Lavkalori vegansk middagspai med enkel glutenfri bunn

Hei hei! I dag skal dere få oppskriften på en deilig vegansk pai som er perfekt til en lett middag eller lunch Den kan også tas med på piknik, eller i matpakken.

Bunnen er laget av en blanding av cashewnøtter og mel. Smaken er fantastisk og bunnen har en perfekt sprøhet. Bunnen kan brukes til andre middagspaier om du vil ha i et annet fyll ved en annen anledning.

Jeg har fylt paiskallet med tofu, squash og sopp. Tofu er naturlig glutenfritt og lavkalori. Tofuen inneholder planteprotein, jern og kalsium. Jeg bruker tofu i stedet for eggestand i denne paien, for et vegansk alternativ. Du kan tilsette litt gurkemeje for gulfarge (og en helseboost).

Sopp inneholder den smaken unami. Umami en tilfredsstillende smakfull smak av glutamat, en type aminosyre og ribonukleotider, som finnes naturlig i mange matvarer, inkludert kjøtt, fisk, grønnsaker og meieriprodukter.  Visse matvarer kombineres ofte for maksimal umami smak, for eksempel Bacon og ost på hamburgeren, Tomatsaus og parmesanost, og pommes frites med ketchup.

Vegansk pai – nok til 6 personer:

Bunn:

250g cashew nøtter
125g ertemel eller brunrismel
4 til 6 ts vann
1/2 ts salt
1/4 ts fiberhusk /psyllium husk eller xanthan gum (valgfritt)

Fyll:

2 små squash
100g sopp
1 liten løk
350g ekstra fast silke tofu
1 dl mandelmelk (eller annen usøtet plantemelk)
1 hvitløksfedd
Litt Arrowroot sivelse
1 ss grønnsaksbuljong pulver
1 ts Dijon sennep
Gressløk, salt og pepper

Slik lager du paisallet: Blend cashewnøttene til et fint mel. Tilsett så resten av ingrediensene og bland til du får en deig som samler seg i en ball. Bruk av ertemel egner seg for et lavkarbo paiskall, og rismel om du ikke bryr deg om det.

Bruk hendene og press deigen ned i en murt paiform. Prikk med en gaffel og forstek i 10-15 minutter på 200 grader.

Lag fyllet: Stek hakket løk i olivenolje. Tilsett så squash og finhakket sopp. Smaksett med krydder og stek i ca 10 minutter. Tilsett de øvrige ingrediensene (unntatt gressløken) i en food prosessor eller blender til en kremet masse.

Tykne med arrowroot, eller spe med mer plantemelk etter behov. Ønsker du gulfarge ala eggeplomme, tilsett bittelitt gurkemeje. Denne blandingen utgjør den veganske “eggestanden”. Bland denne med de steke grønnsakene og gressløken. Hell over i paiformen. Stek paien i ca 30 minutter på 200 grader.
Avkjøl i ca 10 minutter før servering.

Server paien som den er, med salat og en god dressing. Håper det smaker!

Meatfree Monday: Vårlig grønnsakspai

Hei hei! God Mandag og ikke minst god kjøttfri mandag! I dag skal du få oppskriften på en enkel og god pai. Paien er uten gluten, melk, og kjøtt. Bunnen er laget med kikertmel og rismel. På paien har jeg rikelig med grønnsaker. Sunt og godt! 🙂
grønnsakspai

Ingredienser
Til deigen
240 g kikertmel
25g hvit ris mel
1 egg*
100 g soya yoghurt eller vanlig yoghurt
1 ts bakepulver
2 ss olivenolje
3,5 ss vann
salt/urtesalt, pepper
1 ss sorte sesamfrø(valgfritt)
*Eller linfrø-egg tilsvarende 1 egg: 1 ss malte linfrø røres ut i 2 ss vann til en gelè formes.

Paifyll:
Tomatsaus / tomatpuree
kapers eller oliven
1 rød paprika
2 små squash
1 vårløk

Bland alt det tørre til deigen og alt det våte til deigen hver for seg. Bland det tørre og det våte. Hell den fuktige røren over i en bakepapirkledd form, gjerne paiform.

grønnsakspai8
Ha på tomat, squash i strimler, kapers, skjert paprika og vårløk i skiver.grønnsakspai3

Dryss på krydder etter smak. Stekes på 210 grader i 30 minutter.grønnsakspai1

Serveres varm eller kald, gjerne med en god dressing. Håper det smaker 🙂grønnsakspai2

 Så det godt ut? Bruker du å lage pai? 🙂

Mini terter med sjokoladefyll – Uten gluten, egg, melk og sukker

Hei hei! God helg! I dag kan jeg friste dere med mini terter med nydelig sjokoladefyll. Perfekt til dessert, helgekos eller selskap. Sjokolademoussen kan lages vegansk, uten egg, melk og sukker. Bunnen er også sukkerfri, og den kan lages glutenfri eller lavkarbo.

sjokolademousseminiterte1

Til 6-7 mini terter trenger du:

Bunn:

150g valgfritt mel*
100g usaltet smør eller lignende, romtemperert
50g sukrin, kokossukker eller lignende
1 ts vanilje essens

Sjokoladefyll:

600g silken tofu
400g mørk sjokolade (uten melk om vegansk, feks denne)
375g sukrin melis
2-3 ss valgfri melk
noen dråper vanilje essens

Lag bunnen:
Sikt melet. *Lager du gf bunn, bruk gjerne en egnet gf melblanding. Du kan også lage en lavkarbo variant ved å bruke lavkarbo meltyper. Bland melet med sukrin og romtemperert smør. Ønsker du å lage vegansk terte kan du bruke plantebasert margarin, evt kokos olje. Jeg synes det beste er å bruke rene hender for å blande ingrediensene sakte til en jevn masse. Dekk med plast og avkjøl i kjøleskapet i ca 15 min. Du kan godt ha deigen i kjøleskapet lenger, feks over natten, men den blir veldig hard. I så fall kan du begynne å kna den slik at den myknes.

Forvarm ovnen til 180 grader. Smør formene og gjerne smul dem med mel,kokoskrystaller eller sukrin. Kjevle oller klapp 1/6 av deigen ut med fingrene til den er ganske tynn, ca 0,3 cm. Legg over formen og press på plass med fingrene. Du kan også bare ta biter av deigen og forme den ned i formen med fingrene, men dette kan gi et mer rustikt resultat. Skjer av deig langs kanten med en kniv. Stek i 13-15 minutterm til bunnene er gyden. Avkjøl.

Lag fyllet:

Smelt sjokoladen i vannbad. Bruk en food prosessor, blender eller stavmikser og mos tofuen. Tilsett sukrin melis, vanilje essens og litt melk til en jevn krem. Hell den smeltede sjokoladen i tofu blandingen og bland inn til en fyldig krem. fyll kremen i formene. Avkjøl i kjøleskapet i minst 30 minutter til en time før servering. sjokolademousseminiterte12

Jeg synes tertene smaker enda bedre når de får stå en dag, så disse kan godt lages dagen før servering. Ta tertene ut av kjøleskapet noen minutter før servering. Pynt etter ønske, feks med bringebær. jordbær, sjokolade eller siktet sukrin melis.

Håper det smaker 😀 Ønsker dere alle en kjempefin helg :*Takk for at du leser bloggen min! <3

Slik lager du nydelig paleo juleterte med pekan og pepperkakefyll

Hei hei! I dag skal jeg vise deg hvordan du kan lage en helt nydelig juleterte, eller pai om du vil, med pekannøtter og en smak av pepperkaker. Den både lukter og smaker himmelsk! Juleterten er paleo, er uten korn, gluten, melk og hvitt sukker. Den gir langvarig energi, et spekter av fettsyrer, vitaminer og mineraler.

pppa3

Til bunnen brukte jeg samme oppskrift som til Paleo paien. Oppskriften finner du HER. Lag pai bunnen etter oppskriften. Du kan helt sikkert bruke andre nøttemel om du vil det, feks nøttemel av pekan nøtter. Prikk bunnen og dekorer kantene ved hjelp av en gaffel.paleopekanpai

 

Bunnen forstekes etter oppskriften.paleopekanpai1

La bunnen avkjøles mens du lager fyllet.

Oppskrift på pekan- og pepperkakefyllet:

220g pekan nøtter
ca 10 dadler uten stein
115g kokt usøtet eplemos (oppskrift) eller søtpotetmos
4 egg
65g Kokosolje
2 ss melasse eller annen sirup, feks agave eller yacon
100g Lønnesirup
1 ts vanilje essens

Pepperkakekrydder:
1/3 ts nellik
1/3 ts ingefær
1/3 ts pepper
1,5 ts kanel

Stek pekannøttene på en bakepapirkledd stekeplate i 5 minutter på 160 grader. Dette fremmer smaken.paleopekanpai2Ta av de nøttene du ønsker å bruke til pynt(feks rundt 30 halve), og hakk opp resten med en food prosessor eller kniv. Jo større biter, jo mer og tygge på. paleopekanpai4

Fyll det ferdige paiskallet med de hakkede nøttene. Fordel jevnt utover.pppa2

Legg dadler, eple saus og lønnesirup i en food prosessor og mos til en glatt puree. Har du ikke eplemos (kokt og most eple) kan du bruke ferdig kokt søtpotet. Ta dette over i en bolle. Tilsett så egg, kokosolje, melasse (eller lignende),vanilje essens og pepperkakekrydder.pppa Bland godt sammen. Hell fyllet over i paiskallet.paleopekanpai5

Stek på 170 grader i 45 minutter. Om paiskallet begynner å brune kan du senke temperaturen med 10 grader. Avkjøl og server. paleopekanpai9Den nydelige pekan- og pepperkake paien perfekt sammen med vaniljeis. Nydelig og perfekt for å komme i skikkelig julestemning, om du ikke er helt der enda 😉

Er du glad i pepperkakesmak? Så terten god ut?Takk for at du leser bloggen min! <3

Sunn bær dessert med strøtopp

Hellu kjære lesere! <3 Om man får lyst på noe sunt og godt er bakte bær en slager. I går postet jeg bilde av desserten min,berry crumble, på Instargamsiden min (@lovelyliller). Hadde egentlig ingen planer om å poste oppskriften på bloggen, men da jeg ble spurt tenkte jeg hvorfor ikke. Det er jo nesten dårlig gjort å holde slike godsaker for meg selv.

Det er egentlig ingen strikt oppskrift. Den er litt “man tager hva man haver” og det gjør ingenting om du lager mer strøtopping eller bærfyll, eller hvilke ingredienser du velger. Derfor er dette en dessert som kan tilpasses de aller fleste dietter og kostholdsfilosofier. Ganske kjekt, huh? 😉

Strøtopp / crumble:
1,5 dl mel*
6 ss havregryn
1/2 ts kanel
1 dl sukrin/gold
1 dl kokosblomst sukker
en klype salt
115 g smør, margarin, nøttesmør eller kokossmør

*Det er uansett hvilken type mel du bruker. Det kan være glutenfritt mel, hvetemel, sammalt mel, mandelmel, kokosmel, peanøttmel osv. Du ser en flott oversikt over alternativ til hvetemel HER. Bland sammen alt det tørre i en bolle Klem så inn det myke, romtempererte smøret med fingrene. Smøret skal bli helt smulete som små erter. Dekk over bollen med plast og sett i kjøleskapet mens du forbereder bærfyllet.

Til bærfyllet trenger du:

1 liter bær
2 ss tørrvare: maisstivelse,proteinpulver,malte nøtter eller havremel (kan sløyfes)
1 dl erythritol eller annen søtning
Smakstilsetting, velg minst en: skall/juice av sitrus (feks appelsin eller sitron), kanel/kardemomme, hakkede nøtter/tørket frukt

Finn fram bærene. Jeg brukte frosne blåbær og ferske jordbær.  Du kan også bruke bringebær og bjørnebær, eller frukt som eple og pære.  Ta det du har, lag en kombinasjon. Forandring fryder 🙂

Tilsett 2 ss valgfri tørrvare,søtt, skall og juice av sitrus (feks appelsin eller sitron), kanel, kardemomme eller nøtter osv. Det er lurt å tilsette minst en smakstilsetting for å gi mer dybde og smek til fyllet. Fyll det klare bærfyllet i godt smurte ildfaste former. Du kan bruke 5-6 små eller en stor form. Hell toppingen over bærene.

Stek herlighetene i ca 30-35 minutter på 200 grader eller til toppingen har blitt litt gylden brun.

Avkjøl i 10-15 minutter og server med vanilje is, softis, bananis, kesam eller yoghurt.

Mmmmm.. Nydelig! Søtt, litt syrlig, friskt og ekstremt tilfredsstillende! Sunn dessert som alle kan like.

Q: Så det fristende ut? Smakt lignende før? Hvilke bær ville du brukt?