Raskt og sunt middagstips: Kyllingcurry med ris

Hei hei! Her får dere middags tips på raske og næringsrike retter som har en fin balanse mellom ulike makronæringstoffer, mikronæringstoffer og fiber. Viktigst av alt: Det smaker kjempegodt!

Dagens middags tips: Kylling curry med ris

Kyllingcurry med ris

Til 3-4 porsjoner trenger du:

 • 300g kyllingbryst eller quorn fileter/quorn biter
 • 300g ris
 • litt sjampinjong
 • 1/2 rød paprika
 • en håndfull rosiner
 • 1 stor løk
 • hvitløk
 • noen biter fersk ananas, eller en liten boks hermetisert ananas
 • 1 pakke,glass eller hjemmelaget valgfri curry saus
 • 1/2 boks rømme eller creme fraiche
 • 1 ss chillipasta (rød eller gul)

Slik lager du retten:

 1. Kok opp en kasserolle med vann og ha risen oppi.
 2. Skjær kyllingen i kuber  (eller quorn filetene i 3-4 biter) og legg de i en marinade av chillipasta og most hvitløk.
 3. Kjær opp sopp, paprika og ananas.
 4. Stek kyllingen i en stekepanne eller wokpanne sammen med løk. Tilsett sopp etter noen minutter. Etter ca 5 minutte tilsetter du curry sausen og rømme/creme fraiche. Småkok på lav varme.
 5. Til slutt tilsetter du rosiner og ananas. Nå skal også risen være ferdig, så da er middagen klar.

Håper det smaker!

 

Blomkålsuppe med tunfisk

blomkålssuppe2Hei hei! God dag i heimen! I dag skal dere få oppskriften på hjemmelaget blomkålsuppe med tunfisk og mais. ~ ♡ Litt utradisjonelt, men kjempe god og rimelig Februarmat. Maisen kan byttes ut med erter om du liker det bedre.

Retten kan lages glutenfri ved bruk av glutenfritt mel (gjerne uten tilsatt gum)eller maizenna til ønsket tykkelse, og melkefri ved å bruke melkefritt alternativ til smør og melk. Tunfisken kan byttes ut  feks fiskeboller eller bacon.

 

 

Blomkålsuppe med tunfisk og mais

Nok til 3-4 porsjoner

1 løk
1 boks tunfisk (i vann eller olje)
30g smør
1 1/2 ss mel maizenna til ønsket tykkelse
5 dl valgfri usøtet melk
50g mais eller erter
150g blomkål
1/2 gulrot (ca 60g)
Persille

Hakk løk i biter, blomkålen i buketter og gulroten i biter. Smelt smør i en panne og stek løken. Tilsett tunfisk når løken er blank. Tilsett mel og deretter melken. Tilsett mais eller erter, blomkål og gulrot, og kok opp under omrøring du synes bomkålen eller gulroten er kokt. Jeg synes det er godt at alt er “i-hjelkokt” slik at det blir enklere å krakke etterpå, mens andre liker at det er en god del tyggemotstand. Du velger du selv om du vil koke blomkålen helt kjempe myk eller om du vil ha litt tyggemotstand ved kortere koketid. ☆ Guleroten trenger litt lengre koketid enn blomkålen, så du kan tilsette blomkålen mot slutten om ønskelig. Smak til med salt og pepper, evt litt eddik. Strø over hakket fersk persille før servering. Har du ikke persille kan du bruke feks oppskjert purreløk, krutonger eller stekt bacon.

Kremet og smakfull husmannskost med ekstra proteiner fra tunfisk. Server varm med brød eller flatbrød og smør. Jeg må ha et dryss karri på. Rester av blomkålsuppen kan gratineres med litt ost oppå i en ildfast form og spises dagen etter. ♡

♡Håper det smaker!

Meat free Monday: Pasta med smakfull grønnsakssaus

Hei du, første Mandag i 2015! Hva med å starte uken med å lese disse gode påminnelsene? Virkelig noe å ta med seg inn i den nye uka. Det føles ut som mitt nye år starter i morgen, for det er først i dag jeg reiser hjem fra besøket hos familien. I går ledet jeg en gruppetreningstime på treningssenteret jeg jobbet på før jeg flyttet, så det ble en hyggelig avslutting på oppholdet, og en liten “tjuvstart”. Det skal bli godt å komme tilbake til hverdagen. 🙂 Har du kommet deg i gang med det nye året og hverdagens rutiner?

Ser at mange skal ha godteri stopp fra og med i dag. Good luck with that! Jeg for min del har ikke tenkt til å delta. Jeg liker godteriet mitt, og ser ingen store problemer med å spise det. Jeg vil si fordelene (nydelig smak og hverdagskos) veier opp (de veldig mange flere) ulempene. Høhø. Nå skal det sies at jeg er av typen som aldri har nyttårsforsetter heller. Skal du være med på godteri stoppet?

I dag skal du få oppskriften på en lunch- eller middagsrett. I beste “Meatfree Monday” – kjøttfri mandag-stil, skal du i dag få en vegetarrett. Oppskriften kan lages vegansk, melkefri og gluten fri. Retten er uansett uten egg og ja, kjøtt. 🙂veganskpastarett

Pasta med aubergine

500g pasta (uansett type)
1 rød løk (ca 170g), hakket
2 ss oliven olje
2 hvitløkfedd, hakket
1 stor aubergine (ca 400g), uten skall eller med og skjert i biter
ca 1 dl sorte oliven uten stein
2 ss kapers (valgfritt)*
600g tomat saus**
2 laurbærblad
1 ts salt
1 ts oregano
1 ss friskhakket basilikum
ca 1 dl hakket fersk persille og gressløk
Revet parmesan eller næringsgjær etter smak

*Ikke så glad i kapers? De gir sterk smak til retten, men de trengs litt tilvenning. Vil du ikke bruke kapers kan du bruke noen ss pinje kjerner i retten. De er veldig milde, men gode, og gir noe mer å tygge på i retten.

*Tomatsaus? Her kan du bruke ferdig laget pastasaus, evt rester du har fra helgen, eller koke opp noen kartonger tomater med olivenolje, hvitløk etter smak og krydder som oregano og basilikum. Kok til vesken er fordampet (redusert).

Tips: Mer proteiner? Spis en proteinrik dessert, feks Fitnesskake, eller tilsett kokte bønner til retten. Jeg synes kidneybønner passer best.

Slik lager du retten:

Bløtlegg auberginen i saltet vann i ca 15 minutter. Forbered pastaen etter anvisningen på pakken. Stek løken gylden over høy varme til den blir myk og gylden, ca 3 min. Tilsett hvitløk og drenert aubergine. Kok opp på lav varme i ca 10 minutter, rør nå og da. Tilsett oliven, kapers, tomatsaus, laurbærblad, salt og oregano. Kok i 3 minutter. Tilsett fersk basilikum, persille og gressløk. Kok i 1 minutt eller mer. Fisk opp laurbærbladene. Hell sausen over pastaen. Strø over med parmesan eller næringsgjær. Bruker du ikke parmesan/vil ha en vegansk rett synes jeg det er godt med et ekstra dryss salt i retten, i tillegg til litt næringsgjær om du har det.

Server som den er, med nydelig hvitløksbrød eller kanskje gårsdagens “rugbrød“? . Håper det smaker! 🙂Takk for at du leser bloggen min! <3

Ikke alle gleder seg til jula – SF Overlevelsesguide

**Reposter dette innlegget. Selv om det er over tre år gammelt er det like aktuelt hver jul**

For mange er julen en tid for festligheter, glede og kos. Dessverre er det ikke slik for alle. For noen er julen den mest fryktede årstiden. Nytt år, ny jul og mange nye lesere som kanskje trenger akkurat dette innlegget enten det gjelder dem selv eller en kjenning.

Helt fra November får jeg høre fra noen venninner at de virkelig gruer seg til jul. Det er så ufattelig trist. Hva kan jeg gjøre for å hjelpe? Hvordan kan det bli lettere for deg? Jeg vil jo så veldig gjerne at alle skal glede seg like mye som jeg gjør til denne koselige høytiden. Det er jo jul!

For gutter og jenter med spiseforstyrrelser eller treningsavhenngighet kan julen by på angst, stress, press og depresjon. Les gjerne om det å være syk i sunnhetens navn. Det er stort fokus på mat og glede rundt måltider, noe som feks kan gjøre det vanskelig å holde seg til en konkret matplan eller måltidsrytme som er viktig for å bli frisk igjen. Det byr også på tap av innbillt kontroll. Stressnivået øker og kan lede til tårer, opphetede samtaler, krangling, panikk anfall og total unngåelse av både familie og felles måltider. Dette er ikke bare slitsomt for den syke, men også for de pårørende.

I de fleste familier byr julen på store familiemiddager som kan føles som det verste mareritt for den syke. Noen faster eller øker treningsmengden både før og etter jul, noen hiver seg på første og beste dietten, mens andre overspiser av ren nervøsitet. ja, for spiseforstyrrelser omhandler ikke bare anoreksi og det å redusere inntaket av næring. Overspising, bulimi og ortoreksi er også noen av de andre typene spiseforstyrrelser. Alle kan ha like store utfordringer i jula. Den som sliter med bulimi kan feks ha store problemer med å kontrollere mat inntaket, være livredd for å overspise og dermed føle behov for å spy. Den som “bare” er på diett kan også kjenne det stikke i magen med tanke på juleferingen. Personen kan grue seg i ukesvis for hva som skal spises, om maten er usunn, kalorier i alt fra nøtter til melk, hvordan hun/han kan lage sunnere og mer kalorifattige måltider. Noen som kjenner seg igjen? Det er det garantert. Og du er heller ikke alene.

Ja,man trenger faktisk ikke å ha noen diagnose som spiseforstyrret for å ha noen av disse tankene. Mange av dere som trener, spiser sunt eller slanker dere er bekymret for julen. “Får jeg trent ? Får jeg trent nok? Vil jeg gå opp i vekt? Kommer jeg til å miste muskelmasse? Klarer jeg å motstå kakefatet? Vil de andre bli skuffet eller bekymret om jeg ikke spiser kake til kaffen?” Mange slike tanker kan komme.

Noen synes det er veldig komfortabelt å spise framfor andre. For slankeren kan det være tungt å gang på gang må si nei takk til “et stykke til” når argumenter som “jammen det er jo jul” eller “du trenger litt mer kjøtt på beina” kommer på rad og rekke. kanskje er han/hun redd for å gå opp kiloene hun/han har klart å gått ned. Så hva gjør man? Hvordan kan julen bli litt mer stressfri?

Det kan være lurt å ha en liten slagplan i bakhodet. I stedet for å grue seg til julen og julaften, under er noen punkter du kan gjøre som kan hjelpe. Kansje vil du til og med klare kose deg denne julen. Det er også tips til pårørede. Husk at alle spiseforstyrrelser og sykdomsbilder er ulike. Det er et svært emne jeg sikkert kunne skrevet en bok om, men jeg har prøvd å kutte ned til det viktigste:

Overlevelses guide for en bedre julefeiring

1a.Vær ærlig. Belive it or not, familien din er ikke tankelesere. De kan tro og snakke så mye de vil om utseendet ditt eller hva du gjør/ikke gjør, men skal de ha dine tanker må du dele dem. Fortell om dine følelser og tanker om julen og maten. Fortell om frykten og uroen.Vær åpen for å spørre og svare på spørsmål. Familien og vennene dine er den største støtten du kan ha. Be om støtte og hjelp, ikke angrip og rop.

1b.Informer. Mange rundt de som er syke går liksom litt på eggeskall. De vet ikke hva de skal si eller gjøre. De har kanskje(garantert) dårlig kunnskap. Informer dem om hva som er ditt problem. Kanskje kan du også si før et måltid hva og hvor mye du ønsker å spise osv. Dette kan være nyttig om du sliter med overspising, tvangsspising eller bulimi. Raske avgjørelser der og da kan være vanskelige. Be om at folk holder kommentarer om utseende, porsjons størrelse, mat type osv for seg selv. Det verste pårørende kan gjøre er å sette ytterligere fokus på maten slik at det blir enda mer vanskelig å spise.

2.Lag en liste over ting du kan gjøre for å slappe av. Ja, for dette handler om deg. Det er ikke ting rundt seg som er stressende, for det er du som lager disse følelsene inni deg. Prøv å senk skuldrene på en eller annen måte: Gå en liten rusletur, ta et bad, les en bok eller ringe en venn. Det er viktig at du tar deg tid til å kjenne at du kan gjøre noe godt for deg selv. Manikyr og ansiktsmaske er en slager.

3.Prøv å ikke tell kalorier eller å veie deg. Mat er en venn, ikke en fiende. Det er den som gir deg glød, gnist og overskudd til å gjøre alt du ønsker å gjøre. Vekten er, som kaloriene, bare et tall og sier ingenting om hvor fantastisk du er som menneske. Skift fokus fra vekt og tall til å feire og være sammen med de du er glad i. Jeg har sagt det før; når du er 80 år vil du ikke tenke på riskremen du spiste 24.12.2012,men over hvor mye du elsker familien din. Se på det store bildet.

4.Skulle det gå galt og du feks spyr opp maten igjen, tvangstrener eller andre ting som er negativt for din helse, ikke rakk ned på deg selv. Shit happens. Prøv å gå videre. Begynn på en ny frisk. Det er i motbakke det går oppover! (woohooo!) Til pårørende: Noen spiseforstyrrede vil prøve å gjemme maten i servietter osv. Ikke ta dette opp ved middagsbordet, men det bør tas opp respektfullt og rolig privat en stund etterpå. Den syke kan finne dette nedverdigende, skamfullt og flaut, men i lengden er det bedre å si noe enn å ignorere det. Husk, skyld på sykdommen ikke personen!

5.Gjør det lettere for deg selv. Om du føler det er nødvendig, fortell de du skal spise sammen med en tid før måltidet at du ønsker at de ikke kommenterer maten din eller utseendet ditt. Dette er for at du skal klare å sitte sammen med dem å spise uten å være redd eller ha angst for mulige kommentarer. Du har mest sannsynelig mer enn nok med å bare sitte der og spise. Hold deg unna diskusjoner om bra mat/dårlig mat.

6.Ikke la noen presse deg til å spise mer eller mindre enn du vil nå i jula. Du har vell sett “Supernanny” når foreldre truer eller tvinger barnet til å spise noe den ikke vil ha? Resultatet er at barnet får angst og klikker. Ignorerer du barnet og maten spiser den om og når den vil. Du spiser for deg, ikke for noen andre. Og dere pårørende: Det er poengløst med fæle kommentarer som “kan du ikke oppføre deg å spise normalt. Det er jo jul. Du skaper så utrivelig stemning”. Er man spiseforstyrret er man syk! Ville man sagt noe slik til en som var kvalm etter kreftbehandling? Vis respekt. Slike kommentarer gjør BARE vondt værre.

7.Ikke eksploder. Stressnivået øker i julen. Noen er innesluttede mens andre klikker i vinkel bare om maten er 10 min forsinket. Prøv å tenk deg litt om før du lar angsten ta over. Gjør det virkelig så mye at ikke alt går etter planen? Kan jeg klare å slappe av? Hva kan jeg gjøre i stedet? Kan jeg reagere på en annen måte? Observer deg selv. Ha gjerne en plass eller et rom der du kan trekke deg tilbake og telle til ti. Pust inn – pust ut.

8.Ikke gi opp. Det er lett å ikke en gang å orke å kjempe, ikke orke å møte opp til middag eller jogge en tur i stedet for å delta på kaffeselskapet. Våg å utfordre deg selv. Smak en bit av noe “skummelt”, tør å sitte i ro i 2 timer mens praten går eller la være å trene i noen dager. Små skritt gir en enorm mestringsfølelse. Det føles kanskje umulig der og da,men klarer du å holde ut vil du ikke angre. Jeg har tro på deg!

9. Spise hos andre? Skal du til andre å spise kan det være greit og betryggende å ringe i forveien å høre om hva som serveres. Om det er nødvendig kan du ta med deg “trygg” mat. Jeg råder deg til å smake på det som serveres og ikke pakke opp evt medbrakt mat med en gang. Det skader jo ikke å prøve? Jeg lover deg at èn bit svor og litt saus verken setter seg på kroppen eller ødelegger noe som helst -its all in your head. Pårørende: Etter avsluttet måltid kan den syke føle seg ekkel, stappet, kvalm og ha skyldfølelse. Dette er fordi de kan føle at de har gjort noe de egentlig ikke ønsket. Prøv å unngå å si “så flink du har vært å spist” osv. Prøv å forhold deg nøytralt, med mindre samtaler med den syke har resultert i at den syke ønsker å få positiv tilbakemelding.

10. Utseende. Kanskje skal du henge/spise sammen med noen som ikke vet hvor tungt du har det i jula. Du kan føle deg eksponert og beglodd selv om du ser helt normal ut. Prøv å husk på at ikke alt omhandler deg. De fleste er mer opptatt av å få i seg mest mulig ribbe enn å se på hver og en munnfull du spiser. Ser du åpenlyst syk(unormal) ut så vil folk se det. De er ikke blinde. Uansett utseende, om du klarer, er det bedre å være åpen om sykdommen enn å late som ingenting. Da vil det bare sitte å bobble under overflaten. Du kan si “ok, jeg er syk/undervektig/overvektig og jeg vet jeg ser ille ut. Jeg prøver så godt jeg kan å bli frisk. La oss bare prøve å hygge oss så godt vi kan.” Du vil føle deg mye lettere og det tar ut den rosa elefanten fra rommet!

11. Ikke bruk julen som en unnskylding. Julen kan være en unnskyldning for å ikke holde deg til evt måltidsplaner du og din lege/enæringsfysiolog har satt opp, eller for å gjenoppta skadelig adferd som overspising eller spying. Prøv å holde deg til sunne hverdagslige rutiner. Spis frokost og lunch som planlagt selv om du skal spise julemiddag senere. Dette kan forhindre overspising og et ustabilt blodsukker.. Ikke bytt ut måltider med alkohol.

11.Fokuser på de tingene som gjør julen spesiell. Spør familiemedlemmene dine om hva som gjør julen spesiell for dem. Kanskje er det å møte de andre i familien, åpne pakker eller se Tre nøtter til askepott. Å flytte fokus ut fra deg selv og til noe annet enn sykdommen kan hjelpe.

13. Andre ting enn mat. Planlegg aktiviteter som ikke har noe med mat å gjøre. I julen kan det bli mye “mat ditt og julekaker datt”. Prøv å finn på noe annen hyggelig å gjøre sammen. Ak, se i butikker, lag dekorasjoner, skriv takkekort, se en god film eller spill ludo.

14.This too shall pass. Når alt står på som værst inni deg, husk på at julen er bare her og nå. Om en kjapp måned er det januar, et nytt år og julen vil være et minne. Prøv å gjør det beste ut av den situasjonen du er i. <3

Håper dette innlegget var til hjelp. Jeg vet dere er alt for mange av dere der ute som sliter med akkurat dette. Lykke til. Jeg er HELT sikker på at du får en veldig fin advent,julaften og romjul. Stor (gigantisk) juleklem fra Liller <3

bloglovin

Dessertpizza med jordbær, banan og appelsin

Hei og riktig god Torsdag. Jeg våknet opp til regn og dårlig dagsform idag. Litt kjedelig, men alle dager kan jo ikke være strålende. Det gjelder å holde humøret oppe på slike dager. 🙂 Har dere fint vær idag?

I dag kan jeg friste med fruktig dessertpizza. Pizzabunnen kan lages vegansk, paleo, lavkarbo, glutenfri eller vanlig. Man tilpasser bare oppskriften etter behov. Jeg anbefaler å bruke en melblanding eller bakemiks av valgte type eller diett som er tilpasset til å lage pizzabunn eller bake med. Sist jeg lagde dessertpizza la jeg ut oppskriften på en allergivennlig bunn. Du kan sjekke den ut her.dessertpizza

Dessertpizzabunn:
200g melblanding
1 ts tørrgjær
1 ts kokossukker*
1/2 ts salt
ca 1,2 dl lunket vann
1 ss olje eller kokosfett

Fyll forslag:
Kremost
appelsin eller klementin fileter
bananskiver
norske jordbær, delt
erythritol/sukrin, sukrin gold eller lignende

*Brukes som mat til gjæren for bedre heving og bakeresultat.
Bland sammen i en bolle og kna i noen minutter. Dekk bollen med plast og hev til dobbel størrelse. Del deigen i emner etter som hvor store fruktpizza du vil ha. Jeg kjevler emnet til ca 15 cm i diameter.

Pisk inn stevia vanilje&krem eller annet søtt i kremosten. Mulig du kan bruke tykk tyrkisk eller gresk yoghurt i stedet for kremost. Smør kremosten på pizzabunnen, legg på ønsket frukt og strø over med sukrin. Stek i oven i 15 min på 250 grader eller til pizzaen ser ferdig ut. Spis som den er eller med en kule is. Jeg anbefaler protein is for å øke det totale proteininnholdet i retten om du spiser dessertpizzaen alene. Ellers er dessertpizza flott som en alternativ dessert etter supper, salater eller annen lett sommermat.

I kveld tenkte jeg at jeg skulle prøve denne glutenfrie sjokoladekake miksen fra Iherb. ihs3Det er en stund siden jeg sist lagde en sjokoladekake, og siden tante rød er på besøk  “trenger” jeg litt kake kjenner jeg! 😉 Noen som har prøvd seg på denne miksen før? 😀

Ønsker deg en fin Torsdag videre 😀 Takk for at du leser bloggen min! <3