Fantastisk nyhet for allergikere

Jeg skrev dette på facebooksiden til bloggen, men det er kanskje ikke alle som følger den siden så jeg tenkte jeg skulle skrive det her også.
Fra 13. Desember 2014 skal Norge innføre en ny forskrift om mat/allergen informasjon som følge av et nytt regelverk i EU. Nå er jo ikke Norge medlem i EU, men vi liker å følge reglene deres. 😉

Forskriften går ut på at serveringsbransjen tydelig skal merke maten som serveres slik at kundene lett kunne finne informasjon om hvorvidt rettene man bestiller, inneholder en av de 14 allergenene.

Dette gjelder all uemballert mat som serveres over disk, i restaurant, kantiner, catering, på fly og andre offentlige transportmidler. Med andre ord gjelder reglene alle fra kebab sjappa på hjørnet, til raw food spisestedet, til gourmet restauranten.matallergi

Ingredienser eller stoffer som kan gi allergi eller intoleranse skal være fremhevet i ingredienslisten, for eksempel med fet eller kursiv skrift, slik at de blir mer synlig. Merk at alle ingredienser som har ett allergen skal med, men ikke ingredienser som det kun kan inneholde spor av.
Matvarer som ikke er ferdigpakket skal det også gis informasjon om mht innhold av stoffer som kan fremkalle allergi eller intoleranse. Om du kjøper matvarer på Norske nettsider, skal opplysningene være tilgjengelige på nettsidene.

Jeg går ut ifra at kanskje restaurantene merker menyene deres. Dette vil gjøre manges liv mye lettere. Allergier kan faktisk være livsfarlige. Et barn med peanøttallergi vil for eksempel få hevelse i svelget og kan kveles. Denne merkingen er utrolig viktig og kjempebra!

De ulike allergenene som skal merkes etter de nye reglene er:

Korn som inneholder gluten (rug, bygg, havre, spelt, kamut/egyptisk hvete eller hybrider av disse)
Bløtdyr (f.eks. kamskjell, snegler, muslinger og blekksprut)
Skalldyr og fisk
Egg
Soya
Melk (herunder laktose)
Nøtter (mandel, hasselnøtt, valnøtt, cashewnøtt, pekannøtt, peanøtter paranøtt, pistasjenøtt, macadamianøtt/australianøtt)
Peanøtter merkes også separat
Selleri
Sennep
Sesamfrø
Svoveldioksid og sulfitt (i konsentrasjoner på 10 mg/kg eller mer eller 10 mg/l, uttrykt som SO2)
Lupin

Dette er en fantastisk nyhet for alle som har allergier og intoleranser, og det vil gjøre hverdagen mye lettere. Jeg er spent på om regelen blir fulgt i praksis. Om du ser uemballert mat som selges over disk og i restaurant uten allergen informasjon, bør du nevne dette slik at de kan følge regelverket. 🙂