Hjemmelaget burger med spagetti og brunsaus! Kan lages kjøttfri og glutenfri

Hjemmelaget burger eller karbonade med spagetti og brunsaus er en nydelig, og kanskje litt uvanlig kombinasjon. Farmor brukte å servere kjøttkaker med makaroni i brun saus, så denne godbiten er inspirert fra det gode middagsminnet.

Dette er en rett som faller i smak til matelskere i alle aldere. Du kan bruke alle typer pasta som tilbehør til burgeren og sausen. Dette er en fin rett å bruke rester av pasta, kokt ris eller potet som tilbehør. En “god gammeldags” brødskive kan også brukes som tilbehør. Ja til fleksible middagsretter! 🙂

Oppskriften kan lages vegansk, kjøttfri, glutenfri , nøttefri og melkefri ved å tilpasse oppskriften. Tips til justeringer får du underveis.

Tips: Lag dobbel oppskrift! Rester av brunsaus kan brukes til andre retter, og en ekstra karbonade kan brukes som burger i hamburgerbrød, på brødskive til lunch med ertestuing, oppskjært i wrap. Du kan også lage små kjøttboller av oppskriften. Ett egg kan tilsettes for bdre bindeevne(ikke vegansk).

❤ Hjemmelaget burger med spagetti og brunsaus ❤

❤ Brunsaus:
Noen skiver bacon
Noen sopp (valgfri type)
1/2 grønn paprika
1 løk
en liten bit brunost (kan sløyfes)
30g (3-4 ss) mel eller rismel (for glutenfri saus)
3 ss smør eller melkefritt smør
2 ss tomat puree
2 laubærblad
ca 1/2 ts salt (etter behov)
2 liter kraft (evt kjøttbuljong)

Stek bacon i en stekepanne til fettet begynner å komme ut. Tilsett 3 ss smør i stekepannen når baconet er litt stekt. Tilsett opphakket løk, strimlet paprika og skivet sopp og stek. Strø over melet og en liten bit brunost, og rør godt inn. Tilsett tomatpuree, laubærblad og kraft/buljong. Smak til med salt, pepper og evt andre krydder.

Tips: Synes du ikke sausen er tykk nok kan du spe den med mer mel, eller oppmalte nøtter(ikke om du har nøtte allergi selvfølgelig). Oppmalte nøtter kan gjøre konsistensen litt smulete, men er godt. Sausen vil tykne litt når den resuserer så ta det i betrakning om du tilsetter mer mel.

Reduser sausen i 2-3 timer til du får en tykkere saus.  Det vil si at noe av vannet i kraften eller buljongen fordamper slik at sausen blir tykkere og mer konsentrert. Husk å røre i sausen underveis.

Tips: Ønsker du å lage en kjøttfri eller vegansk rett kan du sløyfe baconet og bruke grønnsaksbuljong i stedet for kjøttkraft/buljong). Brunost sløyfes. Karbonade/burger lages av kjøttfri farse.

Tips til enkle sausvariasjoner:

  • Stek ekstra kantareller og tilsett en dæsj fløte eller melkefri fløte for å lage soppsaus.
  • Tilsett hele pepperkorn for peppersaus
  • Erstatt ketchupen med tyttebær for viltsaus.

Mens sausen reduserer kan du lage burger/karbonade.

❤ Burger / karbonade – Du trenger:

1 pakke meatish (laget av GMO-fri soya), kjøttfri farse, kjøttdeig eller karbonadedeig.
1 løk
1 ss tomat puree eller ketchup
1 klype sukrin eller stevia (kan sløyfes om du bruker ketchup)
1/2 ts tabasco eller opphakket chilli (om du vil ha en “hottere” burger)
1 desj (ca 1 ss) soyasaus, liquid aminos eller worcestersaus
salt og pepper

Bland kjøttdeigen din (ca 400-500g) med finhakket løk, 1 ss tomatpuree og ulike krydder for smak. Ønsker du å øke næringsinnholdet og bindeevnen til deigen kan du tilsette 1-2 hele egg(ikke vegansk). Kna deigen godt sammen. Form 1-2 karbonader/burgere og stek godt i en stekepanne.

Kok opp ønsket mengde spagetti i saltet vann etter annvisningen på pakken. Glutenfri spagetti og fullkorns spagetti finner du et supert utvalg over her.
Server spagettien med hjemmelaget burger og nydelig brunsaus. Strø over tørkede urter eller en persilledusk til pynt.

Håper det smaker! ❤

Har du smakt pasta med brunsaus før? Fristet til å prøve?

Vegansk grillmat: Hjemmelaget bønneburger

Hei hei kjære lesere! Det er vell ingen tvil om at grillsesongen er over oss! 😉 I dag skal du få et kjøttfritt alternativ til hamburgeren.; bønneburger. Nå rynker kanskje mange på nesa, men disse burgerne er fulle av fiber, vitaminer og mineraler. Best av alt: No animal was hurt in the making of this burger!

Nei, man trenger ikke være veganer eller vegetarianer for å nyte godt av disse burgerne. Enten det er Meatfree Monday eller ikke; å lage kjøttfrie burgere er ikke bare godt, det er billigere, så her kan man spare pengene til andre ting som til sommerferien. 😉 Burgerne kan fryses slik at du kan ta dem opp og få et deilig “ham”burgermåltid når som helst.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Til veganske bønneburgere trenger du:

Belgvekster og korn:

245 g kokte bønner
80g kokt brun ris

Finhakkede grønnsaker:

1 liten løk ( 23g )
1/3 Gulrot ( 20 g)
3 sopp ( 23g )OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Krydder:
1 ss friske persille blader
1 ts salt
1/2 ts Spisskummen
1/2 ts Chilipulver
pepper etter smak
1/ 2 ts tacokrydder eller annet krydder du liker
* Prøv noen av dine favoritt krydder ! Jeg liker å bruke svarte bønner flavored
Men prøv å krydder 1/4 teskje av enheten legger for å unngå for tung å starte

1/2 dl Vann eller grønnsakskraft

1ss linfrø eller chiafrø – hele, eller malt til mel
2 ss varmt vann

Tips: DU kan velge og vrake i ulike typer belgfrukter og korn. Grønnsakene og krydderne kan også varieres. Det vil variere smaken, utseendet og næringsinnholdet.

I tillegg trenger du hamburgerbrød og tilbehør.

Slik lager du burgerne:

Bland sammen linfrø/chia og vann. Rør og la stå. Stek grønnsakene og slå på ovnen.OLYMPUS DIGITAL CAMERA Mos  bønner med en gaffel, eller i en food prosessor/blender.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bland sammen de stekte grønnsakene, de møste bønnene og linfrøegget.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tilsett så krydderne. Smak til.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Til slutt, tilsett grønnsaksbuljongen. Deigen skal ikke blir for løs eller for fast. Tilsett så mye du trenger slik at du klarer å forme burgere.OLYMPUS DIGITAL CAMERADel deigen inn i 4 og form burgere på et bakepapir. Stek så i ovnen i ca 20 minutter på 180 grader. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4 nybakte burgere som er klar til å monteres i brød med salat og dressinger!OLYMPUS DIGITAL CAMERA Jeg liker burgerne med en mer markert stekt skorpe,så jeg steker burgerne på stekepannen etterpå i litt fett. Du kan også avkjøle de bakte burgerne og så grille dem.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA bb2 Om jeg ikke orker å lage hamburgerbrød fungerer det fint å dele kjøpte rundstykker. Jeg smører på hummus, legger på et salatblad, burger, løk, stekt sopp, potetsalat og ketchup! Jadda! 😀

Det er fult mulig å kose seg med burger 100% fra planteriket! 😉 Ha en flott grillsesong!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Har du smakt vegetarisk eller vegansk hamburger før? Fristet denne? 😀