Enkle, kornfrie og lavkarbo lomper eller wraps

Hei hei! I dag skal dere få oppskriften på herlige lomper, eller wraps. Lompene er glutenfrie, kornfrie og veganske. De er lavkarbo-vennlig, og laget med kikertmel.

Lompene kan naturligvis fylles med hva enn du liker og de er perfekte til taco. Fredagstaco anyone? 😉 Lag gjerne dobbel porsjon og spis lumper til frokost eller lunch.wraps2

Wraps eller lomper uten korn – Nok til 3 stk:

1 ss linfrømel / malte linfrø*
3 ss varmt vann

60g kikertmel
0,35 dl varmt vann
1/2 ts tacokrydder eller spisskummen
en klype salt

*malte chiafrø kan alternativt brukes i stedet for linfrømelet. Linfrømelet blandes med vann for å erstatte 1 stort egg.

Slik lager du røren: Lag “linfrø egg” ved å piske sammen linfrømel med vann. La svelle i 5 minutter mens du blander sammen alt det tørre i en bolle. Rør gradvis inn vannet og rør ut alle klumper. Tilsett linfrø egg. La røren svelle i ca 30 minutter. Lager du lompene til taco kan du bruke tiden på å skjære grønnsaker og tilberede annet tilbehør.

Steking: Røren skal være litt tynnere enn pannekakerøre slik at den lett dekker stekepannen når du vender på den. Varm opp olje i stekepannen. Øs over 1/3 av røren. Stek i 4 minutter på lav til medium varme. Snu forsiktig og stek på andre siden i noen sekunder til 1 minutt etter behov.

Ta lompen forsiktig av og gjenta prosessen to ganger med resten av røren.

Server lompene med ønsket taco-fyll feks tacokjøtt, salsa, guacamole, avokado, stekt aubergine,tomat,  paprika, agurk, mais, rømme/kesam og ost. vraps1Er du veganer kan du lage fyll av bønner og tacokrydder, og blande næringsgjær med soya yoghurt og litt salt som en enkel ost-erstatting. Det finnes også vegansk rømme som du kan bruke sammen med feks salsa. Nam!  Håper det smaker! :*

Ønsker deg en kjempefin helg! <3Takk for at du leser bloggen min! <3

Hjemmelagde veganske pølser uten kjøtt og gluten

Hei hei! Enten du ikke liker/spiser pølser eller rett og slett ikke spiser dyr, skal du i dag få oppskriften på hjemmelagde veganske pølser. Pølser uten nøff-nøff, bæ-bæ eller hva enn de har oppi pølsene nå til dags. Perfekt til meatfree Monday! 😉

Jeg spiste mine første veganske pølser for sikkert 15 år siden. Ikke fordi jeg var eller er veganer,men jeg tror jeg var på noe konsert-greier der det å være veganer var det store, så alt som ble servert var vegansk. Anyway. Det var slike små cocktail pølser som kommer i hermetikkboks. Det ble første og siste gangen for å si det slik, for det var ikke akkurat noen gastronomisk opplevelse.

Nå til dags har det kommet et mye bedre utvalg, og på helsekostbutikker vil man kunne finne vakuumpakkede ferske veganske pølser. At utvalget begynner å komme seg er vell og bra, men jeg holder meg til hjemmelagde veganske pølser.

Mange veganske hjemmelagde pølser bruker å inneholde Seitan, et vegansk kjøtt substitutt laget av glutenmel. Oppskriften på seitan finner du her. Siden bloggen min er glutenfri er dagens pølseoppskrift glutenfri. Pølsene inneholder heller ikke mel, korn, melk eller egg. Pølsene er også lavkarbo vennlig.

Alltid når jeg lager en fantasi-variant av en eller annen matvare, kommer det et og annet troll menneske og spør om det smaker akkurat det samme som originalvaren – og hver gang himler jeg med øynene med påfølgende face palm. fp

Altså. SÅ KLART SMAKER DET IKKE DET SAMME. En kake laget av smør, hvetemel og sukker, og en kake laget av kokosolje, nøttemel og stevia vil naturligvis ikke smake det samme. Hallo ja. På samme måte vil ikke en pølse laget av grisekjøtt smake det samme som en som er uten kjøtt. Jeg trodde slikt var åpenlyst? 😉 Når det er sagt så smaker denne veganske pølsen godt. Er det ikke det som er det viktigste?

 

Veganske soyapølser

160g soyakjøtt (TSP som dette)
5 dl grønnsaksbuljong
1 løk
2 hvitløksfedd
1-2 ss grillkrydder eller lignende
1 stor ss usøtet nøttesmør, jeg bruker peanøttsmørtablespoon
4 ss kikertmel
Salt og pepper etter smak
+ Olje og valgfritt krydder til marinade

Kok opp 5 dl vann med buljong. Når buljongen koker tilsetter du sojakjøttet. Soyakjøttet jeg bruker er teksturert soya protein, kjent som TSP. Ta av varmen og la soyakjøttet svelle i buljongen i 45 minutter.

Hell massen i et dørslag for å fjerne vesken. Legg så soya kjøttet i en blender eller food prosessor med løk, hvitløk, 1 ss grillkrydder (jeg bruker barbecue spice), peanøttsmør, salt og pepper. Bland sammen. Tilsett kikertmelet og bland igjen. Kna deigen lett.

Rull ut plastfilm på kjøkkenbenken. Bruk en plastfilm som er beregnet til matlagning og tåler varme. Legg en pølse av deigen i midten og bruk filmen til å pakke inn pølsen som en twist. Fest begge endene. Gjør det samme med resten av deigen.

Kok opp vann (eller buljong) og kok pølsene i 25 til 30 minutter. Tiden varierer litt etter størrelsen på pølsen. Jeg kokte dem i 30. Plasten skal være på slik at pølsene holder formen.

Lag marinade ved å blande olje og en ss grillkrydder eller BBQ spice. Du kan bruke en ferdiglaget marinade om ønskelig. Ta filmen av pølsene og pensle på marinaden. Stek pølsene i 10 minutter i grillpanne, stekepanne eller i ovnen. Vend pølsene underveis.

veganskepølserSmaken på pølsene kan varieres med ulike krydder og urter. Prøv for eksempel finhakket chilli. Pølsene er flotte å spise i pølsebrød, eller til middag med tilbehør som potetsalat og ketchup, eller sammen med ulike pastavarianter. Håper det smaker 🙂

Q: Har du smakt kjøpte eller hjemmelagde veganske pølser før?

Be G(O)OD

 

Tomat pai på kikertbunn

Hei hopp! 😀 God ny uke! I dag skal du få oppskriften på en nydelig tomat pai på kikertbunn! Denne retten er uten egg, gluten, korn og melk. Perfekt til kjøttfri Mandag, eller når du har lyst på noe lekkert, sunt og godt.
Tomater er smakfulle og saftige. Som du sikkert har fått med deg er tomat bare godt, de er også bra for helsa. Tomater inneholder blant annet vitamin A og vitamin C. De er også fulle av lykopen som er bra mot kreft i prostata, lunge og mage. Behandlede tomater har mer lykopen enn rå tomater, så denne retten er en real lykopen bombe. Tomatpaien inneholder lite, men litt fett som letter opptaket av det fettløselige lykopenet. Retten er dessuten rik på fiber og har lav GI.
tomat

Får å lage Tomat pai på kikertbunn trenger du:

Til kikert bunnen:

150g kikertmel
0,3 dl vann
2 ss olive olje eller smeltet kokosolje
litt fersk eller tørket baslillikum eller oregano(valgfritt)
urtesalt, salt, pepper eller urter etter smak
Tomat fyll:
1 boks eller kartong knuste tomater
1 stor løk
3 hvitløksfedd
3 ts kapers
2 ss olivenolje
1 ts karri
1/2 ts gurkemeje
pepper
Provence krydder
ferske basillikum blader
oregano, persille eller andre urter etter smak
+ røde og gule cherry tomater (til pynt)tomat3
 Lag fyllet:

Skjær røde og gule cherry tomater i skiver, og legg til side. Stek hakket løk i olje og tilsett hakkede tomater og hakket eller presset hvitløk. Tilsett kapers, krydder og urter etter smak. La fyllet redusere mens du lager kikertbunnen. Fyllet skal ikke være rennende, men ganske fast som et pizzafyll.

Bunn:

Forvarm ovnen til 140 grader.

Bland kikertmel med vann, olje, urter, pepper og salt. Hell formen i en godt smurt rund form. Bruk gjerne kakeform i silikon om du har det. En paiform kan sikkert også brukes. Press deigen på plass med oljete hender. Du kan godt lage litt kant opp mot sidene om du ønsker det.
Forstek bunnen i 5 minutter, eller til du ser deigen har begynt å bli litt stekt. Når kikertbrødet begynner å bli stekt tar du det ut av ovnen, heller på det ferdige fyllet og fordeler tomatskiver på toppen. Strø over med urter og stek det hele på 210 grader i ca 15 minutter.tomat2Server tomatpaien som den er, eller med en frisk salat eller dressing. Tatziki eller guacamole er godt som tilbehør. Håper det smaker 🙂Takk for at leser bloggen!

Stor oversikt: Alternativer til hvetemel

Noen unngår hvetemel fordi det er rikt på karbohydrater, noen fordi det ikke inneholder særlig med næring, noen fordi det metter dårlig og har høy GI, og andre, som meg, fordi det inneholder gluten. Gluten er navnet på et protein du finner i bla hvete. Noen mennesker tåler ikke dette proteinet og må derfor spise glutenfritt for å unngå å bli syk.

Det finnes heldigvis en rekke alternative meltyper du kan bruke. Noen glutenfrie meltyper inneholder mer aminosyrer enn vanlig hvetemel (feks quinoa eller amaranth) og andre inneholder mer fiber og har anneledes smak. Noen er lavkarbo, andre kornfrie. Glutenfri bakst hever dårligere og er ikke så enkel å jobbe med som deiger laget av glutenholdig mel. Tåler du gluten anbefaler jeg deg å bruke glutenholdige meltyper, men gjerne blandet med noen av alternativene under for variasjon, mer fiber og for å få i deg ulike næringstoffer.

Husk at bakst av glutenfrie melblandinger kan spises av mennesker uten allergier også. Les mer om glutenintoleranse og baketips her. Jeg har laget denne alternative mel guiden slik at du kan bli litt klokere og se hva som finnes på markedet. Håper du liker den for jeg har brukt lang tid på den. Les også min guide over nøttesmør, og alternativer til sukker.

Oversikt over glutenfrie meltyper – Alternativ til hvetemel

De fleste produktene kan kjøpes på Iherb. Er du ny kunde får du minst $5 i rabatt på 1. bestilling. Les min Iherb guide for mer info. Den rosa skriften i innlegget er linket, så trykk der for å komme til produktet.

Amaranth: Melet kommer fra frøene til amaranth planten. Smaken er såvidt søt og nøttete, og minner litt om usøtede mariekjeks. Det har et lite sting (ala chilli). Melet har kremfarge og er malt opp fra amaranth planten. Det har et høyt fuktighetsinnhold, bruner raskt og gir tykke skorper. Melet funker bra i oppskrifter som ikke inneholder mye fuktighet/veske. Bruk opp til 25% amaranth i din melblanding. Flott å bruke i pizzadeiger, pannekaker, muffins og småkaker. Kan også brukes som tykningsmiddel i sauser. Inneholder mer protein og fiber enn vanlig hvetemel. Er rikt på aminosyren lysin. Det inneholder mer kalsium, fiber, magnesium, vit. A og C enn de fleste korn. Melet kan også brukes i kjeks, brød, rundstykker, frokostblanding eller grøt.

Amaranth Flour

Arrowroot : Et hvitt pulver som lages av roten til en tropisk plante/urt. Den brukes ofte som et tykningsmiddel for sauser og desserter der man ønsker en klar og “skinnende” saus. Den kan ikke kokes, for da tynnes sausen. Kan brukes i stedet for maisstivelse i oppskrifter.  Melet er lettfordøyeli. Melet gir fyldighet og tekstur til glutenfri bakst. Egner seg til feks rundstykker og kjeks.

Soyamel: Lavkarbo alternativ til vanlig mel. Har en nøtte/bønne-aktig smak. Det er svakt gult i fargen. Det passer best å bruke i mindre mengder blandet med andre meltyper. Soyamel er naturlig rikt på fullverdig protein og fett, men du får også avfettet mel. Det gir fuktighet og tekstur til bakst og bruner lett. Soyamel kan lett byttes ut med Amaranth eller sorghum mel i oppskrifter.

Bokhvetemel: Gir protein, fiber, vitaminer og mineraler. Har en sterk, litt jordaktig smak (havregryn har samme jordaktige smak). Bokhvete tolereres av mange som ikke spiser hvete eller har cøliaki.  Melet er laget av kværnet bokhvete og brukes mye i japan der bokhvete kalles Soba. Jeg digger sobanudler. Bokhvete inneholder ikke hvete, men er faktisk i slekt med rabarbra. Den finnes i lys, medium og mørke varianter. Jo mørkere farge, jo sterkere smak. Den lyse varianten egner seg best til glutenfri bakst. Melet brukes ofte i pannekakemikser. Arrowhead Mills - Buckwheat Flour. USDA Organic, Kosher, Gluten Free, Wheat FreeKikertmel : Kikertmel kalles ofte gram, garbanzo eller besan, og er et bønnemel. Melet er lysegult og proteinrikt. Det har en særegen smak og er laget av tørkede kikerter. Melet er perfekt for å lage egg frie pannekaker, men bør kombineres med en annen meltype (feks ris eller mais) om man skal lage brød eller annen bakst. Merk at kikertmel som selges på innvandrerforretninger kan inneholde gluten, så kjøp kikertmel som er merket glutenfri om du har glutenintoleranse.

Andre bønnemel: Bønnemel er et lett mel som ofte lages av garbanzo og brekkbønner. Melet kan ha en litt bitter bønnesmak, så det er lurt å erstatte sukkeret/sukrinet i oppskriften med brunsukker eller lønnesirup for å runde av smaken. Du kan alternativt blande inn litt sorgum. Bruk gjerne ca 25% bønnemel av total melmengde i din oppskrift/melblanding. Noen produsenter bruker å varmebehandle melet for å gjøre det enklere å fordøye, men noen kan reagere litt på melet. Prøv deg fram. Bønnemel kan brukes i stedet for brunrismel i oppskrifter.  Sortbønnemel , hvitbønnemel og flava bønnemel.

Tapioca : Tapicoa stivelse er et lett mel laget av oppmalt cassava rot. Melet gjør ofte glutenfri bakst lettere og gir dem en tekstur som kan minne om det hvetemel gir. Melet egner seg spesiellt til pizzabunner der det brukes like mengder tapioca og hvit-/brunrismel.  Du kan også bruke det som deig over paier for en sprø og gylden overflate. Tapioca brukes i mange ferdige glutenfrie produkter. Melet smaker ikke noe, er rikt på karbohydrater (stivelse). I bakst kan du bruke opp til 50% tapicoa i melblandingen din.

Brunrismel  og Rismel : Brunrismel er oppkværnet upolert brun ris. Det har et høyere næringsinnhold enn hvitrismel. Som med hvitrismel er det best å kombinere melet med andre typer mel for å unngå en kornete konsistens. Rismel er kjekk fordi de har en nøytral smak og kan brukes til ulike ting.

Hvitrismel og søtrismel gir en letthet og tekstur til glutenfri bakst. Brunrismel gir fiber og mer vitaminer og mineraler. Rismel er perfekt til tørre, smuldrete bakst. Bruk gjerne i kombinasjon med andre meltyper for bedre tekstur og næringsinnhold.Hvitrismelet kan bli smulete i konsistensen om man bruker det alene. Jo mer finmalt mel du får tak i , jo bedre.

Søtrismel kalles også “glutenris”. Den inneholder ikke gluten, men har gelatinaktige kvaliteter. Tilsett søtrismel i små mengder for å forbedre konsistensen til baksten, tykne sauser eller for å mele bakeformer slik at deigen ikke klistrer. Søtrismel gjør seg best i paier og kaker. Søt brunrismel.

Millet : er et lite rundt korn som det spises mye av i Asia, Nord Afrika og India. I Norge kaller vi kornet hirse. Man mener at dette kan være det eldste kornet mennesket har spist. Smaken er litt sterkere enn rismel, men fortsatt nøytral. Melet har en mykere konsistens enn rismel.  Millet gir lettfordøyelig protein, vitaminer og mineraler.  Nymalt millet ser ut som gult mais”meal” og gir en lett søt smak og litt smuldrete konsistens til bakst.  Fullkorns millet kan kokes som ris og brukes i ris eller byggretter. Kan også kokes til grøt. Tilsettes bakst i små mengder for å foredre næringsinnholdet. Er kansje det beste substituttet til hvetemel i hvit- og brunsaus.

Maismel : Lages av mais. Melet har ikke smak og gir veldig lett bakst. Perfekt til småkaker, kjeks og som tykner. Brukes for å lage tortillas og wraps. Kan erstatte mais”meal” i de fleste oppskrifter for en lettere og mindre smulete konsistens.

Mais”meal”: har en søt smak og en crunchy konsistens. Du får den i hvit, gul og blå farge. Den blå varianten er spesiellt rik på antioksidanter. Brukes til å lage maisbrød, muffins, polenta og passer i rører som skal friteres. Blåmaismeal og gult maismeal.

“Masa harina”: Betyr mais deig. Melet er laget fra tørkede maiskjærner som er kokt og bløtlagt i limevann før det males til “Masa”. Masa harina får du tak i her og garantert glutenfri her

Glutenfrie havregryn : Mal havregryn i blender til du får et fint mel. Brukes i brød, pannekaker, muffins, småkaker, kake, frokostblandinger mm.

Teff: Teff er et gammelt eteopisk korn. Teff er alltid fullkornsmel fordi det er vanskelig å dele det opp. Kalles også Jytte mel. Melet er rikt på protein, B-vitamin, kalsium og jern.  Smeken er nøtteaktig og søt. Du får den i hvit, medium og brune varianter. Du kan bruke fullkorns teff alene eller brukt med millet eller ris i risretter.  Det kan også spises som en varm frokostgrøt. Teff kan tilsettes i mindre mengder i glutengritt brød, muffins, småkaker, pannekaker, pizzadeiger og kjeks for å forbedre næringsinnholdet. Melet kan også brukes som tykningsmiddel i supper, gryteretter og sauser.

Linfrø Meal: Oppmalte linfrø. Lovlig på paelo-dietter. Ikke akkurat et mel sådan, men kan brukes i glutenfri bakst og har en fin bindeevne. Nøttete smak. Rik på Omega 3,omega 6 og protein. Genialt å tilsette bakst om du ikke spiser fisk. Bruk gjerne mel av spirede linfrø.

Quinoa: er faktisk i slekt med rødbeter og spinat. Det er et frø som er veldig rikt på aminosyrer (protein). Det inneholder alle de essensielle aminosyrene, fiber og mye magnesium. Melet har en lys gul farge. Når frøet koker får det en nøtteaktig smak. Du kan bruke frøet kokt som ris eller grøt. Egner seg for å lage pannekaker, vaffler, flatbrød, tortillas og nachos. Kan også brukes i brød, rundstykker og kaker. Bruk helst en melblanding, for bakst bakt bare på quinoamel blir tung og klistrete. Kan også brukes som proteintilskudd, og  til å tykne supper, saus og stuinger.

Potetmel : (er ikke det samme som Potetstivelse). Dette kremfargede melet er et tungt og fuktig mel som kan brukes i mindre mengder i melblendinger. Det er laget av oppmalte hele poteter. Brukes i bakst som skal bli lett og ha en fin tekstur.

Sorghum : Sorghum mel har evnen til å fjerne bitterheten i bønnemel. Melet er rikt på protein, kremfarget og har en hveteaktig smak. Har ikke den smulete konsistensen som vi kan finne i brunrismel eller bønnemel. Bruk opp til 25% sorghum i din melblanding. Passer i oppskrifter til brød, muffins, småkaker, pannekaker og pizzadeiger.

sorghum flourNøttemel: Nøttemel lages oftest av avskallede nøtter, mens nøtte”meal” ofte bruker hele nøtten. Du kan selv male opp nøtter i kaffekværn eller blender, eller tørke nøttepulp for å lage nøttemel. Du kan bruke alle typer nøttemel, feks laget av hasselnøtter, men det er enklest å få tak i mandelmel.

Mandelmel : er et lavkarbo, lav GI og fiberrikt alternativ til vanlig mel. Rikt på proteiner. Det mandelmelet du oftest får kjøpt er laget av avskallede og fettreduserte mandler. Går du på LCHF-diett vil det beste være å bruke mandler som ikke er fettredusert. Inneholder vitaminer og mineraler. Brukes i feks brød, kjeks, pannekaker og pai. Kjøp gjerne sertifisert glutenfritt.
almond flourPeanøttmel: Et tørt mel laget av avfettede ristede peanøtter. Gir en god peanøttsmak og ekstra protein i oppskrifter. Melet består av ca 50% protein, så jeg bruker det ofte som proteinpulver. Inneholder bla vitamin E, fiber og magnesium. Kan brukes for å tykne sauser. Kan blandes med vann for å lage en lavkarbo substitutt til peanøttsmør. Nydelig i pannekaker, glasurer, smooties, kaker, småkjeks og muffins. Fås i 450 g eller 900 g.
Kokosmel: Lavkarbo alternativ til mel. Kan brukes i Paelo dietter. Laget av tørket,avfettet og oppmalt kokoskjøtt. Melet e ikke så tungt som mandelmelet og minner om hvetemel i konsistensen. Veldig fiberrikt og inneholder like mye protein som hvetemel. Siden melet er avfettet forsvinner den sterke kokossmaken og melet blir veldig tørt. Har dårlig bindeevne, så det kan ikke brukes til å tykne sauser. Brukes i brød, pannekaker med mer. Jeg bruker det også som fibertilskudd. Bruk 20-30% kokosmel av total melmengde. Du får det økologisk, raw og setifisert glutenfritt.

011811-coconutflour1.jpgThere you go! En oversikt over mange ulike glutenfrie meltyper. Håper denne guiden er til hjelp når du skal velge ditt alternativ til hvetemel. <3 Ønsker deg en fortsatt fin dag!

Q: Ble du litt klokere nå? Var denne guiden kjekk?

Oppskrift på 4 allergivennlige pizzabunner

Jeg fikk et leserspørsmål om jeg hadde oppskrift på allergivennlig pizzabunn.  Om man er allergisk mot “alt” kan det være en liten utfordring å lage selv de enkleste middagsretter. Å lage pizza uten egg, melk, gluten og hvetemel er faktisk mulig.

Man kan få kjøpt glutenfrie pizzabunner om man er heldig å ha en butikk med meget godt utvalg. Det finens også glutenfrie melmikser. Greia med de er at de som oftest er ett seigt mareritt å tygge seg gjennom eller så har de en kjekstørr bunn. Jeg har prøvd litt av hvert, til og med bunn av malte nøtter. Den var mektig gitt!

Under får du mine favorittoppskrifter på ulike typer pizzabunner. De er alle laget på glutenfritt mel. Noen er med, og noen er uten gjær. Jeg har linket til hvor du kan få tak i de fleste produktene. Ps. Har du ingen allergier eller intoleranser er det ingen vits i å lage allergivennlig. HER finner du 3 vanlige pizzabunnoppskrifter.Da var det vell bare å begynne på begynnelsen!

1. Myk pizzabunn med sprø kant.
1 stor eller to mindre pizzabunner.

Denne bunnen har en deilig konsistens. Alle ingrediensene jobber sammen for å lage en god smak og perfekt tekstur. Bunnen blir smått gylden og sprø på kantene, og mykere i midten. Den blir ikke for tynn eller for tykk. Det er lett å holde et stykke i handa og gommle i vei. Pizzadeigen for de som liker å spise med hennene.

1. Smør to mindre(ca 30 cm i diameter) eller en stor langpanne med olje, og dryss glutenfritt mel over.
2.Finn fram en stor bolle og bland disse tørre ingrediensene:

*220 g tapioca mel (malte røtter fra cassavaplanten)
*110 g sorghum mel
*60 g Brunris mel
*60 g millet mel
*3 ts glutenfritt bakepulver
*2 ts xanthan gum (info)
*1 ts salt
*3 ss lyst brunsukker

3.Sett bollen til side og bland ut gjæren:

*2-3 dl lunkent vann
*1 ts lyst brunsukker
*1 pakke fersk gjær

4.Oppløs brunsukkeret i vannet og tilsett gjæren. Rør og tilsett det tørre.
Bland deretter inn:

*1/2 dl olivenolje
* egg substitutt for 2 egg
*1/4 ts mild ris eddik

5. Rør deigen til den er myk og fin. Husk, dette er en pizza deig, ikke en brøddeig, så den skal ikke være før tykk. Del deigen i to,gjerne med en slikkepott, og få de i hver sin smurte pizzaform. Bruk våte hender til å dytte pizzadeigen på plass i formen. La kanten gå litt opp. Du må nok fukte hendene underveis. Ta deg god tid slik at bunnen blir like tynn overallt. La pizzaen heve på en varm og trivelig plass i ca et kvarter.

5. Forvarm ovnen til 200 grader.

Sett inn pizzaen eller de to mindre bunnene. Om du har to former bruker du to rister og bytter om på de halvveis. Forstek bunnen i ti min til den er gylden og ta bunnen(ne) ut.

6.Pensle pizzabunnen med extra virgin olive oil og strø over med salt og fersk hvitløk om du vil ha det. Ha på fyllet og stek i ytterligere 20 min.

De ulike meltypene gir en balansert næringsinnhold og smak. Sukkeret og oljen gir en mer fyldig smak til den glutenfrie deigen. Å sløyfe de vil gå ut over smak og tekstur,så det er på eget ansvar 😉

2. Kikertbunn uten gjær (oppskrift på kikertlompe finner du her)
Gir 1 bunn.

Inspirert at kikertlompene kommer her en pizzabunn med samme hovedingrediens. Kikertemel har en aromatisk, litt nøtteaktig smak.  Fordi kikertmel er laget på kikerter og ikke korn er karbohydratinnholdet litt lavere . Kikertemelet har et proteininnhold på over 20%. Dette er oppskriften for de som synes det enkle er det beste.

*110 g kikertmel
*1,5 vann eller soyamelk
*2 ss + 1 ss olivenolje
*1 ss urtekrydder (Feks Provance krydder)
*1 ts salt
*litt pepper

1. Bland kikertmelet med salt og rør til en klumpefri røre. Sett til side i 2-4 timer. Ta av skummet på toppen av røren etterpå. Rør inn 2 ss oliven olje, urter og pepper.

2. Forvarm ovnen til 25o grader. Varm opp en rund jernpanne eller en ildfast form i ovenen i ca 10 min. Dekk bunnen på formen med 1 ss olivenolje.
3. Hell røren gjevnt over til den får den tykkelsen du ønsker.
4.Stek på 20-25 min etter hvor tykk bunnen er.
Når pizzaen er gjennomstekt og har fått en gylden farge kan du ta den ut av ovnen.  Ta på fyllet.
5.Sett ovnen på full peising og sett inn pizzaen. Stek i 2-3 min eller til osten begynner å bli brun. Server varm.

3. Fiberrik risbunn uten gjær
Gir 1 bunn.

Glad i ris? Denne bunnen er lagd på brun og hvit ris. Ris kli og linfrøgir mettende fiber. Linfrøene gir også omega 3.

*110 g brunt rismel
*60 g + 3 ss søtt rismel
*50 g ris kli
*2 ss finmalte linfrø
*1 ts natron
*3/4 ts bakepulver
*1/2 ts salt
*1,5 til 2 dl varmt vann
*1/2 ts lønnesirup (info)
*kokos olje, eller annen olje for å smøre bakepapiret

1.Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle(mel typene, linfrø, natron,bakepulver og salt).
2.Finn fram en annen bolle og bland varmt vann med sirup. Tilsett til de tørre ingrediensene. Bland til du kan lage en ball av deigen. Tilsett eksta vann om det trengs.
3.Smør bakepapiret med olje. Form deigen til en runding og press utover til en bunn. Prikk med en gaffel.
4.Stek på  165 i 17-20 min.
5.Tilsett pizzafyllet og fortsett stekingen på 175 grader til pizzaen er gjennomstekt.

4. Havregrynsbunn med det lille ekstra

Du sverger kansje til havregrynsgrøten din, men hva med å prøve å lage pizzabunn av grynene? Denne bunnen har ekstra smakstilsettninger. Perfekt for deg som liker det lille ekstra.

*220 g havremel (glutenfrie havregryn som er malt til mel)
*40 g oliven olje
*3 ts salt
*1 ss malte linfrø
*1 ss tomat puree eller tomatsaus
*1/2 ss flytende aminosyrer(soyasaus alternativ)
*1-2 ts lønnesirup (info)
*en klype hver av spisskummen, dill,  pepper og rosmarin
*kokos olje, eller annen olje for å smøre bakepapiret

Bland alle ingrediensene godt til en klumpri røre. Dekk en langpanne med bakepapir og smør godt. Stek på  170 grader i ca 20 min.

Alle pizzaene er aller best nystekt med ditt favorittfyll. Jeg anbefaler å strø_masse_  næringsgjær på før steking. Du kan også bruke det i deigen for ekstra smak. Ha gjerne på raw allergivennlig macadamia dressing. Nam nam.

Q: Hva er det beste du vet på pizzaen?