Spicy,sprø og sunne ristede kikerter

Ristede kikerter en en supersunn knasende godbit som man kan kose seg med som snacks, eller strø over salaten.

Kikerter er en belgvekst som har høyt innhold av vegansk protein (inneholder alle de essensielle aminosyrene), jern og fiber. Inneholder også B6, folat, kalium og vitamin E.

For å lage ristede kikerter trenger du:
400-500g kiketert eller 1 boks kikerter
1 1/2 ss olivenolje eller kokosolje
salt
krydder*

*Jeg synes det er godt med grillkrydder, cheddar popkornkrydder eller røkt paprika pulver, men i teorien kan du bruke det meste.

Slik forbereder/koker du kikerter fra bunnen av:

Kjøp tørkede kikerter, bløtlegg og kok dem. Joda,man får kjøpt hermetiserte kikerter, og det er praktisk, men spiser man mye kikerter/hummus lønner det seg å gjøre dette selv. Ferske kikerter og hummus lagd av ferske kikerter smaker dessuten mye bedre enn de hermetiserte. Tørkede kikerter får du på innvandrerforretninger, eller på iherb her.

Slik bløtlegger og koker du kikerter: Bløtlegg kikertene over natten. Kok kikertene i rent vann med litt salt, eller buljong, i 1 time til 1 1/2 time. Tiden varierer litt etter hvordan du liker konsistensen. Skal du fryse kikertene er det best å ha de på den litt fastere siden, så da er 1 time koketid å foretrekke. Kok opp en del kikerter når du først er i gang, frys ned eller del med venner. Kokte kikerter vil holde i 3-4 dager i kjøleskapet. Frosne kikerter holder i opp til 1 år.

Avskall. Ta av det ytre skallet. Når man koker kikertene flyter det “skall” opp som fiskes opp. For å få av de resterende skallene kan du øse de kokte kikertene i en bolle med kaldt vann, røre lett i vannet, og så fiske opp resten. Å fjerne skallet vil også hjelpe mot luft i magen som noen kan få av bønner.

Slik lager du ristede kikerter:

Forvarm oven til 200 grader. Om du bruker kikerter på boks: Hell av vesken kikertene ligger av i et dørslag. Skyll så kikertene og rist av alt vann. Bruker du ferdig kokte kikerter kan du fortsette prosessen på samme måte:

Legg kjøkkenpapir eller et tørt og rent kjøkkenhåndkle på benken og hell kikertene over. Bruk kjøkkenpapir eller et klede til å trykke kiketrene tørre. Om noen skall løsner kan disse kastes.
Legg kikertene i en bolle og hell over olje. Du kan bruke hender eller et kjøkkenredskap for å røre rundt. Stek i 30-40 minutter til kikertene er gyldenbrune og sprø. Pass på at de ikke brenner seg. Kryddre med salt og krydder.

Håper det smaker! 🙂