Sunne og gode søtpotet trøfler – spennende variasjon av julekosen

Riktig god jul kan jeg vel si nå! Enten du titter innom dagen før dagen, julaften eller i romjula så håper jeg du har kost deg mye, enten det er alene eller med familie eller venner. Håper du har fått slappet godt av, og kanskje bakt litt til jul? Noen som har laget julekonfekt?

Det blir så mye ferdig kjøpt snacks i jula. Her har det blit mye marsipan stenger, juleskumgodt og sjokolade. Det er forsåvidt helt i orden, men jeg synes det er godt med litt lettere, og gjerne sukkerfri, godis i mellom slagene. Altså, alt trenger FFS ikke å være hjemmelaget og sukkerfritt, og i alle fall ikke nå i jula, men jeg sier ja takk begge deler! Det ALLER viktigste er at det smaker godt og at man koser seg. :)

Det har blitt noen trøfler i desember. Her er oppskriften på sjokoladetrøflene jeg lagde 6. Desember, og her noen enkle og naturlige trøfler fra den 10.  I dag skal du få en god og mindre mektig oppskrift på trøfler laget med søtpotet – faktisk! :D

Trøflene er uten egg, gluten, melk og hvitt sukker. De er paleo-vennlige, kan lages nøttefrie og er i utgangspunktet vegansk. Der dessuten perfekt å ha med seg i en boks om dere skal på tur ut i romjula. La deg inspirere! :)
søtpotettrøflerppTil trøflene trenger du:
• 4 små søtpoteter
• 95-100g mandelmel*
• 70g havregryn, eller 70-85g kokosmel
• 170g dadler uten sten eller 160-170g tørket frukt
• 1 ss kokosolje
• 1 ts kanel
• ½ ts muskat eller kardemomme
• 1 ts vanilje ekstrakt, evt dåper vanilje essens
• en klype salt

Til strø og pynt trenger du:

• ingen ting om du ikke vil ha strø, eller:
• tørket korrinter, eller rosiner
• kakao eller kakao nibs
• revet kokos
• goji bær
• knuste pistasjenøtter*
• hampfrø u/ skall
• sukrinmelis eller sukrin gold

*Allergisk mot nøtter? Bruk mel av frø, som sesammel, eller mal ditt eget solsikkefrø mel. Du kan evt bruke rismel eller lignende. Hakkede nøtter kan byttes med hakkede frø som feks gresskarfrø, eller velg nøttefritt strø.

søtpotettrøfler9

Til det valgfrie sjokoladetrekket trenger du:
• 20g (ca 2 ss) kakao
• 160g kokosolje, smeltet
• 1 ss lønnesirup eller honningsøtpotettrøfler98

Slik lager du trøflene:
Bak de hele søtpotetene på 175 grader i ovnen til de kjennes myke ut når du stikker en kniv inn i midten. Avkjøl.

Når søtpotetene er kalde tar du lett av skallet. Tilsett søtpotet uten skall med de øvrige trøffel-ingrediensene i en food prosessor og bland godt sammen til en høvelig jevn og glatt masse.

Tips: Har du en liten food prosessor, eller prøver deg i blenderen kan jeg anbefale og først blende havregrynene til mel, så ta det ut. Krakk søtpoteten i en bolle med en gaffel og mose sammen med den tørkede frukten. Bland så alt sammen for hånd i en stor bolle til en deig.

Rull denne deigen til så mange trøfler som du vil. Jeg rullet kuler med en diameter på ca 1/4 av håndflaten min og fikk 24 stk. Passende munnfuller. ^^søtpotettrøfler999

Strø og pynt:
Rull hver trøffel i valgfri garnityr. Pass på at du ikke moser den runde formen på trøffelen. søtpotettrøfler98Du kan forresten tilsette kakao i selve røren for å lage en sjokoladetrøffel, så dekke den med sjokolade, kakao eller kakaonibs.søtpotettrøfler32

Vil du dyppe noen trøfler i sjokolade? Slik lager du sjokolade trekket:
Smelt kokos oljen forsiktig og ta av varmen. Tilsett søtt og kakao. Rør sammen til en saus. Du kan tilsette mer kokos olje for en tynnere saus, og indre kokos olje og mer sirup eller kakao om du vil ha den tykkere. Avkjøl denne sausen litt.

Dypp de trøflene du vil ha sjokolade på i sjokoladesausen, eller dryss litt på toppen ved hjelp av en skje eller gaffel. Sett på bakepapir. Avkjøl i kjøleskapet. Serveres rett fra kjøleskapet for å holde sjokolade trekket hardt. Kokos olje smelter raskt i en varm julestue. Du kan bytte kokos oljen med smeltet smør (ikke vegansk) eller kakao fett om du ønsker en mer resistent sjokolade.søtpotettrøfler00

Trøflene oppbevares i en lufttett boks i kjøleskapet. Håper det smaker! søtpotettrøfler865Ønsker dere en kjempeflott julefeiring! Stor nisseklem fra Liller :*Takk for at du leser bloggen min! <3

Sukkerfri sjokolade tiramisu uten gluten og egg

Tiramisu er en av Italias mest populære desserter. I mine “yngre dager” jobbet jeg som modell i Milano, og da fikk jeg smakt ekte tiramisu. Jeg likte den egentlig ikke på grunn av kaffesmaken, men nå som jeg har blitt “voksen” og kaffedrikker har jeg lagt min elsk på den.

Tradisjonell tiramisu er laget av blant annet sukker, hvetemel, marscapone ost, italiensk vaniljesaus med egg, og ladyfingers, en ferdiglaget kake kjeks som dynkes i ekspresso. Det hele avsluttes med kakao. Det min tiramisu har til felles med orginalen er stort sett bare kaffe og kakao. ;)

Kaken min er glutenfri, sukkerfri  og uten egg. I stedet for ladyfingers har jeg laget glutenfrie sjokoladekaker, som deles, dynkes i kaffe og bygges i høyden. Marscapone er byttet ut med kremost og yoghurt. Det er mulighet for å lage kaken uten melkeprodukter også slik at den blir vegansk.

Dette er en veldig god og lekker kake som jeg tror alle kaffedrikkere liker. :)

tira5

KAKEBUNN Oppskrift: nok til 2 kaker (deles i to)

7 dl glutenfritt mel*
4 dl sukrin
1/2 ts stevia (eller 0,7 dl sukrin)
0,1 dl kakao (litt mindre om du ikke vil ha for sterk kakao smak)
1,6 dl olje eller smør
4,7 dl vann

2 ts bakepulver
2 ts natron
2 ts vanilje ekstrakt
2 ts eplecider eddik

*Bruk en glutenfri melblanding som har tilsatt xhanthan gum eller guar gum. Om blandingen din ikke har det, tilsett 1 ts av xhantan gum eller guar gum. Dette vil gi bedre bakeresultat. Jeg bruker dette melet. **Du kan bruke litt mindre enn 0,1 dl kakao i oppskriften om du ønsker en mildere sjokoladesmak på kaken. Bruk minst 1-2 ss kakao. Erstatt det resterende med glutenfritt mel til du får 0,1 dl.

Slik laker du sjokoladebunnene:
Forvarm ovnen til 180 grader.
Dekk en springform (eller to) med bakepapir og smør den. Du kan bruke former på 15 cm eller 20 cm. Bland alt det tørre i en stor bolle. Pisk sammen olje, eddik vanilje og vann i en annen bolle. Tilsett det våte til det tørre. Bland sammen. Konsistensen skal være som tykk røre. Fyll formen eller formene. Røren gir to kaker. Stek i 45 minutter til en time. Avkjøl kaken i formen i 10 minutter før den tas ut. Avkjøl. Bunnen kan fryses. Del den avkjølte bunnen i to før bruk.

Til kaken trenger du:

4 ferdig delte kakebunner (2 delte kaker)

Krem:

250g kremost
100g sukrin
40g yoghurt naturell eller gresk yoghurt
2 dl fløte
1 ss sukrin til fløten
1/2 ts vanilje ekstrakt
1/2 ts konjakk, rom, appelsin likør, multelikør (valgfritt, bør sløyfes om det er en familiekake)

50g sukrin
1,5 dl vann
3 ts pulverkaffe

Sukrin melis og kakao til pynt

Veganer? Velg vegansk kremost, yoghurt naturell og piskbar fløte. Kakebunnen er uten egg og melk.

Lag kremen: Pisk opp romtemperert kremost.Tilsett sukrin eller annet søtningsmiddel litt etter litt. Tilsett yoghurt naturell eller gresk yoghurt. Smak til med konjakk, likør eller vanilje.

Pisk fløten og søt etter ønske. Jeg pisket min i ca 8 min. Vend inn kremfløten i kremost blandingen.tira3Kok opp 1 dl vann og rør ut sukrinen. Rør ut pulverkaffen i det resterende 0,5 dl vann. Du kan bruke koffeinfri eller kaffe substitutt om ønskelig. Bland sammen.tira7

Legg en kakebunn på et serveringsfat og dynk den med litt kaffe ved hjelp av en “eggvask”pensel eller spiseskje. Smør deretter på krem. Legg over kakebunn nr.2 gjenta prosessen. Jevn det siste laget med krem på toppen av kaken med en slikkepott, og jevn kremen rundt på sidene. tira4Sikt over kakao. Om du vil, lag en sjablong av et hjerte og hold den over kaken, så nært du kommer, eller legg den FORSIKTIG oppå. Sikt godt med sukrinmelis over sjablongen. Ta forsiktig av.

Kaken oppbevares i kjøleskap.tira6

En kjempeflott selskapskake, og en symfoni av kakao og kaffe. Håper det smaker :D

Liker du tiramisu? Smakt sjokoladekake varianten før?Takk for at du leser bloggen min! <3

Sunn suksessterte

Hei hei! Suksessterte er en populær festkake og den passer perfekt til 17.Mais kakebord. Siden jeg postet oppskriften min for 4 år(!) siden har den høstet mange lovord fra fitnessfolk og kakeglade. Denne oppskriften er sukkerfri, glutenfri og kan lages melkefri.

Lovely Lillers gode suksessterte

Nøttebunn:
150 g hasselnøtter
150g peanøtter/mandler/valnøtter
3 hele egg – delt i hvitte og plomme
1,5dl sukrin eller tilsvarende søtning
1 ts bakepulver

1 klype kanel eller kardemomme (valgfritt)

Mal nøttene og sett det ferdige nøttemelet til side. Rør bakepulveret ut i nøttemelet. Pisk eggehvitene stive i ren bolle. Tilsett søtt mot slutten. Vend forsiktig inn plommene og nøtteblandingen. Du kan piske eggedosis av eggene, i stedet for å stivpiske hvittene,men kaken blir mer luftig med stivpiskede hviter. Hell røren i en smurt eller bakepapirkledd springform. Jeg fordeler røren på to mindre former. Stek bunnen på nederste rille. En vanlig springform bruker 20-30 minutter på 200 grader. De små bruker ca 12. Følt med. Avkjøl den ferdige nøttebunnen.

Eggekrem:
4 dl valgfri melk, jeg bruker kokosmelk eller soyamelk
1 vaniljestang/ vaniljesukker
6 eggeplommer
1/2 dl sukrin eller tilsvarende søtning
1 ss maisenna
50g kesam (eller 50g smør/melkefritt smør)
50 g smør/melkefritt smør/mulig du kan prøve kokossmør uten smak

Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med resten av ingrediensene. Varm opp under konstant omrøring til kremen begynner å tykne. Vær forsiktig så det ikke blir for varmt slik at kremen sprekker. Når kremen har fått passe tykk konsistens, avkjøles den i kaldt vann. Rør i den av og til. Kremen kan oppbevares i kjøleskap til den skal brukes. Den vil tykne litt når den avkjøles.

Smør kremen på den avkjølte kakebunnen. Lager du mindre kakebunner, eller to store, smør du krem i mellom lagene og over. Lager du to store bunner må du naturligvis doble eggekrem oppskriften slik at du får nok krem.suksessterte Pynt kaken med hakkede mandler eller revet sjokolade. Håper det smaker :D

Liker du suksessterte? :)

Takk for at leser bloggen!

Raw sjokoladetrøfler

Hei hei! Har du prøvd å lage naturlig godteri før? Jeg har tidligere publisert ulike rå godis oppskrifter feks Mango og aprikoskuler på 1-2-3.  Idag skal du få oppskriften på rå veganske sjokoladetrøfler. Sunt snadder du kan kose deg med i helgen. Uten tilsatt sukker, melk, gluten, nøtter og egg. trøfler

Forførende rå sjokoladetrøfler
15 tørkede dadler
30g kakaosmør
1 ss kakao
1 ss Vanilje pulver/frø
Litt havsalt

Kakao, kardemomme og kanel for å rulle trøflene i

Bløtlegg dadlene i noen timer eller over natten. Ta vare på bløtleggingsvannet.
Legg daddlene i en food prosessor. Spe på litt av bløtleggingsvannet om nødvendig. Resten av vannet kan brukes til å søte feks smooties.trøfler2

Tilsett vanilje pulver, kakao og salt. Sett blandingen i kjøleskapet mens du oppløser kakaosmør i vannbad. kakaosmør smelter rundt 34-36 grader.

Du får tak i kakaosmør i 50g eller 454g pakker. Jeg bruker sistnevnte som er rå vegansk og økologisk. Kakaosmør er oljen fra kakaobønnen. Den er naturlig søt på smak og har en lett sjokolade aroma.

trøfler3

Kjør smeltet kakaosmør sammen med daddel blandingen i food prosessoren. Rull kuler. Av\vkjøl de gjerne i kjøleskapet da de vil bli fastere. trøfler4

Vend så kulene i en blanding av kakao, kanel og/eller kardemomme. Kulene er klar for servering!

trøfler5

 Enkel, naturlig sunn kos sjokoladestyle. Ønsker dere alle en riktig god helg!

Q: Har du lagd sunne trøfler før? Bruker du kakaosmør?Takk for at du leser bloggen min! <3