Rå vegansk lasagne med cashewost, pesto og soltørket tomatsaus

Hei hei og riktig god dag! Jeg må ærlig talt innrømme at jeg ikke er noen stor salatspiser.  Skal jeg først kjøpe, lage og spise råkost liker jeg å gjøre det mer spennende enn å lage en vanlig salat. Idag skal dere få min beste råkost oppskrift, eller raw food som det heter på engelsk. I hovedrollen: raw food lasagne.

Hærligheten er laget av squash, soltørket tomatsaus, persille pesto og cashewkrem. De ulike lagene smaker så mye og så godt hver for seg at du gjerne kan lage dobbel porsjon å bruke de til andre ting dagene etterpå. Prøv for eksempel tomatsausen til spagetti, pestoen på ristet brød og cashewkremen til dipp. Tips: Alle sausene kan lages dagen før, og settes sammen på ti minutter før servering! Perfekt til selskap med andre ord når man er mer opptatt av å pynte enn å kokkelere. 😉

Under får du oppskriften og fremgangsmåten slik at også du kan nyte verdens sunneste lasange, raw food style!Nam namDiettinfo: Retten er uten gluten, sukker, melkeprodukter, soya, ris, egg osv. Tåler du ikke nøtter kan nøttene byttes ut med frø, feks solsikkefrø. Kan også spises av veganere. Helsefordelene er så mange at jeg ikke en gang orker å begynne å ramse dem opp, men det er en grunn til at jeg har døpt den verdens sunneste lasagne. Kort fortalt så finner du her et enormt spekter av vitaminer, mineraler, sunne fettsyrer bla omega-3, proteiner, langsomme karbohydrater, enzymer og antioksidanter. Viktigst av alt er at retten er fantastisk god og det beste jeg har både laget og smakt på raw food-fronten. 🙂

For lasagne nok til 4-6 pers trenger du..

Til de rå “lasagne platene”:

6 squash
3-4 store tomater, gjerne bifftomater

Lag “lasagneplatene” ved å skjære squashen på langs med en ostehøvel til du får tynne skiver. De første skivene skal ikke brukes da de ofte er for smale, men de kan brukes til andre ting som salater. Skjer tomatene i skiver. Legg squash- og tomatskivene på lag av tørkerull slik at overflødig veske trekkes ut. I mens kan du lage tomatsaus, basilikum og ostelaget.

Cashewost:

250g cashewnøtter
1,7 dl-2,5 dl nøttemelk eller vann til ønsket konsistens
2 ss sitron eller limejuice
1-2 ss finhakket chilli(om du vil ha den litt hot)
1 ss finhakket hvitløk
2 ts løkpulver eller sennepspulver
2 ss næringsgjær (info)
1/2 ts himalayasalt / havsalt
Pepper etter smak

Valgfrie smakstilsetninger: Noen ss finhakket basilikum,dill, koriander eller andre krydderurter.

Puls sammen alle ingrediensene bortsett  fra krydderurtene i en food prosessor til de er godt blandet og du har en luftig krem. Bland inn krydderurter etter smak og ønske. Denne cashewosten er dødsgod!

Rå soltørket tomatsaus:

110g soltørkede tomater
2 medium tomater
0,6 dl kaldpresset olivenolje
1-2 ts most hvitløk
3/4 ts havsalt
1 ts tørket basilikum eller oregano
1/4 ts paprikapulver
1/4 ts chilli eller cayennepepper (valgfritt)
2 dl  valnøtter

Puls sammen alle ingrediensene i en food prosessor til de er godt blandet. Smak til. Sausen skal være mild på smak.

Rå Pesto med persille:

ca 225 g sammenpakket fersk basilikum eller persille, jeg bruker 20/80 eller 10/90.
200g macadamia, pistasje eller cashewnøtter. Bruk solsikkefrø ved nøtteallergi.
1,2 dl olivenolje
1 1/2 ts havsalt
2 ss sitronskall
3 ss sitronjuice
3-5 ss hvitløk

Puls sammen alle ingrediensene i en food prosessor til de er godt blandet. Smak til. Pestoen skal være silkemyk på grunn av oljen og smaksrik.

Pynt til servering: Solsikkefrø. valgfritt: god olje (gjerne smaksatt), saus eller dressing, salatblader, cherrytomater eller oliven.Verdens beste

Slik setter du sammen retten:

1. Finn frem 4-6 tallerkener eller en stor form.  Legg ned 3-4 squashskiver ved siden av hverandre på hvert fat slik at du får en firkant som kan brukes som lasagne basen, eller bunnlaget om du vil. Firkanten kan være rektangulær eller kvadrat. Det enkleste er å lage rektangel eller dekke en stor form. Jeg bruker alltid en form, så skjærer jeg ut kvadrater før servering med en skarp kniv.

2. Bruk en slikkepott og smør på et jevnt lag av ostelaget. Legg på 1-2 skiver tomat oppå ostelaget. Legg skiver av squash over ostelaget slik at det matcher bunnlaget.
3. Smør på et lag med den soltørkede tomatsausen. Har du flere tomatskiver igjen kan du legge på en skive eller to her. Legg på et nytt lag squash.

4. Siste lag ut er persille pestoen. Smør et lag over squashen. Dryss gjerne litt olivenolje over pestolaget Smør et lag over squashen. legg på et siste lag med squash. Du må gjerne dandere squash strimlene i mønster om du er i det kreative hjørnet.

5. Strø over god olje,chillisaus eller dressing om ønskelig. Topp det hele med et realt dryss med solsikkefrø. Pynt tallerkenen med salat, feks spinat, oliven eller cherrytomater som er delt i to og vendt i olje. IMG_5223Server verdens sunneste lasagne og nyt hver eneste bit, for dette er en real smaksbombe! Hvert eneste lag smaker utrolig godt og kan serveres til alle. Perfekt om du skal overbevise familie eller venner om at mat uten dyreprodukter er godt, eller at “kanin mat” er mer enn kinakål og gulrot. Jeg for min del elsker å eksperimentere og smake nye ting. Skal du prøve raw food er dette en innertier. Vel bekomme! Ønsker deg en fortsatt strålende dag!

Q: Har du smakt rå lasagne før? Fristet denne? Fikk du lyst å bytte ut salaten? 😉Takk for at leser bloggen!

Sunt og godt chia- og jordbærsyltetøy i ekspressfart

Hei hei! Håper du har hatt en flott dag så langt. 🙂 I dag skal du få oppskriften på raw chia- og jordbær syltetøy. Syltetøyet er raw (ikke varmebehandlet) og tyknet med chiafrø.

Før vi går til oppskriften, la oss ta en titt på chiafrøet! Hva er det egentlig?
chia

Chiafrø:

  • Glutenfrie frø
  • består av 30% protein
  • 1 ss chiafrø har mer kalsium enn ett glass melk, mer omega-3 enn laks og mer antioksidanter enn blåbær
  • Inneholder vitamin A, B, E, og D
  • Inneholder mineralene kalsium, fosfor, kalium, jern, kobber, sink, magnesium mm.
  • Som linfrø danner chia frøene også en geleaktig masse når frøene får svelle i veske. Chia har dog en litt annen struktur og en mer nøytral smak.
  • Hele eller malte chiafrø kan brukes for å tykne supper i stedet for mel. I dag skal vi bruke det for å tykne syltetøy.
  • Sjekk ut det gode utvalget av chiafrø her.  Ikke glem å bokmerke Den store Iherb guiden.

Det var litt om egenskapene og innholdet av dette “superfrøet”. Nå, over til oppskriften!

Chia- og jordbærsyltetøy

2 kurver jordbær
2 ss chiafrø
2 ss varmt vann
1/2 ts vanilje ekstrakt
Søtning (feks stevia eller sukrin) etter smak

Tips: Andre spennende smaker du kan tilsette er for eksempel litt kanel, lime- eller sitronskall

Slik lager du dette enkle syltetøyet:

Vask og rens jordbærene. Skjær i biter.

Legg jordbær sammen med chiafrø i en mikser.  Du kan bruke food prosessor eller blender.Tilsett vann og vanilje og blend. Smak til med søtningsmiddel etter ditt ønske. Ta gjerne en titt i denne oversikten over alternativer til hvitt sukker.

Hell syltetøyet over i krukker og oppbevar i kjøleskapet.

Jordbærsyltetøyet smaker nydelig på havregrøt, pannekaker og i yoghurt.♪

Håper det smaker! 🙂

Verdens enkleste hjemmelagde sukkerfrie sjokolade

Hei hei! I dag skal dere få en kjempe enkel sjokoladeoppskrift med kun 3 ingredienser. Lages lett raw og er vegansk, vegetarisk, glutenfri og uten nøtter. Perfekt for allergikere og sjokoladeelskere.

Enkel sukkerfri sjokkis – Du trenger ca:

100g xylitol
50-60g kakao
10 ss kokosolje, smeltet

Litt info om Xylitol: Xylitol er et naturlig sukkeralkohol søtningsmiddel finnes i fibrene til frukt og grønnsaker som kan forårsake oppblåsthet, diaré og flatulens med stort forbruk. Det sies å være trygt for gravide kvinner, og sies å muligens behandle ørebetennelser, osteoposis, luftveisinfeksjoner, candida, og er det enda hjelper kjempe hulrom. I Finland er nesten alle tyggegummi søtet med xylitol. Xylitol er vegansk. Du får det her. Guide til andre alternativer til hvitt sukker kan du lese her.

Slik lager du sjokoladen:

Bland alle ingrediensene godt. Om sjokolademassen er veldig tykk kan du tilsette 2-3 ss valgfri melk. Hell massen over i ønskede former. Avkjøl i kjøleskapet.

Sjokoladen må oppbevares i kjøleskapet på grunn av kokosoljen som blir myk/flytende i romtemperatur. Ta sjokoladen ut rett fø du skal spise den. Ønsker du en sjokolade som kan oppbevares i romtemperatur kan du bytte kokosolje med kakaosmør.

Håper det smaker ;D

Rå sukkerfri sjokolade med kremet mandelfyll

Hei hei kjære lesere! Koselig at du tar turen innom i dag også! <3 I dag kan jeg friste dere med hjemmelaget rå sjokolade med mykt mandel fyll. Det er en kjempedigg godbit å kose seg med til kveldskosen. Sjokoladen er full av antioksidanter, fiber og fettsyrer. De inneholder også bla vitamin E og kalsium.mandelbuttercup

Sjokolade med mandelfyll

0,6 dl smeltet kokosolje eller kakaofett
3 ss (30g) kakao
1 ts maca eller lucuma eller proteinpulver
1 ss lønnesirup eller lignende
6 ss mandelsmør (eller andre nøttesmør du liker)
Søtning etter smak, feks steviadråper eller sukrin gold
2 ss revet kokos

Slik lager du godbitene:

Bland smeltet kokosolje eller kakaofett, kakao, maca, lucuma eller proteinpulver og lønnesirup. Bruk en spiseskje og øs en spiseskje med sjokoladeblandingen over i bunnen av muffinsformer. Du trenger 6 muffinsformer, gjerne i silikon. Legg de så i fryseren i 10 minutter.mandelbuttercup3

I mellomtiden blander du mandelsmør med litt stevia dråper i ønsket smak. Jeg foretrekker stevia med vanilje og krem.

Ta så ut muffinsformene og legg 1 ss av mandelsmøret i midten av muffinsformene, over sjokoladen som har stivnet. Pass på at du ikke får noe ut på sidene. Ha så på en halv ts revet kokos. mandelbuttercup1

Hell over resten av sjokoladen. Har den stivnet for mye kan du smelte den litt i vannbad. Frys så det hele i minst 10 minutter til. Godbiten er klar til å spises! De holder seg godt i fryseren i 10 dager (ja, sææærlig at de holder så lenge #nomnom). 😉mandelbuttercup2

 Håper det smaker! Ønsker dere alle en kjempefin kveld! <3

 

Raw iskremkake med sjokonøttebunn, vanilje- og jordbæris

God helg alle sammen! 😀 Iskremkake er en favoritt i både barnebursdager og kaffeselskap. Den er nydelig og avkjølende å spise i sommervarmen. Denne iskaken er raw vegansk, uten gluten, hvitt sukker, egg og melk. Iskaken har en sjokolade og nøttebunn, et lag med vanilje is og et lag med jordbæris. En veldig tilfredsstillende iskake som tåles av de fleste.

iskremen

Iskremkake – Nok til 10 – 12 stk

Sjokonøttebunn:
250g malte mandler eller andre nøtter
180g dadler uten stein
60g kakao
2-3 ss kokosolje

Raw iskrem:
480g cashewnøtter, bløtlagt i 3-4 timer
215 g kokosolje, smeltet
2,5 dl lønnesirup, agave, fibersirup(ikke raw) eller lignende
Juice av 1 sitron
2 ss vanilje ekstrakt
1/5 ts salt

+ 400g jordbær til jordbærisen

Valgfri pynt: Kokoskrem, fersk mynte/sitronmelisse, friske bær som blåbær/bringebær/jordbær og evt blåbærsaus, og sukrinmelis.

Slik lager du iskaken:

Forberedelser: Vask de ferske jordbærene, ta av stilken og del i to. Frys i 30 minutter. Du kan alternativt bruke ferdig frosne jordbær.

1. Bland sammen dadler uten stein, mandelmel og kakao til sjokoladesmuler. Tilsett kokosolje og bland godt inn til du får en deig som er smulete, men som kan klemmes sammen. Klem så deigen ned i en springform, silikonform eller paiform på ca 20 cm i diameter. Press undersiden på et glass over deigen for å få bunnen jevn.

2. Hell vannet av cashewnøttene og smelt kokosoljen. Blend alle ingrediensene til vanilje isen i en blender til du får en jevn tykk saus/krem. Del denne i ca 3 like deler. Hell 2/3 av blandingen over bunnen. Frys i 15 minutter.

Tips: Om du ønsker en liten opphøying av vaniljeis i midten setter du 1/3 av vaniljeisen i fryseren i en bolle, og heller 1/3 over bunnen. Kaken fryses i 10 minutter og  fyllet i bollen fryses for seg. Når fyllet på kaken og i bollen har blitt stivere, helles isen i bollen, over midten av iskaken ved hjelp av en slikkepott. Glatt ut slik at du får en jevn opphøyning rundt midten. Frys kaken videre i 10 minutter før du tar på jordbærisen.

3. Blend 1/3 av vaniljeisen med frosne jordbær. Blend veldig godt til en jevn krem. Hell jordbærlaget forsiktig over vanilje laget. Frys kaken i 3 timer, eller over natten.

Ta iskaken ut 15-20 minutter før servering og del med varm/skarp kniv. Server med kokoskrem, bær eller bær saus. Sukrinmelis kan siktes over for en lekker finish. Håper det smaker! 🙂 Ønsker deg en fortsatt fin helg!