Enkel, sunn og god chorizo og kikertsuppe

Hei hei! I dag skal dere få oppskriften på en enkel og god, varmende chorizo og kikertsuppe som gir energi som varer.

Suppe er skikkelig høstmat og perfekt nå i November, før julematen setter inn. Det er godt med noe næringsrikt og varmende på kjølige dager.

Chorizopølse setter smak til de mest kjedelige retter, og denne suppen er intet unntak. Chorizo er en pølse med sterk smak. Den er laget av svinekjøtt med forskjellige krydder og er farget rød av paprika.

Suppen har en god tomat- og kjøttsmak, og kikertene gir både planteprotein som inneholder alle de essensielle aminosyrene og fiber som metter godt. Kikerter inneholder også jern, B6, folat, kalium og vitamin E.

Deilig kikertsuppe med eller uten chorizo
Nok til 2
1 chorizo pølse*, i biter
1/2 rødløk, oppkuttet
1 most hvitløksfedd
1 klype paprika (gjerne smoked paprika)
1 ts oregano
200g moste tomater på boks
200g ferdigkokte kikerter
5 dl grønnsaksbuljong eller kraft
salt og pepper
en håndfull basillikum, skjært i striper

Tips:

  • Suppen er god som den er, men har du rester av ulike grønnsaker er dette virkelig stedet du kan bruke dem. Hva med litt oppkuttet selleri eller paprika?
  • Har du rester av potet i kjøleskapet kan de tilsettes for mer karbohydrater, resistent stivelse og langvarig energi.
  • Rester av pasta kan tilsettes rett før servering. Liker du litt kick kan du tilsette oppkuttet chilli.
  • * Om du ikke spiser kjøtt kan chorizoen sløyfes, og erstattes med kjøttfrie vegetarboller eller kjøttfrie pølsealternativ. Du kan også bruke fast tofu som du marinerer i litt liquid smoke og evt soyasaus eller coconut aminos.

Slik lager du suppen:

Stek pølsen på medium varme til fettet begynner å komme ut og den begynner å bli sprø.
Tilsett løk og hvitløk og stek til løken blir gjennomsiktig. Rør nå og da.

Tilsett tomatene og kok i 5 minutter. Tilsett så buljong eller kraft, samt kikertene og kok opp. Sett på lokk og la koke i 15 minutter. Kryddre og tilsett basillium til slutt. Småkok med lokk i ca 10 minutter, eller uten om du ønsker en tykkere suppe (noe av vesken vil fordampe).

Kjempe god, enkel og varmende middag! Server gjerne suppen med rundstykker med smør. Prøv også ristede kikerter på toppen for litt krønsj. Håper det smaker! <3

Ønsker deg en fortsatt vidunderlig dag. Følg meg gjerne på instagram @lovelyliller

Sunn og god rødmende hummus

Hei! God Mandag! I beste kjøttfri mandag-stil lager vi idag hummus til pålegg og dipp.

Det arabiske ordet hummusحمّص betyr kikerter, og kikerten har hovedrollen i denne populære dippen med samme navn. Tilsett tahini (sesam frøsmør), sitronjuice, et hvitløkfedd, litt paprikapulver eller paprika om du vil ha farge, litt olivenolje, salt og litt cayenne pepper for et likte kick. Topp med en håndfull pinjekjærner, og du har en nydelig vegansk pate. Hummus spises ofte som forrett med naan eller pitabrød. Det er også godt å dippe oppskjerte grønnsaker eller sprø chips og kjeks i hummus.

Kikerter er en belgvekst som har høyt innhold av vegansk protein (inneholder alle de essensielle aminosyrene), jern og fiber. Inneholder også B6, folat, kalium og vitamin E.

Gode hummus-tips:

1. Fra bunnen av. Kjøp tørkede kikerter, bløtlegg og kok dem. Joda,man får kjøpt hermetiserte kikerter, og det er praktisk, men spiser man mye kikerter/hummus lønner det seg å gjøre dette selv. Ferske kikerter og hummus lagd av ferske kikerter smaker dessuten mye bedre enn de hermetiserte. Tørkede kikerter får du på innvandrerforretninger, eller på iherb her.

Slik bløtlegger og koker du kikerter: Bløtlegg kikertene over natten. Kok kikertene i rent vann med litt salt, eller buljong, i 1 time til 1 1/2 time. Tiden varierer litt etter hvordan du liker konsistensen. Skal du fryse kikertene er det best å ha de på den litt fastere siden, så da er 1 time koketid å foretrekke.

2. Avskall. Ta av det ytre skallet for å få en silkeglatt hummus. Når man koker kikertene flyter det “skall” opp som fiskes opp. For å få av de resterende skallene kan du øse de kokte kikertene i en bolle med kaldt vann, røre lett i vannet, og så fiske opp resten. Å fjerne skallet vil også hjelpe mot luft i magen som noen kan få av bønner,

3. Varier smaken. Som jeg nevnte over kan du variere hummusen med ulike krydder. Det er lurt å tilsette 1/4 ts av et krydder, for så å smake og evt justere med mer. Du tilsette chilipulver, hvitløk,ulike grønnsaker som stekt rød paprika ,spinat, rødbeter eller brokkoli . I oppskriften under har jeg tilsatt rødbeter for rød hummus og brokkoli for grønn hummus. Du kan også prøve mer utradisjonell hummus ved å blende inn avokado, kokosmelk i stedet for vann i oppskriften, oliven eller kokt søtpotet. Halvparten av kikertene kan dessuten byttes ut med andre kokte bønner. Forandring fryder. 😉

4. Lag mye. Hummus er veldig lett å lage og kan spises som snack, til brød, som dipp eller alene. Kok opp en del kikerter når du først er i gang, frys ned eller del med venner. Kokte kikerter vil holde i 3-4 dager i kjøleskapet. Frosne kikerter holder i opp til 1 år. Ferdig hummus holder seg godt i fryseren i en måned.

Bonus tips: Har du baby? Hummus kan gis barn fra de er 8 måneder gamle. Husk å passe på mht tahinien da babyen kan ha allergi mot sesamfrø. Noen sier at sitrus bør unngås frem til babyen er 1 år gammel. Sløyf saltet i oppskriften når du lager hummus til babyen.  Som med all ny mat kan det være lurt å sjekke med legen før du gir hummus til babyen din. Hummus er mild på smak, næringsrik og derfor perfekt babymat. Om babyen liker det kan du dessuten begynne å lure inn andre nye smaker eller kokte grønnsaker etter hvert. 🙂

Oppskrift på hummus

1 hvitløkfedd
1 boks kikerter(ca 420g), uten væske
55g tahini (se utvalget her)
Juicen av 1 medium stor sitron (ca 1/2 dl)
1 ts ekstra virgin jomfru oliven olje
1 ss vann
1/4 ts salt, etter smak
en klype cayenne

Ekstra for rødmende hummus: 1/4 rød paprika(gjerne kokt) eller 1 grillet rød paprika

Pynt:
2-3 ss ristede pinjekjerner
1 ss olivenolje
1 ts finhakket korriander

Ta skallet av hvitløksfeddet og finmos i en food prosessor. Tilsett de andre ingrediensene og kjør i minst et minutt til du får en jevn masse. Du kan evt bruke en blender. Ønsker du en rødmende hummus og en vanlig hummus blander du alt untatt paprikaen, deler hummusen i to og tilsetter paprika til den ene halvdelen.
Hell over i en serverings skål og ha på “pynten”.

Rå pinekjerner kan ristes i en tørr stekepanne til de får litt farge eller lukter aromatisk.

Server hummusen med stenger av selleri, agurk, paprika, gulrøtter, eller annet godt. Prøv for eksempel nachos! 

Hummus er nydelig på pitabrød eller vanlig brød med agurkskiver.

Håper det smaker! 😀

Sunne melfrie proteinsjokolademuffins til hverdags

Hei hei! I dag skal du få oppskriften på noen enkle sjokolademuffins som er super til hverdags. De er uten mel/gluten og hvitt sukker. I stedet for mel har jeg brukt kikerter, men ta det bare med ro – de smakes ikke i muffinsen 😉 Kikerter har et høyt antioksidant- og fiberinnhold, og inneholder jern, sink, magnesium, folat og B6.

sjokomuff2

Melfrie proteinsjokolade muffins
1 boks (425g) kikerter
3 store egg
170g fibersirup gold eller honning eller lønnesirup
3 ss kokosolje, smeltet
1/3 ts vanilje essens
20g sjokoladeproteinpulver (eller oboy/kakao)
20g kakao
1 ts bakepulver

Tips: Jeg har proteinberiket muffinsene med proteinpulver. Om du ikke vil gjøre det kan du bruke oboy, kakao(for en rikere sjokoladesmak), mandelmel eller kokosmel. Proteinpulveret jeg anbefaler er i smaken mocca eller sjokolade peanøtt.

Slik lager du muffinsene:
Forvarm ovnen til 175 grader. Smør en mini-muffinsform.
Skyll kikertene i vann. Mos dem i en food prosessor til en jevn masse. Tilsett de våte ingrediensene og miks sammen. Tilsett det tørre gradvis og bland til du får en jevn røre. Fordel røren på 24 mini muffinsformer. Stek i 12-25 minutter eller til en tannpirker kommer ut ren fra midten av muffinsen. Bruker du vanlige muffinsformer får du ca 1+-12 muffins og de må steke noe lengre.
Avkjøl muffinsene og nyt!

sjokomuff
Håper det smaker! Deilige sjokolademuffins til hverdags! Ha en fin dag! <3

Hjemmelagde veganske pølser uten kjøtt og gluten

Hei hei! Enten du ikke liker/spiser pølser eller rett og slett ikke spiser dyr, skal du i dag få oppskriften på hjemmelagde veganske pølser. Pølser uten nøff-nøff, bæ-bæ eller hva enn de har oppi pølsene nå til dags. Perfekt til meatfree Monday! 😉

Jeg spiste mine første veganske pølser for sikkert 15 år siden. Ikke fordi jeg var eller er veganer,men jeg tror jeg var på noe konsert-greier der det å være veganer var det store, så alt som ble servert var vegansk. Anyway. Det var slike små cocktail pølser som kommer i hermetikkboks. Det ble første og siste gangen for å si det slik, for det var ikke akkurat noen gastronomisk opplevelse.

Nå til dags har det kommet et mye bedre utvalg, og på helsekostbutikker vil man kunne finne vakuumpakkede ferske veganske pølser. At utvalget begynner å komme seg er vell og bra, men jeg holder meg til hjemmelagde veganske pølser.

Mange veganske hjemmelagde pølser bruker å inneholde Seitan, et vegansk kjøtt substitutt laget av glutenmel. Oppskriften på seitan finner du her. Siden bloggen min er glutenfri er dagens pølseoppskrift glutenfri. Pølsene inneholder heller ikke mel, korn, melk eller egg. Pølsene er også lavkarbo vennlig.

Alltid når jeg lager en fantasi-variant av en eller annen matvare, kommer det et og annet troll menneske og spør om det smaker akkurat det samme som originalvaren – og hver gang himler jeg med øynene med påfølgende face palm. fp

Altså. SÅ KLART SMAKER DET IKKE DET SAMME. En kake laget av smør, hvetemel og sukker, og en kake laget av kokosolje, nøttemel og stevia vil naturligvis ikke smake det samme. Hallo ja. På samme måte vil ikke en pølse laget av grisekjøtt smake det samme som en som er uten kjøtt. Jeg trodde slikt var åpenlyst? 😉 Når det er sagt så smaker denne veganske pølsen godt. Er det ikke det som er det viktigste?

 

Veganske soyapølser

160g soyakjøtt (TSP som dette)
5 dl grønnsaksbuljong
1 løk
2 hvitløksfedd
1-2 ss grillkrydder eller lignende
1 stor ss usøtet nøttesmør, jeg bruker peanøttsmørtablespoon
4 ss kikertmel
Salt og pepper etter smak
+ Olje og valgfritt krydder til marinade

Kok opp 5 dl vann med buljong. Når buljongen koker tilsetter du sojakjøttet. Soyakjøttet jeg bruker er teksturert soya protein, kjent som TSP. Ta av varmen og la soyakjøttet svelle i buljongen i 45 minutter.

Hell massen i et dørslag for å fjerne vesken. Legg så soya kjøttet i en blender eller food prosessor med løk, hvitløk, 1 ss grillkrydder (jeg bruker barbecue spice), peanøttsmør, salt og pepper. Bland sammen. Tilsett kikertmelet og bland igjen. Kna deigen lett.

Rull ut plastfilm på kjøkkenbenken. Bruk en plastfilm som er beregnet til matlagning og tåler varme. Legg en pølse av deigen i midten og bruk filmen til å pakke inn pølsen som en twist. Fest begge endene. Gjør det samme med resten av deigen.

Kok opp vann (eller buljong) og kok pølsene i 25 til 30 minutter. Tiden varierer litt etter størrelsen på pølsen. Jeg kokte dem i 30. Plasten skal være på slik at pølsene holder formen.

Lag marinade ved å blande olje og en ss grillkrydder eller BBQ spice. Du kan bruke en ferdiglaget marinade om ønskelig. Ta filmen av pølsene og pensle på marinaden. Stek pølsene i 10 minutter i grillpanne, stekepanne eller i ovnen. Vend pølsene underveis.

veganskepølserSmaken på pølsene kan varieres med ulike krydder og urter. Prøv for eksempel finhakket chilli. Pølsene er flotte å spise i pølsebrød, eller til middag med tilbehør som potetsalat og ketchup, eller sammen med ulike pastavarianter. Håper det smaker 🙂

Q: Har du smakt kjøpte eller hjemmelagde veganske pølser før?

Be G(O)OD

 

Slik lager du nydelig fargerik og sunn hummus

Hei hei! Riktig god ny uke! 😀 I anledning “Meatfree Monday” skal du i dag få oppskriften og masse tips til hjemmelaget Hummus.

Hummus er en enkel dipp laget av kikerter som er veldig populær i middeløsten. Kikerter er en belgvekst som har høyt innhold av vegansk protein (inneholder alle de essensielle aminosyrene), jern og fiber. Inneholder også B6, folat, kalium og vitamin E.  Hummus spises ofte som forrett med naan eller pitabrød. Det er også godt å dippe oppskjerte grønnsaker eller sprø chips og kjeks i hummus. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Man kan få kjøpt hummus, men man lager den mye billigere (og bedre) selv. Du trenger bare kikerter, tahini( sesampasta), sitronsaft og salt. Noen tilsetter også litt yoghurt eller olivenolje. Det er enkelt å  forandre smaken ved å tilsette ulike krydder osv, og på den måten skal det godt gjøres å bli lei.

Gode hummus-tips:

1. Fra bunnen av. Kjøp tørkede kikerter, bløtlegg og kok dem. Joda,man får kjøpt hermetiserte kikerter, og det er praktisk, men spiser man mye kikerter/hummus lønner det seg å gjøre dette selv. Ferske kikerter og hummus lagd av ferske kikerter smaker dessuten mye bedre enn de hermetiserte. Tørkede kikerter får du på innvandrerforretninger, eller på iherb her.

Slik bløtlegger og koker du kikerter: Bløtlegg kikertene over natten. Kok kikertene i rent vann med litt salt, eller buljong, i 1 time til 1 1/2 time. Tiden varierer litt etter hvordan du liker konsistensen. Skal du fryse kikertene er det best å ha de på den litt fastere siden, så da er 1 time koketid å foretrekke.

2. Avskall. Ta av det ytre skallet for å få en silkeglatt hummus. Når man koker kikertene flyter det “skall” opp som fiskes opp. For å få av de resterende skallene kan du øse de kokte kikertene i en bolle med kaldt vann, røre lett i vannet, og så fiske opp resten. Å fjerne skallet vil også hjelpe mot luft i magen som noen kan få av bønner,

3. Varier smaken. Som jeg nevnte over kan du variere hummusen med ulike krydder. Det er lurt å tilsette 1/4 ts av et krydder, for så å smake og evt justere med mer. Du tilsette chilipulver, hvitløk,ulike grønnsaker som stekt rød paprika ,spinat, rødbeter eller brokkoli . I oppskriften under har jeg tilsatt rødbeter for rød hummus og brokkoli for grønn hummus. Du kan også prøve mer utradisjonell hummus ved å blende inn avokado, kokosmelk i stedet for vann i oppskriften, oliven eller kokt søtpotet. Halvparten av kikertene kan dessuten byttes ut med andre kokte bønner. Forandring fryder. 😉

4. Lag mye. Hummus er veldig lett å lage og kan spises som snack, til brød, som dipp eller alene. Kok opp en del kikerter når du først er i gang, frys ned eller del med venner. Kokte kikerter vil holde i 3-4 dager i kjøleskapet. Frosne kikerter holder i opp til 1 år. Ferdig hummus holder seg godt i fryseren i en måned.

Bonus tips: Har du baby? Hummus kan gis barn fra de er 8 måneder gamle. Husk å passe på mht tahinien da babyen kan ha allergi mot sesamfrø. Noen sier at sitrus bør unngås frem til babyen er 1 år gammel. Sløyf saltet i oppskriften når du lager hummus til babyen.  Som med all ny mat kan det være lurt å sjekke med legen før du gir hummus til babyen din. Hummus er mild på smak, næringsrik og derfor perfekt babymat. Om babyen liker det kan du dessuten begynne å lure inn andre nye smaker eller kokte grønnsaker etter hvert. 🙂

humus7

Hummus oppskrift
ca 420g kokte kikerter (der man har fisket bort skall)
4 ss nypresset sitronsaft
1-2 ss olivenolje
1/ 2 ts Spisskummen
1/ 2 ts chili pulver
5 ss Tahini
1 fedd hvitløk
2,5 dl vann
salt etter smak

Ekstra ingredienser for farge:

50g Rødbeter, kokt, fryst eller fra glass
70g Brokkoli, fersk/kokt/forvellet

* Jeg liker å bruke stekt/kokt hvitløk for en mildere smak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Blend sammen alle ingrediensene bortsett fra vann, rødbeter og brokkoli. Tilsett litt vann, og blend til du får en jevn hummus. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Tilsett mer vann til du oppnår ønsket konsistens. Noen liker tykkere hummus, andre tynnere. Blir den for tynn kan du tilsette mer kikerter.OLYMPUS DIGITAL CAMERASmak og evt juster med mer eller mindre ingredienser. Hummusen er ferdig! Slik lager du farget hummus: Del hummusen i 3. Blend sammen 1/3 med brokkoli, og 1/3 med rødbeter.  Blend til en klumpfri jevn hummus.OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAHell dine fargerike hummus i skåler. 🙂 Lyst å prøve andre farger? Søtpotet eller gulrot vil gi en fin orangefarge, litt gurkemeje vil gjøre hummusen litt gulere. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Server din fargerike hummus etter ønske! Hummus kan godt være en del av en god og mettende vegetarisk eller vegansk lunch eller middag. Sunt, godt og mettende 🙂 Håper det smaker! 😀

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Har du smakt hummus før? Ble du inspirert? 🙂Takk for at leser bloggen!