Enkle og gode lakseburgere

Hei hei! Har du laks til overs etter et selskap eller en middag kan du bruke restene til å lage disse enkle lakseburgerne. Laks inneholder blant annet mye proteiner, vitamin b12 og  vitamin D.

Laksekaker/lakseburgere – Du trenger:

Ca 450g ferdig laks (kan være kokt, bakt, fritert)
1 liten løk, hakket
2 hvitløksfedd, revet
1 ts dijon sennep eller majones
1 egg
salt og pepper
chilli eller chipotle krydder
persille, gjerne fersk
brødsmuler
olje eller smør til steking

Om du ikke har rester: Forvarm ovnen til 200 grader. Dekk en form med folie og legg laksen oppi. Kryddre med salt og pepper og litt most hvitløk. Bak i ca 30 min etter tykkelse. Avkjøl. Fjern evt skinn og bein.

Legg fisken i en bolle. Tilsett ingrediensene, unntatt olje. Tilsett nok brødsmuler til du får en høvelig samarbeidsvillig deig som lar deg forme boller med hendene. Jeg brukte 3 ss. Har du cøliaki bruker du naturligvis glutenfrie brødsmuler. Har du ikke brødsmuler kan du bruke ca 1 ss potetmel. Synes du deigen blir fo tørr kan du tilsette litt valgfri melk.

Ha olje eller smør i en stekepanne. Stek lakseburgere i ca 3-4 minutter på hver side til de er gyldne. Legg de ferdige laksebollene eller burgerne på et fat med kjøkkenpapir for å trekke overflødig fett. Har du lyst å bake dem i ovnen kan de stekes på 200 grader til de begynner å bli gyldne. Jeg synes de blir best i stekepanna.

Server med salat, kokt ris, poteter,i pitabrød (oppskrift), hamburgerbrød eller på brødskiva. De er gode sammen med litt dressing enten det er aoli, kesam, remulade eller chillisaus.
Håper det smaker. 🙂

Ovnsbakt laks med krønchy pistasjetopping

Hei god dag alle sammen! 😀 I dag skal du få oppskriften på en god, sunn og lettlaget fiskerett. 😀  Det er ovnsbakt laks med en smakfull og krønchy topping med en deilig smakskombinasjon av pistasjnøtter, sitron, nøtter og kremost.

Denne sunne middagsretten er glutenfri, kan lages melkefi ved å bruke vegansk kremost. Retten gir deg mye proteiner, et spekter av sunne fettsyrer, langvarig energi (proteinet og fettsyrene senker GI i poteten), kalsium, kalium, B-vitaminer og mineraler.laks med pistasjenøtterBakt laks med krønchy pistasjnøtter
Ingredienser – nok til 2 porsjoner

700 g laksefilet uten skinn og bein
75 g pistasjnøtter
2-3 ss mandelmel, eller brødsmuler av valgfritt brød
100 g kremost ,kesam, eller rømme
1 ss revet parmesan, eller finrevet gulost
Skall av 1 sitron, gjerne økologisk
salt og pepper
2 ss oliven olje

Forslag til tilbehør:
100 g spinat
1 tomat
sitronskiver
2 store bake poteter

Slik lager du middagen:

Dekk to store bakepoteter med folie og stek midt i ovnen på 200 grader i 1 til 1 1/2 time. Du kan begynne med laksen etter potetene har vært ca 1 time i ovnen, og bake dem helt ferdige om nødvendig sammen med laksen.
Bland sammen hakkede pistasjenøtter, mandel mel eller brødsmuler, parmesan, sitronskall, salt og pepper.laks med pistasjenøtter4
Del laksen i 2 like stykker. Olje en ildfast form og legg det ene laksestykket nedi. Smør på kremost eller kesam. Jeg bruker kremost. laks med pistasjenøtter3Ta på halvparten av pistasjeblandingen, eller ca 2 ss.laks med pistasjenøtter5 Legg på den andre laksebiten og ta på kremost og resten av pistasjeblandingen.laks med pistasjenøtter1laks med pistasjenøtter2
Sjekk om potetene er ferdige med en kniv. Skjærer kniven lett i gjennom er den ferdig. Om ikke lar du poteten stå inne i ovnen mens laksen bakes. Bak laksen i ovnen på 200 grader i ca 25 minutter, eller til fisken er ferdig.
Server med salat/spinat, tomat, sitronskiver og bakt potet. Remulade er også nydelig til. Håper det smaker 🙂laks med pistasjenøtter

Er du glad i laks? Så dette godt ut? 🙂

Lakseburger med dillsaus

I disse “laks will kill you”-tider har salget på laks tydeligvis gått ned. Flere pakker med nedsatt laks møtte meg nemlig i butikken når jeg gikk på min daglige “hva har jeg lyst på til middag?”-tur. Siden jeg er alt annet enn hysterisk la jeg noen pakker nedsatt laks i handlevognen og rullet videre. Alt med måte. Tungmetaller eller ikke; laks er kjampegodt, proteinrikt og inneholder essensielle fettsyrer.

Idag skal dere få oppskriften på hjemmelagde lakseburgre. De tar bare 30 minutter å lage, smaker himmelsk og kan nytes både i hamburgerbrød og alene med en klatt remulade eller en dillsaus.

Lakseburger med dillsausLånt bilde fra http://wwwkiki.exblog.jp/iv

Til 4 lakseburgere trenger du:

 • 400g laks
 • 1/2 løk, hakket eller 1 revet gulrot
 • 1/4 Rød paprika, hakket
 • 1 ss dill, hakket
 • 2 ss kapers eller hakket sylteagurk(valgfritt)
 • 2 dl glutenfrie brødsmuler eller 1/2-1 dl havremel*
 • 1 stort egg, No-egg eller linfrøegg
 • 1 ts psyllium husk (valgfritt)
 • 1 ts Worcestershire eller chillisaus (valgfritt)
 • 1/2 ts Salt
 • Litt pepper
 • 1 ss olivenolje eller kokosolje
 • 1/2 sitron (valgfritt)

Lavkarbo? Bytt ut brødsmuler/havremel med lavkarbovennlig mel som mandelmel. Du kan med fordel tilsette ett ekstra egg for å øke bindeevnen.

 1. Finhakk laksen med en skarp kniv, eller mos i food prosessor.laks
 2. Tilsett løk, rød paprika, dill, kapers/sylteagurt, brødsmuler, egg/substitutt, psyllium husk, Worcestershire saus, salt og pepper i bolle og bland godt.
 3. Del deigen i 4 og form burgere.laks2
 4. Varm opp oljen i en stekepanne. Stek burgerne i ca 4 minutter på den ene siden på middels varme og snu.laks3
 5. Skvis over fersk sitronsaft.

DILLSAUS

 • 1 dl kesam, vegansk kremost eller rømme
 • 3 ss dill, finhakket
 • 1 ss sitronjuice
 • 1/2 ts salt + evt pepper

Bland alle ingrediensene sammen. Juster konsistensen med litt melk. smak til med pepper.

Server burgerne i ristede hamburgerbrød, som en deilig sandwich med dillsausen, remulade eller agurksalat eller med annet tilbehør. Jeg anbefaler noe crispy som ristet brød til for å balansere alt. Godt, enkelt, hjemmelaget! Håper det smaker 🙂

Q: Har du latt deg skremme av laksen? Så burgerne gode ut?Takk for at leser bloggen!