat!

Denne sausen er:

 • Uten MSG
 • 100% naturlig
 • ingen konserveringsmiddel

Bruksområder:

 • Den er perfekt i asiatiske retter eller wok, man kan i bunn og grunn brukes til alt.
 • Prøv feks rømme eller kesam med noen ss av sausen. Det blir en kjempegod dip på 1-2-3.
 • Den kan også brukes alene som dip til reker eller tempura.
 • Vi har også brukt den til marinade og grillsaus med suksess.

 

Sennep:  Økologisk brun sennep laget av økologiske sennepsfrø, økologisk eplecider eddik, vann og havsalt. Ingen andre konserveringsmiddel. Pluss for at den ikke inneholder sukker. Smaken er veldig god, selv for  meg som “i utgangspunktet” ikke er noen sennep entusiast. Sennepsfrø inneholder mange antioksidanter og inneholder bla omega-3, kalsium og magnesium.

Sennep brukes som smakstilsetning, enten alene eller sammen med andre smakstilsetninger. Her får du noen tips til bruksområder:

 • Brødskiva: Litt sennep kan gjøre underverker for en vanlig brødskive med ost,skinke eller postei. Den kan også brukes i stedet for smør eller majones.
 • Middagen: Sennep passer til kjøtt og fisk, sepesielt til svine- eller kalvestek. Kan brukes til å piffe opp kasseroller som fiskegrateng.
 • Salat dressing: Lag vinaigrette ved å piske sammen 1 del eddik med 1 del sennep og så vispe inn 3 deler  valgfri olje.
 • Saus: Gi smak til sausen ved å tilsette 1 ts til 1 ss sennep i en vanlig brun saus. kok opp og server.
 • Pølsefest: pølser og hamburgere liker sennep. Kombiner med ketchup.

Sennepen får du HER. Se andre typer sennep og sennepsfrø HER.

Sist ut er sesam tahinien: 

Hva er Sesam tahini? Jo Tahini er et “nøttesmør”, eller rettere sagt frøsmør. Det er nemlig laget av sesamfrø. Tahini brukes mye i kikertdippen hummus. Hummus oppskrift finner du HER.

 • Tahinien kan brukes i både søte og salte retter.
 • er uten melkeprodukter, gluten og GMO
 • Inneholder mineralene lecithin, magnesium, kalium og jern.
 • Tahini er en av de beste veganske kildene til kalsium.
 • Inneholder også mye vitamin E og vitaminene B1, B2, B3, B5 og B15. Inneholder 20% protein, noe som er mer enn de fleste nøtter.
 • Bruk tahinien i dressinger, guacamole, hummus, godiskuler eller smooties.
 • Tahini finner du HER. Jeg anbefaler denne som er økologisk. De har bla en sort Tahini av sorte sesamfrø her.

Har du prøvd noen av disse smaksbombene før? Hva bruker du det til? 😀Takk for at leser bloggen!