Sunt og godt chia- og jordbærsyltetøy i ekspressfart

Hei hei! Håper du har hatt en flott dag så langt. 🙂 I dag skal du få oppskriften på raw chia- og jordbær syltetøy. Syltetøyet er raw (ikke varmebehandlet) og tyknet med chiafrø.

Før vi går til oppskriften, la oss ta en titt på chiafrøet! Hva er det egentlig?
chia

Chiafrø:

 • Glutenfrie frø
 • består av 30% protein
 • 1 ss chiafrø har mer kalsium enn ett glass melk, mer omega-3 enn laks og mer antioksidanter enn blåbær
 • Inneholder vitamin A, B, E, og D
 • Inneholder mineralene kalsium, fosfor, kalium, jern, kobber, sink, magnesium mm.
 • Som linfrø danner chia frøene også en geleaktig masse når frøene får svelle i veske. Chia har dog en litt annen struktur og en mer nøytral smak.
 • Hele eller malte chiafrø kan brukes for å tykne supper i stedet for mel. I dag skal vi bruke det for å tykne syltetøy.
 • Sjekk ut det gode utvalget av chiafrø her.  Ikke glem å bokmerke Den store Iherb guiden.

Det var litt om egenskapene og innholdet av dette “superfrøet”. Nå, over til oppskriften!

Chia- og jordbærsyltetøy

2 kurver jordbær
2 ss chiafrø
2 ss varmt vann
1/2 ts vanilje ekstrakt
Søtning (feks stevia eller sukrin) etter smak

Tips: Andre spennende smaker du kan tilsette er for eksempel litt kanel, lime- eller sitronskall

Slik lager du dette enkle syltetøyet:

Vask og rens jordbærene. Skjær i biter.

Legg jordbær sammen med chiafrø i en mikser.  Du kan bruke food prosessor eller blender.Tilsett vann og vanilje og blend. Smak til med søtningsmiddel etter ditt ønske. Ta gjerne en titt i denne oversikten over alternativer til hvitt sukker.

Hell syltetøyet over i krukker og oppbevar i kjøleskapet.

Jordbærsyltetøyet smaker nydelig på havregrøt, pannekaker og i yoghurt.♪

Håper det smaker! 🙂

Slik lager du sukkerfritt rabarbra syltetøy!

Hvem har vell ikke dyppet rabarbra i et glass full av sukker som barn? Rabarbraen er i sesong nå (fra Juni til septemper), og du finner den i både her og der. Kanskje har du rabarbra i din egen hage? Det finnes flere sorter, fra de helt grønne til de helt røde.

Som dere vet er rå rabarbra sur/syrlig på smak, så søtning er en god tilsetting. Når man koker den blir den søtere på smak, men den trives uansett sammen med annet søtt som feks vaniljesaus. ^^

Rabarbra og helse

Rabarbra er blitt mye brukt i klassisk medisin. Kinesiske og japanske forskere har studert virkningen av rabarbra ekstrakt. Det er vist at rabarbra har antibiotisk virkning og hemmer veksten av svulster. I tillegg senker den fettmengden i blodet og kan forebygge urinsyregikt. Rabarbra virker også avførende. De røde stilkene gir deg A-, B-,C- og K – vitamin, kalsium og fiber. Den er dessuten meget kalorifattig.

Du kan spise den rå, som kompott, bruke den i pai eller på pizza. Jeg bruker den mest som fyll i kaker og som syltetøy,men du kan også lage desserter, saft eller vin av den. 

 

Rabarbrasyltetøy

Å lage syltetøy av rabarbra er lekende lett. På bildene under har vi brukt jordbær rabarbra som er tynne, små og røde. Uansett type, skjer av topp og bunn (skjer av bladene på rabarbraen og kutt av silken ved bakken). 

 Vask rabarbraen og skjer den i biter. La den trekke i vann i noen timer. 

  Hell av vannet og legg rabarbra og søtning lagvis i en kjele. Bruk ikke alt for mye søtning. Det er enklere å tilsette mer senere enn å fjerne om det er for søtt. Jeg bruker stevia, men sukrin og ulike siruper (feks lønnesirup) kan også brukes. Oppbevar gjerne i kjøleskap over natten slik at søtningen trekker godt inn i rabarbraen. Kok rabarbraen opp i litt vann. Kok til rabarbrabitene er oppløst. Nå må du smake på blandingen og kjenne etter om du trenger mer søtning. Bruk det du liker best smaksmessig for valg av søtning. Søtningen vil kunne sette et preg på smaken. Oversikt over alternativer til hvitt sukker finner du her.Avkjøl og hell på glass/krukker med skrulokk. Det ser kanskje ikke så lekkert ut, men det syltetøyet mangler i utseende tar den igjen i smak. Syltetøyet holder i kjøleskap i noen uker. Det beste er å fryse glassene og ta de opp etter behov. Rabarbra syltetøyet er nydelig pålegg på nystekt brød, boller og rundstykker. 

 Tips: Tilsett biter av eple, appelsin eller ingefær når du koker opp syltetøyet for smaksvariasjon. Krydder som kanel, nellik eller kardemomme er også fine smakstilsettninger. 

 

Q: Har du smakt rabarbra syltetøy? Hvordan liker du din rabarbra?

Nøttefri raw kanelsnurrer med sharonfyll

 I dag skal du få oppskriften på noen nydelige kanelsnurrer. Disse er langt fra det du kanskje forbinder med kanelsnurrer, men de er supergode og søte.

De er uten tilsatt sukker, gluten, korn, nøtter, melk og egg. De er raw og vegansk.

Deigen er laget av aktivert bokhvete. Bokhvete er faktisk et frukt frø, mer enn et korn. Bokhvete har ingenting med hvete og gjøre, bokhvete er glutenfritt.sharonkanelsnurrer8

Fyllet er laget av sharonfrukt/kakifrukt. Frukten er faktisk en av mine favorittfrukter. Fargen varierer fra gul til appelsin oransje, og utseendet på skallet kan minne om tomat. frukten har ikke kjerne eller frø. Finn sharonfrukt som er orange og gir lett etter for trykk. Da er den moden.sharonkanelsnurrer7

Denne godbiter er full av smak og sødme, vitaminer, mineraler, fiber og antioksidamter. Perfekt rundt trening eller bare som en godbit.

Raw kanelsnurrer
Til “deigen” trenger du:
130g bokhvetekorn
115 g dadler
1 ss kanel, gjerne økologisk ceylonkanel

Til sharon fyllet trenger du:
115g dadler
2 store og veldig modne sharonfrukt
1 ts-1 ss kanel
1 ts vanilje pulver

Slik lager du snurrene:

Bløtlegg bokhveten over natten eller i minst 20 minutter. Skyll godt til skylllevannet ser rent ut. Tørk godt på et rent kjøkkenhåndkle, eller tørk ved hjelp av en dehydrator eller i ovnen på lav varme. I mellomtiden bløtlegger du dadlene til de blir myke. Ta så ut steinene.sharonkanelsnurrer2
Når bokhveten er tørr, blend den i en food prosessor til du får en mel-lignende konsistens. Tilsett de resterende ingrediensene til deigen og bland alt godt sammen.

Ta deigen ut av food prosessoren og lag en stor klump med hendene. Legg klumpen på et bakepapir og legg et nytt over. Fordel deigen ved hjelp av hendene og en kjevle. Form til en rektangulær form. Pass på at den ikke blir for tynn, for da kan den revne.

Oppbevar i kjøleskapet i ca 1 time.sharonkanelsnurrer9 I mellomtiden kan du lage fyllet:

Bland fruktkjøttet fra sharon med de andre ingrediensene til fyllet i en food prosessor eller blender. Fyllet er ferdig når det har konsistens som marmelade.

Ta deigen ut av kjøleskapet. Ta av det øverste bakepapiret. Bruk en slikkepott til å fordele fyllet jevnt over hele rektanglet.

Nå, sakte og forsiktig, løft en av de større/lengre sidene av rektangelet og rull hele veien til du får en lang rull. Nå kan du skjære den opp som du ønsker.

Legg bitene på et fat og oppbevar i kjøleskapet i 1-2 timer. De er nå klar til å bli spist!sharonkanelsnurrer

Tips:

 • Du kan også pynte snurrene med kokoskrem eller glasur.
 • Om du ikke er så opptatt at de “må” være raw kan du dyppe topp og bunn i litt vanilje- eller sjokolade protein pulver for å øke protein innholdet og balansere næringstoffene. 😉
 • Rester av fyllet kan brukes som syltetøy på ristet brød, kjeks, pannekaker, grøt og i yoghurt. Oppbevares i glasskrukke i kjøleskapet.
 • Snurrene kan spises raw, men de kan også bakes i ovnen…og serveres varme med vanilje is. Just saying.. 😉sharonkanelsnurrer4

Q: Liker du sharon frukt? Så snurrene gode ut?Takk for at du leser bloggen min! <3