Glutenfri kake med syrnet melk og balsamico bakte jordbær

Hei hei! Har dere fått smakt på årets jordbær? I dag skal dere få oppskriften på en gluten- og sukkerfri surmelkskake med ovnsbakte jordbær.

Glutenfri jordbærkake

Stekte jordbær:

300g jordbær, rensket og delt i to
2 ss kokossukker eller sukrin gold
1 ss olje
1 klype salt
1 ts basamico eddik

Forvarm ovnen til 190 grader. Bland sammen kokossukker eller sukrin, olje og salt. Tilsett jordbær. Rør godt og hell alt over i en ildfast form trukket i bakepapir eller folie. Stek i 20-30 minuttter, og ta ut før juicen fra jordbærene begynner å bli svidd. Ha jordbærene og juicen over i en bolle, tilsett eddik og la stå.

Kake:
175 g glutenfri lys melblanding som egner seg til kaker
100 g søtrismel
1 ts bakepulver
115 g sukrin
1/2 ts salt
2 store egg
3,75 dl syrnet melk (som kefir- eller kulturmelk)
55g smør (eller plantebasert smøralternativ), romtemp
1/2 ts vanilje essens eller 1/4 ts mandel essens

Pynt:
De stekte jorbærene
Kokosblomstsukker eller sukrin gold

* Melblandngen jeg har brukt er Schar C mix som er laget av maisstivelse majsmel og tilsatt fortykningsmiddelet johannesbrødsfrømel. Melblandingen er egnet for kaker og kjeks.

Slik lager du kaken:

Sett ovnen på 200 grader. Smør og mel en form på ca 28 cm. Bland mel, bakepulver, salt og sukrin. I en annen bolle pisker du sammen egg, surmelk, vanilje og smør. Bland det våte til det tørre. Rør til en melfri røre. Hell røren i formen.

Ha mesteparten av jordbærene over til slutt og strø generøst over med kokosblomstsukker eller sukrin gold. Stek i ca 25 minutter eller til midten av kaken er stekt. Avkjøles en liten stund før kaken tas ut av formen.

Server kaken med resten av de bakte jordbærene. Kaken er nydelig som den er, men nydelig tilbehør kan også være pisket krem, jordbærkrem eller vaniljeis. Håper det smaker!

Ønsker dere en fortreffelig dag <3 Kos dere, hver dag! <3

 

Verdens beste luftige ostehorn med kesam

Hei hei! I dags skal du få oppskriften på muligens verdens beste ostehorn. En litt uvanlig oppskrift til denne bloggen å være da de inneholder hveteprotein. Så, for en gangs skyld kommer en oppskrift som du ikke kan spise om du har cøliaki.

Hornene er sykt gode, og inneholder proteiner fra både ost, eggehvite og kesam. Hornene er nydelige nystekt, men kan nytes i kalde i dagene etterpå. Spis dem som de er, til frokost, lunch og kvelds med pålegg, eller som tilbehør supper, salater og gryteretter.

Luftige ostehorn med kesam

Dette er en stor oppskrift på ca 50 emner, men du kan lage horn, piroger og rundstykker. Oppskriften kan halveres.

Du trenger:

2 kg hvetemel
5 eggehviter
2 dl solsikkeolje
500g kesam
5 dl melk
2 ss salt
1 pakke fersk gjær eller 21 g tørrgjær
15g bakepulver

Eggevask/pensling:
5 eggeplommer
litt olje til hendene

Fyll (valgfritt):

Din favoritt ost i passelig mengde

Tips til ost:  Jeg har brukt revet ost som gir en deilig smeltet ost-følelse til disse hornene. Jeg synes synnøve gulost er kjempegod, men du bruker bare din favoritt. Du kan også bruke fetaost, som gir en nydelig salt og kremet smak. Den smuldrer du bare med fingrene eller me en gaffel. Du kan også bruke ricotta, som gjær fyllet mer kremet.

Annet fyll: Har du rester av kjøttpålegg, kyllingkjøtt, tacokjøtt, gryterett osv. kan du selvfølgelig bruke det som fyll! Gode grønnsaker gjør seg også. Prøv for eksempel paprika, spinat eller litt tomat sammen med osten. Her setter bare fantasien og smaksløkene grenser.

Slik lager du oste hornene:

1. Ta ut alle ingrediensene slik at de blir romtempererte. Rør ut gjæren i litt oppvarmet melk. Temperaturen på melken bør ligge på mellom 30-38°C. Tilsett en klype kokossukker, sukker eller litt honning for å gi gjæren litt ekstra mat. Gjærcellene lever av karbohydrater/sukker. Sukkerfri søtning om feks sukrin vil ikke mate gjæren. La gjæren godgjøre seg i 5-10 minutter.
Tørrgjær blandes rett i de tørre ingrediensene før væsken tilsettes.

2. Bland sammen alle de våte ingrediensene; eggehviter, olje, kesam, melk og gjærblandingen.
Bland det våte med det tørre ( mel, salt, bakepulver og evt tørrgjær). Kna GODT.
Siden det er hveteprotein i denne deigen er det viktig å kna. Ta det som en treningsøkt eller bruk kjøkkenmaskin. Synes du deigen er litt tørr kan du tilsette mineralvann, er den litt våt kan du tilsette mer mel.

3. Hev på et lunt sted i ca 1 time eller til deigen dobles i størrelse. I mellomtiden kan du rive ost.

4. Del i emner, evt kna til en bolle på størrelse med en golfball. Hvil på benken i 10-15 minutter.

5. Ta olje eller smeltet smør på hendene. Nå kan du lage boller, horn eller poger.

a. Trekk og klapp ut deigen med hendene ut til en avlang pizzabunn, ta på revet ost i midten/mot den ene halvdelen, fold over deigen og press/klyp folden på plass med fingrene som en innbakt pizza, eller med en gaffel som en pirog. Bruk gjerne litt sammenpisket eggeplommer som lim i kanten.  I verste fall åpner lommen seg, men det gjør ingen verdens ting.

b. Lag en stor trekant av et emne, ha litt fyll ut mot den ene kanten, og rull som et horn.

c. Det aller enkleste er bare klappe ut en sirkel, legge fyll i midten og pakke det inn med fingrene som en sekk. Legg så folden under bollen mot stekebrettet. Jeg har gjort begge deler. Pensle på toppen med sammenpiskede eggeplommer. Strø over litt revet ost, eller frø om ønskelig. Her kan du bruke sesamfrø, valmuefrø, linfrø eller andre frø.  Jeg bruker lyse sesamfrø og sort cumin.

6. Stek i forvarmet oven på ca 180 grader, gjerne varmluft, i ca 25-30 minutter eller til baksten er gylden på toppen.

Ostehornene kan fryses, og kan med fordel oppbevares i kjøleskap og varmes opp før servering. Mitt beste tips: Kalde horn sjæres i to med brødkniv og smøres med godt med smør.Ta på ost i skiver, evt skinke. Pakk inn og ha med deg til lunch. Enda bedre; varm i mikroen, ha på litt salt og dressing. Smaker ny-de-lig! Håper det smaker! Ønsker deg en strålende dag! <3

Lavkarbo innbakt hamburger

Hamburger fylte lavkarbo rundstykker til middag? Denne godbiten er litt som piroger eller innbakt pizza, bare at dette er innbakt hamburger. Hamburgeren stekes rett inni de gyldne lavkarbo rundstykkene, og fyllet blir en overraskelse på et hvert bord. Rundstykket er naturligvis strødd med sesamfrø i beste hamburger-stil.pi3

Tips:

  • Jeg bruker en helt enkel oppskrift på fyllet som du kan ta utgangspunkt i og variere etter smak og fantasi. Prøv for eksempel ost, chilli, tacokjøtt osv.
  • Rundstykkene er uten melk og egg, og de kan lages alene om du vil ha rundstykker en annen gang.
  • Hele retten kan lages kjøttfri ved å bruke vegansk fyll. Prøv for eksempel tofu, soyakjøtt, bønner, linser, mais, ris og ulike krydder.

pi2

Fylte lavkarbo rundstykker – 6 stk.

2,4dl soyamel
120g glutenmel/hveteprotein (les mer her)
1/2-1 ts salt
10g smør
20g olivenolje
1,9 dl vann/valgfri melk
5g tørrgjær

Smelt smør, hell iver vann/melk. La stå til lunket og rør ut gjæren. Bland alt det tørre, rør inn gjærblandingen, olje og smør.
Kna i 40 min i brødmaskin og hev godt. Jeg hevde den i 4 timer med plast på varm plass.pi4 Del deigen i 6 emner og kjevl ut til en flat sirkel slik at de kan trekkes over fyllet.

Fyll:

300g kjøttdeig. hard tofu eller soyakjøtt
120g purreløk
1 hvitløksfedd
1/2 ss god olje (evt 1 egg eller 1 ss kesam)
1 ss soyasaus eller annen saus
salt,pepper og krydder etter smak
sesamfrø til pynt

Slik lager du retten:

Forvarm ovnen til 200 grader. Bland sammen alle ingrediensene i en food prosessor eller for hånd. finn frem deig emnene og fyll dem med ca 2 ss fyll. Trekk deigen over fyllet. Legg med åpningen ned. Pensle om ønskelig, og strø på sesamfrø. Stek i 20 minutter.pi1De ferdige bollene er perfekt til middag, lunch eller kvelds. De er veldig enkle (og kjekke!) å ha med seg på farta. Genialt å legge i matpakken eller ha med på tur.
pi

Spis den innbakte hamburgeren som den er, eller med saus. Prøv for eksempel søt chili saus, hvitløksmør, kesam eller rømmedipp. En klatt ketchup og en liten salat gjør også susen, om man vil fullføre hamburger tema. 😉 Så det godt ut? Liker du innbakt?Takk for at leser bloggen!

Lavkarbo boller

Hei hei! Gooood Mandag og ny uke! Jeg hadde en lat helg for min del med sofa, lass med godt, kjæreste og breaking bad. Koselig, men er klar for en ny uke!

Idag skal du få oppskriften på lavkarbo boller. Boller er jo så godt! Mange av de som har gått fra et tradisjonelt kosthold til lavkarbo savner “gode gammeldags” bakst som er luftig og deigete – slik som høykarbo “hvetemelstyle” bakst er. Når de kutter ut korn (som inneholder gluten) er det fort gjort å savne den luftige baksten. Det er nemlig gluten, hveteprotein, som gjør susen. Hveteprotein er i seg selv er lavkarbo, det er et protein, så hvorfor ikke bare bytte ut kornmelet og tilsette hveteprotein til lavkarbo meltyper? hveteprotein inneholder 75-80% proteiner. Husk at de som har sykdommen cøliaki IKKE skal spise hveteprotein.

Det å tilsette dette proteinet i bakst vil bedre bindeevnen, bakeresultatet og øke proeininnholdet, uten å gjøre baksten “høykarbo”. boller2I cant belive its lowcarbo BOLLER!

50g soyamel
50g hveteprotein
3 ss sukrin(helst daddel eller kokkossukker )
1 klype salt

Valgfritt: rosiner eller hakket sjokolade

1 ss olivenolje
5g tørrgjær
0,9 dl lunket vann eller melk
ca 10 dråper vanilje essens

Slik lager du bollene:

Bland alt det tørre i en brødpose og rist godt sammen. Sukker vil mate gjæren og gi luftigere boller. Bruk sukrin om du vil ha helt sukkerfri boller. Tilsett rosiner om du vil ha rosinboller, eller sjokoladebiter for sjokkoboller. Rør ut gjæren i lunket vann eller melk. Drypp oppi essensen. Bland det våte og det tørre. Elt veldig godt og rull ut til små boller. Hev i 60 minutter i ca 40 grader. Stekes i 15 minutter i forvarmet ovn på 200 grader. Jeg penslet de med vann rett etter jeg tok dem ut av ovnen.

boller
Spis bollene som de er eller med deilig pålegg. De er gode til alt fra syltetøy til ost. Jeg spiste de med hjemmelaget nøttesmør laget av en blanding av macadamia og cashewnøtter, søtet med stevia vanilje og krem. Kjempegodt! Deigen kan fint brukes til hamburgerbrød eller rundstykker. Sløyf isåfall essensen, rosin/sjokko og mesteparten av det søte. 🙂 Bollene er flotte å ha med før/etter trening eller som matpakke.
Q: Liker du luftige boller? Favorittpålegget?Takk for at leser bloggen!