Svar på spørsmål om hvorfor jeg ikke vil ha barn!

Hei hei! Jeg fikk mail fra en leser her om dagen som lød:
“Hei Liller!
Har fulgt bloggen din ganske lenge nå og syns du har utrolig mange spennende oppskrifter, tips og synspunkt. Blant annet dette med å ville ha barn eller ikke. Tror ikke du har tatt dette temaet opp på bloggen din tidligere? Men jeg mener jeg leste en kommentar fra deg på en annens blogg vedrørende det å ikke ville ha barn. Dette er nemlig noe jeg føler sterkt for! Men jeg føler meg ganske alene om det. Tror du det hadde vært mulig å skrevet et innlegg om akkurat dette? Det hadde vært godt å fått vite om andre som føler det samme og hvilke grunner de måtte ha for sin avgjørelse. Det vanskeligste ved min situasjon er vel at jeg har en fantastisk samboer som jeg har vært sammen med i over 6 år og som ønsker seg sterkt barn. Jeg har derimot aldri hatt det ønsket og det er nok dette som muligens en dag kommer til å splitte oss, det er vi begge klar over..
Hadde vært utrolig fint hvis du ville delt noen ord med oss lesere, det hadde ihvertfall hjulpet meg en god del:-)”

Dette var et tema jeg ikke hadde tenkt å ta opp på bloggen. Jeg har lenge holdt størstedelen av mitt privatliv borte fra bloggen og heller fokusert på dette med helse og kosthold. Siden jeg nå fikk spørsmål om dette tema, og vet at mange leter etter andre med samme syn på saken, tenkte jeg at jeg nå skulle skrive om det.

Jeg skriver ikke for å fornærme noen, men for å belyse tema fra mitt eget synspunkt per dags dato, og hjelpe andre i min situasjon. Jeg skjønner godt at folk som ikke ønsker barn kan føle seg alene. Jeg har heldigvis noen venninner med samme syn på saken som meg selv. Her kan du forresten se 50 kjendiser uten barn. Du er ikke alene. 😀cc77

Ikke helt A4

Å få barn eller ikke få barn er et veldig privat valg, men samtidig virker det som om “alle” har noe de skulle ha sagt om det. For mange er det en selvfølge at man skal få seg barn. Det hører sammen med hele A4-pakken. Skole/utdanning, jobb, kjæreste/ekteskap, hus/lån, hund/katt, barn, barnebarn. Det er liksom den oppsatte pakken de fleste følger.

Det er ikke bare bare å gå mot strømmen og normalen. Når man velger å gjøre noe annerledes enn alle andre, egentlig uansett hva det er, så er det alltid noen som har noe de skal si eller kritisere. Jeg tror også at mange føler at de må forsvare sitt eget valg om å få barn når noen kommer å si at de ikke vil ha det. Til sammenligning kommer ikke jeg og griller folk om hvorfor de vil ha barn, og om de ikke er redd for å angre.

Et tilbakeblikk

Tenk på hvordan det var i gamle dager. Da ble det ramaskrik om noen fikk barn eller bodde sammen før de giftet seg. I dag får kanskje de fleste barn utenom ekteskap, og det er helt ok. Tidene forandrer seg. I Norge er vi så heldige at vi faktisk får lov til å bruke prevensjon og vi får lov til å ta abort.

Er det noe “galt” med deg?

Nå har ikke jeg fått dette spørsmålet, men jeg tror noen kan tenke det for seg selv. Om du velger å ikke få barn, er noe galt med deg? Kan du ikke få barn? Er du lesbisk? Har du ikke kjæreste? Man kan tydeligvis ikke gjøre noe som blir ansett som unormalt uten at det må være noe galt. Det er tydeligvis lettere å ha noe å sette fingeren på, enn det at man rett og slett ikke har lyst på barn.

Ikke lyst på barn?!

Min første og største grunn til å ikke få barn er.. vell, jeg har ikke lysten. Se for deg at det å eie hest er det helt store. Alle har hest. Etter en viss alder kommer noen kommer folk ofte å spør deg om du ikke også skal kjøpe deg en hest. Du har ingen interesse av hester, greit de er skjønne men thats about it. Du har mer lyst på en rotfylling enn en hest liksom. Så begynner de rundt deg å si “jooda, bare vent noen år… da får du lyst på en hest vettu.” Eh, nei?

Det er det folk som ikke har lyst på barn konstant får høre. “Bare vent noen år, da kommer lysten”. Jeg for min del har like lite lyst på barn nå som for ti år siden. Jeg har aldri vært en person som har fantasert om å få barn. Heller tvert i mot.

Umoden?

Noen foreslår at man ikke er “moden nok” om man har valgt å ikke få barn. Altså. Er det en ting “Teen mom” har lært oss er det at man ikke trenger å være moden for å få barn. Hvem som helst i fruktbar alder kan ha ueskyttet sex, bli gravid å få barn. Good job.cc7Modenhet kommer mer inn i bildet når vi snakker om det å oppdra barnet, og det å ta gode og gjennomtenkte valg.

Et livslangt prosjekt

Det er så sykt mange som får barn uten å egentlig ha satt seg inn i hva det vil si å ha et barn eller være forelder. Det har ikke slått dem at de må sette barnet først, gjøre sitt beste for å være et forbilde og læremester, hvor mye tid og krefter som går i det. Barn som skal kjøres hit og dit, logistikken skal gå opp og klær vaskes. Det er ingenting med det å få barn som frister. Det frister ikke å være kvalm i første delen av graviditeten, vanlige svangerskaps plager og humørsvingninger, å forberede seg til fødsel og ikke minst å føde. Altså, har du hadd forstoppelse før og synes det var grusomt vondt å gå på toalettet, gang det med tusen og se for deg å presse ut en ball gjennom skjeden. Neeh, frister ikke!

Deretter kommer småbarnsperioden med gråt og nattevåke. “Jammen, det varer jo ikke for alltid”. Stemmer det!  På toppen av det hele har vi sykdom, bleieskift, nye tenner og hylskrik. Småbarnsperioden avløses av den herlige trassalderen. Trassen kommer forsåvidt tilbake når mini blir fjortiss og begynner å utforske livets store og små gleder, samt seg selv og det motsatte kjønn. Som forelder er det i tenårene man begynner å bekymre seg om ungdomsfylla, og advare mini om hvor enkelt det er å bli gravid. Bruk kondom! Midt i alt dette er hverdagen, skole, leksehjelp, overnattingsbesøk, bursdager, klasseturer, matpakker, rydding og vasking. Sikkert mye hygge også!

Spol frem noen år og du har brukt 18 år av livet ditt i rollen som mor eller far. Verdens viktigste jobb. Mini er ikke så mini lenger, og er kanskje klar for å flytte ut. Redet er tomt, og mange må finne seg selv igjen. Hvem er dem om ikke forelder? En studie fra 1981 viser at par med barn som har forlatt hjemmet, er mindre lykkelige enn barnfrie par i samme alder. Noen barn klarer seg godt, andre mindre godt. Noen flytter hjem igjen, andre kommer å tigger penger til de er langt oppi åra. Selv er du som forelder kanskje 40-50 år når barna er ute av redet. På tide å oppfylle sine egne drømmer.., hva var de igjen? Prioriteringene forandrer seg når man får barn, først når barna har blitt store nok kan man begynne å prioritere seg selv for fullt igjen. Hva med å prioritere seg selv og familien sin hele tiden, uten barn?

Egoistisk?

Jeg har personlig aldri blitt kalt egoistisk for å ikke velge barn, men har hørt om folk som har blitt kalt det. Jeg for min del synes at definisjonen på egoisme er å få seg noe for man selv har lyst på det. Er det ikke akkurat det man gjør når man får barn? Oj, stemmer det. Det er jo en stor del barn som er såkalte “uhell”, som ikke er planlagt eller som er resultatet av et overgrep eller en fuktig natt på byen. Noen er barn av foreldre som ikke er fysisk eller psykisk i stand til å ta vare på dem. Jeg har aldri forstått hvorfor folk velger å sette et barn til verden som de ikke er i stand til å ta vare på. Vi er så velsignet her til lands at man har et valg om å ta abort. Noen er i mot det, og får barnet selv om de ikke egentlig vil ha det. Det er ikke egoistisk? Er det bedre å få et uønsket barn enn å la være å få barn?

Verden er stapp full av barn uten foreldre som vil ha dem, eller noen som kan eller vil elske dem og ta vare på dem. Har man lyst på barn, så hvorfor ikke adoptere? “Nei, skal jeg ha barn vil jeg ha mitt eget. Men du, du er fortsatt egoistisk for å ikke få barn”. Come on.

Jeg tror at det folk mener ved å kalle barne frie par egoistiske er at de setter seg selv først. Altså, selvfølgelig setter dem seg selv først om de ikke har noen andre de må sette før seg selv. Man er i full stand til å ta vare på de man er glad i selv om man ikke har barn. Man er i stand til å elske og ha omsorg uten å ha satt et liv til verden (eller “donert” sæd).

Så ja, kanskje er jeg egoistisk for å ha makten og handlekraften til å ta egne valg i livet, i dette tilfellet barne frihet. Like egoistiske som dem som har tatt valget om å få barn.

“Bare vent til du møter Mr.Right”

Dette fikk jeg servert når dette med barne frihet kom opp. Når jeg finner drømmemannen, DA får jeg lyst på barn da. Jeg måtte fint svare at jeg og “den rette” hadde vært kjærester i 4 år allerede. For dere som lurer, så har han heller ikke lyst på barn. Han er også i full stand til å se nyansene av det å være forelder. Det er ikke bare bare.

Får han eller jeg ekstremt lyst på barn i fremtiden så må vi naturligvis diskutere dette. It takes two to tango! For dere som er sammen med noen som absolutt vil ha barn, og du absolutt ikke vil ha barn, vell det er kanskje på tide å innse at et kompromiss ikke kan inngås. Jeg for min del kommer aldri til å la meg overtale til noe jeg virkelig ikke vil. Om min kjæreste har mer lyst på barn enn det å være sammen med meg, så kan han gå å finne seg noen andre å bruke som rugemaskin.

Og det er det faktisk folk som gjør. De har så lyst på barn så de finner seg en passende kandidat for å bruke enten som “sæd donor” eller som “rugemaskin”.

Å få barn for “de rette grunnene”

Jeg har problemer med å sette meg inn i hvorfor folk har lyst på barn, på samme måte som de kan ha problemer med å sette seg inn i hvorfor jeg ikke har lyst på barn. Jeg kjenner folk som har fått vite at dama de pulte en fuktig kveld på byen har blitt gravid og har tenkt å beholde den. Vips, du skal bli pappa, enten du vil eller ikke. Noen jenter dropper å ta p-pillen i håp om å bli gravid for å holde på en fyr, eller for å prøve å lime et skranglete forhold. Noen føler det mangler noe i livet eller forholdet deres. Noen ønsker at noen skal elske dem, og andre vil føle seg betydningsfull. Noen mener at barn er meningen med livet,og andre har egentlig aldri vurdert om de vil ha barn eller ikke, å få barn var bare noe som var en selvfølge. Noen får barn det fordi alt det andre i livet var på plass, og noen fordi at ingenting var på plass. Man trenger ikke å være et godt menneske for å bli gravid. Du kan være verdens største player eller leve høvelig nøkternt. Så lenge du er fruktbar og blir befruktet kan du få barn.

Om alle disse velger å få barn, hvorfor kan ikke jeg velge å ikke få barn? Er det ikke ene og alene opp til meg? Hvorfor skal andre bry seg?

Anger

“Du kommer til å angre!” Haha, igjen, ville folk sagt dette til noen som var gravid? Neppe! Saken er det at det å angre på å få barn er ekstremt tabu. Det betyr dog ikke at det ikke skjer. I anonyme forum kan man lese om mennesker som angrer på at de fikk barn. De savner livet de hadde, spontaniteten, stillheten.

Dessverre er det “for sent å snyte seg når nesen er borte”. Du kan ikke akkurat trykke “Delete” og barnet forsvinner. Det skal nevnes at det finnes foreldre som har drept barna sine, og jeg vet om foreldre som har tenkt tanken når det stormer som verst. Fødselsdepresjon rammer mange, også menn.

Poenget er at jeg heller vil angre på at jeg ikke fikk, enn at jeg fikk. Det er bedre at jeg for eksempel får barn om jeg virkelig får lyst på det enn bare fordi jeg er redd jeg kanskje en dag angrer på at jeg ikke gjorde det.cc8

“Jammen, hvem skal ta vare på deg når du blir gammel?”

Når jeg fikk dette spørsmålet ble jeg litt satt ut. Really? Var det det beste spørsmålet du kunne komme opp med om hvorfor jeg burde få barn? For å svare kort; mest sannsynlig de samme som blir å ta seg av deg når du er gammel, eller dine foreldre forsåvidt. De fantastiske pleierne og sykesøstrene i helse Norge.

Å få barn er ingen garanti for at du får besøk, omsorg eller pleie fra dem i dine siste år. For alt du vet kan barnet ditt hate deg, blir drept eller rett og slett være så opptatt med sitt eget liv at de ikke har tid til å se deg mer enn en gang i året.

cc0sLykke

Det å få barn, og det å være lykkelig er ikke det samme. Kanskje tvert i mot. Som Dagbladet så greit summerte det: “Kort fortalt viser de fleste studier at mødre er mer misfornøyd enn fedre, at aleneforsørgere har det enda mer miserabelt, at babyer og småbarn er verst, og at hvert påfølgende barn mørkner hverdagen ytterligere”(kilde).

Neida, foreldre er nok kjempe lykkelige dem. Vi mennesker er eksperter til å fokusere mer på de gode tingene enn på de dårlige. Dermed kan de få gode opplevelsene – som barnets første smil og skritt, første skoledag osv – oppveie alt slit og all bekymring(kilde).

cc88Småbarnsforeldre er ikke særlig lykkelige, til tross for at de hadde et stort ønske om å få barn. Barna er viktige for dem, men foreldrene føler mindre livs-tilfredshet etter at de har fått barn enn de gjorde før, forteller forteller lykkeforsker Joar Vittersø ved Universitetet i Tromsø. Årsaker kan være stress, mange oppgaver, søvnmangel, ungenes trassalder, bekymringer og det at de må omprioritere livet sitt. Forskning viser at opplevelsene man har sammen med egne unger heller ikke er spesielt positive. De ligger omtrent på samme nivå som å sitte på bussen til og fra jobben. Ting blir heldigvis bedre når ungene blir eldre, så man kan si at barna er en langtidsinvestering, sier Vittersø(kilde).

Når folk forteller meg at jeg aldri vil føle ekte kjærlighet uten barn:

For lykkelig?

Hvis du er i 20-årene, og i tillegg er barnløs, er du i følge forskningen av de lykkeligste i Norge. Det er kanskje problemet? Jeg savner ikke noe i livet mitt. Jeg savner ingenting. Hvorfor skal jeg få barn når jeg har det knall uten?

cc9Sosialt press

Slik jeg kjenner det nå er det sosiale presset om å få barn enormt. Selv i følge reklamen på youtube er jeg i målgruppen for bleie reklame. Folk jeg har gått på skolen med har en, kanskje to barn.

Tenk om det var slik at det som var normen i samfunnet var barne frihet, Slik at de som valgte å få barn var uglesett og måtte forsvare hvorfor de ville få barn. Da tror jeg de få som ville ha barn hadde tenkt seg nøye om. På samme måte blir vi som ikke vil ha barn tvunget til å tenke oss nøye om. Jeg har spurt venninner om hvorfor de vil ha barn. Jeg prøver virkelig å forstå. Jeg har lyst på å ha lyst på barn. Men nei. Jeg har like lyst på barn som jeg har lyst på en hest.

“Women without children are perfectly capable of being happy,” Skriver forfatter Elizabeth Gilbert “ What they’re often missing isn’t kids, but a society and a culture that values and respects them.”(kilde)

ddStatussymbol

Når vi snakker om samfunnet.. Hva er dette med at barn har blitt et statussymbol? Altså, helt fra fødselen av er det snakk om om man fødte uten bedøvelse eller med. Hvilket merke på trillevognen man har, og hvilket barn som er først ut med milepæler som det å gå og snakke. Så hvilken barnehage og skole barna går på, hvilke fritidsaktiviteter og klær dem går med. Mange har nesten ikke tid til barna heller. De settes i barnehagen, i skolefritidsordningen og andre aktiviteter mens foreldrene er opptatt på jobb og med sitt. Hvorfor fikk du barn sa du? Man skulle jo tro det var for å tilbringe tid med barnet.

Hva med familien din?

Dette er en av de punktene som er litt vanskelig for min del. Det å ikke få barn handler visst ikke bare om meg, det handler tydeligvis om resten av familien min også. Mamma hadde høvelig tårer i øynene når jeg forklarte mitt ståsted, og tok det opp omtrent ett år senere på nytt. Jeg måtte si at, Hey, jeg har sagt at jeg ikke vil ha barn. Jeg blir litt irritert også, det er ikke gøy å bli mast på hele tiden.

Det skal sies at er synd å ikke få se mamma og mormors kjærlighet til mitt imaginære barn, eller bringe slekten videre. Jeg har fantastiske gener og bør jo sånn sett la de gå videre. Når det er sagt så kan jeg ikke få barn fordi andre vil at jeg skal få det. Det er ikke de som skal gå gravid, føde, oppdra, være sammen med dem i sykdom og dagliglivet med mer. Jeg kjenner folk som har måtte ta vare på barnebarna sine fordi foreldrene ikke har vært i stand til det.. So, well, that backfired.

Om de i familien din savner noe (i dette tilfellet det at du får et barn/de får barnebarn) så bør kanskje de spørre seg om det er et tomrom i livet deres de trenger å fylle. Det som er helt sikkert er at det er ikke din jobb å gjøre de lykkeligere. Kanskje de bør få seg en hund eller noe..

cc3

Det begynner å bli på tide..

Denne har jeg å fått hørt, og tror mange i 20- 30- årene får. Jepp, det er denne biologiske klokka alle snakker om. Vi kvinner er ikke fruktbar for evig. Med årene blir eggene dårligere og risikoen for et barn som ikke er friskt større. Jeg har i mange år vurdert å få fryst ned eggene mine, men enn så lenge er dette ulovlig i Norge. Man kan dog få gjort det i våre naboland, og det er så og si vanlig i USA blant forretningskvinner og kvinner som leter etter den rette.

En slektning mente det var best å få barn i 20-årene slik at man ikke var for gammel når barna var vokst opp slik at man da var ung nok for å nyte livet og reise. Jeg bare tenkte med meg selv.. eventuelt at man ikke får barn i det hele tatt og nyter hele livet, og bruker pengene man ville brukt på barnet på reise og opplevelser?dd2Du blir en god mor/far!

Flere folk har sagt til meg at de tror jeg kommer til å bli en god mor når/om jeg får barn. Det er jo kjempehyggelig å høre, og det er noe jeg også tror. Jeg er jo tross alt et ganske fantastisk menneske 😉 Nei, jeg har fortsatt ikke lyst på barn.cc

Aldri si aldri

Det kan godt hende denne biologiske klokka som jeg har hørt så mye om begynner å tikke, eller at jeg lar det sosiale presset ta overhand. Kanskje blir jeg gravid og ikke ønsker å ta abort. Å velge å ikke få barn betyr ikke at man ikke kan få lyst på det. Man er fri til å velge. Ingen kan spå fremtiden, men du kjenner seg selv best.

Det er ingenting som er så irriterende som folk som avfeier valget ditt om å ikke få barn med et “aldri si aldri.” Respekter andres valg. Det er ikke ditt valg å ta, og med mindre noen har spurt deg er de sikkert lite interessert i å høre din mening om saken. I alle fall, uansett hva dine grunner er for å ikke få barn, er avgjørelsen reversibel i de fleste tilfeller. Det er enklere å få barn enn å kvitte seg med et du har fått. 😉

Barn på lån

Om du liker barn, men ikke vil ha dine egne har du like fult muligheten til å bli involvert i barns liv. Du kan være en snill gudmor eller gudfar, onkel eller tante eller “fille tante”. Du kan sitte barnevakt, ta barna med på tur osv. Du kan ha en boks hjemme med leker eller filmer kidsa kan låne når de er på besøk. Foreldrene vil nok sette stor pris på det!

Kroppen din etter fødsel

Wow, det slo meg at jeg ikke hadde nevnt dette i det hele tatt. I dagens samfunn er det stor fokus på kropp, og det er helt grusomt at nybakte mødre føler at de må sulte seg eller trene mye for å komme i form etter fødselen. Det et et unødvendig press og stress på noen som kun skal pleie seg selv og ha omsorg for en nyfødt baby!

Ja, du kan få alt fra bekkenløsning til strekkmerker. Veldig mange må sy “der nede”, mens andre får større plager, kanskje må de ta keisersnitt.

Jeg mener at kroppens utseende ikke skal hindre folk som ønsker å få barn å få det. Det er en liten pris å betale om man virkelig ønsker barn. For meg som ikke har lyst på barn er det bare et ekstra pluss å tenke på at kroppen min slipper den fysiske og psykiske belastningen.

Her kommer mannfolka lett unna, så jeg skjønner jo at noen menn kan sitte og mase på kjæresten sin om barn om hun ikke ønsker det. De er ikke de som må gå gjennom graviditet, fødsel og hormoner. De trenger i grunn bare å skyte ut litt sæd, så er deres jobb gjort. Kanskje noe å minne han på om dere ikke er i samme båt mht barn? Det er din kropp, og du bestemmer om du vil huse en baby!

Overbefolkning

Jeg synes det må nevnes at vi allerede er for mange mennesker på jorda. Å få barn er ikke viktig for arten, men for indivitet. Vi er allerede 7 billioner mennesker her, jeg tror menneskerasen klarer seg uten ditt bidrag. Just saying. Om man vil ha barn fordi man elsker barn, hva med å adoptere? <3dd0

Noen fordeler ved å velge bort barn:

Frihet: Du kan ha mer tid og penger til å gjøre det du drømmer om: få deg en ny eller bedre utdannelse, bygge en hytte, spille dataspill hele natten, dra på byen, lese en hel bok i fred en dag, eller hva enn du vil.cc2

Spontanitet: Du kan ikke bare bestemme deg for å dra til Paris en dag du har fri om du har barn. Vi snakker barnepass og mye planlegging. Jeg elsker å gjøre spontane ting og et barn på armen passer ikke inn i mitt bilde av min drømme tilværelse.

Kontroll over ditt eget liv: Når du får barn mister du en del kontroll over ditt eget liv. Barn kan også ha problemer. De kan blir syke, komme i ulykker, ha vansker på skolen osv. Du slutter aldri å være en forelder.

❤ Om du vil lese 100 grunner til å ikke få barn, ta en titt her. ❤

Jeg synes denne damen oppsummerte mye av det å være barnefri på en bra måte:

“If I had a child today, I’m sure I would love her more than I can comprehend. But I’m also pretty sure I wouldn’t love my life. I’m lucky. I have an extraordinarily satisfying life as a writer. My career is not just a career but an expression of the very things that define and nourish my existence. I could probably find a way to balance it all with the joy of motherhood but, to be honest, I don’t want to. That’s not an equilibrium I’m interested in finding. I love the spare, quiet rooms of my grown-up house. I love teaching and traveling and having long conversations with people I’ve never met and may never meet again. I love the idea of contributing to young people’s lives without being anyone’s mother, of feeding their souls in ways that mothers, by definition, cannot. And while it’s entirely possible that I don’t know what I’m talking about (this also applies to bungee jumping), I can’t think of anything more unfair than having a child for the sole purpose of finding out what I’m missing.”

Når alt kommer til alt, gjør det som er rett for deg og respekter andres valg.

Choose the life you want for yourselves and then make it happen to the best of your ability.

Hva er dine tanker rundt dette? Hvorfor vil du ha eller ikke ha barn?Takk for at du leser bloggen min! <3