Supersunn jordbær ostekake – rå vegansk, glutenfri og naturlig søtet

Hei hei ! I dag skal du få inspirasjon til en rå vegansk og glutenfri sommerkake! En deilig naturlig søtet nøttebunn, med et lag kremet fyldig “ostekake”-fyll, toppet med friske jordbær.

Dette er en en raw ostekake. Kremost som jeg vanligvis ville brukt er byttet ut med en krem laget av cashewnøtter. Kaken er naturlig søtet og gir deg langvarig energi, fiber, vitaminer, mineraler, et spekter av fettsyrer (bla omega-3) og panteprotein.

Raw jordbærkake:

Bunn:

135g mandler
65g valnøtter
120g  medjool dadler
25g revet kokos
Ostekake fyll:

430g cashewnøtter (bløtlegges i en skål med vann i minst 3 timer eller over natten)
1,25 dl sitronjuice
1,8 dl agavesirup (fibersirup kan sikkert brukes ved diabetes)
1,8 dl kokos olje
1 vaniljestang
Jordbærsaus:

300g ferske, gjerne norske, jordbær
120g medjool dadler

+ jordbær til pynt

 

Slik lager du bunnen:

Bland sammen valnøtter, mandler og kokos i en food prosessor eller kraftig blender til du får et smulete mel. Tilsett dadlene og miks de godt inn i blandingen. Konsistensen skal være slik at den klistrer seg sammen og kan formes til en bunn. Press bunnen ned i en 22 cm springform med hendene. Sett formen i kjøleskapet mens du lager ostefyllet.

Ostefyll:

Hell bløtleggingsvannet av cashewnøttene. Legg nøtene og resten av ingrediensene i en food prosessor/god blender og fin-mos til du får en kremet puree. Tilsett litt vann eller juice om du synes blandingen blir for tykk. Hell fyllet over bunnen og glatt ut med en slikkepott(evt kakk formen litt mot benken). Sett formen i fryseren mens du lager sausen som skal på toppen.

Jordbærsaus:

Vask jordbærene og ta ut stilken. Blend jordbærene sammen med dadlene. Hell over ostekaken. Frys hele kaken i minst 4 timer. Kaken tas ut fra fryseren 1 time før servering, eller den kan stå i kjøleskapet for å tine 3 timer før servering.

Håper det smaker! <3 Ønsker deg en fortsatt strålende sommerdag! Husk å sjekke ut Instagram @lovelyliller for enkle, sunne og ikke minst deilige oppskrifter.

Enkle og supersunne raw food karameller

Jeeeej! Det er endelig Mai! Måneden for Norges nasjonaldag og ikke minst min bursdag 20.Mai. 🙂 Den 3. og hittil siste delen i serien “Slik stopper du kjeften på ernæringsfysiologen og legen din” kommer i morgen. Del 1 kan du lese her, og del 2 her.

I dag kan jeg friste med sunnere karameller! De tar mindre enn fem minutter å lage, de inneholder kun tre ingredienser, og med tanke på hvor gode og sunne de er, er det ingen grunn til å ikke lage disse digge karamellene 😀

Den karamellinspirerte godbiten er uten melkeprodukter, gluten og tilsatt sukker.

Rå veganske karameller
Du trenger:

*Pinjekjerner kan til nød byttes ut med cashewnøtter. Jeg synes pinjekjernene gir den beste “karamellsmaken” på godbitene.

Mal pinjekjernene til fint pulver/mel. Pass på at du ikke over-maler dem! Tilsett dadler uten sten og vanilje ekstrakt. Blend til blandingen klumper seg sammen. Skrap ned på sidene med en slikkepott etter behov.

Hell blandingen på et bakepapir og legg et bakepapir eller folie over og klem blandingen flat. Du kan alternativt gjøre dette med fuktede hender. Avkjøl i kjøleskap i noen timer. Skjer i passende ruter. Oppbevares i romtemperatur eller kjøleskap. Karamellene holder seg lenge.råkaramell

Liker du “sunnifiserte” oppskrifter av i utgangspunktet usunne godsaker? Så disse karamellene gode ut? 🙂Takk for at leser bloggen!

 

Råsunn sukkerfri konfekt med rubinfyll

Hei! <3 Har dere hadd en fin helg? Her har det gått rolig for seg med kjærestekos og serie-maraton inne i regnværet. Jeg har også laget og spist masse konfekt! I går fikk dere oppskriften på mandel- & bananfudge. I dag skal dere få oppskriften på en raw food sjokolade konfekt med et lekkert fyll. Det er noe helt annet enn sjokoladekonfekten du får i butikken. Denne er vegansk, uten melk, egg, gluten og sukker.

Jeg vil kalle dette helsesjokolade. Fyllet gjemmer blant annet ulike nøtter og rødbeter(!). Rødbeten gir en herlig fristende rødfarge – helt naturlig. “Litt” utradisjonelt med grønnsak i sjokkisen, men sjokoladen smaker som sjokolade skal smake: kjempegodt og “syndig”.

I tillegg til en vidunderlig smak får du et bredt spekter av fettsyrer, vitaminer, mineraler og antioksidanter på kjøpet. Hvem enn som sa at sjokolade var usunt har tydeligvis ikke vært borti denne. 52b681298fe6fb5a5bf3b7e4a4e24d52 Raw konfekt med rubinfyll

Lag raw sjokolade:

9 ss kokosolje
9 ss valgfritt nøttesmør, kokossmør eller kakaosmør
10 -12 ss kakao
2 ts vanilje ekstrakt (kan sløyfes)
5- 6 ss manuka honning, lønnesirup eller annet søtningmiddel (ettersom hvor søtt du liker sjokoladen)

Bland og smelt sammen alle ingrediensene i vannbad. Nå er sjokoladen klar til bruk.

Lag rubinfyll:
2 medium rødbeter, i biter
140g mandler, malt til mel
45g mandelpulp* eller annet mel/mandelmel
140g macadamia nøtter, malt til mel
35g kakao
1 klype salt
*Restene som blir igjen etter man har laget mandelmelk.

Blend sammen alle ingrediensene i en food prosessor til blandingen ser ut som halvstekt kakedeig. Skrap ned på sidene underveis. Er du ikke opptatt av at fyllet skal være raw kan du koke rødbetene.

Lag sjokoladen:

Du trenger former! Helst myke sjokoladeformer, men ta det du har. Fyll formene 1/4 med sjokolade. Vend på formen slik at veggene dekkes med sjokolade. Gjenta prosessen om du ønsker tykkere “vegger” rundt fyllet. La sjokoladen stivne litt. Trykk så på plass litt av fyllet. Flat ut på toppen. Har du lyst å lage raw Troika-sjokolade klemmer du på plass litt marsipan over det røde laget. Fyll over med sjokolade for å legge lokk på det hele. Avkjøl formen i kjøleskap i 2-3 timer. Oppbevares i kjøleskap til de skal spises. Kan fryses.

a36e78d693cf976c4f3c6d058c789585

Q: Så det himmelsk ut? Fikk du lyst på sunn sjokolade?Takk for at leser bloggen!

Sunn naturlig raw Fikenknekk

Hellu! Riktig god Lørdag! Der var det jaggu meg helg atter en gang. Plutselig er det vell jul og sommer og høst igjen. Hehe. t tiden går fort er vell bare et tegn på at man trives? Synes dere tiden flyr? 😀 Det er regn i lufta her i Tromsø, men det setter absolutt ingen hindring for sofakosen denne helga. Jeg har laget en 100% naturlig og sukkerfri godis variant laget av tørket frukt, frø og nøtter. En enkel snack med god smak og digg tekstur. Tenkte jeg skulle dele denne godbiten med dere lesere. 🙂
fikenkjekk1 Fikenknekk
1 håndfull mandler og valnøtter
2 økologiske dadler
10 tørkede fiken
1 ss hampfrø
1 ss sesamfrø eller tahini
1 ts kanel
litt kardemomme

Du kan bruke hendene eller food prosessor. Fin hakk sammen dadler, fiken, valnøtter og mandler. Bland sammen. Tilsett sesamfrø, hampfrø, kanel og kardemomme. Jeg kjøper alle ingrediensene her. Klem i former og sett kaldt.

Søtt, crunchy og digg. Frøene knaser når man spiser godbitene. Nice! Disse må jeg lage på nytt i jula. Deilig sunn naturlig godt. Full av vitaminer, mineraler, sunne fettsyrer og fiber.

fikenknekk

Man trenger jo ikke bare å spise å spise godteri og potetgull i helga vell? Jeg liker å tenke at det ene utelukker jo ikke det andre. Jeg er nemlig veldig glad i “usunt” godt også. Hehe 😉

Har dere noen helgeplaner? Jeg satser på en styrkeøkt, etterfulgt av et latmannsliv med sofakos og seriemaraton med kjæresten! Perfekt helgesyssel! 😉 Ønsker dere alle en fortsatt fin helg!

Q:Så godbitene digge ut? Glad i tørket fiken?Takk for at leser bloggen!

Vegansk ost til pizza, pålegg, dipp og dressing!

Hei hei kjære lesere! I dag ble jeg atter en gang fri for ostepulveret mitt som jeg har brukt til min daglige spagettimiddag hver dag i det siste. Krise! Har heldigvis to poser fra Iherb på vei..Høhø. Jeg tenkte uansett det (virkelig) var på tide å prøve noe nytt uansett, og vips så var en vegansk ost i hus. Greit å variere litt 😉

Osten er som du kanskje har skjønt uten melkeprodukter. Den er også raw. Den lages på ca 5 minutter i en blender og består av hvite nøtter( jeg bruker cashewnøtter), hvit miso, sitronsaft, litt lønnesirup, og litt vann. Du kan naturligvis tilsette hvitløk, purreløk og krydder som pepper, basillikum eller oregano etter smak.

Litt helseinfo om ostens innhold: Cashewnøtter er lavere i fett enn de fleste nøtter, og 65 prosent av dette fettet er umettede fettsyrer. Av dette er 90 prosent oljesyre, et hjertesunt fett som finnes i olivenolje. Cashewnøtter gjør godt for hjernen: De er en god karbohydratkilde som gir sunn energi til hjernen og muskler. Den inneholder også mye magnesium, som stimulerer nervene. Cashewnøtter er rik på kobber, sink, jern og biotin. Lønnesirupens helsefordeler kan du lese om HER.påleggost Nøtteost
200g Cashewnøtter, macadamnianøtter eller avskallede mandler*
1-2 ss lønnesirup
2 ss sitronsaft
1 ss næringsgjær (kan sløyfes)
1 ts ostepulver (ikke raw/vegansk, kan sløyfes)
2 ss hvit miso*
ca 0,5 dl vann
1/2 hvitløk

*Bytt ut med solsikkefrø om du har nøtteallergi.**Har du ikke miso kan du bytte den ut med tahini som er lik i konsistens, og har du ikke det prøv nøttesmør eller bare litt salt. Miso får du på asiatiske butikker/innvandrerbutikker.

Bløtlegg nøttene i ett par timer om du har tid til det. Hell i så fall bløtleggingsvannet og skyll nøttene før bruk. Blend alle ingrediensene i en blender. Skrap ned på sidene underveis. Du skal få en glatt masse. Tilsett litt mer vann om nødvendig. Smaksett om du ønsker det. Osten er nå klar til bruk!

cashewost

Bruksområder:

  • Som pålegg på brød og lefser
  • i stedet for smør under annet pålegg
  • Som dressing på salater, taco og wraps
  • Som base for rømmedipp mikser, istedet for rømmen
  • Som ostesaus raw lasange, moussaka eller andre ovnsretter
  • Som saus, rørt inn i varm pasta
  • Som ost på pizza og lasagne. Den kan fint stekes:

påleggoststekt

Q: Så det godt ut? Prøvd deg på nøtteost før?Takk for at leser bloggen!