Lavkalori vegansk middagspai med enkel glutenfri bunn

Hei hei! I dag skal dere få oppskriften på en deilig vegansk pai som er perfekt til en lett middag eller lunch Den kan også tas med på piknik, eller i matpakken.

Bunnen er laget av en blanding av cashewnøtter og mel. Smaken er fantastisk og bunnen har en perfekt sprøhet. Bunnen kan brukes til andre middagspaier om du vil ha i et annet fyll ved en annen anledning.

Jeg har fylt paiskallet med tofu, squash og sopp. Tofu er naturlig glutenfritt og lavkalori. Tofuen inneholder planteprotein, jern og kalsium. Jeg bruker tofu i stedet for eggestand i denne paien, for et vegansk alternativ. Du kan tilsette litt gurkemeje for gulfarge (og en helseboost).

Sopp inneholder den smaken unami. Umami en tilfredsstillende smakfull smak av glutamat, en type aminosyre og ribonukleotider, som finnes naturlig i mange matvarer, inkludert kjøtt, fisk, grønnsaker og meieriprodukter.  Visse matvarer kombineres ofte for maksimal umami smak, for eksempel Bacon og ost på hamburgeren, Tomatsaus og parmesanost, og pommes frites med ketchup.

Vegansk pai – nok til 6 personer:

Bunn:

250g cashew nøtter
125g ertemel eller brunrismel
4 til 6 ts vann
1/2 ts salt
1/4 ts fiberhusk /psyllium husk eller xanthan gum (valgfritt)

Fyll:

2 små squash
100g sopp
1 liten løk
350g ekstra fast silke tofu
1 dl mandelmelk (eller annen usøtet plantemelk)
1 hvitløksfedd
Litt Arrowroot sivelse
1 ss grønnsaksbuljong pulver
1 ts Dijon sennep
Gressløk, salt og pepper

Slik lager du paisallet: Blend cashewnøttene til et fint mel. Tilsett så resten av ingrediensene og bland til du får en deig som samler seg i en ball. Bruk av ertemel egner seg for et lavkarbo paiskall, og rismel om du ikke bryr deg om det.

Bruk hendene og press deigen ned i en murt paiform. Prikk med en gaffel og forstek i 10-15 minutter på 200 grader.

Lag fyllet: Stek hakket løk i olivenolje. Tilsett så squash og finhakket sopp. Smaksett med krydder og stek i ca 10 minutter. Tilsett de øvrige ingrediensene (unntatt gressløken) i en food prosessor eller blender til en kremet masse.

Tykne med arrowroot, eller spe med mer plantemelk etter behov. Ønsker du gulfarge ala eggeplomme, tilsett bittelitt gurkemeje. Denne blandingen utgjør den veganske “eggestanden”. Bland denne med de steke grønnsakene og gressløken. Hell over i paiformen. Stek paien i ca 30 minutter på 200 grader.
Avkjøl i ca 10 minutter før servering.

Server paien som den er, med salat og en god dressing. Håper det smaker!

Mangokake med jordbær glasur og nøttebunn

Hei hei! Det har rett og slett vært tropisk her i Tromsø de siste dagene med temperaturer rett under 30 grader. Skulle virkelig ikke tro at det for 14 dager siden var snø i luften. Jeg synes nesten det er hakket for varmt, men utrolig deilig å få brukt alle sommerklærne for en gangs skyld. ^^

Idag kan jeg friste med en frisk sommerkake. Mammaen min har bursdag i dag, så da måtte jeg jo nesten diske opp med en kake! Dette er en raw vegansk mangokake på nøttebunn, med nydelig jordbær gasur av norske jordbær.  Kaken er glutenfri, vegansk, uten egg, melk og sukker. Inneholder nøtter.kakaRaw mangokake med jordbærfyll (ingredienslisten er linket til produktene)

1. Bunn:
145g mandler
150g dadler
1-2 jordbær (valgfritt

2. Fyll:
100g tørket mango
50g fersk mango
200g macadamia nøtter, evt cashew
2 ss kokosolje
1-2 ss sironjuice
75g kakaosmør
steviadråper eller annen søtning etter smak

3. Glasur:
200-250g jordbær
ca 5 ss chiafrø

Slik lager du sommerkaken:

1. Bland sammen nøtter og dadler i en food prosessor. Tilsett litt vann eller bærjuice om blandingen ikke begynner å klistre seg sammen etter en liten stund. Jeg tilsatte bare ett par jordbær. Bruker du usaltede mandler, tilsett ca 1/2 ts salt. Press blandingen, med fuktige hender, ned i en springform. Det kan være lurt å dekke sidene av formen med folie eller bakepapir slik at den blir enklere å løsne før servering.

2. Bløtlegg mangoskivene til de blir litt myke. Hell av vannet. Blend alle ingrediensene sammen. Søt fyllet etter smak. Noen mangoer er mer søte enn andre, og noen liker søtere kaker en andre. Hell fyllet over bunnen og sett i kjøleskap/fryser mens du lager glasuren.

3. Du kan bruke frosne eller ferske jordbær.  Blend sammen jordbærene og chiafrøene. Bruk så mye chiafrø at du får en jordbær gelè.  Chiafrøene vil absorbere mye av vesken vil jordbærene. La glasuren stå litt å godgjøre seg før du smører den utover mangolaget. Glasuren som evt blir til overs kan serveres ved siden av eller spises til vafler senere 😉
Har du ikke chia kan du prøve psyllium husk eller linfrømel i stedet. Mangler du det også?  Skjære opp friske jordbær og pynte kaken med jordbærskivene.
Oppbevar kaken i kjøleskap til den skal serveres. Både mangofyllet og glasuren vil bli litt fastere når den blir avkjølt. Å lage den 2 timer før servering er tidsnok. kaka1Virkelig en god og sunn sommerkake! Frisk naturlig sødme og et lass med næringstoffer. Her får du masse antioksidanter, fiber, hjertevennlige fettsyrer, mineraler som kalsium, og vitaminer som blandt annet vitamin A, B og C. Verdens beste måte å spise nøtter, frukt og bær! Passer så bra med friske kaker i sommervarmen. Er det regn der du er kan du alltids lukke øynene og drømme deg bort til varmere strøk. 😉 Håper det smaker. Ha en fortsatt fin dag! Sommer suss!
Takk for at du leser bloggen min! <3