Nå kan du importere vitaminer og mineraler igjen!

**Oppdatert 17.11.2015, kl 19:40**

Hei hei! Her kommer et kjapt innlegg med noen gode nyheter! Husker dere innlegget mitt om endringer i reglene for import av kosttilskudd? Disse nye reglene som ble innført 1. Oktober møtte massiv motstand fra folket fordi forbudet også gjaldt for vitaminer som var klassifisert som legemidler

16.11.2015 fikk vi vite at helse- og omsorgsdepartementet vedtok en ny forskrift som unntar kosttilskudd fra klassifiseringen som legemidler. Klassifiseringen av vitaminer som legemidler ble dermed opphevet slik at disse ikke rammes av de nye reglene for privatimport. Vitaminer blir nå regulert som næringsmidler. Endringen trer i kraft 17.11.2015.

Dagbladet skriver: “Vitaminer og mineraltilskudd som inneholder mer enn tillatt døgndose i Norge vil nå ikke lenger automatisk klassifiseres som legemidler.”

-Jeg forstår det slik at man altså kjøpe rimeligere vitaminer og mineraler i utlandet som har en døgndose som er høyere enn det som ansees som døgndose i Norge. Før ble vitamin- og mineraltilskudd automatisk merket som legemiddel om døgndosene i Norge var lavere enn det som sto på produktet. På regjeringens nettside står det at vitaminpreparater som har markedsføringstillatelse som legemiddel,  fortsatt vil være legemidler. Dette går jeg ut i fra at mange ikke en gang forstår hva betyr. Jeg er i alle fall veldig usikker om man faktisk kan kjøpe høydose vitaminer/mineraler fra utlandet nå eller ikke.

Det blir ingen endringer for vitaminprodukter som har markedsføringstillatelse og er godkjent som legemidler i Norge. Disse vil fortsatt klassifiseres som legemidler.

Det er fortsatt ikke tillatt å bruke medisinske påstander i markedsføringen av vitaminer. Alle produkter som har medisinske påstander reguleres som legemidler, og er dermed omfattet av regelverket for privatimport. Det vil altså si midler som markedsføres som legemidler. Det er ikke noen endring i reglene for import av homøopatiske legemidler.

Dette er uansett supre nyheter for alle som importerer vitaminer fra utlandet! Det nye vedtaket gjør det mye lettere å importere kosttilskudd som vitaminer og mineraler til en billigere penge fra utlandet!

Denne saken vil oppdateres når ny info og mer oppklaring blir tilgjengelig! Kommenter gjerne om du har info! 🙂

Kilde: dagbladet.no,legemiddelverket.no og https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/privatimport-av-vitaminer-blir-tillatt/id2461672//

Fantastisk nyhet for allergikere

Jeg skrev dette på facebooksiden til bloggen, men det er kanskje ikke alle som følger den siden så jeg tenkte jeg skulle skrive det her også.
Fra 13. Desember 2014 skal Norge innføre en ny forskrift om mat/allergen informasjon som følge av et nytt regelverk i EU. Nå er jo ikke Norge medlem i EU, men vi liker å følge reglene deres. 😉

Forskriften går ut på at serveringsbransjen tydelig skal merke maten som serveres slik at kundene lett kunne finne informasjon om hvorvidt rettene man bestiller, inneholder en av de 14 allergenene.

Dette gjelder all uemballert mat som serveres over disk, i restaurant, kantiner, catering, på fly og andre offentlige transportmidler. Med andre ord gjelder reglene alle fra kebab sjappa på hjørnet, til raw food spisestedet, til gourmet restauranten.matallergi

Ingredienser eller stoffer som kan gi allergi eller intoleranse skal være fremhevet i ingredienslisten, for eksempel med fet eller kursiv skrift, slik at de blir mer synlig. Merk at alle ingredienser som har ett allergen skal med, men ikke ingredienser som det kun kan inneholde spor av.
Matvarer som ikke er ferdigpakket skal det også gis informasjon om mht innhold av stoffer som kan fremkalle allergi eller intoleranse. Om du kjøper matvarer på Norske nettsider, skal opplysningene være tilgjengelige på nettsidene.

Jeg går ut ifra at kanskje restaurantene merker menyene deres. Dette vil gjøre manges liv mye lettere. Allergier kan faktisk være livsfarlige. Et barn med peanøttallergi vil for eksempel få hevelse i svelget og kan kveles. Denne merkingen er utrolig viktig og kjempebra!

De ulike allergenene som skal merkes etter de nye reglene er:

Korn som inneholder gluten (rug, bygg, havre, spelt, kamut/egyptisk hvete eller hybrider av disse)
Bløtdyr (f.eks. kamskjell, snegler, muslinger og blekksprut)
Skalldyr og fisk
Egg
Soya
Melk (herunder laktose)
Nøtter (mandel, hasselnøtt, valnøtt, cashewnøtt, pekannøtt, peanøtter paranøtt, pistasjenøtt, macadamianøtt/australianøtt)
Peanøtter merkes også separat
Selleri
Sennep
Sesamfrø
Svoveldioksid og sulfitt (i konsentrasjoner på 10 mg/kg eller mer eller 10 mg/l, uttrykt som SO2)
Lupin

Dette er en fantastisk nyhet for alle som har allergier og intoleranser, og det vil gjøre hverdagen mye lettere. Jeg er spent på om regelen blir fulgt i praksis. Om du ser uemballert mat som selges over disk og i restaurant uten allergen informasjon, bør du nevne dette slik at de kan følge regelverket. 🙂