Melfri pizzabunn eller brødsubstitutt med bare 2 ingredienser!

Hei hopp! I dag skal du få oppskriften på en enkel glutenfri Galette. Galette? Hva er det?

I følge Wikipedia er Galette er et fransk navn på forskjellige pannekakelignende kaker. Der brukes bokhvete og andre kornsorter i stedet for hvete, mens melk / vann, egg og salt er som når man lager pannekaker.  Min galette er “litt” annerledes. Den er uten alt det som en galette egentlig skal ha. Ingen korn, melk eller egg her. Faktisk inneholder den kun to ingredienser: potet og ost. Du kan bruke søtpotet eller vanlig potet. Jeg foretrekker vanlig potet.

Bruksområdene er mange; Galetten kan brukes til ulike pålegg som syltetøy, egg, ost, kjøttpålegg, tacokjøtt, tunfisksalat,  eller som en pizzabunn med ulike toppings. Den ferdig stekte galetten kan også brukes i stedet for brød i toast- eller vaffelkakejern.

Du trenger:

1 stor potet eller liten søtpotet
Din favoritt gulost

Tilsett litt salt eller krydder/tørkede urter etter ønske og behov.

Slik lager du Galetten:
1. Skjær poteten i tynn skiver på ca 1 mm. Osten skjæres i stykker på ca 2 mm.

2. Varm opp en stekepanne med litt kokosolje, smør eller olivenolje. Jeg bruke olivenolje. Legg osten i tynne skiver i stekepanne.

3. Arranger poteten på osten og stek på middels varme. Osten kan formes når den smelter om du vil ordne til kantene.

4. Når osten er smeltet og “stekt” på utsiden kan du snu galetten. Det tar litt tid før den er klar til å snus, så ha tålmodighet – ellers kan den falle sammen. Stek i ca 5 minutter.

Når den har stekt ferdig kan du nyte den med pålegg, lage toast eller toppe den med tomatpuree, pizzafyll og ost og steke den i ovnen til osten har smeltet, og vips har du en melfri og mettende pizza! Håper det smaker!

Så det spennende ut? Hva vilel du brukt galetten til? 🙂 Ønsker deg en fortsatt fin dag!

 

Enkel og god oppskrift på vegansk fetaost

Hei hei! Riktig god ny uke! Om man ikke tåler melkeproteiner eller ikke vil spise dyreprodukter av etiske grunner har jeg et supert feta ost alternativ til dere idag. Feta er jo så godt i sommerens salater, og denne varianten gjør at man kan lage gresk salat, helt vegansk.

Oppskriften under er en grunnoppskrift som du kan variere etter smak. Det viktigste er tofuen som erstatter feta osten, og selvfølgelig oljen som den skal marineres i. Urter og krydder som gir smak velger du helt selv.

Du trenger:

350g / 1 pakke Tofu
salt
oregano eller rosmarin
ferskvernet pepper
1 laurbærblad
10 oliven (lavgfritt)
1 hvitløksfedd, i skiver (valgfritt)
4 dl Jomfru olivenolje, evt 50-50 med solsikkeolje

Skjær tofuen i terninger og legg lagvis med krydder og urter i et sterilisert glass med lokk, feks et gammelt syltetøy glass. Hell olje over og pass på at all tofuen dekkes med olje. La stå i 8-10 dager i kjøleskapet slik at tofuen får absorbert de gode smakene. Bruk tofu-fetaen som du ville brukt vanlig feta ost. Jeg anbefaler den til salater og tapas.

Håper det smaker 🙂

Vegansk ostekveld – oppskrifter på 3 melkefrie oster! :D

Hei kjære lesere! 🙂 Hva med å invitere til ost og vin i helga?
-“Jammen, jeg tåler ikke melk/laktose/melkeprotein/tanken…”
-“Jeg er veganer, så jeg spiser ikke ost!”
-“Jeg drikker ikke”…

Vell, alkoholen er veldig lett å bytte ut. Det finnes mange gode alkoholfrie viner. Liker du ikke vin generelt kommer man langt med brus, saft eller vann. Osten derimot, den er hakket vanskeligere å bytte ut.

Det er ikke lett å være gjest, eller arrangere ost- og vin kvelder om man ikke tåler melk eller unngår dyreprodukter, men hva om jeg gir deg alt du trenger for å planlegge en melkefri oste kveld? Kunne det ikke være gøy å faktisk spise ost på en oste kveld? 😉
I dag skal du få 3 oppskrifter på melkefri ost. En fast, en smørbar og en creamy “smeltet” ost.
La gjestene dine smake på hjemmelagde oster, server spennende smaksrike kjeks og tilbehør.ostkk

1. Oppskrift på fast vegansk ost:

125 g hvite bønner*
40 g mandler eller cashewnøtter
15 g pinje nøtter (kan byttes ut med mandler om du bruker cashewnøtter
2,5 dl soya- eller havrefløte
1,1 dl vann
4 ss næringsgjær**
3 ts agar agar
40 einebær
1 ts spisskummen frø
1 ts timian
1 ts finhakket fersk rosmarin
1 most hvitløksfedd
7g soyasmør, eller melkefrie alternativer til smør
2 ss smaksrik olje
salt og pepper etter smak

*Bruk gjerne lupin bønner om du får tak i det, eller smørbønner. Lupinbønner er en belgfrukt som tilhører samme plantefamilie som peanøtt, soya, erter og bønner. Lupin-mel brukes i matvarer som erstatning for melk og soya. merk at peanøttallergikere kan reagere på lupinmel. Får du ikke tak i Lupin eller smørbønner, bruk kokte kikerter.

**Næringsgjær kan du lese om her.

Slik lager du fast vegansk ost:

Mal mandler og pinjenøtter til mel i en blender eller food prosessor. Tilsett bønnene og næringsgjær, og bland inn.
Kok opp 2,5 dl soyafløte og tilsett alle krydderne (einer, spisskummen, rosmarin og timian). I en annen kasserolle, rør ut 3 ss agar med 1,2 dl varmt vann. Kok i 5 minutter under konstant omrøring. Bland agarblandingen med fløteblandingen, og blend inn med bønne blandingen.
Tilsett 2 ss kvalitetsolje, pepper, salt og smør alternativ. Blend til en jevn masse. Om nødvendig, tilsett litt varmt vann. Hell massen i en oljet form og avkjøl.

Denne osten er fast, men finkornet som en postei. Den er perfekt å servere til kjeks og tynne skiver med ristet brød.veganskostekveld

2. Oppskrift på vegansk smøreost:

Til ca 500g smøreost trenger du:
4,5 dl soyamelk
8 ss rismel
4 ss maisenna
5 ss soya eller havrefløte
8 ts sitronjuice
8 ss soya yoghurt
salt

Pisk sammen soyamelk, rismel og maisenna i en kasserolle. Pisk hele tiden for å unngå klumper. Tilsett fløten, sitronjuice og to klyper salt. Småkok mens du rører. Når du oppnår konsistens lik kremost, ta av varmen og tilsett yoghurten. Avkjøl, så sett i kjøleskapet i minst en halvtime. Jo lengre den står i kjøleskapet jo mer fast blir den.
Dette er en grunnoppskrift som kan varieres med ulike urter og krydder etter smak.veganskostekveld2

3. Oppskrift på “smeltet” ost:

1 ss rismel eller glutenfritt mel
1ss næringsgjær
4 ss soyamelk
4 ss vann
2 ss soya yoghurt
1 klype ingefær
1/2 ts sennep
1/2 ts hvitløkspulver
salt etter smak

Slik lager du “smeltet” ost:
Bland sammen rismel og næringsgjær med vann og melk i en kasserolle eller stekepanne. Sett den på lav varme. Når blandingen begynner å tykne tilsetter du 2 ss yoghurt og fortsetter og røre i den i et halv minutt.

Denne osten er også fin til å bruke på pizza og lasagne.veganskostekveld smelt

Annet godt tilbehør til oste kvelden:

-Grønne og lilla druer
-Grønnsaker som tomat, purreløk, eller gressløk
-Et utvalg ulike kjeks (her er Iherbs kjeks oversikt og her finner du veganske kjeks)
-Hvit eller rød vin, gjerne alkoholfri!
-Fersk og tørket frukt, feks pærer eller sharon i skiver
-Grønnsaker og dip
-salt potetgull eller nachos
-Grønne og sorte oliven

Kjøp alt du trenger til oste kvelden dager i forveien, og lag osten 1-2 dager før servering slik at de får satt seg. Inviter venner, familie eller bare deg selv til en kveld med god stemning. Har du oste-spisende venner kan du vurdere om du vil kjøpe noen vanlige oster, eller si at de får ta med om det er noe spesielt de vil smøre på kjeksen.

Håper dette innlegget var til inspirasjon!

Liker du ost- og vin kvelder? Så disse ostene spennende ut? 🙂Takk for at du leser bloggen min! <3

Vegansk ost til pizza, pålegg, dipp og dressing!

Hei hei kjære lesere! I dag ble jeg atter en gang fri for ostepulveret mitt som jeg har brukt til min daglige spagettimiddag hver dag i det siste. Krise! Har heldigvis to poser fra Iherb på vei..Høhø. Jeg tenkte uansett det (virkelig) var på tide å prøve noe nytt uansett, og vips så var en vegansk ost i hus. Greit å variere litt 😉

Osten er som du kanskje har skjønt uten melkeprodukter. Den er også raw. Den lages på ca 5 minutter i en blender og består av hvite nøtter( jeg bruker cashewnøtter), hvit miso, sitronsaft, litt lønnesirup, og litt vann. Du kan naturligvis tilsette hvitløk, purreløk og krydder som pepper, basillikum eller oregano etter smak.

Litt helseinfo om ostens innhold: Cashewnøtter er lavere i fett enn de fleste nøtter, og 65 prosent av dette fettet er umettede fettsyrer. Av dette er 90 prosent oljesyre, et hjertesunt fett som finnes i olivenolje. Cashewnøtter gjør godt for hjernen: De er en god karbohydratkilde som gir sunn energi til hjernen og muskler. Den inneholder også mye magnesium, som stimulerer nervene. Cashewnøtter er rik på kobber, sink, jern og biotin. Lønnesirupens helsefordeler kan du lese om HER.påleggost Nøtteost
200g Cashewnøtter, macadamnianøtter eller avskallede mandler*
1-2 ss lønnesirup
2 ss sitronsaft
1 ss næringsgjær (kan sløyfes)
1 ts ostepulver (ikke raw/vegansk, kan sløyfes)
2 ss hvit miso*
ca 0,5 dl vann
1/2 hvitløk

*Bytt ut med solsikkefrø om du har nøtteallergi.**Har du ikke miso kan du bytte den ut med tahini som er lik i konsistens, og har du ikke det prøv nøttesmør eller bare litt salt. Miso får du på asiatiske butikker/innvandrerbutikker.

Bløtlegg nøttene i ett par timer om du har tid til det. Hell i så fall bløtleggingsvannet og skyll nøttene før bruk. Blend alle ingrediensene i en blender. Skrap ned på sidene underveis. Du skal få en glatt masse. Tilsett litt mer vann om nødvendig. Smaksett om du ønsker det. Osten er nå klar til bruk!

cashewost

Bruksområder:

  • Som pålegg på brød og lefser
  • i stedet for smør under annet pålegg
  • Som dressing på salater, taco og wraps
  • Som base for rømmedipp mikser, istedet for rømmen
  • Som ostesaus raw lasange, moussaka eller andre ovnsretter
  • Som saus, rørt inn i varm pasta
  • Som ost på pizza og lasagne. Den kan fint stekes:

påleggoststekt

Q: Så det godt ut? Prøvd deg på nøtteost før?Takk for at leser bloggen!