Slik lager du årets helsekost trend: Buddah bowl

Hei! Jeg har tidligere skrevet om Acai bowl og hvordan du lager den. I dag skal vi ta en titt på Buddah bowl. “Buddah bowl” er en av årets helsekostholdetrender.

For å kalle en spade en spade, så er dette en bolle med salat. Bollen, eller skålen, er oppkalt etter den åndelige guruen Buddah, men kalles også “Bliss bowl”, “hippie bowl” og “macro bowl”. Salatbollene innlemmer kostholds prinsipper fra kinesisk og japansk medisin. Det inkluderer rå eller stekte grønnsaker, bønner, hele korn, som brun ris eller quinoa, i en smeltedigel av smaker og konsistenser som skal fremme helsen.

Men det er bare fantasien som setter grenser. Du kan fylle din tallerken med nøtter og frø, frukt og bær, kjøtt eller fisk (nei, Buddah var ikke veganer eller vegetarianer), tørket tang, popkorn og potetgull. Mulighetene er uendelige. Jeg spiser ærlig talt lite salater, men det gjør sannelig godt innimellom – særlig når sommeren nærmer seg.

Jeg nekter å spise kjedelig, smaksløs mat. Min salatbolle har alltid smaksatte oljer eller dressinger. Vanligvis serveres Buddah bollen med en pikant saus, men jeg bruker utelukkende Walden farms produkter og oljer. Du får dem bla her.

Slik bygger du din egen Buddah bowl:

 1. Velg en kilde til korn eller stivelse: Hvit ris, brunris, sort ris, quinoa, amaranth, bokhvete, byggryn.
 2. Velg en kilde til mettende grønnsaker/karbohydrater: Kokt eller bakt potet, søtpotet, pastinakk, rødbete ol.
 3. Velg en proteinkilde: tofu, alle typer bønner og erter, egg, fisk, kjøtt eller vegetariske erstattinger. Prøv for eksempel rester av tacokjøtt eller omelett, falafel eller søtpotetburgere.
 4. Velg dine favorittgrønnsaker: spirer, salatgrønnsaker som tomat, paprika, agurk og ulike bladgrønnsaker, brokkoli, blomkål, stekt sopp eller aubergine, squash, gresskar og resten av regnbuen.
 5. Lyst på frukt?: banan, mango, aprikos, fiken, jordbær eller tørkede bær
 6. Tilsett fett: avokado, ulike typer nøtter, frø og oljer. Dette fremmer opptaket av vitaminer og sunne plantestoffer.
 7. Dipp eller saus: velg din favoritt og varier. Det enkleste er ofte det beste: en ferdig saus eller dressing, eller en hjemmelaget slager laget av olivenolje, litt sitronsaft, sukrin, salt og pepper, eller kesam blandet med urter og krydder. Jeg bruker stort sett alltid ferdige dressinger med mye smak.

Håper det smaker og at du ble inspirert! 🙂

Sunt, godt og enkelt: Ovnsbakt hvit fisk med chorizo!

I januar er det godt med lettere mat etter julens tradisjons mat. Etter fete kjøttretter og desserter, fløtesauser og sukkerfylte kaker er folk flest sugen på noe lettere. Og lettere enn denne retten blir det vell ikke. Denne middagen tar 5 minutter å lage før den settes i ovnen og gjør seg selv.
hvitfisk4

Smaksrik fisk i form – Nok til 2-3 stk
2-3 stykker hvit fisk
2 håndfuller eller 1 boks cherry- eller perletomater
1-2 chorizopølse
Oliven olje
Fersk basillikum
Pinjekjærner (kan sløyfes)
Litt salt og evt pepper

Sett ovnen på 180-200 grader. Finn frem en ildfast form. Hell litt olivenolje i bunnen.
Finn frem fisken og fjern evt bein og skinn. Legg fiskestykkene i formen. Du kan bruke all type hvit fisk, for eksempel kveite, torsk eller sei.

Ta av skinnet av chorizopølsen, og skjær den i tynne skiver.
hvitfisk3
Skjær tomatene i to. Strø tomat og chorizo over fisken, og fullfør med litt mer olivenolje.
hvitfisk5
Basillikum og pinjekjerner kan has oppi for mer smak. Salt og evt pepper etter smak.
hvitfisk1
Tips: Skal du ha potet som tilbehør kan denne skjæres i skiver og legges i formen og bakes med fisken. 😉

Dekk formen med aluminiumfolie. Sett formen i en forvarmet ovn i 15-20 minutter alt ettersom hvor store og tykke stykker fisk du bruker. Ta folien av de siste 5 minuttene.

Fisken serveres varm og søet helles over i en liten skål slik at man kan ha det til retten. Server med kokt potet, potetkuler eller sprø søtpotetfrites. Hvitløksbrød er også godt til, og faktisk veldig godt å dyppe i søet.
hvitfisk2

Håper det smaker 🙂 Ønsker deg en fortsatt flott dag! <3

Kalori meg her og kalori meg der

“Hvor mange kalorier inneholder den oppskriften/matvaren? Om jeg hadde fått en tier hver gang noen spurte meg hvor mange kalorier en oppskrift har hadde jeg kunne kjøpt meg.. en veldig stor godtepose. Senest i går spurte en jente meg hva jeg spiste etter trening med påfølgende spørsmål om hvor mange kalorier det inneholdt. ALTSÅ. Jeg hadde mest lyst å rope “WHO CARES?” Altså, hvem bryr seg om hvor mange kalorier noe har?! Tydeligvis mange.

For meg er det uinteressant hvor mange kalorier noe har. Om jeg har lyst på det, så spiser jeg det. Å med utgangspunkt i “etter-treningsmat” er det meg likegyldig hvor mange kalorier noe har. Kroppen trenger jo næring FFS. Kroppen trenger protein, karobohydrater og KALORIER. Restitusjon FTW.alice
Ja, de skumle kaloriene. La meg ta et eksempel; om du har to ganske sunne yoghurter, der yoghurt nr.1 smaker “ok” og har 100 kalorier, og den andre er dødsgod og har 200, da tar jeg den siste. Livets kostholdsvalg skal jo ikke telles i kalorier. Om det skal telles etter noe må det være hvor godt det er, om det gir kroppen noe bra osv. Jeg er fult klar over at det finnes sunnere valg der ute når det kommer til mye av det jeg spiser, men jeg har valgt det jeg har valgt fordi de smaker best og jeg liker dem skikkelig godt.kalori3

Kalorier er ikke noe grusomt men bør unngå eller være redd for. Jeg kan skjønne hvorfor mange tror det. Det mange grunner til at kalorifrykten sitter i folk, som for eksempel de hundrevis av ukeblader som skriver om slanking, og samfunnets evige slankejakt tror mange at kalorier = fienden. “Vær forsiktig med den og den matvaren, for selv om den er sunn inneholder den mye kalorier”. -Høres det kjent ut?

Nei, kalorier er din venn. Om du har en bil med så og si tom tank, så kommer du ikke så veldig langt. Det samme er en kropp uten energi, eller kalorier om du vil. Ja, vi har glykogenlageret, og blir det krise kan kroppen “spise av seg selv” ved å omgjøre musklene dine til energi, men jeg går ut ifra at du nødig vil det. Muskler er jo “in” nå tross alt 😉 Jeg vil at min bil alltid har bensin å gå på til turen jeg har tenkt å ta.

Husker du når du var barn, og du aldri tenkte på fett, karbohydrater, proteiner og kalorier? Du bare spiste helt intuitivt når du var sulten eller hadde lyst på noe. Det er det jeg skulle ønske folk kunne vende tilbake til. Det er helt ok å prøve å spise sunt. Det skulle jo bare mangle, for man ønsker jo å gi kroppen bra brennstoff, men å la kaloriene ta valgene for deg… nei takk. Du gjør selvsagt som du vil, men jeg håper du utfordrer deg selv til å ikke lese på kalorifortegnelsen når du velger produkter eller lager oppskrifter. Jeg synes det er på tide å ta valg fordi de smaker godt og gjør godt, ikke fordi de har lite kalorier. YOLO!yolo

 

Det verste med kaloritelling er at det hindrer deg i å få et genuint forhold til mat. Har du fokus på kalorier skiftes fokuset rask fra hvordan du spiser, til hvor mye du spiser. I stedet for å ta maten for det den er, livgivende næring og nytelse, går det mer over i en strikt og stressende måte å se på maten. Det blir nesten sånn at man ser maten som antall kalorier og ikke som bare mat. Stress går ut over fordøyelsen også, noe som i seg selv ikke er spesielt gunstig.

Kaloritelling kan overstyre kommunikasjonen mellom kropp og sinn, du vet, den kommunikasjonen som fungerte utmerket som barn. Heldigvis kan man lære seg opp til å lytte til kroppen når det kommer til når man er sulten, bør/må spise, når man er mett og hvilke matvarer som føles bra. “Den smultringen føles jo sinnsykt bra”. Hehe ja, alt med måte. Jeg tviler på at noen av dere lesere kommer til å hive dere over 20 smultringer om dagen, hver dag. Skulle dere nå gjøre det blir dere nå før eller siden lei eller mett. Et normalt avslappet OG SUNT kosthold har plass til noen smultringer. Et kaloristrikt kosthold vil kun gi angst om man plutselig skulle gå bananas. Jeg foretrekker å gå bananas uten dårlig samvittighet. <3

“Jammen jeg MÅ telle kalorier, fordi jeg skal slanke meg”. Bitch please. Å holde et øye med hvilke matvarer du spiser er viktigere for å forandre matvaner og satse på et holdbart vekttap. Dessverre selges ofte kaloritelling som den ultimate måten å gå ned eller opp i vekt på. Om legen din har sagt at du MÅ telle kalorier blir jeg litt overasket. Er det latskap som har gjort at legen din ikke kan lære deg om å spise sunn, naturlig mat? Har dere ikke en ernæringsfysiolog som kan helpe deg, eller sette opp en matplan?

En annen idiotisk ting med kaloritelling er at du bør veie maten om du skal regne ut kaloriene korrekt. AINT NOBODY GOT TIME FOR THAT. kalo

“Jammen det er apper som gjør det for meg” – åja, så du la inn 1 kyllingbryst på appen din, hva om kyllingbrystet ditt veier mer eller mindre enn det appen din har lagt inn som vekt på 1 kyllingbryst? Vips, så har du lagt inn 15 matvarer som alle har vært litt ukonkret og du har fått et 20% feilt svar på antall konsumerte kalorier. Good job.

Hvordan vet du akkurat hvor mange kalorier kroppen din trenger? “øøøh, jeg la inn høyden, vekten og alderen min inn i en slik kalkulator og fikk ut akkurat hvor mange kalorier jeg må ha hver dag”. Som du kanskje vet brukes 70% av energien vår på å holde kroppen i gang, enten du står opp av senga eller bare ligger i ro. De resterende 30% brukes på aktivitet og trening. Jeg blir svært imponert om Ola Nordmann klarer å gjette kaloriforbruket sitt på en dag. Noen dager går du mer, andre dager trener du og andre dager ligger du på sofaen. Skal man regne ut det hver dag for å vite hvor mange kalorier man skal spise? HALLO JA. Det er høvelig umulig (i alle fall veldig tidkrevende) å regne ut hvor mange kalorier du bruker hver dag. vet du ikke hvor mye du forbrenner hver dag er det ikke særlig vits i å vite hvor mange kalorier du spiser hver dag heller. Jeg vet 100 andre ting jeg heller ville ha brukt tiden min på enn å fiksere på det.kalori1

Kaloritelling er upraktisk. Det er ikke praktisk å telle kalorier resten av livet ditt. Kroppen er faktisk mye smartere en smarttelefonen din når det kommer til å regulere matinntaket, men du tenger bra matvarer om kroppen din skal fungere rett.

Alle kalorier er ikke like. Om noen spiser sjokolade for 1000 kalorier, i stedet for en ordentlig middag med like mange kalorier har de virkelig ikke skjønt det. Kalorier fra fett, protein, karbohydrater og alkohol har ulik effekt på metabolismen, hormoner og metthetsfølelse. Jeg kunne nok skrevet en hel avhandling om dette, men poenget er at kalorier i seg selv sier lite om hva en matvare eller et måltid er oppbygd av, eller hvor nyttig den er.

Når folk teller kalorier er det ofte fokus på mengder, kontra kvalitet. En håndfull mandler vil være mye sunnere og mer mettende enn ett par luftige hveteboller.

“Jammen, jeg går jo ned i vekt når jeg teller kalorier!” Greit nok dere slankere, studier har vist at kalori restriksjon fører til vekttap (no shit Sherlock). Det er naturligvis også derfor for eksempel 5:2-dietten bukes som slankemetode og virker. Grovt sett: Spiser du mindre enn du trenger over tid går du ned i vekt, og motsatt. Sjokk at du går ned i vekt når du faktisk sulter deg selv (“faster”) to dager i uka… come on.

Ja, så mister du litt fett, muskler og muligens litt beinmasse også – good job. Du må for guds skyld passe på å holde øye på kaloriene nå, så du ikke går opp igjen. Jeg vet ikke hva du foretrekker, men jeg vil heller spise 70-80% bra og ikke fiksere over tall og kalorier, enn å strebe for å få kaloriregnskapet til å gå opp for å holde fettprosenten nede resten av livet. Jeg har andre ting jeg synes er viktigere. kalori3

“Jammen…Om jeg skal spise hva jeg vil kommer jeg til å bli tjukk”. Gawd, den evige frykten for å legge på seg.. Det er mest sannsynlig noe i veien med hormonene dine, eller noe psykisk om du føler en trang til å sitte å trykke innpå etter du har spist nok. Metthetsfølelse signalene kan ikke fungere som de skal, eller du trøstespiser eller det som verre er. Du kan også ha matintoleranser, allergier eller bare en kroppstype som er genetisk belagt for å være “stor”. Mistenker du at noe av dette kan gjelde deg anbefaler jeg deg å få en time hos lege å ta opp dette. Det er ingen skam i å oppsøke hjelp og det kan være godt å få en bekreftelse eller en avkreftelse på om det ligger noe helsemessig til grunne. Mest sannsynlig, for folk flest, er det ikke det at de spiser for mange kalorier som er problemet, heller det at de spiser for dårlig mat og ikke beveger seg noe. Og det betyr ikke at du kun skal bevege deg og kun skal spise bra mat frøken. 😉 Her igjen kommer det elskede og hatede ordet balanse.kalori1

Til slutt, en liten utfordring: Dere kaloritellere, prøv å ikke telle kalorier i minst to-tre uker, og det samme gjelder dere som alltid sjekker kalori innholdet på matvarer. Hva med ta noe du liker, uten å sammenligne hva som er mest kalori lett?

Fri deg selv fra menneskeskapte strikte mat ideer. Jeg kan tro det er ekkelt å gi opp kontrollen dere føler dere har, men når dere kommer over kneika blir det mer en befrielse. You can do it!

 

Be G(O)OD

Sukkerfri proteinkake: Pavlova med sjokkomoccakrem

Hei hei! Velkommen til Mandag og en ny uke! I dag skal jeg friste med en bakt marengs kake med kaffekrem. Pavlova er tradisjonelt bakt med eggehviter som gjør den naturlig rik på proteiner. Utsiden er litt sprø og innsiden myk og luftig. Denne pavlovaen er toppet med kaffe og sjokoladeprotein krem, og pyntet med friske bær. Perfekt om man har lyst på noe godt og kakete, men samtidig lett og ikke for mektig. Denne er flott til hverdags, men kan også brukes i selskap.

Denne kaken er

✔sukkerfri ✔glutenfri ✔lavkarbo ✔diettvennlig ✔relativt kalori- og fettfattig.pv4

Pavlova med sjokkomoccakrem

Marengsbunn

 • 4 eggehviter
 • 200g sukrin
 • 2 ts sitronjuice
 • 1 ss maissenna
 • en klype salt
 • noen dråper vanilje essens

Kaffe krem

 • 2 dl piskbar fløte, eller en boks kesam eller kremost
 • 1 ts instant pulverkaffe
 • 1-2 ss sjokolade proteinpulver, helst casein (kan sløyfes.)**
 • 1-2 ss sukrin, eller etter smak

Fyll: friske jordbær og blåbær

*Veganer eller egg/melke allergi? Sjekk ut den eggfrie marengs oppskriften her. Fløte og kesam kan byttes i vegansk piskbar fløte eller vegansk kremost. **ingen proteinpulver? Bruk 1/2-1 ts kakao for å få sjokolade smak. 🙂 pv2 Slik lager du palova med sjokkomokkakrem

 1. Stivpiske eggehvitene, tilsett sukrin 1 ss om gangen,så litt stevia om du vil ha den søtere, sitronjuice, maisenna og essens mot slutten.
 2. Form marengsen i en sirkel på en bakepapirkledd stekeplate. Det er lurt å lage litt høye kanter og en liten fordypning i midten slik at fyllet holder seg på plass.
 3. Stek i ovnen på 170 grader i ca 30 min. Avkjøl bunnen i ovnen. Ikke åpne ovnsdøren underveis.
 4. Pisk opp fløten til krem med sukrin og pulverkaffe. Bruker du kesam eller kremost piskes den luftig. Det er lurt å røre ut kaffen i litt melk først og så tilsette den til kremen. Du kan også bruke en blanding av fløte og kesam, eller fløte og kremost. Kommer litt ann på om det er til hverdag eller fest 😉 Pisk inn proteinpulveret.
 5. Topp marengsen med krem, gjerne sprøytet med sprøytepose, og dekorer med friske blåbær og norske jordbær.

pv3

Håper det smaker! 😀 Er du glad i hverdagskaker? Liker du pavlova? Ønsker deg en fortsatt fin dag! *sommer suss*Takk for at du leser bloggen min! <3

Dødslei kroppsfikseringen

Ja, jeg er dødslei. Dødslei alt dette uendelige maset om kropp, vekt og utseende. Jeg er lei mas om sommerkroppen 2014 allerede etter sommeren 2013. Jeg er lei tynne jenter som ikke er fornøyde fordi de ikke har mageruter eller lav nok fettprosent. Lei jenter som hater seg selv, eller skulle ønske de hadde en annen kropp. Jeg er lei ukeblader, aviser og reklame som preker side opp og side ned om helse, sunnhet og slanking. Både de og reklamen forteller oss i bunn og grunn at vi ikke er bra nok slik som vi er. Om du bare kjøper dette ja, DA blir du pen da. Om du bare slanker deg, DA blir du lykkelig da. Nå i Januar er det ekstra mye mas.

Det er ikke nok å være frisk. Det er ikke nok å ha en kropp og et hode som funker. Jeg vet at mange heller ville vært syk enn “stygg” eller “feit”. Hvor i guds navn er logikken i det? Vi blir bombarderte fra alle kanter. På den ene siden har vi de som ser perfekte ut, og på den andre de som vil bli perfekte. De som vil bli perfekte er også veldig flinke å rakke ned på disse stakkars perfekte. Nevermind at perfekt bare er et menneskeskapt ord som det ikke finnes realiteter i.

Ja, jeg sier stakkars perfekte. Er det et stakkars menneske som ser tilsynelatende “perfekt” ut, er det også galt. Det vil alltid være noen der ute som forteller vedkomne at de ikke er pen nok, tynn nok, tykk nok, muskuløs nok osv. Det vil alltid være noen der som ikke unner deg det du har, eller det du har oppnådd. Det vil også alltid være noen som vil være annerledes og enn det de er. Alle vil være “bedre”. Finner de ikke noe å rakke ned på utseendemessig skal du være helt sikker på at de vil rakke ned på det på innsiden. Ja, for ingen skal være perfekte – vi skal bare prøve å bli det.

Jeg har vært “for tynn” og “for tykk” i andres øyne. Folk er veldig flinke å fortelle hva de mener, og hva som ikke er bra nok. De sier det naturligvis ikke det til meg personlig. Jeg får oftest høre av andre at “andre har sagt..” Ja, for alle har en mening. Det er en av grunnene til at jeg ikke poster så mange bilder av meg selv i innleggene mine. Jeg kunne godt tatt bilder hver dag av bicep flexen, magen, “dagsformen” osv. Det ville garantert økt interessen for bloggen min, for mange er jo så fikserte rundt andres utseende. På kjøpet ville jeg dessverre fått meninger – og gjerne et knippe troll som preker om hva de mener er rett og galt, eller hvordan jeg burde se ut. Hvorfor skal jeg utsette meg for det på en daglig basis? Nei, da vil jeg heller ha dere trofaste hyggelige lesere som bryr dere mer om oppskriftene og skravlingen min – enn om utseendet.http://carleighnoel.files.wordpress.com/2012/04/424516_328518090528571_100001111498536_829227_1585436369_n.jpg

Jeg går visst i min egen lille boble, for jeg er fornøyd med meg selv uansett kommentarer. Jeg erkjenner jo at jeg ser ut som jeg gjør, og javisst kan det såre om noen sier noe negativt, men det ødelegger ikke mitt eget selvbilde. Jeg setter ikke min verdi som menneske på hvordan jeg ser ut. Jeg vet at jeg uansett er et fantastisk og unikt menneske. Jeg vet at jeg har en funksjonell kropp, et hjerte som slår, en hjerne som funker og lunger puster. Jeg har det bra og er glad, enten jeg er tynn som en strek eller har litt former. Jeg ser uansett bra ut i mine egne øyne. Er det ikke det som teller? Det er jo din kropp, ikke andres.

Jeg skal være den første til å erkjenne at jeg både har celluliter, strekkmerker og en valk her og der, men so what? Gjør det liksom noe? Hindrer det meg på noen måte i det daglige? Står jeg å ser meg i speilet å tenker “æsj?” – Oh, HELL NO. Jo flere speil jo bedre. I dag sto jeg på badet.. Det er et sitat av Arnold Schwarzenegger som sier; “If It Jiggles, It’s fat.”.

Med det sitatet i minnet snudde jeg meg mot speilet og ristet løs. Det var ikke noe annet enn fett tydeligvis. Haha. Og slik skal det jo være. Vi er jo KVINNER FFS. Når ble det egentlig regel at vi kvinner skulle ha muskelmasse og fettprosent som en mann? Jeg tror visse bør ta seg et studie i humanbiologi. Noe av østrogenet (kvinnelig kjønnshormon) produseres jo i fettet, og det kan fucke opp både menssyklus og det som verre er å presse fettprosenten ned på “mannenivå”. Hvorfor skulle vi ville det? Hvorfor ikke bare omfavne at vi  ikke bygger muskler og har lavere fettprosent slik menn naturlig har? Jeg oppfordrer dere alle til å stille dere på badet å riste i vei med glede! Så heldige vi er som er friske!  Jiggle Jiggle Jiggle Jiggle Jiggle YEAH!

Jeg tror vi i Norge har det alt for godt. Vi har det så godt at vi ikke har bedre å gjøre enn å rakke ned på andre – og oss selv. Vi er misunnelige. Vi unner ikke andre fremgang og suksess. Vi synes ikke vi selv er bra nok. Vi praktiserer Janteloven daglig enten vi er bevisst på det eller ikke.

Vi skuler bort på “hun derre” som har kjempe mye muskler å hvisker og tisker om steroider. Er det ikke mer sannsynlig at hun har bygd kropp systematisk i årevis og levd på et komplementerende kostholds regime? Hun jenta som er mye tynnere enn deg, er det ikke mer sannsynlig at hun alltid har vært tynn, eller at hun for eksempel har hadd et dødsfall i familien som har ført til at matlysten ikke har vært på topp, enn at hun prøver å slanke seg eller har anoreksi? Er det uansett ikke folks egen sak hvordan dem ser ut? Må man bry seg så mye om andres folks skall? Ja, for kroppen er et slags skall. Inni er vi jo alle høvelig like. Selvfølgelig, det er lov å spørre en person som ser dirkete syk ut om vedkomne har det bra. Det er lov å bry seg, men det er forskjell på omsorg, og nysgjerrighet og sladder.

Det hadde vell vært aller best om alle kom i samme form, størrelse, hudfarge, fettprosent og hårfarge. Da kunne alle være like å vi måtte finne noe annet å fiksere på. Kanskje vi hadde brydd oss mer om hva som var på innsiden da? Hvem vet.

Jeg skulle bare ønske at alle kunne ta et stort steg tilbake. Være takknemlig for det man har og hvordan man ser ut. Å omfavne seg selv. Ja, å elske seg selv. Jeg skulle ønske folk hadde brukt like mye tid og energi på å være glad i seg selv, som å rakke ned på seg selv og andre.

Still deg i speilet og se på deg selv med øynene til noen som virkelig elsker deg. Det kan for eksempel være en besteforelder, forelder eller venn. Hva ser du? Håper dette lille innlegget kan være en liten øyneåpner. Du er elsket og du er bra nok!

Stor klem fra perfekt uperfekte Liller :*