Hvite kakemenn uten hvetemel, gluten og sukker

God Søndag! Det har vært en veldig slapp helg her i gården. Kjipt snøstorm-aktig vær ute, men godt og varmt inne 😀

Kakemenn, Gøttekælla, julemenn, julemainna eller spekulasi, som julebrødet, har også dette “kjære barnet”  mange navn. I dag skal du altså få oppskrift på  “kakemenn”.

Disse er uten hvetemel/gluten og sukker. Spis dem som de er, eller pynt med (sukrin)melis og sukkerfrie non-stop. Du kan også bruke konditorfarge som maling på en tynn pensel. Har du ikke store pepperkakeformer, kan du bruke andre former eller skjære ut kaker med kniv.pepperkakemenn

Du trenger:

170g smør, romtemperatur
170g sukrin melis (eller valgfri melis)
60g egg, romtemp(1 medium egg er ca 44g) .
260g glutenfritt brødmel (jeg bruker en ferdigmix med rismel og potetmel)
100g rismel
80g kikertmel eller bokhvetemel
1 ts xanthan gum
1/2 ts hornsalt
4 ts vanilje ekstrakt

Slik lager du deigen:

Rør sukrin melis og smør hvitt. Tilsett egg og vanilje ekstrakt og rør godt inn. Sikt melet med xanthan gum. Tilsett melet sakte til du har fått blandet alt sammmen til en små klistrete deig.

Form deigen til en ball og dekk med plastfolie. Avkjøl i kjøleskap i minst 3 timer, eller over natten. Deigen kan fryses på dette stadiet.

Når du skal lage kakemennene, ta deigen ut av kjøleskapet litt før for å gjøre det enklere. En halv til en time bør holde.

Rull ut deigen mellom to ark bakepapir. Bruk pepperkakeformer eller lignende. Legg de ferdige på en bakepapirkledd stekeplate, eller klipp bakepapiret rundt der de ligger og legg de på stekeplaten. Avkjøl i ca 15 minutter om du synes deigen begynner å bli for myk .

Stek i forvarmet ovn på 160-170 grader. i 20-22 minutter, eller til kakemennene er litt gylden. La baksten i noen minutter på stekebrettet før du tar dem over på en rist for å unngå at de brekker. Oppbevares i kakeboks.

Pynt dine gluten- og sukkerfrie kakemenn etter ønske! Konsistensen er som kakemenn skal være, litt crunchy og ikke sand-aktig. Kakene har en mild vaniljesmak. Nam nam 😀

pepperkakemenn2

Ønsker deg en flott Søndag og en knall kommende ny uke 😀 Lots of love!Takk for at du leser bloggen min! <3

Bakte pepperkakesmultringer med peanøttglasur – vegansk&glutenfri

Hei og god jul i stua! I år har mormor laget tradisjonelle smultringer og jeg noen alternative. Etter min femte nysmultede smultring fant jeg nemlig ut at jeg hadde lyst å lage en annen variant med pepperkakesmak. smu2Resultatet ble banan- og pepperkake doghtnuts. (Det er litt feil å kalle dem smultringer siden de er bakt, og ikke er kokt i smult., men jeg kaller dem smultringer uansett.) ^^

De deilige smultringene er vegansk, uten egg, melk,gluten og sukker. Kan dessuten lages nøttefri. Du velger selv om du vil lage med eller uten pepperkakesmak. Kjempegode blir de uansett!

smu3

Bakte banan- og pepperkakesmultringer  – Nok til 9 doghnuts

1 ts egg substitutt + 3 ss varmt vann
1,2dl valgfri melk + ½ ts eddik
3dl glutenfri melblanding
½ ts xanthan gum eller guargum (om blandingen ikke inneholder dette)
1 1/2 ts bakepulver
0,5-0,6dl sukrin
0,5dl daddelsukker, kokossukker eller sukrin gold
½ ts salt
1/2-1 ts kanel
1/2 ts malt ingefær
1/2 ts kardemomme
1/2 ts nellik
3 ss kokosolje,smeltet
1 ts vanilje ekstrakt
1 godt moden banan, finmost

Peanøttglasur

2,5dl sukrinmelis
2 ss. kremet peanøttsmør*
2 ss valgfri melk
½ ts vanilje ekstrakt
*Du kan godt bruke andre nøttesmør, eller frøsmør om du er allergisk.

Forvarm ovnen til 190 grader.

  1. Bland valgfri melk og eddik. Jeg har prøvd både nøttemelk av cashew og soyamelk med suksess.
  2. Bland ut egg substitutt i vann. La begge blandingene stå litt.
  3. Bland mel,xanthan gum (om nødendig), bakepulver, krydder og salt i en bolle og bland sammen.
  4. Bland sammen egg substitutt, vanilje og smeltet kokosolje. Rør inn finmost banan. Bland til en glatt røre. Du kan gjerne bruke blender eller stavmikser.
  5. Bland det våte til det tørre. Vend lett sammen til en jevn røre.

Tips: Du kan bruke en smultring panne eller smultringjern, men du kan også bruke et muffinsbrett. Da bretter du litt aluminiumsfolie. slik at den dekker bunnen og at du får en tut opp i midten. Bunnen av smultringen blir litt skrukkete pga aluminiumsfolien, men toppen blir kjempefin og det er jo det viktige. Du kan også bare dandere en foliepølse i midten av formen og forme deigen rundt.smul2Smør formene. Fyll halve formen med røre med en skje og glatt ut på toppen. Stek i ca 20-25 minutter eller til en tannpirker kommer ut ren. Mens smultringene stekes kan du lage peanøttglasur:

Rør peanøttsmør i en bolle sammen med melis og vanilje over lav varme. Den vil bli fastere når den avkjøles,men kan lett varmes opp igjen.

Ta smultringene ut av ovnen og la de avkjøles. Det lukter virkelig pepperkake! Ta smultringene forsiktig opp av formene.smulDypp toppen av den avkjølte smultringen i glasuren og sett med glasuren opp på et fat. Kan pyntes med annet strøssel før glasuren stivner.

Kos deg med de deilige smultringene! Virkelig en lekker godsak med en smak av jul!smulllllØnsker deg en fortsatt fin lillejulaften og fantastisk julaften i morgen! God juleklem fra Liller :*Takk for at leser bloggen!