Sukkerfri proteinbar eller fudge med fibersirup, peanøttsmør og nøttemix

Hei! I dag skal du få oppskriften på en proteinbar med peanøttsmør og nøtter. Konsistensen er som chewy fudge, og masse nøtter gir noe ekstra å tygge på, samt et spekter av helsebringende næringstoffer. Proteinbaren er sukkerfri, lavkarbo, rik på fiber og har lav GI.

138901507489940415226_1389013766743
Protein & peanøttsmør fudge
Til 3 større former som jeg har brukt, 12 proteinbarer eller 20 mindre fudge biter trenger du omentrent:

155g proteinpulver
1 dl sukrin
3 dl (~420g) fibersirup gold eller clear (info)
150 g peanøttsmør, evt annet nøttesmør
50g kokosolje
2,5 dl nøtter

+ kjeks* (valgfritt)

Tips/Bytteliste:

  • Du velger selv hvilke nøtter du vil bruke. Jeg brukte mandler, peanøtter, pinjenøtter valnøtter, pistasje, cashew, hasselnøtter. Noe av nøttene kan byttes ut med tørket frukt eller sjokoladebiter om ønskelig. Jeg legger nøttene oppå fudgen, men om du ønsker nøtter inni den kan du tilsette nøttene med det tørre i oppskriften.
  • Du kan bruke det proteinpulveret du vil. Du trenger 5 scoops à 30 gram, så du kan blande ulike smaker. Jeg bruker 2 scoops sjokolade, 2 i peanøttsmak,og 1 vanilje. Ulike blandinger gir ulik smak, så lag en blanding du liker ^^
  • Fudgen/proteinbarene kan lages vegansk ved å bruke vegansk proteinpulver. Oversikt over ulike typer proteinpulver finner du her.
  • Vil du ikke ha en så proteinrik fudge kan du bytte halvparten av proteinpulveret med fint nøttemel som mandelmel eller peanøttmel, sesammel eller kokosmel. Du kan også tilsette 1 ss kakao for mer sjokoladesmak(og farge!).
  • Søtning kommer litt ann på smak og hvor søtt proteinpulveret du bruker er. Jeg synes 1 dl holder, men mulig du må smake til. Husk at fibersirupen også gir sødme! Jeg bruker forresten fibersirup gold i denne oppskriften.
  • Du kan bytte peanøttsmør med andre nøttesmør, eller frøsmør om du ikke tåler nøtter. Kokosolje kan byttet med myknet kakaosmør eller smør. Det vil gi en noe hardere konsistens.
  • *Om du ønsker fudgen med kjeksbunn bruker du bare din favorittkjeks.

138901548911894929226_1389013813453

Slik lager du fudgen:

Forbered en form med bakepapir, eller bruk silikonformer. Bland proteinpulveret sammen med sukrin. Legg fibersirup, peanøttsmør og kokosolje i en kasserolle og varm opp. Bland proteinpulveret og fibersirup blandingen raskt sammen. Hell over i formen ved hjelp av en slikkepott. Om nødvendig, fordel med en slikkepott eller kakk litt i formen slik at blandingen fordeles i formen. Har du ikke en form kan du klatte fudgen som den er eller over hele kjeks i porsjoner på en bakepapirkledd tallerken eller et brett.138901538287430873226_1389014480259Strø over nøtter. Press nøttene litt ned i fudgen om den har stivnet. Avkjøl i fryseren i en halv til en time. Skjær i passelige biter eller barer etter behov. Oppbevar i kjøleskap.

Så enkelt, og så godt! En perfekt proteinrik fudge du kan kose deg med både til hverdags og i kaffeselskapet, på farten eller rundt trening! Fudgen, barene eller bitene er også veldig fine å gi i gave!e0100379_13434666 Håper det smaker! 😀 Ønsker dere alle en strålende helg! <3

Sunn karamellkake steg for steg i ! Glutenfri og vegansk

Hei hei! Jeg har en real godbit til dere idag. Det er en vegansk karamell&banankake. Jeg kaller den bare Dumlekake. Den er uten egg, melk, gluten og hvitt sukker. I fremgangsmåten viser jeg også hvordan man lager linfrø”egg” og hjemmelaget nøttemel. Denne kaken er perfekt i alt fra barneselskap til bryllupp.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jeg har delt ingredienslisten i 3 deler; kakebunn, bananfyll og karamell. Du trenger:

Kakebunn

25g mandler
25g Hasselnøtter
1 ts natron/bakepulver
30g brunrismel
30g Havre mel (eller havregryn melt til pulver)
40g kokossmør/kokosolje
1/8 ts salt
1/2 ts kanel
45g sukrin gold
8g linfrø (2 1/2 ts)
35ml Vann (2 ss + 1 ts)
litt Kakaosmør

Bananfyll
2 middels modne bananer ( skrelt vekt 270g )
15g peanøttsmør (eller andre nøttesmør)
30g valgfritt mel (feks brunrismel)
5g Linfrø (2 ts)
30ml vann (2 ss)OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Karamell
110g Kokoskrem 110g ( full fett kokosmelk i kjøleskapet over natten, det hvite laget på toppen tas av og brukes)
25g Kakaosmør
65g kokossukker eller daddelsukker
Vaniljestang på ca 3 cm
1/2 ts havsaltOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tips: Uten kakaosmøret blir denne karamellen flytende, som saus. Perfekt til desserter som is! 😀

Du trenger også litt grovt havsalt eller flaksalt til overflatedekorasjon

Slik lager du kaken:

Forberedelser: Ta skallet av mandlene og hasselnøttene ved å bløtlegge dem i varmt/kokende vann sammen med litt natron i 3-5 min. Tøm så av vannet. kaka3Nå skal nøttene lett kunne skrelles.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tørk nøttene i 10 min på 180 grader. Pass på at de ikke brennes. Avkjøl.

Mal linfrø i morter, kaffekværn eller egnet maskin til linfrømel. Man får også kjøpt ferdigmalt linfrø. kaka5Bland linfrømel med vann. La stå. det vil dannes til en tykk gelè aka linfrø”egg”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mal de tørre nøttene til mel i en food prosessor eller blender.Om du vil kan du naturligvis bruke ferdig hasselnøttmel og mandelmel, eller bruke ferdig skoldede nøtter og male dem.kaka7

 

Bland sammen havremel, nøttemel, salt og kanel. OLYMPUS DIGITAL CAMERAForvarm ovnen til 200 grader og smør en pai eller kakeform godt. Du kan godt drysse litt mel over “smurningen”. Jeg bruker en 15 cm form. Smelt kokosfett og kakaosmør hver for seg.

Bland smeltet kokossmør og linfrøegget inn i melblandingen. Kna godt til en klissete deig.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Klem paideigen på plass i formen. Det kan være lurt å bruke fuktede fingre om du ikke har passende kjøkkenredskaper som denne mini kjevla.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prikk så deigen med en gaffel.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stek så bunnen i 10 minutter på 200 grader under bakepapir. Ta av bakepapiret og stek i 5 min til.OLYMPUS DIGITAL CAMERA Jeg pensler et tynt lag kakaosmør på bunnen etter steking. Dette vil lage en slags barriere mellom bunn og fyll slik at bunnen ikke blir så myk og soggy. La bunnen avkjøles.

Slik lager du bananfyllet
Forvarm ovnen til 160 grader , krakk banannene med gaffel. OLYMPUS DIGITAL CAMERALag linfrøegg. Bland linfrøegget med peanøttsmøret. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Tilsett den moste bananen. Tilsett melet og bland.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fyll bananfyllet over bunnen. Glatt ut toppen slik at du får en jevn overflate. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Stek i 30-40 minutter. Overflaten skal være litt tørr å ta på når den er ferdig. OLYMPUS DIGITAL CAMERADu kan begynne å forberede karamellsausen de siste 20 minuttene av steketiden.

Karamellsaus

Hell kokosfløte i en kasserolle sammen med vaniljestang og et søtningsmiddel som lar seg karamellisere feks kokossukker eller daddelsukker. Skrap ut vaniljefrø og tilsett de og stangen til kasserollen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smelt kakaosmøret sammen med vann. Kok kasserollen i ca 15 min under konstant omrøring. Ta ut vaniljestangen og tilsett salt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tilsett kakasosmør/vann-blandingen mens du rører raskt. Bland godt inn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Hell karamellsausen forsiktig over kaken. Glatt ut.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Avkjøl i minst 3-4 timer før du skjærer i den, vent gjerne over natten. Strø over litt grovt salt før servering, og pynt etter ønske. Kaken holder seg 2-3 dager. OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det var det! Hjemmelaget karamellkake! 😀 Bon Appétit !OLYMPUS DIGITAL CAMERA