Lavkarbo scones med soltørket tomat – glutenfri og vegansk

Hei hei! I dag skal du få oppskrift på hjemmelagde kornfrie scones. De er uten gluten, nøtter, egg, melk og gjær. I stedet for kornmel er det brukt soyamel som inneholder 35% proteiner og alle de essensielle aminosyrene vi trenger. Det gjør disse både egnet til lavkarbere med tanke på det lave karbohydratnivået, og veganere.

Disse er perfekte til frokost, lunch eller kvelds med smakfullt pålegg. De kan også brukes som tilbehør til suppe.

Scones med soltørket tomat – nok til 2 personer
100 g soyamel
3 ts bakepulver
20 g soltørket tomat
20g kokosolje
ca 0,3 dl Flytende søtning*
ca 0,6 dl kokosmelk

Tips:

 • *Har du ikke flytende søtning kan du røre ut din vanlige søtning i vann eller valgfri melk slik at du får ca 0,3 dl totalt. Søtningen jeg har brukt tilsvarer ca 45g sukker eller sukerin i sødme. Juster mengden i forhold til din smak. Søtningen kan sløyfes.
 • Soltørkede tomaer kan byttes ut med opphakket oliven, nøtter eller tørket frukt.
 • Bakst med soyamel brennes raskere enn vanlig bakst. Det kan derfor være gunstig å senke ovnens temperatur eller korte ned steketiden. Jeg legger et bakepapir eller folie over baksten etter bakepulveret har gjort jobben sin og baksten fått satt seg, ca 10 minutter ut i steketiden.

Slik lager du scones:

Forvarm ovnen til 170-180 grader og dekk en stekaplate med bakepapir. Skjær eller klipp den soltørkede tomaten i små biter.

Sikt sammen mel og bakepulver. Bland sammen med kokosolje kokosoljen skal ikke smeltes) og den soltørkede tomaten. Søt etter smak.

Tilsett litt og litt kokosmelk med en skje til du får en deig som klebrer om den trykkes sammen. Form deigen sammen til du får en rund form i ønsket tykkelse, og skjer deigen i 6-8 biter med en kniv.  Tykkere biter vil ha lengre steketid og være høyere, og flatere tykker til trenge kortere tid. Større og flatere scones får du ved å klappe deigen flatere før du skjærer stykker.Fordel scones ut på stekeplaten med luft mellom.

Stek til de blir gylden, ca 15 minutter. Begynner de å bli “godt stekt” etter 10 minutter kan de dekkes med folie eller bakepapir for å unngå at de skal bli brent, og stekes videre. De er klare når en tannpirker kommer ut ren.

Nytes ferske med ønsket pålegg. Jeg kan anbefale vanlig eller vegansk variant av kremoster med ulike krydder eller urter, eller postei. Kjempegodt! Håper det smaker. 🙂

Gresskarmuffins med proteinrik kremost glasur

Til helga står det sunne gresskar muffins på menyen. *Nomnomnomnom*

Disse nydelige muffinsene er laget med kvalitets ingredienser, og gir en god dose næringstoffer, samtidig som de er gode.nydeligeproteinmuffinsmgresskar2

Muffinsene er gluten-, mel-, og kornfri, samt sukkerfri. Muffinsene inneholder egg, og glasuren inneholder melk. Jeg har linket ingredienslisten slik at du kan finne produktene jeg bruker.

Nydelige gresskarmuffins

200g gresskarmos*
150g mandelmel
60g kikertmel**
60g kokosolje
50g revet kokos***
4 store egg
1 moden banan
ca 2 ss honning, agave eller lønnesirup
2 ts bakepulver
1  ts kanel eller pumpkin spice
1 ts vanilje ekstrakt

*Gresskarmos: Kok gresskar biter i vann. Hell godt av vannet og mos gresskaret med en gaffel. **Får du ikke tak i kikertmel? Bytt det med andre glutenfrie mel som rismel, bokhvetemel eller glutenfri melmiks. ***mer proteiner? Lag proteinmuffins med å bruke naturlig whey proteinpulver i stedet for revet kokos.
nydeligeproteinmuffinsmgresskar

Glasur:

50g Riccota ost, evt kremost eller cottage cheese
50g kesam
50g gresk yoghurt
1/2 scoop whey proteinpulver* (vanilje, eller en annen god smak)
sitron eller appelsinskall
noen steviadråper etter smak

Slik lager du muffinsene:

 1. Forvarm ovnen til 180 grader og finn fram 12 muffinsformer eller silikonformer. Jeg bruker smurte silikonformer.
 2. Del eggeplomme fra eggehvite og stivpisk eggehvitene.nydeligeproteinmuffinsmgresskar5
 3. Bland alt det tørre sammen i en bolle.
 4. Smelt kokos olje/smør, og tilsett søtningen og vanilje ekstrakt. Pisk inn eggeplommene og sett til side.
 5. Mos sammen gresskarmosen og bananen med en stavmikser eller lignende.
 6. Bland sammen gresskar-og bananmosen og eggeplommeblandingen til det tørre. Rør godt sammen.
 7. Fold inn de stivpiskede eggehvitene til slutt.
 8. Fordel røren i muffinsformene. nydeligeproteinmuffinsmgresskar4Stek i 25-30 minutter. ***Lager du protein muffins, stek muffinsene på 160 grader i 20-25 minutter.

Glasur: Pisk sammen alle ingrediensene til en jevn klumpri røre. Bruker du cottage cheese anbefaler jeg å bruke en elektronisk visp eller stavmikser for å jevne ut klumpene. Avkjøl muffinsene før du smør på glasur. Jeg anbefaler å ta kremost i en brødpose og klippe et lite hull i ene enden ala sprøytepose. Sprøyt glasuren på muffinsene og strø over med litt pynt. Jeg har brukt hasselnøtter.nydeligeproteinmuffinsmgresskar1Håper det smaker! Mettende glutenfrie muffins fulle av smak, vitaminer, mineraler og fiber. Godt og sunt – ja takk begge deler! 🙂

Ha en flott kommende helg og Halloween! Lots of love!Be G(O)OD

 

Melkefri mandelmelk og jordbærmelk

Hei hopp! Riktig god Fredag! 😀 Jeeeeeej Fredag! Her skinner solen, og våren har endelig kommet. Det er å bli i godt humør av! I dag skall du få oppskriften på en god hverdagsdrikk: hjemmelaget mandelmelk. jeg har postet oppskriften mange ganger før, men en god ting kan man jo gjenta.

 • Mandelmelk er genialt for alle som ikke tåler melk eller laktose, eller som vil unngå å drikke kumelk.
 • Mandler er også lette å få tak i å relativt rimelige.
 • Mandelmelk er enkelt å lage selv.
 • Mandler inneholder proteiner, fettsyrer, kalsium, magnesium, sink og vitamin E.
 • Oppskriften er vegansk, paelo, og ikke minst uten hormoner (østrogen fra gravide kuer) for de som bryr seg om det.jordbærmelk

Enkel og god mandelmelk

260g mandler
ca 1-1,2 dl vann + ekstra til bløtlegging
2-4 dadler uten stein eller annen søtning
1/2 ts vanilje ekstrakt eller vanilje pulver
en klype havsalt elle himalayasalt

Valgfritt: jordbær

Annet utstyr: Blender/stavmikser, kjøkkenhåndkle/nøttepose, dørslag.

Bløtlegg mandlene i en bolle dekt med vann. La mandlene ligge i 8-12 timer før du heller av vannet og skyller dem. Bløtleggingen vil blant annet gjøre mandlene lettere å fordøye og gi en litt mer kremete konsistens.mandelmelk4

Blend mandlene i en blender i ca 2 minutter, eller bruk en stavmikser. Hell nøttemelken i et dørslag dekt med en tynn duk/kjøkkenhåndkle, eller i en nøttepose. Ha en bolle under. klem ut all vesken. Det tar noen minutter, men er en bra workout.

Skyll blenderen og hell mandelmelken (vesken) tilbake i blenderen fra bollen. Tilsett dadler etter smak, salt og vanilje. Vil du ha en mer spenstig melk – tilsett jordbær, blåbær, banan, avokado, proteinpulver eller kakao. Jeg bruker jordbær. Blend godt sammen.jordbærmelk2

Hell i glass og nyt. Rester kan oppbevares i glasskrukke i kjøleskap i 3-5 dager. Husk å rist krukken før bruk. 🙂 Håper det smaker! Ønsker deg en kjempefin Fredag og god helg!

Q: Har du smakt mandelmelk?  Prøvd å lage selv?

Takk for at leser bloggen!

Slik lager du soyamelk og lavkarbo mel

Hei hei! God dag! 😀 Bruker du plantebasert melk? Jeg har tidligere vist dere hvordan man lager “melkefri melk” ved hjelp av nøtter, ris eller havre. Det kan du se her. Idag skal du få fremgangsmåten på hjemmelaget soyamelk, og soyabønnemasse(Okara). Å lage egen soyamelk er faktisk veldig enkelt og dessuten er det mye billigere enn å kjøpe soyamelk. Perfekt for de med laktoseintoleranse eller melkeallergi, eller kvinner i overgangsalderen. Jeg bruker en god del soyamelk og bruker den på samme måte som vanlig melk; som drikke og i mat.

Slik lager du Soyamelk

Bløtlegg 100g soyabønner i 4-5 dl vann over natten. Soyabønnene absorberer vannet og blir større. Bruk helst økologiske ikke-genmodifiserte soyabønner. Du får tak i soyabønner på innvandrer forretninger, helsekost eller HER på Iherb. Her ser du den bløtlagte soyabønnen til venstre og den tørre til høyreHell av bløtleggningsvannet i dørslag. Pill gjerne av det ytterste skallet på bønnene om du orker, det vil fjerne mye av bønnesmaken. Det gjøres lett ved å fylle vann over bønnene å gnu bønnene mellom hendene. Skallet vil løsne , flyte til vann overflaten og du kanenkelt ta de opp. Blend soyabønnene med i 4- 5 dl friskt vann. Tykkelsen på melken kan justeres ved å bruke mer eller mindre vann. Du kan bruke blender eller stavmikser. Bønnene skal males helt fint. det tar ca 3-5 minutter i blenderen og noe lengre tid med stavmikseren.
Når alt er godt blandet sammen siler du massen fra melken. Bruk et rent kjøkkenhåndkle eller en nøttepose. Klem, klem og klem litt til. Massen du sitter igjen med inni håndkle er Okara. Den kan fryses eller tørkes/ristes i ovnen å brukes som et glutenfritt, fiberrikt og lavkarbo alternativ til mel. bruk det i bakst eller som glutenfrie “brødsmuler”/panering.

Hell melken i en kasserolle og kok opp på lav varme. Rør nå og da. Hold et øye med en for melken kan koke over. Når melken er kokt opp kan du tilsette litt salt, smaksdråper eller søtningsmiddel. Småkok i ca 20 minutter og avkjøl i romtemperatur. Ta av evt snerk og oppbevar melken i kjøleskap.

Hjemmelaget soyamelk har en kort holdbarhet sammenlignet med den du får kjøpt i butikken, men holder opp til en uke i kjøleskapet. Du kan bruke soyamelken på samme måte som du ville brukt vanlig melk. 

Soyamelken kan som sagt smaksettes med salt, søtt og smak. Jeg anbefaler steviadråper med smak, men du kan også bruke kakao, bær og siruper. Håper du ble inspirert til å lage din egen soyamelk! 😀

Q: Bruker du soyamelk? Laget selv?

Allergitest hos lege VS private klinikker – Ulike resultater

Hvordan kan det ha seg at matvareallergier kan påvises hos private helseklinikker men ikke hos fastlegen? Får man det man betaler for? Er de vanlige testene som tilbys for dårlige når man har plager?

For 14 dager siden fikk jeg tidenes allergiske reaksjon på ett eller annet jeg har spist. Jeg har tidligere fått påvist matintoleranse og -allergi. Det klødde på tungen, halsen ble tettere og fjeset fullt av eksem. Det var blemmete usynlig, så rødt og kløende. Det spredde seg rundt munn, lepper,nese og kinn. Jeg fikk til og med utslett på baksiden av den ene leggen.

Legen ga meg resept på kortisonkrem og tok en blodprøve. Kremen virket etter ca en uke, men det er enda ikke 100% borte. Idag var jeg hos legen for å få resultatet.

Som jeg hadde spådd (mens jeg himlet ironisk med øynene) var prøven var helt normal. Ingen allergier å påvise her gitt. Legen sa at det var ikke alt som kunne finnes på en blodprøve. Er det slik at man er frisk når man ikke får påvist allergi på en blodprøve? Hva var den allergiske reaksjonen og påfølgende utslett?

http://saypeople.com/wp-content/uploads/2011/05/Symptoms-of-food-allergy.gif

Når jeg var rundt 16 år fikk jeg store røde medaljonger på hele kroppen. De klødde ikke, men jeg så jo ut som en dalmatiner. Legene ante ikke hva det var og blodprøvene var fine. Hadde det ikke vært for utslettet var det altså ingen bevis for at det var noe galt med meg. Og bevis, det må man ha. Noen allergier slår ikke ut verken på blodprøver eller prikktest hos lege. Hva gjør man da? Utsagnet – «alle blodprøvene er helt normale, derfor er du helt frisk » – ikke alltid sant. Kroppen er i alle fall ikke enig.

feature image

For en god tid tilbake dro jeg på en privat helseklinikk. Jeg tok bla blodprøver og avføringsprøver. Det var en dyr “fornøyelse” kan du tro, men jeg var syk og trengte det svart på hvitt. Det hadde ikke noe å si hvor syk jeg var, hvor mye mageproblemer jeg hadde om jeg ikke hadde bevis. Det er slik helsevesenet funker. Ingen bevis = du er stemplet frisk. Og frisk, det var jeg ikke.

Der ble det påvist allergi mot egg, samt intoleranse mot hvete- og melkeprotein. Hvordan har det seg at man kan gå til private leger, med samme utdannelse som statlige leger, og få ulike svar? Er det slik at man får det man betaler for? Kan det hende at jeg har blitt kurert? Kan en allergi eller intoleranse gå over? Tja.

Vi har hukommelsesceller i immunforsvaret vårt som gjør at hvis man kutter ut en matvare for så å introdusere den igjen etter en periode så kan man tåle den eller begynne å reagere igjen fordi immunsystemet igjen begynner å produsere antistoffer. Om man tester seg på nytt etter å ha kuttet ut de matvarene man reagerte på vil  antistoffnivået i blodet ha blitt redusert og det er ikke sikkert at de vil slå ut på neste test. Derfor er det slik at matvarer som er kuttet ut over lengre tid ikke nødvendigvis slår ut på en slik test.

Og ja, det virker som du får det du betaler for. Man kan få ulike svar fra statlig lege (helsevesenet) og private leger eller helseklinikker fordi de tester ulike ting i blodet. Man kan ikke finne noe man ikke leter etter eller ikke måler! Helsevesenet allergiprøver eller blodprøver kan ikke påvise intoleranser. I helsevesenet tester man noe som heter IgE, et antistoff som immunsystemet produserer. Hos private terapeuter og noen leger kan man få testet IgG ( Immunoglobulin G) , som også er et antistoff som immunsystemet produserer. Man kan ha produksjon av IgG-antistoffer og ikke IgE-antistoffer mot matvareproteiner og omvendt! Forvirret? Du er ikke alene.

Private tester er svindyrt og man kan ha et høyt nivå av antistoffer uten å ha merkbare plager/symptomer. Derfor skal bare de som har kroniske plager teste seg. Men det er ikke slik at fordi man har kroniske plager at man skal ta en IgG-test! Jeg var veldig plaget, så jeg så på dette som en investering. Noe du kan gjøre, OM du er plaget, er å kjøre en eliminasjonsdiett! Alle tester du ønsker å ta bør  planlegges eller gjøres i samarbeid med din fastlege.

Ulike typer tester

I de senere årene  er det blitt utviklet mange andre typer blodprøver som kan påvise årsaker til sykdom og helseplager som de vanlige blodprøvene ikke avdekker. Dersom du fortsatt føler deg syk, på tross av normale blodprøver hos fastlegen, kan en eller flere av de nevnte blodprøvene være det du trenger for å finne svar og hjelp med dine helseplager. Igjen: Alle tester du ønsker å ta bør  planlegges eller gjøres i samarbeid med din fastlege.

IgG Matpanel Elisa: Dette er en test på matintoleranse og tester på 44 ulike matvarer. Man kan godt ha matintoleranse uten samtidig å ha matallergi. Derfor er ikke en matallergitest hos legen det samme som denne intoleransetesten.
Candida Antistoffer og Candida Immunkompleks: En blodprøve for å påvise kronisk candida soppinfeksjon.
Denne soppinfeksjonen kan hos mange medføre mye mage- og tarmproblemer. Hos noen vil denne kroniske infeksjonen også kunne gi symptomer som trøtthet, hodepine, hudsopp med mer.

FRAS-testen: En blodprøve som kan påvise det såkalt oksidative stressnivået i kroppen som påvirker dannelsen og mengden av frie oksygenradikaler.
Mengden frie oksygenradikaler ses ved kroniske betennelsestilstander som kan føre til kroppssmerter, allergier, svekket immunforsvar, kroniske betennelser i slimhinner og mage- og tarmsystemet.
Inflammasjonspanel: Denne blodprøven ligner noe på FRAS-testen, men måler andre betennelsesfaktorer som har betydning for sykdomsutvikling i kroppen.

Husk. De aller fleste er friske og tåler alt. Er du mot normalt frisk og rask er det ingen grunn til at du skal gruble på om det kan være noe du ikke tåler, eller om du skal investere i en test for sikkerhets skyld. Hvorfor tenke slik om du ikke har alvorlige plager? Det er det bare 1 – 2 prosent av pasientene som har del reelle diagnosen matallergi eller matintoleranse. Spar pengene og dra heller ut på middag med de du er glad i. buffet

Er du syk? Ta det opp med legen. Utelukk annen sykdom. Ta prøvene hos fastlegen om det er mistanke om mat allergi og prøv å stole på dem, samt få råd oppfølgende råd hos ernæringsfysiolog eller psykolog. Ja, psykiske problemer kan være hovedårsaken til mange av plagene folk tror skyldes maten. Jeg har positive erfaringer med intoleransetester tatt utenom helsevesenet.

Jeg for min del er usikker etter resultatet. Hva skal jeg tro? Skal jeg prøve å introdusere egg igjen? Jeg elsker jo egg. Hva med melkeprodukter? Skal jeg slutte å spørre om sausen kan lages med glutenfri soyasaus istedet for vanlig? Jeg vet ikke enda, men jeg er helt sikker på at jeg ikke vil ha mer utslett eller i verste fall ende opp på legevakta igjen med store magesmerter og kvalme. Det er bare en dag siden jeg fikk resultatet av blodprøven. Jeg skal la det synke litt inn og muligens prøve meg. Det viktigste er å lytte til kroppen.  Jeg ser ikke bort ifra at det blir litt bakst i nær fremtid uansett, men jeg kunne virkelig tenkt meg å tatt en ny intoleransetest. 😉

Klem fra Liller

Q: Har du tatt tester hos lege / privat? Hva er dine tanker om tema?
Har du noen intoleranser/allergier? Hvor/hvordan påviste du det? Hva ville du gjort i min situasjon?