Lavkalori vegansk middagspai med enkel glutenfri bunn

Hei hei! I dag skal dere få oppskriften på en deilig vegansk pai som er perfekt til en lett middag eller lunch Den kan også tas med på piknik, eller i matpakken.

Bunnen er laget av en blanding av cashewnøtter og mel. Smaken er fantastisk og bunnen har en perfekt sprøhet. Bunnen kan brukes til andre middagspaier om du vil ha i et annet fyll ved en annen anledning.

Jeg har fylt paiskallet med tofu, squash og sopp. Tofu er naturlig glutenfritt og lavkalori. Tofuen inneholder planteprotein, jern og kalsium. Jeg bruker tofu i stedet for eggestand i denne paien, for et vegansk alternativ. Du kan tilsette litt gurkemeje for gulfarge (og en helseboost).

Sopp inneholder den smaken unami. Umami en tilfredsstillende smakfull smak av glutamat, en type aminosyre og ribonukleotider, som finnes naturlig i mange matvarer, inkludert kjøtt, fisk, grønnsaker og meieriprodukter.  Visse matvarer kombineres ofte for maksimal umami smak, for eksempel Bacon og ost på hamburgeren, Tomatsaus og parmesanost, og pommes frites med ketchup.

Vegansk pai – nok til 6 personer:

Bunn:

250g cashew nøtter
125g ertemel eller brunrismel
4 til 6 ts vann
1/2 ts salt
1/4 ts fiberhusk /psyllium husk eller xanthan gum (valgfritt)

Fyll:

2 små squash
100g sopp
1 liten løk
350g ekstra fast silke tofu
1 dl mandelmelk (eller annen usøtet plantemelk)
1 hvitløksfedd
Litt Arrowroot sivelse
1 ss grønnsaksbuljong pulver
1 ts Dijon sennep
Gressløk, salt og pepper

Slik lager du paisallet: Blend cashewnøttene til et fint mel. Tilsett så resten av ingrediensene og bland til du får en deig som samler seg i en ball. Bruk av ertemel egner seg for et lavkarbo paiskall, og rismel om du ikke bryr deg om det.

Bruk hendene og press deigen ned i en murt paiform. Prikk med en gaffel og forstek i 10-15 minutter på 200 grader.

Lag fyllet: Stek hakket løk i olivenolje. Tilsett så squash og finhakket sopp. Smaksett med krydder og stek i ca 10 minutter. Tilsett de øvrige ingrediensene (unntatt gressløken) i en food prosessor eller blender til en kremet masse.

Tykne med arrowroot, eller spe med mer plantemelk etter behov. Ønsker du gulfarge ala eggeplomme, tilsett bittelitt gurkemeje. Denne blandingen utgjør den veganske “eggestanden”. Bland denne med de steke grønnsakene og gressløken. Hell over i paiformen. Stek paien i ca 30 minutter på 200 grader.
Avkjøl i ca 10 minutter før servering.

Server paien som den er, med salat og en god dressing. Håper det smaker!

Glutenfri og vegetarisk tacopannekake

Hei hopp! God ny uke og “Meatfri Monday”! I dag kan jeg inspirere dere med en vegetarisk og glutenfri tacopannekake. Perfekt til lunch, en lettere middag eller sunn kvelds.

Tacopannekake Til 2-3 porsjoner trenger du:

Til pannekaker/lefsene:
150g brunrismel
2 dl valgfri melk (jeg har brukt soyamelk)
1 egg
1 klype salt, evt andre krydder

Fyllet:

sopp
1-3 hvitløksfedd
salt og pepper
tacosaus eller salsa
revet ost
1/2 avokado
tabasco eller lignende saus

Tips: Mer proteiner? Tilsett litt stekte bønner eller tofu

Slik lager du tacopannekaken:
Skjær opp hvitløken og soppen i tynne skiver. Stek i olje, smør eller kokosfett med salt og pepper. Har du andre gode krydder, feks tacokrydder kan du bruke litt av det. Hell fyllet over i en skål. Skjær avokadoen i to, deretter i skiver.

Lag pannekakerøre ved å blande sammen alle ingrediensene i en bolle og røre til en klumpfri røre. Hell røre i stekepannen og fordel den tynt utover.

Sett på et lokk i ca 30 sekunder. Snu når overflaten tørker og stek ferdig på begge sider.

Ta på salsa, ost, sopp og avokado i pannekaken og tilsett tabasco eller sriracha saus.

Sett på lokket og vent til osten smelter (30-60 sek). Når osten er smeltet bretter du den over og den er klar til servering! Spis som den er eller med en klatt kesam eller rømme. 😀 Håper det smaker! 🙂

Glutenfri deep dish vegetarpizza

Hei hei! God ny uke og “Meat free Monday”. Enten du er gluten allergiker, intolerant, nøtte allergiker, vegetarianer, veganer, eller får besøk av noen som er det – her er retten alle vil like. Deep dish pizza med glutenfri og vegansk bunn, uten egg, nøtter og melk.56a725d7097fbdf7dc7d6e91ac423888

Glutenfri deep dish pizzabunn:

  • 6 dl glutenfri melblanding
  • 1/4 ts xanthan gum*
  • 1 ss tørrgjær
  • 2 ts kokossukker(mat til gjæren)
  • 2 ss malte linfrø + 6 ss vann
  • 2 dl varmt vann
  • 1 dl valgfri olje, feks solsikke
  • 2 ts salt

Tips: Ikke glutenfri? Bruk vanlig mel, sløyf xhanthan gum og reduser veskeinnholdet i oppskriften. *Rør inn xanthan gum i melet om melet du bruker ikke inneholder dette. Info om xanthan her. Linfrøene vil danne en gelè som erstatter eggene.

Slik lager du bunnen:

La  linfrø svelle i 6 ss vann i noen minutter. Blend så dette med 2 dl lunket vann (ca 42 grader). Hell over blandingen i en stor bolle og pisk opp med elektrisk visp for å fange luftbobler i blandingen. Dette vil gjøre bunnen luftigere. Hell i tørrgjæren og kokossukker, og bland inn. La dette stå i underkant av 10 minutter. Pisk så inn oljen.

Tilsett litt og litt mel til linfrø-blandingen til alt melet er blandet inn. Dekk bollen med et håndkle og hev i 1-2 timer på lunt sted. Imellomtiden kan du lage fyllet(oppskrift under).

Forvarm ovnen til 230 grader. Smør formen du skal bruke godt. Du kan bruke en rektangulær form på 18-24 cm, eller en rund form. Press deigen ned i formen, gjerne med oljede eller melte hender slik at ikke deigen klistrer seg til hendene. Press deigen ut fra midten av formen til kantene på formen.

Forvarm bunnen i 10-12 minutter på 230 grader til bunnen har fått en gylden farge. Ta ut av ovnen og ta på fyllet.

Fyll:

1-2 løk, i skiver
5-6 asparges, i biter
8-10 cherry tomater, delt i to
ketchup, salsa eller tomatpuré
sennep eller dressing

valgfri ost
tørket basilikum

Lag fyllet:

Stek løken myk i litt olje i en stekepanne. Tilsett aspargesen. Smør ketchup eller tomat puree over bunnen, og fordel grønnsakene. Ha på sennep eller ønsket dressing. Dryss på ost og basillikum.

Veganer? Du bruker selvsagt vegansk ost om du er veganer. Det finnes veganske/melkefrie guloster som kan rives, og ferdigrevet. Tilbudet varierer selvfølgelig der man bor. Her er oppskrift på en vegansk ost. Dryss på basillikum. 95314328dba49d06685e3e0caf2601e2

Stek pizzaen i 10-15 minutter, eller til osten har smeltet. Avkjøl litt før du skjærer stykker.

pepe

Server som den er, med salat eller dressing. Nydelig vegetarpizza! 😀 Håper det smaker!

Meatfree Monday: Vårlig grønnsakspai

Hei hei! God Mandag og ikke minst god kjøttfri mandag! I dag skal du få oppskriften på en enkel og god pai. Paien er uten gluten, melk, og kjøtt. Bunnen er laget med kikertmel og rismel. På paien har jeg rikelig med grønnsaker. Sunt og godt! 🙂
grønnsakspai

Ingredienser
Til deigen
240 g kikertmel
25g hvit ris mel
1 egg*
100 g soya yoghurt eller vanlig yoghurt
1 ts bakepulver
2 ss olivenolje
3,5 ss vann
salt/urtesalt, pepper
1 ss sorte sesamfrø(valgfritt)
*Eller linfrø-egg tilsvarende 1 egg: 1 ss malte linfrø røres ut i 2 ss vann til en gelè formes.

Paifyll:
Tomatsaus / tomatpuree
kapers eller oliven
1 rød paprika
2 små squash
1 vårløk

Bland alt det tørre til deigen og alt det våte til deigen hver for seg. Bland det tørre og det våte. Hell den fuktige røren over i en bakepapirkledd form, gjerne paiform.

grønnsakspai8
Ha på tomat, squash i strimler, kapers, skjert paprika og vårløk i skiver.grønnsakspai3

Dryss på krydder etter smak. Stekes på 210 grader i 30 minutter.grønnsakspai1

Serveres varm eller kald, gjerne med en god dressing. Håper det smaker 🙂grønnsakspai2

 Så det godt ut? Bruker du å lage pai? 🙂