Lavkarbo Kvæfjordkake til 17. Mai – Uten hvetemel og sukker!

Kvæfjordkake, eller Verdens beste – er en nydelig (himmelsk!) kake. Her får du en lavkarbo variant slik at du kan storkose deg med Norges nasjonalkake selv om du går på lavkarbo eller har diabetes. Perfekt til konfirmasjonen eller 17.Mai! 🙂

Denne oppskriften postet jeg først for over tre år siden, men den er like god i dag. Kaken består av kakebunnen (sukkerbunn uten hvetemel og sukker + marengslokk) og krem (vaniljekrem+krem) – Akkurat som orginalen gjør.. Du får to alternativer til krem, en med vanlig fløte og en med kokosfløte. Velg den som passer din smak og diett best. Nb: Denne oppskriften inneholder melkeprodukter og egg. 🙂 Om ikke kaken MÅ være lavkarbo kan du bytte deler av melet(kokos-eller mandelmel) ut med glutenfri melblanding.

bilde lånt hos http://breadandbutternyc.typepad.com

Lavkarbo Sukkerbunn

*12 egg
*50 g sukrin eller annen søtning
*200 g meierismør
*150 g kokosmel
*50 g mandelmel (kan byttes ut med kokosmel)
*4-5 ts bakepulver
*3 ts psylluim pulver/fiberhusk
*1 ts pofiber eller 1/2 ts xanthan gum
*Litt fløte (kokos-og mandelmel suger til seg mye veske så bruk fløte for å justere konsistensen. Du kan trenge mindre om du velger å bruke glutenfritt mel)

1.Del eggene. Lag eggedosis av eggeplommene og sukrin. Stivpisk hvittene.
2.Tilsett smeltet smør og mel, bakepulver og psyllium pulver. Bland godt sammen. Vend inn hvittene.
3.Fordel deigen over to former med slikkepott dyppet i litt vann.
4. Fordel marengslokket(oppskrift under) oppå sukkerbunnen.
Tips: Kaken blir ikke like høy som vanlig sukkerbunn siden man ikke bruker hvetemel, så for å få kaken veldig høy kan man dobble oppskrften og legge to bunner over hverandre(altså 2 x 2 bunner totalt).

Marengslokk (skal oppå sukkerbunnen)

*4 eggehviter (spar plommene til vaniljekremen!)
*4-5 ss sukrin eller litt steviadråper
*4-5 dråper edikk
*1-2 dl hakkede mandler

Stivpisk eggehvitene,tilsett søtning og eddik når hvittene begynner å stivne. Ha marengslokket over sukkerbunnen og dryss over hakkede mandler.

bilde lånt hos http://breadandbutternyc.typepad.com

Steking

Stek midt i ovnen 180 grader ca 30-40 min. IKKE åpne døren før det er gått 30 min. Da kan marengsen falle sammen. Når kaken er ferdig stekt, skru av ovnen og lukk opp døren, la kaken stå og sette seg i ca 5 min før du tar den ut.

bilde lånt hos http://breadandbutternyc.typepad.com

Vaniljekrem

*1 ts ekte vaniljepulver
*2 1/2 dl + 1/2 dl fløte
*Steviadråper vanilje&krem (kan byttes ut med ca 50g sukrin)
*4 eggeplommer
*1/2 ts jbkm eller 1/4 ts guar gum

1. Ha vanilje, 2 1/2 dl fløte og stevia/sukrin i en kjele, varm opp, men ikke kok.
2. Eggeblanding: Bland sammen 1/2dl fløte og jbkm i en bolle, visp inn eggeplommene.
3. Hell litt over halvparten av den varme væsken over i eggeblandingen mens du rører godt.
4. Hell deretter blandingen tilbake i kjelen. Kok opp og la småkoke i 1 min mens du rører godt med en visp.
5. Hell over i en blandingen over i en bolle og avkjøl raskt.

Krem Alternativ 1:
*3 dl fløte
*1 ss natreen/sukrin/stevia

Pisk kremen med søtning og bland sammen med vaniljekremen.

Krem alternativ 2: Melkefri kokoskrem
*Kokosmelk (ikke lettvarianten)
*stevia vanilje&krem (evt vaniljepulver og natreen)

1. La kokosmelken stå i kjøleskapet til den skiller seg. Det blir da et tykt kokosfett/masse lag på toppen og vann i bunnen.
2.Ha kun den tykke massen i en kald bolle, tilsett stevia og visp sammen med miksmaster til kremkonsistens. Blir kremen for tykk kan du spe den ut med litt av koskosvannet,men steviadråpene bruker å gjøre susen.
3. Bland sammen med vaniljekremen.

Siste steg: sett sammen kaken.
Du skal nå ha 2 ferdige kaker. Du kan godt la bunnene avkjøles over natten. Legg bunn 1 på et fint fat. Fyll med vaniljekremen. Legg bunn 2 over.bilde lånt hos http://breadandbutternyc.typepad.com

Oppbevar kaken i kjøleskap. Kaken er minst like god i flere dager etter laging, men maregnsen vil kunne falle noe sammen. Håper det smaker 🙂

Q: Liker du kvæfjordkake? Prøvd lavkarbovarianten?

Hjemmelaget lavkarbo snacks: baconsvor steg for steg!!

 Mange som går på lavkarbo tyr til baconsvor/snacks/gull som LCHF helgekos. Baconsvor kan du fint lage selv. Det er kjempe lett og lager egentlig seg selv, men du trenger litt tålmodighet. Her kommer en ønske reprise på hjemmelaget baconsvor.

Du trenger bare en stor stekepanne med høy kant og et kilo skinn og fett(svinesvor). Skinn og fett? “Æsj” tenker du kanskje, men matvarer som baconcrisp vokser ikke ferdig på tre. Det ferdige resultatet er et proteinrikt, helt naturlig produkt med veldig mye mindre karbohydrater enn annen chips.

Slik går du frem steg for steg

Skjer fettet i en cm store kuber og legg det i stekepannen. Det er enklest å skjere opp fettet om det er halv frosset.

Fordel fettet gjevnt ut over stekepannen og hell 1-2.5 dl vann over. Vannet holder alt i stekepannen på kokepunktet slik at ikke fettet stekes/svis før det smelter.

Når svoren(huden) utsettes for varmt vann over tid skjer det samme som på fingertuppene når vi bader. Huden trekker til seg vann og blir rynkete. Under stekingen vil temperaturen i det underliggende spekket overstige 100 grader og gradvis bidra til at det innestengte vannet danner små bobler som vil opp og ut igjen. Det nå limaktige hudlaget blåses opp av boblene, eksploderer og blir den delikatessen vi kaller sprø svor.

Sett varmen på medium til vannet begynner når kokepunktet. La det småkoke og rør nå og da. Etter ti minutter vil noe fett ha smeltet og vannet blir grumsete.

Etter en halvtime vil det være mer smeltet fett enn fast og du kan set at det er mer fett enn vann i vesken.

Etter 45 min er vesken endelig klar og gylden.

Å lage bacon snacks avhenger av at varmen under huden er sterk nok. Hvis det er magert kjøtt, eller et for tynt spekk lag under huden, vil den påkrevde varmen(120-130 grader)  rett og slett ikke oppnås. Selve kjøttet går nemlig ikke over 100 grader, mens fett stiger mye høyere i temperatur.

Du kan se at mesteparten av vannet har fordampet og at det er mest fett igjen.

Fortsett å koke opp fettet forsiktig i 15 minutter til. Du skal nå ha koket fettet i ca en time.

etter hvert begynner baconsvoret å ta form..

Bruk en fiskeøse til å hente opp baconsvoret opp fra fettet. Legg dem på kjøkkenpapir slik at fettet suges av. Når du har tatt opp alt baconsvoret heller du fettet i en glass eller kjeramikkbolle. Fettet vil være gyldent varmt, men vil minne om smør når det stivner. Du kan godt tilsette krydder eller urter til dette fettet for å få et hjemmelaget krydder eller urtesmør. Perfekt for de som går på LCHF-diett.

Hell baconsvoren i en pose sammen med litt paprikakrydder og salt. Bland godt.

Ønsker du andre smaker kan du prøve chillibarbeque eller taco krydder eller næringsgjær. Da var alt klart. Hjemmelaget lavkarbo baconsvor! 😀 

Nå er jeg veldig spent på hva dere synes om denne oppskriften! Liker du baconsvor?

Lavkarbo rundstykker med brie

Hei hei! Liker du Brie eller Camembert? Jeg er ikke spesielt glad i muggoster. Brie er det eneste unntaket. Brie er en myk, kremet ost med en hvit muggskorpe på utsiden. Jeg kaller osten som heter Camembert også for Brie, for jeg synes de er så like. Litt forskjell er det da, de kommer fra ulike steder, og brie modnes saktere. Brie lages i større hjul, så når den skjæres og du kjøper den i butikken vil ikke sidene på ostebiten ha det hvite laget. Camembert fås ofte i mindre hjul. Siden det hvite laget er nærmere osten på camembert har den en litt sterkere smak en brie. Til denne oppskriften velger du selv hvilken av disse ostene du vil bruke.

Dagens gode oppskrift er på lavkarbo rundstykker. Oppskriften er uten egg. Inneholder gluten.brie

Lavkarbo rundstykker med brie

150g soyamel
70g gluten
30g malte mandler eller mandelmel
1-2 ss sukrin (gjerne ta 1 ts brunsukker for å “mate” gjæren)
6g tørrgjær
1 ts salt
20g valgfritt smør, smeltet
2,4 dl lunket vann
Camembert eller brie i 8 skiver
Camembert eller brie i 8 mindre kuber/rektangel

Rør ut gjæren i lunket vann. Bland sammen alt det tørre. Tilsett gjærblandingen og lett avkjølt smeltet smør. Jeg bruker brødmaskin for å elte deigen. Når vi baker med gluten blir deigen mer smidig når man elter deigen lenge. Hev deigen i ca 1 time. Del i 8 deler og hvil i 15 min. Strekk ut/kjevl hvert emne og “pakk inn” osten i deigen. Etterhev rundstykkene i 30 minutter i varmt rom (ca 30 grader). Legg så en osteskive oppå rundstykkene. Stek i 22-23 min i forvarmet ovn på 190 grader.brie2

Rundstykkene er myke og kjempegode. Nydelige med bringebær- eller jordbærsyltetøy til frokost eller kvelds! Også gode til gryteretter, supper og lignende. 🙂 *Nomnomnom* Ønsker dere en fortsatt fin Søndag og god kommende uke!

Liker du muggoster? Fristet rundstykkene? 🙂 Takk for at du leser bloggen min! <3

Lag ditt eget lavkarbo kokossmør på 1-2-3

Hei! Der var det fredag igjen gitt! Tiden flyr! I går fikk  jeg besøkt en veninne jeg ikke hadde sett på lenge. Der fikk jeg servert hjemmelagde boller uten alt jeg ikke tåler. De var laget av bla mandler, kokos og kokossmør. De var enda varme fra ovnen,hadde en rik god smak av kokos og var akkurat passe søte. Jeg likte bollene bedre en vertinnen, så heldig var jeg som fikk med meg hjem. <3 Vell hjemme var bakeinspirasjonen på topp. Jeg visste ikke hva jeg skulle finne på, men jeg ville ha noe med kokossmak. Da jeg fant ut at jeg nesten var fri for kokossmør! Noes! 😮

I disse lavkarbotider er kokossmør virkelig i vinden. Jeg bruker dette ubehandlede kokossmøret samt dette , som også er raw, men en søtere blanding med sjokolade. Mmm. Når man bruker kokossmør i smooties, grøt, i stekepanna, godiskuler med mer kan det virkelig lønne seg å lage sitt eget. .Det er faktisk minst like  lett å lage som mandelsmør.  Oppskriften kunne ikke vært enklere,du trenger èn ting: Revet kokos. Thats it! Slik går du fram:

1. Fyll food processoren ca halvfull med revet kokos. Konkrete mål er ikke viktig. Blend kokosen i minst 10 minutter i food processoren.
2. Prosessen tar en smule tålmodighet, men sett på noen av dine favorittlåter, så flyr tiden. Først blir kokosen finrevet, senere litt klumpete, deretter mykere og til slutt.. kjempemykt.
3. Tilsett eventuelle smakstilsettninger og søtning og blend godt inn.

Du velger selv hva, og om, du ønsker å tilsette noe til smøret for å møte dine behov næringsmessig og smaksmessig. Tips:
*Du kan smaksette kokossmøret med kakao, steviadråper eller smaksdråper. Smøret gjør seg i havregrøten. NAM.
*Du kan også søte det med lønnesirup for å lage et sunt lønnesirupsmør som kan brukes i bakst og kaker.
*Du kan også blende inn supermat som maca,bløtlagte gojibær, granateplepulver eller acai.

Thats it! Nå har du laget ditt eget kokossmør. Oppevar i en glasskrukke i kjøle-eller kjøkkenskap.

Kokossmørret kommer til å stivne når det får stått i romtemperatur en stund slik som vanlig kjøpt kokossmør. Det blir litt mer kornete enn det kokossmørret jeg kjøper, men jeg tror at det skal gå å tilsette noen ss smaksmessig god olje for å gjøre det litt mer creamy.

Å gi en krukke hjemmelaget unikt kokossmør er foressten et kjempeflott (og økonomisk)  julegavetips!

Q: Har du smakt hjemmelaget kokossmør? Bruker du kokos?bloglovin