Lavkarbo scones med soltørket tomat – glutenfri og vegansk

Hei hei! I dag skal du få oppskrift på hjemmelagde kornfrie scones. De er uten gluten, nøtter, egg, melk og gjær. I stedet for kornmel er det brukt soyamel som inneholder 35% proteiner og alle de essensielle aminosyrene vi trenger. Det gjør disse både egnet til lavkarbere med tanke på det lave karbohydratnivået, og veganere.

Disse er perfekte til frokost, lunch eller kvelds med smakfullt pålegg. De kan også brukes som tilbehør til suppe.

Scones med soltørket tomat – nok til 2 personer
100 g soyamel
3 ts bakepulver
20 g soltørket tomat
20g kokosolje
ca 0,3 dl Flytende søtning*
ca 0,6 dl kokosmelk

Tips:

  • *Har du ikke flytende søtning kan du røre ut din vanlige søtning i vann eller valgfri melk slik at du får ca 0,3 dl totalt. Søtningen jeg har brukt tilsvarer ca 45g sukker eller sukerin i sødme. Juster mengden i forhold til din smak. Søtningen kan sløyfes.
  • Soltørkede tomaer kan byttes ut med opphakket oliven, nøtter eller tørket frukt.
  • Bakst med soyamel brennes raskere enn vanlig bakst. Det kan derfor være gunstig å senke ovnens temperatur eller korte ned steketiden. Jeg legger et bakepapir eller folie over baksten etter bakepulveret har gjort jobben sin og baksten fått satt seg, ca 10 minutter ut i steketiden.

Slik lager du scones:

Forvarm ovnen til 170-180 grader og dekk en stekaplate med bakepapir. Skjær eller klipp den soltørkede tomaten i små biter.

Sikt sammen mel og bakepulver. Bland sammen med kokosolje kokosoljen skal ikke smeltes) og den soltørkede tomaten. Søt etter smak.

Tilsett litt og litt kokosmelk med en skje til du får en deig som klebrer om den trykkes sammen. Form deigen sammen til du får en rund form i ønsket tykkelse, og skjer deigen i 6-8 biter med en kniv.  Tykkere biter vil ha lengre steketid og være høyere, og flatere tykker til trenge kortere tid. Større og flatere scones får du ved å klappe deigen flatere før du skjærer stykker.Fordel scones ut på stekeplaten med luft mellom.

Stek til de blir gylden, ca 15 minutter. Begynner de å bli “godt stekt” etter 10 minutter kan de dekkes med folie eller bakepapir for å unngå at de skal bli brent, og stekes videre. De er klare når en tannpirker kommer ut ren.

Nytes ferske med ønsket pålegg. Jeg kan anbefale vanlig eller vegansk variant av kremoster med ulike krydder eller urter, eller postei. Kjempegodt! Håper det smaker. 🙂

Sunn og god granola uten nøtter

Hei hei! I dag skal du få oppskriften på en nøttefri granola. Jeg vet at noen av mine lesere ikke tåler nøtter, så denne granolaen passer perfekt for dere. Den er nydelig uansett, og kan spises av alle. Som oftest blir det til at man bruker for eksempel mandler når man lager hjemmelaget granola, men ulike frø gir en rekke gode plantestoffer, antiokasidanter, vitaminer og mineraler så man har bare godt av litt variasjon.

Granolaen er vegansk, vegetarisk og uten egg og melk.
Granolaen kan lages glutenfri ved å bruke glutenfrie havregryn.nøttefrigranola2

Nøttefri granola
250g havregryn
250g Solsikkefrø
ca 8 dl Gresskarfrø
2 ss malte linfrø
2 ss chiafrø
2 ss avskallede Hemp frø

50g tørkede tranebær
50g rosiner rosiner
40g gojibær

1/4 ts havsalt
50g kokosolje
100g kokos nektar eller lønnesirup
25g revet kokos

Slik lager du granolaen:

Forvarm ovnen til 160 grader.
Bland sammen havregryn, solsikke og gresskarfrø, linfrø, Chia, hamp frø, kokos flak, og salt i en stor bolle.
Vurder om du ønsker å klippe tranebærene i 1/3 store biter om de er store. Bland uansett tranebær, rosiner og gojibær sammen med det tørre. Tilsett kokossirup og kokosolje, og kna godt sammen for hånd.
Fordel blandingen i et tynt lag over en bakepapirkledd stekeplate. Stek i ovnen i 20 minutter, ta ut og bland sammen og stek i ytterligere 20 til 25 minutter.nøttefrigranola

Avkjøl og oppbevar i en glassbeholder. Granolaen holder seg i en uke til ti dager. Spis granolaen over kokoskrem, valgfri yoghurt eller med melk. Nam nam 🙂

Ønsker dere alle en kjempefin dag! 🙂

Nøttefri raw kanelsnurrer med sharonfyll

 I dag skal du få oppskriften på noen nydelige kanelsnurrer. Disse er langt fra det du kanskje forbinder med kanelsnurrer, men de er supergode og søte.

De er uten tilsatt sukker, gluten, korn, nøtter, melk og egg. De er raw og vegansk.

Deigen er laget av aktivert bokhvete. Bokhvete er faktisk et frukt frø, mer enn et korn. Bokhvete har ingenting med hvete og gjøre, bokhvete er glutenfritt.sharonkanelsnurrer8

Fyllet er laget av sharonfrukt/kakifrukt. Frukten er faktisk en av mine favorittfrukter. Fargen varierer fra gul til appelsin oransje, og utseendet på skallet kan minne om tomat. frukten har ikke kjerne eller frø. Finn sharonfrukt som er orange og gir lett etter for trykk. Da er den moden.sharonkanelsnurrer7

Denne godbiter er full av smak og sødme, vitaminer, mineraler, fiber og antioksidamter. Perfekt rundt trening eller bare som en godbit.

Raw kanelsnurrer
Til “deigen” trenger du:
130g bokhvetekorn
115 g dadler
1 ss kanel, gjerne økologisk ceylonkanel

Til sharon fyllet trenger du:
115g dadler
2 store og veldig modne sharonfrukt
1 ts-1 ss kanel
1 ts vanilje pulver

Slik lager du snurrene:

Bløtlegg bokhveten over natten eller i minst 20 minutter. Skyll godt til skylllevannet ser rent ut. Tørk godt på et rent kjøkkenhåndkle, eller tørk ved hjelp av en dehydrator eller i ovnen på lav varme. I mellomtiden bløtlegger du dadlene til de blir myke. Ta så ut steinene.sharonkanelsnurrer2
Når bokhveten er tørr, blend den i en food prosessor til du får en mel-lignende konsistens. Tilsett de resterende ingrediensene til deigen og bland alt godt sammen.

Ta deigen ut av food prosessoren og lag en stor klump med hendene. Legg klumpen på et bakepapir og legg et nytt over. Fordel deigen ved hjelp av hendene og en kjevle. Form til en rektangulær form. Pass på at den ikke blir for tynn, for da kan den revne.

Oppbevar i kjøleskapet i ca 1 time.sharonkanelsnurrer9 I mellomtiden kan du lage fyllet:

Bland fruktkjøttet fra sharon med de andre ingrediensene til fyllet i en food prosessor eller blender. Fyllet er ferdig når det har konsistens som marmelade.

Ta deigen ut av kjøleskapet. Ta av det øverste bakepapiret. Bruk en slikkepott til å fordele fyllet jevnt over hele rektanglet.

Nå, sakte og forsiktig, løft en av de større/lengre sidene av rektangelet og rull hele veien til du får en lang rull. Nå kan du skjære den opp som du ønsker.

Legg bitene på et fat og oppbevar i kjøleskapet i 1-2 timer. De er nå klar til å bli spist!sharonkanelsnurrer

Tips:

  • Du kan også pynte snurrene med kokoskrem eller glasur.
  • Om du ikke er så opptatt at de “må” være raw kan du dyppe topp og bunn i litt vanilje- eller sjokolade protein pulver for å øke protein innholdet og balansere næringstoffene. 😉
  • Rester av fyllet kan brukes som syltetøy på ristet brød, kjeks, pannekaker, grøt og i yoghurt. Oppbevares i glasskrukke i kjøleskapet.
  • Snurrene kan spises raw, men de kan også bakes i ovnen…og serveres varme med vanilje is. Just saying.. 😉sharonkanelsnurrer4

Q: Liker du sharon frukt? Så snurrene gode ut?Takk for at du leser bloggen min! <3

Frøknekkebrød eller kjeks uten nøtter – Lavkarbo, vegansk og paleo

Hey hey! Ny dag, ny uke! 🙂 I dag skal du få oppskriften på frøknekkebrød eller frø kjeks. 🙂 Perfekt å lage for en sunn start på uka!frøknekkis2

Jeg vet at noen av leserne mine er allergisk mot nøtter, så dette er noe for dere. Ut over at disse er uten nøtter er frø knekkebrødene også lavkarbo, vegansk, paleo og dermed uten gluten, egg og melk. De er rike på fiber og en flott vegansk kilde til omega-3.

Frøknekkebrød eller kjeks

55g linfrømel av lyse linfrø
26g lyse linfrø
40g chiafrø
1/4 ts hvitløkspulver eller løkpulver
1/2 ss urtesalt eller havsalt*
2 ss olivenolje
ca 2,5 dl vann eller buljong

*Tilsetter du buljong kan du sløyfe saltet da buljong oftest inneholder salt.

Bland sammen alt det tørre og tilsett så vann/buljong og olje. Bland sammen og la svelle i 10 minutter. Nå skal frøene ha sugd til seg vesken og blitt til en tykk masse.

frøknekkis4

Fordel massen på en bakepapirkledd stekeplate. Glatt ut med en slikkepott. Steketiden vil variere ettersom hvor tykk eller tynn du fordeler massen.frøknekkis

Stek i forvarmet ovn på 200 grader i 15 minutter. Skjær knekkebrød eller kjeks med en kniv eller pizzahjul. jeg fikk ca 24 mindre kjeks. Sett tilbake i ovnen i 15 minutter til. Ta så ut av ovnen, snu knekkebrødene/kjeksene og stek på den andre siden i 5-10 minutter. Pass på den siste stekerunden slik at ingenting blir svidd. Avkjøl.frøknekkis2

Nyt dine deilge kjeks eller knekkebrød. De metter godt og gir litt å tygge på. Siden de er laget av frø er dette naturligvis noe for deg som liker frø-smaken. Frø i seg selv smaker fint lite, men jeg har tilsatt ekstra smak i form av buljong eller krydder, og disse kan varieres for å variere smaken på frø kjeksen. Jeg kan anbefale å prøve næringsgjær, eller ulike urter. Disse synes jeg er perfekte til ostekvelden, eller til daglig med pålegg.

Har du prøvd deg på hjemmelaget kjeks eller knekkebrød før?Takk for at du leser bloggen min! <3

 

Sunn allergivennlig sjokoladeis med bare 4 ingredienser

Hei hei! Har du hadd en fin helg og er klar for en ny uke? Jeg sitter å koser meg med sunn sjokolade is. Er du en sjokolade is elsker? Jeg har faktisk alltid foretrukket alle slags klassiske iskremsmaker forran sjokoladesmaken. Når jeg kjøpte “tress is” spiste jeg alltid opp vanilje og jordbær og lot sjokoladen være igjen. Det er først de senere årene jeg har blitt virkelig glad i sjokoladeis.

Idag skal du få oppskriften på en enkel og sunn sjokoladeis. Den er allergivennig; uten melk, gluten, egg, nøtter og gluten. Den er dessuten uten hvitt sukker. Jeg har søtet isen med litt sirup, men om du spiser lite søtt kan kanskje det holde med den naturlig søte bananen. Søt etter smak 😉
bananis

Til sjokoladeisen trenger du:

1 stor godt moden banan, frosset i biter
80g  fullfett kokosmelk eller (kokoskrem), avkjølt
1 ss kakao
1 ss lønnesirup eller agave

Forberedelse: Frys bananbiter og avkjøl en boks kokosmelk i kjøleskap eller fryser. Ta av det kremete laget som dannes på toppen av kokosmelkboksen.

Slik lager du isen: Kjør alle ingrediensene i en blender til du får en kremet konsistens. Server med en gang. Topp med sjokoladesaus, nibs eller annet godt. Jeg brukte siste rest av det sunne sjokoadepålegget.

Ønsker deg en kjempefin kveld og ny uke!

Q: Hva er din favoritt is smak?Takk for at leser bloggen!