Glutenfri og vegetarisk tacopannekake

Hei hopp! God ny uke og “Meatfri Monday”! I dag kan jeg inspirere dere med en vegetarisk og glutenfri tacopannekake. Perfekt til lunch, en lettere middag eller sunn kvelds.

Tacopannekake Til 2-3 porsjoner trenger du:

Til pannekaker/lefsene:
150g brunrismel
2 dl valgfri melk (jeg har brukt soyamelk)
1 egg
1 klype salt, evt andre krydder

Fyllet:

sopp
1-3 hvitløksfedd
salt og pepper
tacosaus eller salsa
revet ost
1/2 avokado
tabasco eller lignende saus

Tips: Mer proteiner? Tilsett litt stekte bønner eller tofu

Slik lager du tacopannekaken:
Skjær opp hvitløken og soppen i tynne skiver. Stek i olje, smør eller kokosfett med salt og pepper. Har du andre gode krydder, feks tacokrydder kan du bruke litt av det. Hell fyllet over i en skål. Skjær avokadoen i to, deretter i skiver.

Lag pannekakerøre ved å blande sammen alle ingrediensene i en bolle og røre til en klumpfri røre. Hell røre i stekepannen og fordel den tynt utover.

Sett på et lokk i ca 30 sekunder. Snu når overflaten tørker og stek ferdig på begge sider.

Ta på salsa, ost, sopp og avokado i pannekaken og tilsett tabasco eller sriracha saus.

Sett på lokket og vent til osten smelter (30-60 sek). Når osten er smeltet bretter du den over og den er klar til servering! Spis som den er eller med en klatt kesam eller rømme. 😀 Håper det smaker! 🙂

Glutenfri deep dish vegetarpizza

Hei hei! God ny uke og “Meat free Monday”. Enten du er gluten allergiker, intolerant, nøtte allergiker, vegetarianer, veganer, eller får besøk av noen som er det – her er retten alle vil like. Deep dish pizza med glutenfri og vegansk bunn, uten egg, nøtter og melk.56a725d7097fbdf7dc7d6e91ac423888

Glutenfri deep dish pizzabunn:

  • 6 dl glutenfri melblanding
  • 1/4 ts xanthan gum*
  • 1 ss tørrgjær
  • 2 ts kokossukker(mat til gjæren)
  • 2 ss malte linfrø + 6 ss vann
  • 2 dl varmt vann
  • 1 dl valgfri olje, feks solsikke
  • 2 ts salt

Tips: Ikke glutenfri? Bruk vanlig mel, sløyf xhanthan gum og reduser veskeinnholdet i oppskriften. *Rør inn xanthan gum i melet om melet du bruker ikke inneholder dette. Info om xanthan her. Linfrøene vil danne en gelè som erstatter eggene.

Slik lager du bunnen:

La  linfrø svelle i 6 ss vann i noen minutter. Blend så dette med 2 dl lunket vann (ca 42 grader). Hell over blandingen i en stor bolle og pisk opp med elektrisk visp for å fange luftbobler i blandingen. Dette vil gjøre bunnen luftigere. Hell i tørrgjæren og kokossukker, og bland inn. La dette stå i underkant av 10 minutter. Pisk så inn oljen.

Tilsett litt og litt mel til linfrø-blandingen til alt melet er blandet inn. Dekk bollen med et håndkle og hev i 1-2 timer på lunt sted. Imellomtiden kan du lage fyllet(oppskrift under).

Forvarm ovnen til 230 grader. Smør formen du skal bruke godt. Du kan bruke en rektangulær form på 18-24 cm, eller en rund form. Press deigen ned i formen, gjerne med oljede eller melte hender slik at ikke deigen klistrer seg til hendene. Press deigen ut fra midten av formen til kantene på formen.

Forvarm bunnen i 10-12 minutter på 230 grader til bunnen har fått en gylden farge. Ta ut av ovnen og ta på fyllet.

Fyll:

1-2 løk, i skiver
5-6 asparges, i biter
8-10 cherry tomater, delt i to
ketchup, salsa eller tomatpuré
sennep eller dressing

valgfri ost
tørket basilikum

Lag fyllet:

Stek løken myk i litt olje i en stekepanne. Tilsett aspargesen. Smør ketchup eller tomat puree over bunnen, og fordel grønnsakene. Ha på sennep eller ønsket dressing. Dryss på ost og basillikum.

Veganer? Du bruker selvsagt vegansk ost om du er veganer. Det finnes veganske/melkefrie guloster som kan rives, og ferdigrevet. Tilbudet varierer selvfølgelig der man bor. Her er oppskrift på en vegansk ost. Dryss på basillikum. 95314328dba49d06685e3e0caf2601e2

Stek pizzaen i 10-15 minutter, eller til osten har smeltet. Avkjøl litt før du skjærer stykker.

pepe

Server som den er, med salat eller dressing. Nydelig vegetarpizza! 😀 Håper det smaker!

Meatfree Monday: Vårlig grønnsakspai

Hei hei! God Mandag og ikke minst god kjøttfri mandag! I dag skal du få oppskriften på en enkel og god pai. Paien er uten gluten, melk, og kjøtt. Bunnen er laget med kikertmel og rismel. På paien har jeg rikelig med grønnsaker. Sunt og godt! 🙂
grønnsakspai

Ingredienser
Til deigen
240 g kikertmel
25g hvit ris mel
1 egg*
100 g soya yoghurt eller vanlig yoghurt
1 ts bakepulver
2 ss olivenolje
3,5 ss vann
salt/urtesalt, pepper
1 ss sorte sesamfrø(valgfritt)
*Eller linfrø-egg tilsvarende 1 egg: 1 ss malte linfrø røres ut i 2 ss vann til en gelè formes.

Paifyll:
Tomatsaus / tomatpuree
kapers eller oliven
1 rød paprika
2 små squash
1 vårløk

Bland alt det tørre til deigen og alt det våte til deigen hver for seg. Bland det tørre og det våte. Hell den fuktige røren over i en bakepapirkledd form, gjerne paiform.

grønnsakspai8
Ha på tomat, squash i strimler, kapers, skjert paprika og vårløk i skiver.grønnsakspai3

Dryss på krydder etter smak. Stekes på 210 grader i 30 minutter.grønnsakspai1

Serveres varm eller kald, gjerne med en god dressing. Håper det smaker 🙂grønnsakspai2

 Så det godt ut? Bruker du å lage pai? 🙂

Kjøttfri Mandag: Farfalle med soltørket tomat og feta

Hei hei! God Mandag! 😀 I dag skal dere få oppskriften på en kjempe enkel kjøttfri rett til “Meat free Monday”. Dette er en pastarett med dekorative sløyfepasta, kalt farfalle, soltørket tomat og feta.

Jeg har brukt feta ost, men du kan bruke cottage cheese om du ønsker en magrere variant, eller vegansk ost om du ønsker en helt vegansk rett. Du kan selvfølgelig bruke hvilken som helst type pasta.

sløyfapastaTil 2 porsjoner trenger du:

Tørr eller fersk pasta, evt pasta rester (iherbs pasta utvalg)
6-8 soltørkede tomater i olje
3 ss av oljen tomatene lå i
3 ss olivenolje
3-4 ss feta ost, cottage cheese eller vegansk kremost
4 ss finhakket basillikum, helsk fersk
salt, evt pepper etter ønske

Slik lager du retten:
Kok pastaen al dente i en kasserolle. Hell av vannet og sett til side.
finn frem en stor bolle og bland sammen tørkede tomater skjert i biter, oliven olje og hakket basillikum. Rør godt sammen. Tilsett feta osten og krakk den inn i biter med en gaffel. Hell blandingen over i kasserollen du brukte til å koke pastaen. Tilsett salt og evt pepper og pastaen. Varm opp lett til den blir gjennomvarm. Server!
sløyfapasta1

En enkel, god og rimelig vegetar rett. Den er god alene, med brød og smør eller som tilbehør til andre retter. Håper det smaker 🙂

Så det godt ut? Hva er din favoritt pasta type?Takk for at du leser bloggen min! <3

Meat free Monday: Pasta med smakfull grønnsakssaus

Hei du, første Mandag i 2015! Hva med å starte uken med å lese disse gode påminnelsene? Virkelig noe å ta med seg inn i den nye uka. Det føles ut som mitt nye år starter i morgen, for det er først i dag jeg reiser hjem fra besøket hos familien. I går ledet jeg en gruppetreningstime på treningssenteret jeg jobbet på før jeg flyttet, så det ble en hyggelig avslutting på oppholdet, og en liten “tjuvstart”. Det skal bli godt å komme tilbake til hverdagen. 🙂 Har du kommet deg i gang med det nye året og hverdagens rutiner?

Ser at mange skal ha godteri stopp fra og med i dag. Good luck with that! Jeg for min del har ikke tenkt til å delta. Jeg liker godteriet mitt, og ser ingen store problemer med å spise det. Jeg vil si fordelene (nydelig smak og hverdagskos) veier opp (de veldig mange flere) ulempene. Høhø. Nå skal det sies at jeg er av typen som aldri har nyttårsforsetter heller. Skal du være med på godteri stoppet?

I dag skal du få oppskriften på en lunch- eller middagsrett. I beste “Meatfree Monday” – kjøttfri mandag-stil, skal du i dag få en vegetarrett. Oppskriften kan lages vegansk, melkefri og gluten fri. Retten er uansett uten egg og ja, kjøtt. 🙂veganskpastarett

Pasta med aubergine

500g pasta (uansett type)
1 rød løk (ca 170g), hakket
2 ss oliven olje
2 hvitløkfedd, hakket
1 stor aubergine (ca 400g), uten skall eller med og skjert i biter
ca 1 dl sorte oliven uten stein
2 ss kapers (valgfritt)*
600g tomat saus**
2 laurbærblad
1 ts salt
1 ts oregano
1 ss friskhakket basilikum
ca 1 dl hakket fersk persille og gressløk
Revet parmesan eller næringsgjær etter smak

*Ikke så glad i kapers? De gir sterk smak til retten, men de trengs litt tilvenning. Vil du ikke bruke kapers kan du bruke noen ss pinje kjerner i retten. De er veldig milde, men gode, og gir noe mer å tygge på i retten.

*Tomatsaus? Her kan du bruke ferdig laget pastasaus, evt rester du har fra helgen, eller koke opp noen kartonger tomater med olivenolje, hvitløk etter smak og krydder som oregano og basilikum. Kok til vesken er fordampet (redusert).

Tips: Mer proteiner? Spis en proteinrik dessert, feks Fitnesskake, eller tilsett kokte bønner til retten. Jeg synes kidneybønner passer best.

Slik lager du retten:

Bløtlegg auberginen i saltet vann i ca 15 minutter. Forbered pastaen etter anvisningen på pakken. Stek løken gylden over høy varme til den blir myk og gylden, ca 3 min. Tilsett hvitløk og drenert aubergine. Kok opp på lav varme i ca 10 minutter, rør nå og da. Tilsett oliven, kapers, tomatsaus, laurbærblad, salt og oregano. Kok i 3 minutter. Tilsett fersk basilikum, persille og gressløk. Kok i 1 minutt eller mer. Fisk opp laurbærbladene. Hell sausen over pastaen. Strø over med parmesan eller næringsgjær. Bruker du ikke parmesan/vil ha en vegansk rett synes jeg det er godt med et ekstra dryss salt i retten, i tillegg til litt næringsgjær om du har det.

Server som den er, med nydelig hvitløksbrød eller kanskje gårsdagens “rugbrød“? . Håper det smaker! 🙂Takk for at du leser bloggen min! <3