Glutenfri deep dish vegetarpizza

Hei hei! God ny uke og “Meat free Monday”. Enten du er gluten allergiker, intolerant, nøtte allergiker, vegetarianer, veganer, eller får besøk av noen som er det – her er retten alle vil like. Deep dish pizza med glutenfri og vegansk bunn, uten egg, nøtter og melk.56a725d7097fbdf7dc7d6e91ac423888

Glutenfri deep dish pizzabunn:

  • 6 dl glutenfri melblanding
  • 1/4 ts xanthan gum*
  • 1 ss tørrgjær
  • 2 ts kokossukker(mat til gjæren)
  • 2 ss malte linfrø + 6 ss vann
  • 2 dl varmt vann
  • 1 dl valgfri olje, feks solsikke
  • 2 ts salt

Tips: Ikke glutenfri? Bruk vanlig mel, sløyf xhanthan gum og reduser veskeinnholdet i oppskriften. *Rør inn xanthan gum i melet om melet du bruker ikke inneholder dette. Info om xanthan her. Linfrøene vil danne en gelè som erstatter eggene.

Slik lager du bunnen:

La  linfrø svelle i 6 ss vann i noen minutter. Blend så dette med 2 dl lunket vann (ca 42 grader). Hell over blandingen i en stor bolle og pisk opp med elektrisk visp for å fange luftbobler i blandingen. Dette vil gjøre bunnen luftigere. Hell i tørrgjæren og kokossukker, og bland inn. La dette stå i underkant av 10 minutter. Pisk så inn oljen.

Tilsett litt og litt mel til linfrø-blandingen til alt melet er blandet inn. Dekk bollen med et håndkle og hev i 1-2 timer på lunt sted. Imellomtiden kan du lage fyllet(oppskrift under).

Forvarm ovnen til 230 grader. Smør formen du skal bruke godt. Du kan bruke en rektangulær form på 18-24 cm, eller en rund form. Press deigen ned i formen, gjerne med oljede eller melte hender slik at ikke deigen klistrer seg til hendene. Press deigen ut fra midten av formen til kantene på formen.

Forvarm bunnen i 10-12 minutter på 230 grader til bunnen har fått en gylden farge. Ta ut av ovnen og ta på fyllet.

Fyll:

1-2 løk, i skiver
5-6 asparges, i biter
8-10 cherry tomater, delt i to
ketchup, salsa eller tomatpuré
sennep eller dressing

valgfri ost
tørket basilikum

Lag fyllet:

Stek løken myk i litt olje i en stekepanne. Tilsett aspargesen. Smør ketchup eller tomat puree over bunnen, og fordel grønnsakene. Ha på sennep eller ønsket dressing. Dryss på ost og basillikum.

Veganer? Du bruker selvsagt vegansk ost om du er veganer. Det finnes veganske/melkefrie guloster som kan rives, og ferdigrevet. Tilbudet varierer selvfølgelig der man bor. Her er oppskrift på en vegansk ost. Dryss på basillikum. 95314328dba49d06685e3e0caf2601e2

Stek pizzaen i 10-15 minutter, eller til osten har smeltet. Avkjøl litt før du skjærer stykker.

pepe

Server som den er, med salat eller dressing. Nydelig vegetarpizza! 😀 Håper det smaker!

Enkel lavkarbo pizza uten mel og nøtter

Hei hei! 😀 I dag skal du få oppskriften på en lettlaget pizzabunn. Denne er helt uten mel,nøtter og gjær. Jeeej, endelig noe for dere nøtteallergikere.

Bunnen er lavkarbo og proteinrik, men best av alt er at den bare har 3 ingredienser. En kjekk og kjapp bunn å lage om man får akutt lyst på hverdagspizza.tofupizza4

Lavkarbo pizza uten mel og nøtter aka tofupizza
1 egg*
125g tofu (hard/”firm”)
1 ts bakepulver, evt natron

*Jeg har ikke prøvd å lage denne uten egg, men du kan prøve å erstatte egget med No-egg, ener-G eggerstatter eller linfrø”egg” tilsvarende 1-2 egg.

Slik lager du pizzaen:
Bland eller blend alle ingrediensene til en jevn løs deig. Jeg anbefaler en food prosessor. Fordel deigen utover en bakepapirkledd stekeplate med en slikkepott. Strø over med urter , urtesalt eller krydder etter ønske for mer smak. tofupizza1Forvarm ovnen til ca 180 grader. Forstek bunnen i 10 til 15 minutter, eller til den begynner å bli gylden. Hold et øye med den.tofupizza

Når bunnen er forstekt tar du på fyllet og putter den tilbake i ovnen. Stek til osten smelter og pizzaen ser ferdig ut. 5-6 min på 230 grader bør gjøre susen.

Du kan bruke alle slags fyll. Her har jeg brukt tomatsaus, skinke, løk,tørkede urter, ost og ruccola.tofupizza4

Oppskriften er nok til 1 porsjonspizza. Håper det smaker 😀Takk for at du leser bloggen min! <3

Oppskrift på 4 allergivennlige pizzabunner

Jeg fikk et leserspørsmål om jeg hadde oppskrift på allergivennlig pizzabunn.  Om man er allergisk mot “alt” kan det være en liten utfordring å lage selv de enkleste middagsretter. Å lage pizza uten egg, melk, gluten og hvetemel er faktisk mulig.

Man kan få kjøpt glutenfrie pizzabunner om man er heldig å ha en butikk med meget godt utvalg. Det finens også glutenfrie melmikser. Greia med de er at de som oftest er ett seigt mareritt å tygge seg gjennom eller så har de en kjekstørr bunn. Jeg har prøvd litt av hvert, til og med bunn av malte nøtter. Den var mektig gitt!

Under får du mine favorittoppskrifter på ulike typer pizzabunner. De er alle laget på glutenfritt mel. Noen er med, og noen er uten gjær. Jeg har linket til hvor du kan få tak i de fleste produktene. Ps. Har du ingen allergier eller intoleranser er det ingen vits i å lage allergivennlig. HER finner du 3 vanlige pizzabunnoppskrifter.Da var det vell bare å begynne på begynnelsen!

1. Myk pizzabunn med sprø kant.
1 stor eller to mindre pizzabunner.

Denne bunnen har en deilig konsistens. Alle ingrediensene jobber sammen for å lage en god smak og perfekt tekstur. Bunnen blir smått gylden og sprø på kantene, og mykere i midten. Den blir ikke for tynn eller for tykk. Det er lett å holde et stykke i handa og gommle i vei. Pizzadeigen for de som liker å spise med hennene.

1. Smør to mindre(ca 30 cm i diameter) eller en stor langpanne med olje, og dryss glutenfritt mel over.
2.Finn fram en stor bolle og bland disse tørre ingrediensene:

*220 g tapioca mel (malte røtter fra cassavaplanten)
*110 g sorghum mel
*60 g Brunris mel
*60 g millet mel
*3 ts glutenfritt bakepulver
*2 ts xanthan gum (info)
*1 ts salt
*3 ss lyst brunsukker

3.Sett bollen til side og bland ut gjæren:

*2-3 dl lunkent vann
*1 ts lyst brunsukker
*1 pakke fersk gjær

4.Oppløs brunsukkeret i vannet og tilsett gjæren. Rør og tilsett det tørre.
Bland deretter inn:

*1/2 dl olivenolje
* egg substitutt for 2 egg
*1/4 ts mild ris eddik

5. Rør deigen til den er myk og fin. Husk, dette er en pizza deig, ikke en brøddeig, så den skal ikke være før tykk. Del deigen i to,gjerne med en slikkepott, og få de i hver sin smurte pizzaform. Bruk våte hender til å dytte pizzadeigen på plass i formen. La kanten gå litt opp. Du må nok fukte hendene underveis. Ta deg god tid slik at bunnen blir like tynn overallt. La pizzaen heve på en varm og trivelig plass i ca et kvarter.

5. Forvarm ovnen til 200 grader.

Sett inn pizzaen eller de to mindre bunnene. Om du har to former bruker du to rister og bytter om på de halvveis. Forstek bunnen i ti min til den er gylden og ta bunnen(ne) ut.

6.Pensle pizzabunnen med extra virgin olive oil og strø over med salt og fersk hvitløk om du vil ha det. Ha på fyllet og stek i ytterligere 20 min.

De ulike meltypene gir en balansert næringsinnhold og smak. Sukkeret og oljen gir en mer fyldig smak til den glutenfrie deigen. Å sløyfe de vil gå ut over smak og tekstur,så det er på eget ansvar 😉

2. Kikertbunn uten gjær (oppskrift på kikertlompe finner du her)
Gir 1 bunn.

Inspirert at kikertlompene kommer her en pizzabunn med samme hovedingrediens. Kikertemel har en aromatisk, litt nøtteaktig smak.  Fordi kikertmel er laget på kikerter og ikke korn er karbohydratinnholdet litt lavere . Kikertemelet har et proteininnhold på over 20%. Dette er oppskriften for de som synes det enkle er det beste.

*110 g kikertmel
*1,5 vann eller soyamelk
*2 ss + 1 ss olivenolje
*1 ss urtekrydder (Feks Provance krydder)
*1 ts salt
*litt pepper

1. Bland kikertmelet med salt og rør til en klumpefri røre. Sett til side i 2-4 timer. Ta av skummet på toppen av røren etterpå. Rør inn 2 ss oliven olje, urter og pepper.

2. Forvarm ovnen til 25o grader. Varm opp en rund jernpanne eller en ildfast form i ovenen i ca 10 min. Dekk bunnen på formen med 1 ss olivenolje.
3. Hell røren gjevnt over til den får den tykkelsen du ønsker.
4.Stek på 20-25 min etter hvor tykk bunnen er.
Når pizzaen er gjennomstekt og har fått en gylden farge kan du ta den ut av ovnen.  Ta på fyllet.
5.Sett ovnen på full peising og sett inn pizzaen. Stek i 2-3 min eller til osten begynner å bli brun. Server varm.

3. Fiberrik risbunn uten gjær
Gir 1 bunn.

Glad i ris? Denne bunnen er lagd på brun og hvit ris. Ris kli og linfrøgir mettende fiber. Linfrøene gir også omega 3.

*110 g brunt rismel
*60 g + 3 ss søtt rismel
*50 g ris kli
*2 ss finmalte linfrø
*1 ts natron
*3/4 ts bakepulver
*1/2 ts salt
*1,5 til 2 dl varmt vann
*1/2 ts lønnesirup (info)
*kokos olje, eller annen olje for å smøre bakepapiret

1.Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle(mel typene, linfrø, natron,bakepulver og salt).
2.Finn fram en annen bolle og bland varmt vann med sirup. Tilsett til de tørre ingrediensene. Bland til du kan lage en ball av deigen. Tilsett eksta vann om det trengs.
3.Smør bakepapiret med olje. Form deigen til en runding og press utover til en bunn. Prikk med en gaffel.
4.Stek på  165 i 17-20 min.
5.Tilsett pizzafyllet og fortsett stekingen på 175 grader til pizzaen er gjennomstekt.

4. Havregrynsbunn med det lille ekstra

Du sverger kansje til havregrynsgrøten din, men hva med å prøve å lage pizzabunn av grynene? Denne bunnen har ekstra smakstilsettninger. Perfekt for deg som liker det lille ekstra.

*220 g havremel (glutenfrie havregryn som er malt til mel)
*40 g oliven olje
*3 ts salt
*1 ss malte linfrø
*1 ss tomat puree eller tomatsaus
*1/2 ss flytende aminosyrer(soyasaus alternativ)
*1-2 ts lønnesirup (info)
*en klype hver av spisskummen, dill,  pepper og rosmarin
*kokos olje, eller annen olje for å smøre bakepapiret

Bland alle ingrediensene godt til en klumpri røre. Dekk en langpanne med bakepapir og smør godt. Stek på  170 grader i ca 20 min.

Alle pizzaene er aller best nystekt med ditt favorittfyll. Jeg anbefaler å strø_masse_  næringsgjær på før steking. Du kan også bruke det i deigen for ekstra smak. Ha gjerne på raw allergivennlig macadamia dressing. Nam nam.

Q: Hva er det beste du vet på pizzaen?