Kjempeenkel vegansk middag for avokadoelskere

Hei hei! Om du elsker avokado er denne pastaretten noe for deg. Å spise avokado har beviste helsefordeler, og det er kanskje ikke så rart. Avokado inneholder nemlig over ulike 20 vitaminer og mineraler, fiber, hjertesunt fett og antoksidanter. 

Retten er vegansk/vegetarisk, og kan lett lages glutenfri ved å bruke glutenfri pasta.

Avokadopasta

Til en porsjon trenger du:
100 g pasta
1 Avokado
1 dl plantebasert fløte (evt melk)
1 ss olivenolje
1-2 hvitløksfedd,revet
Litt salt
sitronpepper eller pepper
en sitronbåt (valgfritt)

Slik lager du avokadopasta:
Kok opp pastaen i en kasserolle med litt salt. Skjær avokadoen i biter.

Varm opp hvitløken i olivenolje i en wok eller stekepanne.
Wok/stek avokadoen lett.

Funfact: Fettet i avokado er  ganske motstandsdyktig mot varmeindusert oksidasjon, så du “ødelegger” ikke avokadoens helsefordeler når den stekes. Avokadoolje kan kjøpes og brukes i matlaging. Her finner du avokadoolje.

Hell over fløte/melk. Smaksett med en klype eller to med salt.

Rør rundt til det koker.

Ta av varmen og rør inn kokt og drenert pasta.

Kværn over pepper eller strø over sitronpepper.
Skvis over en sitronbåt om du liker ekstra sitronsmak.

Avocadoen er smørmyk, og smaken er frisk og kremet. Pepper, sitron og salt fremmer smaken. Veldig god, lettlagd middag på 1-2-3. Server med brødskiver eller baguette. Anbefaler og riste brødet! Hvitløkssmør kan du lage lett ved å blande presset hvitløk med mykt plantebasert smør. 😉 Håper det smaker!

Hjemmelaget burger med spagetti og brunsaus! Kan lages kjøttfri og glutenfri

Hjemmelaget burger eller karbonade med spagetti og brunsaus er en nydelig, og kanskje litt uvanlig kombinasjon. Farmor brukte å servere kjøttkaker med makaroni i brun saus, så denne godbiten er inspirert fra det gode middagsminnet.

Dette er en rett som faller i smak til matelskere i alle aldere. Du kan bruke alle typer pasta som tilbehør til burgeren og sausen. Dette er en fin rett å bruke rester av pasta, kokt ris eller potet som tilbehør. En “god gammeldags” brødskive kan også brukes som tilbehør. Ja til fleksible middagsretter! 🙂

Oppskriften kan lages vegansk, kjøttfri, glutenfri , nøttefri og melkefri ved å tilpasse oppskriften. Tips til justeringer får du underveis.

Tips: Lag dobbel oppskrift! Rester av brunsaus kan brukes til andre retter, og en ekstra karbonade kan brukes som burger i hamburgerbrød, på brødskive til lunch med ertestuing, oppskjært i wrap. Du kan også lage små kjøttboller av oppskriften. Ett egg kan tilsettes for bdre bindeevne(ikke vegansk).

❤ Hjemmelaget burger med spagetti og brunsaus ❤

❤ Brunsaus:
Noen skiver bacon
Noen sopp (valgfri type)
1/2 grønn paprika
1 løk
en liten bit brunost (kan sløyfes)
30g (3-4 ss) mel eller rismel (for glutenfri saus)
3 ss smør eller melkefritt smør
2 ss tomat puree
2 laubærblad
ca 1/2 ts salt (etter behov)
2 liter kraft (evt kjøttbuljong)

Stek bacon i en stekepanne til fettet begynner å komme ut. Tilsett 3 ss smør i stekepannen når baconet er litt stekt. Tilsett opphakket løk, strimlet paprika og skivet sopp og stek. Strø over melet og en liten bit brunost, og rør godt inn. Tilsett tomatpuree, laubærblad og kraft/buljong. Smak til med salt, pepper og evt andre krydder.

Tips: Synes du ikke sausen er tykk nok kan du spe den med mer mel, eller oppmalte nøtter(ikke om du har nøtte allergi selvfølgelig). Oppmalte nøtter kan gjøre konsistensen litt smulete, men er godt. Sausen vil tykne litt når den resuserer så ta det i betrakning om du tilsetter mer mel.

Reduser sausen i 2-3 timer til du får en tykkere saus.  Det vil si at noe av vannet i kraften eller buljongen fordamper slik at sausen blir tykkere og mer konsentrert. Husk å røre i sausen underveis.

Tips: Ønsker du å lage en kjøttfri eller vegansk rett kan du sløyfe baconet og bruke grønnsaksbuljong i stedet for kjøttkraft/buljong). Brunost sløyfes. Karbonade/burger lages av kjøttfri farse.

Tips til enkle sausvariasjoner:

  • Stek ekstra kantareller og tilsett en dæsj fløte eller melkefri fløte for å lage soppsaus.
  • Tilsett hele pepperkorn for peppersaus
  • Erstatt ketchupen med tyttebær for viltsaus.

Mens sausen reduserer kan du lage burger/karbonade.

❤ Burger / karbonade – Du trenger:

1 pakke meatish (laget av GMO-fri soya), kjøttfri farse, kjøttdeig eller karbonadedeig.
1 løk
1 ss tomat puree eller ketchup
1 klype sukrin eller stevia (kan sløyfes om du bruker ketchup)
1/2 ts tabasco eller opphakket chilli (om du vil ha en “hottere” burger)
1 desj (ca 1 ss) soyasaus, liquid aminos eller worcestersaus
salt og pepper

Bland kjøttdeigen din (ca 400-500g) med finhakket løk, 1 ss tomatpuree og ulike krydder for smak. Ønsker du å øke næringsinnholdet og bindeevnen til deigen kan du tilsette 1-2 hele egg(ikke vegansk). Kna deigen godt sammen. Form 1-2 karbonader/burgere og stek godt i en stekepanne.

Kok opp ønsket mengde spagetti i saltet vann etter annvisningen på pakken. Glutenfri spagetti og fullkorns spagetti finner du et supert utvalg over her.
Server spagettien med hjemmelaget burger og nydelig brunsaus. Strø over tørkede urter eller en persilledusk til pynt.

Håper det smaker! ❤

Har du smakt pasta med brunsaus før? Fristet til å prøve?

Spagetti med hjemmelagde kjøttboller

Hei! Håper du har hadd en fin helg så langt. I dag kan jeg friste deg med spagetti og kjøttboller til middag. Under skal du få oppskriften på eggfrie kjøttboller og en kjapp pastasaus. Retten kan lages glutenfri og melkefri.kjb3

Kjøttboller uten egg
450g kjøttdeig
120 brødsmuler*
0,6 dl revet parmesan ost
0,6 dl valgfri melk eller fløte
1 ts italiensk krydder
Valgfritt: litt løkpulver, chilli, tørket persille eller basillikum
litt salt og pepper

*Ved gluten allergi må du selvfølgelig bruke glutenfrie brødsmuler. Bruk tørt glutenfritt brød eller ferdigkjøpte smuler her.

Slik lager du kjøttbollene:

Bland sammen alle ingrediensene i en bolle. Tilsett ekstra urter om ønskelig. Kna deigen veldig godt sammen med hendene til alt er kombinert. Om du ikke vil ha eggfrie kjøttboller kan du godt tilsette et helt egg om ønskelig. Det bedrer bindeevnen og tilsetter litt ekstra næring.

Form kjøttboller. Stek kjøttbollene brune i en stekepanne med litt smør eller olje. Jeg bruker knapt halvparten av kjøttbollene til spagettien og resten oppbevares i kjøleskapet til en annen middag.kjb4

Enkel spagetti til to:

300g spagetti*
1 glass tomatsaus(ca 300g), hjemmelaget eller kjøpt
1 dl rødvin
0,5 dl olje
1 fedd hvitløk, i skiver
litt salt & pepper
fersk basilikum, hakket
+ ca 200g ferdige kjøttboller

*Et stort utvalg av glutenfri spagetti finner du her.

Kok opp spagettien litt før den blir al-dente etter anvisningen på pakken.
Ha tomatsausen i en kasserolle, høy stekepanne eller wok panne. Tilsett vin og kok opp på lav varme til sausen reduseres og tykner. Stek hvitløk i litt av olivenoljen i en stekepanne. Ha løken over i tomatsausen og fortsett og kok. Tilsett de ferdige kjøttbollene i sausen. og smak til med krydder og urter. Jeg brukte fersk basilikum, men har du ikke det kan du smake til med tørket basilikum eller oreano.kjbBland resten av oljen med den drenerte spagettien. Bland inn spagettien med sausen. kjVarm opp det hele i noen minutter og server varm. Spis den som den er, med en salat eller brød. Hvitløksbrød er veldig godt tibehør.kjb1Håper det smaker!  Mmmm 🙂kjb2

Er du glad i hjemmelagde kjøttboller? Fristet det? 🙂